ATI 3870 spousta her padá

Dobrý den,

v poslední době mě hodně trápí padání velké spousty novějšíh her. Problém je v tom, že hra běží třeba 30 - 40 minut, najednou zamrzne, obrazovka zčerná a teď buď - po nějaké chvilce se zase rozeběhne, spadne do Windows a nebo zamrzne tak, že musím restartovat. Moje konfigurace:

CPU - DualCore Intel Core 2 Duo E8200, 2666 MHz (8 x 333)
Deska - Gigabyte GA-EP35-DS4 (2 PCI, 3 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
RAM 2x 1GB Kingstone
GPU - ATI Radeon HD 3870 (512 MB)
OS - Microsoft Windows 7 Ultimate

Hledal jsem různě po netu, sem tam něco našel - o tom, že jsou problémové nejnovější ovladače ATI 9.9 atd. Ale nikde jsem se nedozvěděl co je špatně. Lze nějak jednoznačně zjistit, zda je nějaký problém s grafickou kartou, nebo jinou částí HW než budu složitě přeinstalovávat systém, vyndavat komponenty a dávat je do jiného stroje atd.? Někdo mi říkal, že pokud mi karta projede kompletně všechny testy 3D mark bez chybové hlášky, není problém v hardwaru. Testy proběhli úspěšně. Jenže já opravdu nevím - kamarád má úplně stejnou kartu, stejný OS a hry mu takto nepadají. Budu vděčný za jakýkoli názor. Díky.

Obrázek uživatele TheALuminium

Tak zprvu to může být zahříváním karty. Kontroloval jste teploty? Měnil jste chladič na grafice? Pokud máte Win 7 Ultimate, tak nepředpokládám, že to je RTM verze, která se začala prodávat až dnes a jiná Ultimate RTM edice nebyla k mání, kromě těch ukradených :-) tak bych zkusil jiný OS v konečné verzi. Co se týká ovladačů. Všechny ovladače pro ATI na Windows 7 jsou ve stavu beta verzí, takže od toho očekávat zázraky taky bohužel nemůžete.

Obrázek uživatele Silverback

Karta je po zátěži v normální teplotě, to jsem už také zkoušel. Chladiče jsem neměnil, používám stále stjenou sestavu cca rok. Jediné co je jinak je skutečně ten systém, který ehm ... samozřejmě jsem si ho nekupoval. Zkoušel jsem ještě kartu vyjmout a zase zasunout, zkoušel jsem resetovat bios, nic nepomohlo. Ještě zkusím nainstalovat virtual PC s XP a uvidíme. Pak už jenom zbívá návrat ke starým dobrým XP ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ty W7 podporují tzv XP mode, který simuluje (virtualizuje) v počítači Windows XP a hra by v tomto režimu měla fungovat.. případně zkus pravym -> vlastnsoti -> kompatibilita -> režim XP -> spustit

Obrázek uživatele Silverback

Zkoušel jsem jak virtual PC (zde hry spouštět z nějakého důvodu nejdou) tak režim kompatibility. Nic nepomáhá - hra (konkrétně demoverze Star Wars Clone Wars Republic Heroes) stále po určité době spadne. Černá obrazovka, problikne barevný proužek u okraje obrazovky a konec. Totéž to dělá u demoverze Risen, ale tam se alespoň vrátím do hry. Občas mi spadne iplná verze Resident Evil 5, ale to je opravdu jen třeba jednou za několik hodin. Takový F.E.A.R naproti tomu nepadá vůbec. Už jsem docela zoufalý ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ty hry nevypadají příliš náročné ale teploty se mají jak? a neříkej, že "dobře" :D

Obrázek uživatele TheALuminium

Zkoušet XP Mode a další různé virtualizační utility je k ničemu. Vždycky bude emulovat i grafickou kartu a tam tyto hry doopravdy nespustíte. Pokud některé hry jedou v pořádku tak to bude z 95% to co jsem psal ke konci mého příspěvku. Jak driver tak OS. Spíše ale ten driver :???:

Obrázek uživatele Silverback

Tobias: Teplota nepřesáhla 65 - 70 stupňů. Co se týče náročnosti her. Když hraju třeba NFS: Shift, Gears of War, Crysis a potažmo i ten RE5 (to padání bude spíš nějakým bugem - je to opravdu jen jednou třeba za čtyři hodiny) bez problémů, proč by měla taková hříčka jako Republic Heroes padat kvůli výkonu? Krom toho jsem zkoušel snížit grafiku na minimum a padání to nijak neovlivnilo.

TheALuminium: Chápu ten závěr, ale moc se k němu nemůžu vyjádřit souhlasně. A to právě kvůli tomu, že kamarád má zcela stejný OS, stejnou kartu a stejné ovladače a podobné problémy s padáním her nemá.

Nainstaluji XP a uvidíme. Buď tím vyloučím vadný hardware, nebo ho potvrdím (což by bylo nemilé). :-(

Obrázek uživatele Silverback

Ještě technický dotaz - nikdy jsem to nedělal, ale teoreticky: když si rozdělím disk a na jeden partition nainstaluju Windows XP, vytvoří se mi automatický dual-boot, že si budu moct vybrat, který systém chci spustit?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je také možnost že máš "nemocnou" verzi her.. používáš stejné instalačky, cracky,..?

Obrázek uživatele Honza

O nelegálně získaných hrách se tu bavit nebudeme doufám.... :-)

Obrázek uživatele Silverback

Honza wrote:
O nelegálně získaných hrách se tu bavit nebudeme doufám.... :-)

Rozhodně ne, však jsem říkal že se jedná o demoverze, v případě Resident Evil 5 legální verze.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a je ze stejného instalátoru, jako ta co kamarádovi funguje?

Obrázek uživatele TheALuminium

To bootování tak doopravdy fungovat bude, ale zkoušel jsem to jen s instalací W7 po instalaci XP.

Obrázek uživatele Silverback

Takže pánové, stav je takový - nainstaloval jsem dual boot XP, zkusil Republic Heroes a naprosto stejný scénář. Po nějaké době černá obrazovka, barevný proužek a zase zpátky do hry. Ovšem, u téhle konkrétní hry jsem asi našel žábu na prameni. Snížil jsem totiž Anti-Aliasing na nulu a od té doby hra nepadá. Ani pod XP ani pod Win 7. Říkal jsem si, sláva, sice je to divné, ale AA není zase tak nutný efekt k vychutnání si hry. Takže jsem zkusil ještě Operation Flashpoint 2, který dělal to samé. Vypl jsem AA a ... nepomohlo. Hra zase po čase spadla do tmy a zase zpátky do hry, na potřetí už do systému. To samé se děje pod XP i pod 7. Jsem v koncích, asi bude vážně vadná karta ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

karta v tomto případě vadný klidně být může, ale to ověříš jen tak, že ji vyzkoušíš třeba v kámošově kompu.. pokud tam se pád konat nebude, kartou to není a musíme hledat někde ve tvém počítači...

Obrázek uživatele Silverback

Tak už asi vím, čím to může být způsobeno - když mi to začalo dělat i u borderlans (poctivě zakoupených!), začal jsem zkoušet všechny možné i nemožné kombinace nastavení grafiky, pořád to padalo až do chvíle, kdy jsem nastavil rozlišení na 1027x768 a rázem všechno vpohodě. Dokonce jsem potom zvedl všechna sotatní nastavení na max. Mám 17" CRT SONY monitor, takže to vypadá, že vyšší rozlišené mu může dělat problémy. Není to tedy ještě 100% protože mi to pomohlo zatím jen u téhle hry, u jiných jsem to nezkoušel. Co si o tom myslíte?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

..že to nebude tak těžké vyzkoušet i u ostatních her :)

ale to není o monitoru, ten dkyž to neumí zobrazit tak to nezobrazí ne že vyplivne hru, to bude problém někde v grafice.. ovladače nebo hardware samotný..

Obrázek uživatele MBlask

zkoušel jste řádně otestovat ram?

Obrázek uživatele Silverback

MBlask wrote:
zkoušel jste řádně otestovat ram?
Určitě ne, je na to nějaký nástroj? Nenapadlo mě, že by to mohlo být ramkou, ale když nad tím přemýšlím, dává to smysl.

Obrázek uživatele MBlask

No jasně http://www.pcporadenstvi.cz/memtest-86

v článku je vše hezky popsáno


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.