PC sestava - prosím o radu

Dobrý den,

rád bych si pořídil počítač, který by byl využíván většinou na práci s internetem, programy Office, kancelářskou práci apod., ale částečně také na hry, tvorbu grafiky a střih videa.

Proto chci koupit něco výkonnějšího, jde mi o to, aby mi sestava vydržela nějaké 2-3 roky bez jakéhokoliv zásahu, čili nemusím mít to nejlepší, ale když už si například něco zahraji tak na plné rozlišení a detaily a pokud možno aby měl počítač trošku vizi do budoucna.

Cenový limit je 30.000,-

Níže je odkaz na sestavu, kterou jsem složil (i částečně za pomocí tohoto fóra), rád bych slyšel názor ostatních.

Zde je odkaz na sestavu:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_1DPQ01188U011LIS01192P01135...

Děkuji za veškeré rady a komentáře ;)

Obrázek uživatele sasha.cz

Ahoj, deskaám od Gigabyte, MSI atd. vůbec nevěřím, i když teď jsem jich pár brali a zatím drží, kdybych to bral pro sebe vzal bych spíš http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051K00060000001KZU&Search=ki... jinak ta sestava není vůbec špatná, otázka je co myslíš přesně tvorbou grafiky? Jestli využiješ Cuda, šel bych spíš do grafiky Nvidia...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Právě že základní desku jsem spíše střelil od oka, určitě chci, aby se vešla cenově do 3.500,-. Jakožto laik, zeptám se, nevadí u té desky ASUS P8Z77-M PRO rozměr microATX? Jinak bych do ní zřejmě šel.

K těm SSD diskům, spíše bych tam viděl toho Cruciala, a co třeba http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000J0000001L40 ?

Mám na mysli 2D grafiku - jak vektor, tak bitmapu (převážně Illustrator, Photoshop, Corel)...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tady se musí dělat kompromis a asi je předem jasné, co vyhraje. Herní grafiky jsou na vektorovovou grafiku krajně nevhodné. Nejen kvůli tomu, že mimo 3D režim u nich nelze vynutit vyšší frekvence a výkon, ale nemají implicitní podporu a SW podpora je vždy pomalá. K tomu uršené grafiky Guadro a FirePro, ty jsou ale zase krajně nevhodné na hry, nabízející výkon na úrovni integrovaných grafik.

Myslím, že hry tady zvítězí. Ale jelikož AMD Stream je málo podporován a Photoshop i Corel atp by měli podporovat Cuda (ale jen ty vyšší, drahé verze, to si dohledej), také bych volil nVidii..

Co do desky - mATX je problém hlavně pro tebe - může se stát, že ti budou chybět sloty. Já taky nevěřil, že je budu potřebovat, a teď mi chybí... Jinak deska dobrá...

U SSD jsem naštvaný - zase jsem si koupil HyperX 3K 90GB za 3300 a teď, měsíc poté, je za tu cenu 120GB! Proč vždycky já? :)) Každopádně tady je to na pováženou, spíš Intel, než Crucial, ale spíš Kingston, než Intel - tak jsem zvolil já. SSD je obecně spotřební zboží, nemá moc smysl u něj hleldět na životnost - technologie je v začátcích. Dřív, než disk dodělá, bude k dispozici levnější a rychlejší generace, takže stejně upgraduješ tak za ty 2 roky. Kingston má tuším 3 roky dokonce, takže asi tak..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Řekl bych, že jak počítač postavím, tak ho i v následujících letech nechám, takže rozšiřovat nic nebudu, tudíž by microATX mohla stačit, ale přece...jakou ATX základní desku mi doporučíte? Cenově do 3.500 Kč

Trošku spekuluji ohledně zdroje, cenově výhodněji vychází tento http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000J000000WXU , máte někdo nějaké zkušenosti? Kolik vůbec sežere celá sestava v zátěži? 350 - 400 W?

Grafiku bych si rád nechal AMD, přece jenom 7850 je nová a od NVidie nějak nevím, co bych si bral, GTX 570? To si myslím, že lepší volba je zůstat u této.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

U nVidie bys bral GTX670 asi.. V číslech je aktuálně výkonnější, než stejně drahé AMD, ovšem podle mě je to tím FXAA, které se všude aktivuje, je méně náročnější, a dělá podstatně méně, než jiné AA algoritmy. Kamarád má HD7850, nejnáročnější AA - SuperSample (které umí jen Radeony), a stím ve FullHD jede snad nejnáročnější hra dneška - Metro2033 s tesselací, na plné detajly vklidu snad kromě chvíle, kdy koukáš do světla (typický problém AA versus mnoho vrstev průhlednosti, umocněno náročností SS).. Výkonnější grafika na hry dnes nemá mnoho smyslu. Ale pokud ty aplikace podporují Cuda, tak tam by se ti to vyplatilo, protože grafika je někdy i tisíckrát rychlejší, jak nejrychlejší procesor. Záleží ale samozřejmě také na úrovni té grafiky, kterou děláš, resp hlavně asi ty videa - tam totiž umí cuda akcelerovat playback a efekty v reálném čase v plné kvalitě, konverze je také bleskurychlá. Procesor je "obsole". Ve 2D grafice to asi tak cítit nebude, to bys musel dělat v nějakém raw formátu se stomegabajtovými soubory a vrstvami použitých, ale "neupevněných" efektů, aby mělo Cuda smysl..

K té desce - já taky říkal že ne... A pak jsem si koupil lepší zvukovku... A začal řešit problém, že mé super domácí tříslotové chlazení mainstreaové grafiky tam nemá místo a dvouslotové saje tak tak. A to systému rozhodně nesvědčí... TV kartu, kterou jsem chtěl, už si tam nedám... Plánuju upgrade a rozhodně půjdu do full ATX, ale samozřejmě mám trochu jiné potřeby, než "běžný uživatel"...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Díky za názor, možná jsem to špatně pojal, grafiku nedělám nijak profesionálně, spíše jen tak o volném čase (koníček), v poslední době hodně úprava fotografií, ovšem ne na profesionální úrovni (základní úpravy, lehce retuš apod.) Momentálně jedu na 4 roky starém noťasu s 8600M GT, takže si o hodně polepším ať koupím cokoliv nynějšího...

...sice už tu bylo naznačeno že dnes bohatě stačí 7850, ale přece se zeptám...má cenu dávat o 1500-2000 navíc a místo 7850 OC koupit 7870? Ono teoreticky by se dala ještě ta 7850 lehce taktnout a mohla by dosáhnout k té 7870...vím, že mi tu byla doporučena Nvidia 670, ale je přece jenom cenově někde jinde, 10 tis. za grafiku už fakt nedám ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne, ani za těch 1500 příplatek nestojí, spoustu se dá dohnat a předehnat pomocí OC, ovšem HD7870 jde samozřejmě taktovat také. Nám jde ale o nějakou verzi s lepším chladičem, a ta už je trochu dražší.. Teda jako chybu tím neuděláš, ale spíš se vyplatí držet se levnějších komponent a častěji upgradovat.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.