prosím o radu - kupuju notebook

Dobrý den, v září jdu na vysokou a ráda bych si pořídila notebook, v ceně okolo 12 000. Určen by měl být na práci do školy, sledování filmů, úpravy fotek, brouzdání po internetu.
dívala jsem se tady na tenhle http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-g580-dark-metal-d335372.htm ale moc se v tom nevyznám.
moc děkuji za rady :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Předně je to notebook bez operačního systému, který se musí koupit zvlášť (nebo ukrást, nebo Linux).
Dále je to pak notebook spíše na hry - má použitelnou grafickou kartu.. Tu ty pravděpodobně nepotřebuješ na nic z popsaných činností. V takovém případě bych zastával variantu klasicky s integrovanou grafikou Intel GMA HD, čímž stoupne životnost baterie. Dále pak tedy co nejsilnější procesor (byť toto Core i3 naprosto vyhovuje), operační systém.. Víc asi netřeba, každý notebook je dobrý a dostatečný, i nějaký za 8 000 korun.

Druhá strana mince je fakt, že univerzální přístroj se vždy hodí - nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat sílu lepší grafické karty. A hlavně, je potřeba budovat základnu - pokud budou notebooky s lepší grafickou kartou rozšířené dostatečně, bude software vyvíjen pro ně. Důvodem je výkon, kdy v některých typech úkonů je grafika i tisícinásobně rychlejší, než procesor, třeba při konverzi videa. Bohužel podpora je malá (málo programů), protože vývojáři jsou líní dělat to pro těch pár málo lidí. Takže na druhou stranu tímto notebookem přispěješ svojí kapkou do moře. :-)

Lenovo je pak jedna z lepších značek, takže o kvalitu se zde bát nemusíš.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

MOC DĚKUJI ZA NÁZOR :)
takže když si ho koupím, nic nepokazím?
já se o tom bavila i s kamarádem a ten mi právě doporučoval tuhle grafiku na tu úpravu fotek...říkal že ta obyčejná k tomu není nejlepší.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, ono je úprava fotek kterou děláte vy, holky (barvy, texty, nálepky), a pak je tu úprava fotek ta skutečná - několikagigabajtový obraz, který grafik pixel po piselu retušuje atp. Na to první vážně moc grafiku nepotřebuješ... :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

takže je zbytečné kupovat tenhle a mám si vybrat nějaký levnější s normální grafikou? :D
abych neudělala nějakou blbost, přecejen je to věc na delší dobu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

S přihlédnutím k ceně to rozhodně není špatná volba. A jeden nikdy neví, kdy se ti pořádná grafika začne hodit.. A je to i v zájmu pokroku - když budou výkonné grafiky mezi lidmi, budou se na ně více psát programy a budou využitelnější.. Takže když už ne pro sebe, děláš to pro ostatní :))

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

tak jo, já jdu do něho, uvidíme :)
moc děkuju za radu :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Budeme rádi, když sem pak napíšeš nějaké praktické zkušenosti, pocity a domy... :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.