Notebook - napájení/baterie (*VYŘEŠENO*)

Ahojte.
Dnes mi ségra donesla svůj notebook (Acer Aspire 5720ZG), že jí nejde zapnout. Pár hodin jsem to koumal, pročítal manuál a už si nevím rady.
Jak mi sestra popsala, tak na notebooku dělala prezentaci do školy, měla ho napájený z baterie. Baterie se dostávala na konec svých sil, ale než se jí povedlo připojit napájecí kabel, tak se notebook "natvrdo" vypnul. Po zapojení kabelu zapla notebook, naskočila ji obrazovka, že si má vybrat spuštění systému obvyklym zpusobem nebo usporny režim... ovšem notebook se zase vypnul a už nenaběhl.
Teď je v takovém stavu, že po zapnutí do elektriky se rozsviti červeně LED indikujici nabijeni, po asi minute začne zajimava věc: LED zhasne, jakoby v ntb začalo něco "lupat", po par vterinach se cervene rozsviti LED nabijeni i napájení i tlačítko ON/OF (napajeni i tlacitko ON/OF ma normalne svitit zeleně) asi na vterinu, zase v tom "lupne" a vsechno zhasne. rozsviti se cervene LED nabijeni a to vše se po pul minutě opakuje. Notebook byl asi 2 hodiny takhle v elektrice, pak zůstaly svítit všechny LED i tlačítko ON/OF červeně.
Zkusil sem ho opět zapnout. Dostal sem se i do winu. Přitom mi zvukový signál ukazoval, že je baterie vybitá, i ve winu to psalo že je na 0%. Než se mi podařilo zkopirovat tu sestřinu prezentaci na flash disk, ntb zase chcípnul.
Nevím jestli tento ntb jde zapnout bez baterie, jen z napajéní kabelem. Ani si nepamatuju jestli sem to někdy předtím zkoušel. Možná, že jo, ale nejspíš to nešlo. Ale teď když to zkouším, tak to jen problikne a nic se nestane.
A ještě jsem si teď všiml, že na té krabičce(nabíječce) od napájecího kabelu, jak je ta LED napájení, tak v klidu svítí stále. Při pokusu o zapojení ntb bez baterie, začne blikavě zhasínat. Jako když startujete auto, startování sežere většinu energie z baterie a "pohasnou světla". To samé to dělá, když je tam baterie. Zároveň s tím, jak svítí/nesvítí LED na ntb, tak svítí/pohasíná LED na té nabíječce.

Chvíli sem si myslel, že baterka už prostě dodělala a je čas ji vyměnit, ale předtím držela v pohodě 2 hodiny, tak by měla být OK, ne? Pak sem myslel na problém v mechanismu napájení v ntb. Ale když jsem uviděl co dělá LED na nabíječce, tak mě napadl problém i v ní. Přece jen se s ní nezachází zrovna růžově, leží pořád na zemi, semtam se na ni omylem šlápne nebo kopne...

Nemáte někdo ponětí čím to může být? Ntb je přes 2 roky starý a již bez záruky. Byl 2x v servisu kvůli problému s grafickou kartou před 10ti měsíci. Snad sem popsal dost informací a někdo mi poradí. Popřípadě jak z něj dostat tu prezentaci, ta by se šikla.

Jinak pěkný web, škoda, že jsem o něm nevěděl už dřív. Koukám, že se tu člověk dozví hodně věcí, i o výběru nového PC.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to "czvakání" je přepínací rele, které řídí provoz na baterii a nabíjení - když cvakne když mu buď začne téct šťáva z nabíječky (začne nabíjet), nebo když přestane (přestane nabíjet).. pokud cvaká, tak je buď v kelu on, nebo nabíječka/zdroj.. jenže počítám, že druhou ani trochu podobnou naíječku nikdo ze známých nemá a na nějakém obchodě tě ji vyzkoušet nenechají..

v baterce bych problém neviděl, ta se totiž ani nenabíjí, NTB musí být schopen jet i bez ní.. pokud ale pohasíná LED na nabíječce, já bych to viděl na ni, mrchu.. třeba zkrat na pár závitech cívky, nebo vyteklý kond.. ale může to být i zkratna napájecím mechanismu uvnitř NTB, který by vyžíral víc energie, než je nabíječka schopna dodávat.. jak to poznáš? snad jen servisu..

Obrázek uživatele Sandman

Právě, Acer tu nikdo nemá. Je to tu jen samé HP, Dell a podobně... Pak mi sem s tím lozí, že jim něco nejde :-)
No, poptal sem se snad uplně všude, a nikdo nemá. Takže rodiče teď jedou na výstavu do Přerova, tak se mrknou do prodejny a buď jim to dají vyzkoušet nebo ji prostě koupí. Nic nenadělám.

A myslíš, že s tou baterií to bude stejné jak s normálníma tužkovýma? Když se zahřeje, tak ještě malou chvíli vydrží? Potřebuju z ntb totiž vytáhnout tu prezentaci a jiné materiály do školy :-(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ono to nemusí být origo nabíječka, stčí, aby měla dostatečný Wattový výkon (aspn 40W) a aby měla stejné napětí.. které nevím, jaké je u tvého NTB.. a samozřejmě stejný konektor..

baterky jsem nikdy moc nezkoumal, ale z mých zkušeností pramení, že ktyž baterka "vychladne", tak se v ní ještě něco najde.. protože vybíjením se dost ohřívá.. ale nevím no.. můžeš se pokusit celý den ntb nabíjet, buď baterku uplně odepíšeš, nebo do ni dostaneš dost energie na jedno zapnutí a zkopírování..

existuje možnost dát disk do počítače, ale nejspíš budeš potřebovat redukci, kterou také nemáš..

Obrázek uživatele Sandman

Tak se poadřilo v obchodě najít slušného prodavače, který nám dal vyzkoušet nabíječku. A kupodivu to bylo tou nabíječkou. Takže to jede, problém vyřešen :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

otázka je, jak moc utrpěla baterka.. její život je tak 2000 nabíjecích cyklů, pokud jsi to nechal takhle cvakat 2 hodiny, mohlo to zapůsobit jako 200 nabéjecích cyků, mohlo to mít takový vliv.. no ale co už, hlavně že jsme ji mrchu vyhmátli :-)