Náhrada žárovek v projektorech Meolux 2 a Meos Duo

Vážení přátelé.

Píši o zdánlivě nesouvisejícím tématu v naší poradně.
Mnoho z nás podědilo filmy na 8mm -Super nebo Normál. Velmi levně se seženou i promítačky ale většinou s vadnými žárovkami. Míním si jako řada z nás převést
filmy na CD /DVD. Napadla mne myšlenka nahradit žárovku LED diodami.
Pochopitelně bude zapotřebí trochu laborování , ale myslím si že to půjde. Vždyť
pro snímání stačí formát A3 a to by snad měly Superjasné LED-ky zvládat. Pokud jste v tomto vývoji dále než já prosím napište.

Díky zdraví vás Slávek.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Vyzkoušej LED Luxeon (dostuný např v gme.cz apod). Ber barevnou teplotu víc než 5500°K. Mají různé vyzařovací úhly, ber spíš menší, popř. použij reflektorek (koupíš na tom samym místě). Možná by nebylo na škodu si světlo i nějak zfokusovat, ale nevím, zda k tomu máš možnosti. Každpopádně se podívej na ty Luxeony, zkus tak kolem 3W (možná se to zdá málo, ale budeš překvapenej, jak šajní).
Radit ti xenonovou výbojku... to by ses asi nedoplatil, nehledě na chlazení, zdroj atp.

Obrázek uživatele slavek

Vážený příteli.

Díky za poskytnuté rady.Podívám se po tom. Bohužel se obávám že se u nás
neseženou LED o dostatečně velkém světelném toku. Míním jak jsem se již zmínil ,
kopírovat staré -tedy černobílé filmy. Vím že kamery jsou citlivé i v jiné vlnové délce než lidské oči. Kamarád mi říkal že mu kamera zviditelnila infra -tok z TV ovladače.
Nevím zda je nutné používat pro tento účel bílé LED?
Může mi někdo prosím fundovaně odpovědět?
Děkuji vám přátelé ---Slávek

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Já ti tu odpovídám.
To, že kamera/foťák reaguje slabě i na IR, byť obsahuje IR filtr, je celkem známá věc.
K tý barvě - nejsem si zcela jistej, jestli kdybys použil jiný, než bílý světlo, by to výslednou možnou kvalitu nějak neohrozilo. Jasně, mohl bys použít třeba zelenou, ale opravdu nevím, jestli následná úprava videa v počítači dokázala SPRÁVNĚ! rozlišit černou a bílou. Lidský oko je totiž hodně citlivý na stupně šedi, takže ti doporučuju opravdu použít světlo bílé.
A že se to u vás nedá sehnat - dneska už skoro každej obchod má svůj e-shop a pošta ti to doručí až domů. Ovšem záleží, jak moc si těch filmů ceníš. Jestli ti stojí za to zaplatit stovku za poštu nebo ne.
Tyto diody dodají dostatečný světelný tok, navíc, když to chceš promítat jenom na tak malé "plátno". Nad promítací plochou se taky zamysli - profi plátna mají na sobě takový malý skleněný kuličky. Ale pro tvoje účely asi bude stačit obyčejný malířská čtvrtka A3.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.