PCP - uživatelský blog

Chci se zeptat jakým způsobem používat blog na svém profilu.
Chtěl jsem si tam přidat článek,ale nějak se mi to nedaří.
Napíšu ho,ale nejde mi nijak uložit,vložit nebo odeslat.
Je někde nějaký postup ?
Děkuji.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Zdravím vás...

Úvodem děkuji za váš zájem o uživatelské blogy. Jsou plně aktivní, ale je pravda, že ovládání se může zdát drobet nepřehledné.

Takže postupně: vaše dva články se odeslaly v pořádku. Čekají však na mé schválení, aby se promítly do obsahu webu. Lidé občas posílají články, které mi zrovna za to nestojí, aby se na našich blogách objevily před tím, než si je přečtu.

Přístup k nim však máte - ve svém uživatelském profilu byste měl vidět záložku "příspěvky uživatele xyz". Zde byste měl mít možnost články editovat a zobrazit si je.

Nyní k obsahu: váš nápad se mi líbí, ale na jeden "článek" se mi to zdá krátké. Co kdybyste spíše ty problémy, která tam vysvětlujete, vložil do jednoho souvislého textu. Je to dobrý nápad a líbí se mi to, ale jeden příspěvek na článek mi přijde málo.

Také jsem si všiml, že kopírujete text jako zdrojový kód z nějakého zřejmě WYSIWYG editoru - netřeba, pod tabulkou s textem je k dipozici služba "Povolit WYSIWYG editor". Pokud si jej zapnete, budete mít k dispozici standardní nabídku pro úpravu textu, včetně možnosti vložení obrázku pomocí právě kombinace z WYSIWYG editoru a možnosti "Přidat přílohu". (Navíc pokud si budete psát článek v klidu ve Wordu a pak jej budete chtít k nám překopírovat, v případě povoleného WYSIWYG editoru v onom okně by se měl váš text přenést včetně formátovacích značek, jako odstavce, kurzíva či tučné. Ušetříte tak práci a i to lépe vypadá...)

Obrázek uživatele danhill

Děkuji za odpověď.Té záložky "příspěvky uživatele xyz" jsem si nevšiml.Už vím :)
Že články musí projít schválením mne napadlo,tak díky za potvrzení.

Ten chybný HTML není problém opravit,to jsem spíše jen zkoušel jak tady ten blog funguje :) - chyba vznikla když jsem ten text kopíroval z wordu,ten vždycky všechno takhle zmastí.

Krátké články to jsou to je pravda.
Můj záměr spočíval asi v tomhle :
Občas stavím nějaký ten počítač a poslední dobou to hodně konzultuji zde na PCP foru.
Při každé stavbě stavbě takového PC pokaždé narazím na nějaký problém.Ať už sw,nebo hw,vždycky se něco najde a člověk stráví hodiny hledáním,zkoušením a přemýšlením jak kolikrát úplnou banalitku opravit a navíc,některé seky se při stavbě a přeinstalacích opakují a člověk si pak třeba vzpomene,že už někdy něco takového řešil a už neví kde to rychle najít a loví tak v historii a prochází znova a znova všechna vlákna ve forech,než to najde.
No a tak mne napadlo,vždycky když narazím na nějaký takový problémek v praxi,jej někde alespoň v krátkosti zapsat.Jen co nejstručněji a použít co nejvíce klíčových a stručných slov,aby i jiní mohli takovou pomoc kdykoli snadno vygooglit.
A já se teda první rozhodl,že si to začnu psát normálně do wordu,nebo někam do texťáku,ale tak,protože je tady tohle forum,kde by tyhle informace mohly třeba někomu i pomoci,tak jsem to chtěl zkusit pomocí místního blogu.

Ano je to krátké a chápu místní zvyklosti.Všiml jsem si,že články v blozích jsou dlouhé a s obrázky a tak.Takže chápu,že pro poznámečky tohoto typu musím najít jiné uplatnění aby se dostaly ven.

Každopádně děkuji za objasnění a na nějaký delší článek jistě taky jednou dojde :) ... teď už vím jak na to.

PS.: jo,jen ty blogové články se ještě nějak třídí do kategorií?To děláte Vy?Nebo to musím zařadit už při psaní a kdytak jak?

Obrázek uživatele danhill

Ha ... ale stejně,teď to zkouším znova a vůbec mě to neposlouchá ...
Píšete vkládat z wordu,ale to se chová strašně divně.Nejsem schopen ani ukončit řádek tam kde chci ať to vkládám jakkoli ... :)

Obrázek uživatele Jiří Moos

Ano i ten WYSIWYG editor není dokonalý, když máš celý text naformátovaný v html a klikneš před odesláním dole na "full html", zobrazí se to správně?

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Co používáte za prohlížeč? Já nemám s Chromem sebemenší problém, vše se vloží bez problémů a lze s textem normálka pracovat.

Ale je pravda, že jsem to netestoval v jiných prohlížečích. Oni WYSIWYG editory jsou vždycky na webu trochu problematické. Proto nejlepší je, si články kódovat vedle a nebo rovnou v okně bez zapnutého WYSIWYG editoru. Odstavce jsou chápany normálně "Enterem" a jen tučnost a kurzívu je nutné dělat pomocí <em> nebo <strong> HTML značek.

---

Jinak jsem se díval, že jste už ten jeden váš článek odstranil. Trochu jsem nad tím totiž přemýšlel a váš další příspěvek mi trochu vnukl nápad. Říkal jsem si, že váš nápad něco do sebe má. Ano, délka možná není s ohledem na jiné články srovnatelná, ale na druhou stranu je to zajímavá věc. Proč dělat všechno stejně. PCP jako takové slouží především i nám jako taková databáze všech řešení. Taky nenosím všechno v hlavě a když něco řeším, tak se ke svým článkům vracím a hledám v nich odpovědi na otázky, které jsou už dávno (a dokonce mnou) zodpovězené.

Napadlo mě, že bychom z těch vašich příspěvků udělali takový "nekonečný" seriál.
Do perexu, neboli do úvodu, bychom vložili kus vašeho textu z předchozího příspěvku v tomto vláknu, ve kterém mě vlastně objasňujete, co je smyslem vašeho blogového příspěvku. Hezky jste to napsal. Tento text by byl u každého vašeho článku s tímto úmyslem. (U těch větších, které byste chtěl potencionálně napsat, by to nebylo, protože by to jakoby nepatřilo do té kategorie bleskových rad - snad mi rozumíte.) A po rozkliknutí na celý článek by už byl ten samotný problém. Stručně a výstižně, jak to máme rádi...

Myslím si totiž, že jsem se unáhlil a že váš nápad má přeci jen něco do sebe, když nad tím tak přemýšlím.

Jestli stále nerozumíte, jak to myslím - upravil jsem a publikoval na ukázku váš první článek: http://www.pcporadenstvi.cz/bleskova-rada-zmizela-mi-ikona-mozilly-firef...

Co vy na to? Souhlasíte? Kategorizace jako taková pro blogy není. Zas takový zájem o ně není, takže je nijak nezařazuji a nekategorizuji.

Myšlenka je tedy v tom, že pokud se vám má úprava zamlouvá, můžete jí používat jako šablonu pro své ostatní články (do zdrojového kódu článku se dostanete, takže jej stačí vždycky jen překopírovat a upravit dle aktuálního problému). Tedy, budete-li chtít si zapsat zase nějaký bleskový problém s řešením, nazvete jej "Blesková rada: xyz" a do perexu vložíte stejný text z úvodu (tím se čtenář uvede do problematiky) a pak struktůrově stejně budete postupovat, jak jste si sám hezky zvolil: Problém - Řešení. Co vy na to?

Pokud se vám to líbí, zkuste si udělat ten druhý článek, který jste už jednou psal, pomocí této šablony - budeme moc rádi, problémů a hlavně jejich řešení není nikdo dost.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Toto by bylo velmi zajímavé jako celowebový seriál, tzn. že by do něj mohli přispíšvat všichni.. Já třeba také podobným problémům občas čelím. Zrovna tohle se mi stalo u Warcraft III na NTB, taky hned plánuju tento postup zkusit :-) I když jsem toto nehodnotil jako "problém", tudíž jsem to ani moc neřešil..

Na druhou stranu, těch problémů hodných zápisu by tu bylo tolik, že pak bychom mohli vlastně celé fórum převést na blogy :D Jome, tohle ještě trochu promysli, podle mne to příliš smyslu nemá, pokud se na to díváme takhle.. Tím vám nechci brát vize, ale jsem k tomu skeptická, jako k mnoha dalším věcem :D

Obrázek uživatele danhill

Super,předem moc děkuji za vstřícnost.Líbí se mi to moc!
Koukám na to,zkusil jsem přidat další "Bleskovou radu" ... ale něco dělám pořád špatně.Ať to vkládám jak chci,vždycky to vypadá hrozně :) ...
Zkoušel jsem Firefox,explorer i chrome.Jako WYSIWYG editor používám NVU.
Tam to vypadá normálně,vložím to sem a úplně se mi to rozhodí.
Stejně tak jsem to zkusil wordem 2007 i 2010 ... stejně blbě i s vestavěným editorem ...
Navíc,chtěl jsem se podívat na ten první článek o zmizelé ikoně.Klikl jsem na upravit,abych viděl jak vypadá ten vzorový kod,ale napsalo mi to,že nemám oprávnění,že byl přístup odepřen ...

Ještě k příspěvku Tobiase - na skepci si již začínám zvykat :D ...
Nicméně,souhlasím,že nevím jestli zrovna blogové články jsou pro tenhle typ příspěvků úplně ideální.Možná by mohlo být řešením i samostatná sekce přímo ve foru,kde by mohli dle připravené šablony vkládat "bleskovky" jen poučení uživatelé + svobodná diskuze pod bleskovkami... Nevím jestli je to reálné,jen nápad ...
Každopádně nemyslím si,ja píše Tobias,že tohle nemá smysl a že můžeme rovnou přesunout forun na blogy.Tohle je něco jiného než klasické příspěvky a řešení problémů ve foru ...
Řekl bych to asi tak - forum=diskuze o problémů,nikoli defince jeho odstranění.
Jistě jsme si všichni všimli,že na foru se musí většina problémů z tázajícího se člena dlouhosáhle vymámit a minimálně v polovině případů většinou řešení vůbec neosouvisí s původním dotazem,ale až na základě většího množství informací se zjistí,že problém je někde jinde,než si původně tazetel myslel a než jak vznesl původní dotaz a mnohdy i nadpis vlákna ...

Příklad :
Nadpis - Nebootuje OS
Dotaz - zapnu PC a objeví se černá obrazovka a dál se nic neděje.

Následuje X mnohdy desítek dotazů a odpovědí,než se odpovídel dozví,že ...

Dotaz odpovídatele : a máte zapnutý monitor ?
Odpověď : Aha

Vidíte ten rozdíl? Mezi forem a jednoznačnou bleskovkou,která má danou strukturu,obsahuje klíčová slova a je přímočaře směrovaná na určitý a konkrétní problém?

Mnohokrát se mi stalo,že během hledání konkrétního problému jsem nalezl přesná slova v různých forech,která jsem formuloval do vyhledávače ... Ale po rozklitknutí odkazu a půl hodině čtení obsáhlých diskuzí na takových forech jsem zjistil,že člověk si jen myslel,že mu PC nebootuje,ale problém byl někde úplně jinde ... Rozumíme si trošku?Nevím jestli to vysvětliji dost srozumitelně ...

Fórum určitě smysl má a mnohdy primitivní diskuze laika s odborníkem může působit úsměvně,ale když se na to člověk podívá z druhé strany,z každé druhé takové diskuze může klidně vzniknout takováto naše "bleskovka" kde autor shrne celý problém do pár řádku a ten navždy zvěční dle dohodnutých pravidel na místě k tomu určenému.

Obrázek uživatele danhill

Jo,tak myslím,že se mi nakonec podařilo to tam nějak dostat :D ... Podívej se na můj druhý článek,myslím,že teď už to má trošku nějakou formu ...
Nakonec mi pomohl úplně obyčejný Notepad++ (no jako vždy,stejně vždycky skončím u něj :D .... )

Obrázek uživatele danhill

Děkuji za schválení a opravu druhého článku ... Třetí pokus už snad bude v pořádku :) - už čeká ...
Asi to už vážně umím ... Zalamování i mezery dle představ,přesně jak napíšu v Notepadu++ tak se i zobrazí zde ...

Díky moc ... :)

Obrázek uživatele Jiří Molnár

TOBiAS wrote:
Toto by bylo velmi zajímavé jako celowebový seriál, tzn. že by do něj mohli přispíšvat všichni..

Souhlasím, rozhodně nikomu nebudu bránit když si převezme tuto formu jako sobě vlastní a bude v tomto stylu u nás publikovat. Naopak, každá pomoc je vítána...

TOBiAS wrote:
Na druhou stranu, těch problémů hodných zápisu by tu bylo tolik, že pak bychom mohli vlastně celé fórum převést na blogy :D Jome, tohle ještě trochu promysli, podle mne to příliš smyslu nemá, pokud se na to díváme takhle..

Ano, problémů jsou tisíce, ne-li desetitisíce, a to je právě super. Je stále o čem psát a je stále co objevovat. A to je přeci náš směr - univerzální platforma prostě není, neexistuje žádné rozumné řešení. Proto kombinace různých druhů dle mě není na škodu...

TOBiAS wrote:
Tím vám nechci brát vize, ale jsem k tomu skeptická, jako k mnoha dalším věcem :D

Sakra, ty jsi podstoupil změnu pohlaví? Jak to, že mi to uniklo... :lol:

danhill wrote:
Klikl jsem na upravit,abych viděl jak vypadá ten vzorový kod,ale napsalo mi to,že nemám oprávnění,že byl přístup odepřen ...

Moje chyba, moc se omlouvám, Už by to mělo být opraveno. Zapomněl jsem na práva vlastníka při editaci. Už se k "šabloně" dostanete...

danhill wrote:
Nicméně,souhlasím,že nevím jestli zrovna blogové články jsou pro tenhle typ příspěvků úplně ideální....Každopádně nemyslím si,ja píše Tobias,že tohle nemá smysl a že můžeme rovnou přesunout forun na blogy.Tohle je něco jiného než klasické příspěvky a řešení problémů ve foru... Vidíte ten rozdíl? Mezi forem a jednoznačnou bleskovkou,která má danou strukturu,obsahuje klíčová slova a je přímočaře směrovaná na určitý a konkrétní problém?

Jak jsem již reagoval výše - ano, s touto myšlenkou se na 100% ztotožňuji. Souhlasím se vším, co jste napsal. Právě proto jsem své rozhodnutí přehodnotil. Vím, že blogy možná na jednu stranu nejsou tím pravým, ale něco universálního prostě není k mání. A mnohotvárnost je dle mě jen k užitku. Neslouží to nejen lidem, kteří dostanou hbitě odpověď, ale i nám samotným, jako taková soukromě-veřejná znalostní databáze...

danhill wrote:
Jo,tak myslím,že se mi nakonec podařilo to tam nějak dostat :D ... Podívej se na můj druhý článek,myslím,že teď už to má trošku nějakou formu ...
Nakonec mi pomohl úplně obyčejný Notepad++ (no jako vždy,stejně vždycky skončím u něj :D .... )

Povedlo, článek publikován. Notepad++ je super věc, stejně jako český PSPad. Mohu jen doporučit.

danhill wrote:
Děkuji za schválení a opravu druhého článku ... Třetí pokus už snad bude v pořádku :) - už čeká ...
Asi to už vážně umím ... Zalamování i mezery dle představ,přesně jak napíšu v Notepadu++ tak se i zobrazí zde ...

Díky moc ... :)

Naprosto v pořádku, jen v nadpise chybělo "Blesková rada", ale to je jen drobnost. Paráda, moc díky... :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jome wrote:
TOBiAS wrote:
Toto by bylo velmi zajímavé jako celowebový seriál, tzn. že by do něj mohli přispíšvat všichni..

Souhlasím, rozhodně nikomu nebudu bránit když si převezme tuto formu jako sobě vlastní a bude v tomto stylu u nás publikovat. Naopak, každá pomoc je vítána...

Určitě, ale jelikož se jedná o blog, každý autor je tam jakoby sám za sebe, je to oddělené, jestli rozumíš..

jome wrote:
TOBiAS wrote:
Tím vám nechci brát vize, ale jsem k tomu skeptická, jako k mnoha dalším věcem :D

Sakra, ty jsi podstoupil změnu pohlaví? Jak to, že mi to uniklo... :lol:

Stane se, když jsem já a k tomu á a ý vedle sebe :D

jome wrote:
danhill wrote:
Nicméně,souhlasím,že nevím jestli zrovna blogové články jsou pro tenhle typ příspěvků úplně ideální....Každopádně nemyslím si,ja píše Tobias,že tohle nemá smysl a že můžeme rovnou přesunout forun na blogy.Tohle je něco jiného než klasické příspěvky a řešení problémů ve foru... Vidíte ten rozdíl? Mezi forem a jednoznačnou bleskovkou,která má danou strukturu,obsahuje klíčová slova a je přímočaře směrovaná na určitý a konkrétní problém?

Jak jsem již reagoval výše - ano, s touto myšlenkou se na 100% ztotožňuji. Souhlasím se vším, co jste napsal. Právě proto jsem své rozhodnutí přehodnotil. Vím, že blogy možná na jednu stranu nejsou tím pravým, ale něco universálního prostě není k mání. A mnohotvárnost je dle mě jen k užitku. Neslouží to nejen lidem, kteří dostanou hbitě odpověď, ale i nám samotným, jako taková soukromě-veřejná znalostní databáze...

Ano, s tímhle už samozřejmě souhlasím a to měl být ten druhý "náznak" v mém odstavci - neříkám zručit fórum, ale říkám, že na fóru jsou ne li tisíce problémů, které by se klidně takto jednoduše daly shrnout na problémxřešení a z fóra se to můlže vymazat..
Koliduje to ale s jomeho původním plánem - on nechce diskusní fórum, ale poradnu. Na diskusním fóru se dá mluvit uvolněně, klidně i mimo témata, sáhodlouze.. Na poradně naopak stručně (tady dostávám mínusy :D ), věcně, přímo k tématu.. Pokud by jome "zkousl" diskusní fórum, byly by ty bleskovky docela užitečné, vše by se zjednodušilo a zpřehlednilo.. Navíc bleskovky by měly čistou databázi, takže takový "nový začátek". Plus by se tedy zavedli tak nějak oficiálně, tzn jedna kategorie bleskovek, kam by mohli přispívat všichi..
A teď co vy na to? :D

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:
............on nechce diskusní fórum, ale poradnu. Na diskusním fóru se dá mluvit uvolněně, klidně i mimo témata, sáhodlouze.. Na poradně naopak stručně (tady dostávám mínusy :D ), věcně, přímo k tématu...........

Trochu už vymýšlíš a slovíčkaříš Tobiasi :D ... Ale OK budeme té diskuzi na foru říkat poradna (jak je ostatně i v názvu celých stránek) ... samozřejmě,tohle je už nepodstatný detail,všichni víme o čem je řeč ... Návíc já se v místních diskuzích cítím jako docela uvolněný :D ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Však já si ty diskuse vedu "po svém", takže vždy od jomeho představ uteču pryč :D Nebylo to slovíčkaření, však jome až dojede z "vejletu" k móři, se určitě vyjádří.. :D


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.