raid pole

ahojte prosim vas mam v pc již 2 disky sata2.potreboval bych je zapojit do raid abych mel tedy jeden velky a zvíšila se mě rychlost.nemuzu ale přijít na to,jak se to děla a jak se to nastavuje v biosu? mohl by mě někdo poradit? diky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[51509] raid pole

obávám se, že RAID nemá na rychlost žádný vliv.. RAID je pouze zrcadlení obsahu disku jako záložní kopie, nikoliv metoda akcelerace výkonu disku.. rychlejší je naopak, když máš dva různé disky a na jednom systém a programy, na druhém zbytek.. běhá to podstatně rychleji, kor když načítají dvě aplikace a každá z jiného disku..

záleží na základní dece, zda RAID vůbec umožňuje nastavuje se v BIOSu přepnutím SATA mode na RAID a zvolení typu RAID.. nejlepší je jít podle manuálu desky, protože se to liší kus od kusu, je tam popsané kde musí být disky atd.. hlavně ale musí být stejné velikosti, ještě lepší je úplně stejné...

Obrázek uživatele marianhorak
[51510] raid pole

no mam novou desku gigabyte gma 880. a je na krabici napsano 4x via raid.

mam dva disky jeden 500gb a druhy 250gb.musim oba zapojit na mastry? nebo je to jedno? když dam v biosu místo ide , raid tak se me rozbehne pc do pulky najizdení windowsu a sam se restetuje..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[51511] raid pole

pokud máš každý jinou velikost, tak RAID nemůže fungovat..
Sata jsou master všecky disky.. zkus jako primární (konektor 1) zapojit ten menší ale podle mě to ani tak nepude..

Obrázek uživatele marianhorak
[51512] raid pole

cetl jsem ze tech raidu je více ...raid-0 , raid -1 , atda co jak si psal o tech 2 discích na jeden system a na druhy programy? zda se mě to stejné jako by jeden,podle mě to nemuze zrychlit přeci disk...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[51513] raid pole

ono to ani disk nezjistí.. v RAIDu počítač jakoby ví jen o jednom disku, pracuje jen s jedním, ten druhý si jen sám okamžitě kopíruje/maže to, co se objeví na primárním disku.. je to záložní kopie.. typy RAID jsou pak kvůli různým množstvím disků atd.. o RAIDu zas tolik nevím :(

pokud jsou ale disky samostatně, není sběrnice to, co by je brzdilo, jsou to disky samy.. takže pokud dva programy čtou zároveň ze dvou disků, každý z jednoho, tak každý využívá plnou propustnost svého disku, zatímco když čtou oba z jednoho, musí se o propustnost dělit a když se k tomu připočte ještě prodleva seek (než ramínko přejde na soubor požadovaný druhým programem) kolem 9ms, když seek je proveden třeba 30x za sekundu, vidíš, že efektivita datového přenosu pak klesá i pod 30%, protože jednaks e dělá a jednak si ještě navztájem kradou.. pokud jsou zvlášť, pracují víceméně na 90%, něco málo jim tam krade systém a jeho menší procesy, ale systém zasahuje i do provozu v prvním případě, takže pokles může být až na 20%, což je strašné, z toho se občas dá vykvést..

na ten rychlejší z nich (zatím nevím co jsou zač) použít jako systémový s 50GB oddílem C, kde bude jen systém a běžně používané programy.. zbytek bude druhý oddíl, který bude určen na typicky čtená data - filmy, hudba, instalační soubory, obrazy disků, na druhém disku pak bude první oddíl podle požadavku velký na hry a velké programy (photoshopy atd nad 500MB), zbytek opět jako datový oddíl.. pak poznáš ten tragický rozdíl v rychlosti..

Obrázek uživatele marianhorak
[51514] raid pole

a co tak disk 10 000 otacek? s tim raidem je to na me ted nejak slozite,nemam o tom ani páru.na ruznych diskusich to pisou jinak.zapojit 2 disky,v biosu přepsat z ide na raid, a pak ctrl+f a nastavit to nejak a je to hotovo.to vse sem udelal kromě toho nastaveni . ctrl+f nevim jak a co tam měnit a nastavovat

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[51515] raid pole

no Velociraptor je jeden z nejrychlejších disků, ale dost drahý.. myslím, že bohatě stačí WDC Black.. ale o to nejde, mě zajíá, jaké disky máš.. pokud nechceš vytvářet realtime duplicitní zálohu dat (pro případ havárie disku), tak se na RAID vykašli..

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[51516] raid pole

O diskových polích jsem se krátce zmínil na svém blogu: http://www.pcporadenstvi.cz/raid-pole-0-10-strucny-prehled-diskovych-pol...

Ano, některá pole skutečně dokáží částečně zrychlit práci s diskem, jeho čtení i zápis. Ale obávám se, že na svém pc byste to ani nepostřehl. Nehledě na to, že disky musí být "povětšinou" stejné kapacity (viz můj článek).

Proto veliký souhlas s TOBiASem. Pokud neuvažujeme o komplexní záloze dat, pole bych neřešil...

Obrázek uživatele marianhorak
[51517] raid pole

je pravda že o zalohu dat mě nejde,spíše o to,co nejrychlejší zapis a hlavně čtení disku.jinak zakladní desku mám gigabyte gma 880 ud2h.. procesor amd phenom x4 3,3Ghz,,ram 2Gb 1333mhz. a disk western digital 500gb 7200ot/min a 32mb cache, windows 7 64bit.. zbytečně dlouho svítí a čte hdd,až program jednou otevřu tak pak je to bleskove znovuotevření.po resetu pc každy program se otvíra pomalu a hdd jen svíti za cca 5 sekund se program otevře,pak se otvíra již bleskově.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[51518] raid pole

hned po zapnutí systému se načítají všechny služby a pozadí a programy, které máš nastaveny na po spuštění.. to chvíli trvá.. ono to chce hladně disk inteligentně rozdělit a také defragmentovat systémový disk.. pak to bude vypadat jinak i s tou rychlostí..
ketý je to disk WD? Black, Blue, nebo Green?

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[51519] raid pole

S tímto by stejně pole moc nepomohlo.
O jaké se jedná konkrétně programy? Některé jdou trochu zrychlit tím, že je necháte načíst v "System tray", jako třeba OpenOffice atd. (Start systému se však trochu prodlouží.) OO se mi po každém startu taky otevírají skoro pět sekund při prvním spuštění. A pak je to jako blesk.

Určitě používejte diskové oddíly (http://www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd).

Obrázek uživatele marianhorak
[51520] raid pole

jedná se o programy na tvorbu filmu v bluray,pak corel draw,autocad,atd. jak ten disk tedy rozdělit? když budu met třeba oddil c pro windows 7 a dalsi oddil treba f: na programy,,poznam zrychlení třeba otevíraní tech programu? atd?musi se to udelat pri instalaci windows?

Obrázek uživatele marianhorak
[51521] raid pole

a jeste k tomu taková maličkost.stahl jsem si z netu windows 7 který je v iso.. potřeboval bych ho vypalit na dvd aby bylo bootovaci abych mohl nainstalovat system od zacatku..mel jsem windows xp a dal jsem proste jen instalaci win7..chtěl bych i disk sformatovat atd..aby nez najede system me to cetlo z mechaniky hned instalaci win7..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[51522] raid pole

bootovací DVD se mi snad nikdy vypálit nepodařilo, ale Nero to umí.. já toř eším jednoduše přes bootovací flashdisk, ten se vytváří snadno.. pokd máš 4GB flashdisk..

ano, určitě poznáš rozdíl, pokud tyhle velké programy si dáš mimo systém, na jiný oddíl.. přečti si ten výše zmíněný článek..

Obrázek uživatele marianhorak
[51523] raid pole

a přes ten flash disk je to jak?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[51524] raid pole

Win (klávesa s obrázkem win mezi Ctrl a Alt) + R -> cmd
-> budeš psát
diskpart
list disk
-zjistíš, který z nich páše kolem 3800MB - to bude tvoje 4GB fleška - zajímá tě jeho číslo X, které dosadíš do
select disk X
clear
create partition primary
active
-přejdeš do Počítač -> pravým na flešku -> naformátovat -> rychle, Fat32
-nakopíruješ tam instalační soubory z toho ISO
-přejdeš do BIOSu, nastavíš bootování 1st device na USB flash (tam kde bude detekována tvá fleška), 2nd dáš HDD.. restartuješ, najede ti isntalace, upravíš disk, nainstaluješ, při prvním restartu rychle vlezeš do BIOSu, jako 1st dáš HDD, restartuješ a pak už jen necháš dodělat instalaci, restart ještě jednou, nic už měnit nemusíš..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.