Jaký zdroj?

Dobrý den,
rozhodl jsem se poprvé si poskládat počítačovou sestavu, ale nejsem si jistý jaký zdroj o jakém výkonu zvolit.

sestava:
pevny disk: http://obchudecek.cz/detail.php?zbozi=V48937_Seagate+SV35.5+Series%2C+1T...
grafika: http://www.alza.cz/sapphire-hd-4890-vapor-x-2gb-ddr5-d135870.htm
procesor http://www.alza.cz/intel-core-i5-870-quad-core-2-93ghz-95w-d136084.htm
základní deska: http://www.alza.cz/asrock-h55m-le-d160925.htm
ram: 8gb (kit 2x4GB) 1866 MHZ
skrin: http://obchudecek.cz/detail.php?zbozi=V18935_Thermaltake+M9%2C+VI1000BWS

mám na výběr mezi zdrojem http://www.alza.cz/zdroj-fortron-epsilon-700w-d60015.htm nebo nějakým zdrojem z webu obchudecek.cz (cena do 2000 Kč)

Prosím vás kdyby jste měli nějaké připomínky a rady, velmi bych to ocenil.
Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[75369] Jaký zdroj?

www.pcporadenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc

Tenhle počítač již vlastníš, nebo si ho budeš teprve kupovat? nechci nic říkat, ale všechny komponenty jsou 3 roky staré.. Nechceš si raději postavit opravdu moderní počítač?
Zdroj ideálně Fortron Black Power, tomuhle by 550W verze vklidu stačila. Klidně ale, pokud chceš kvalitní a efektivní zdroj (viz článek), tak Fortron Aurum 500 W

Obrázek uživatele sasha.cz
[75370] Jaký zdroj?

Mohu se zeptat jaký je cenový strop sestavy? Využití?

Obrázek uživatele Unyhhox
[75371] Jaký zdroj?

mam rozpocet na 15 000 Kč, proto kupuji komponenty starší. využití počítače nebude jednoúčelové...takové ty kazdodenní věci+ sem tam nějaké to hrani..počítač teprve budu skládat ... věci budu kupovat z aukra.cz....vím že jsou to věci staré 3 roky, ale jejich cena se stále pohybuje vysoko...grafika 6000kc, procesor 7500 kč atd...lepší si prostě nemůžu dovolit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[75372] Jaký zdroj?

Ono sestava z nových nevyjde o moc dráž. Nicméně nechám sashu, ať ukáže, co vymyslí, a já se na tom zase vyřádím :eek:
Z 15K, pokud se bavíme jen o bedně, se už dá docela něco postavit. Špičková bedna se dá koupit za 20K v sestavě:

K tomuhle by bylo hezké se dostat, přičemž case si můžeš vybrat jakýkoliv v podobné ceně..

Obrázek uživatele Unyhhox
[75373] Jaký zdroj?

koukal jsem se na ty komponenty a vzdycky jsem si myslel, ze Intel maji vetsi potencial než AMD. Do pevneho disku WD bych nesel..to spis barracuda 1T. Co se týče základní desky tak jedinou vlastnosti co se liší je podpora SATAIII, vím velká výhoda ale tyhle desky jsou 2x dražší. Grafická karta co jste vybral je jen o malinko lepší než tu co jsem vybral ja.

Takže přece se až o moc neliší výběr mé sestavy a vaší sestavy, největším rozdilem je rychlost disku. Mě by to vyšlo na cca 14 000kč a sestava co jste navrhl je o vice jak 25% dražší.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[75374] Jaký zdroj?

Přemýšlím, jak moc zní tvůj příspěvek arogantně.
Nicméně provedl jsem hledání, abych mohl machrovat s čísly. Našel jsi skutečně čísla plusmínus stejná, ale nikoliv porovnatelná. Podle testů (klidně si jich najdi více) dává HD7850 v testu 3DMark Vantage (bohužel nové karty už ve starých benchmarcích nikdo pořádně a detailně netestuje) přes 10 000 bodů, ovšem s Xkem - nastavení eXtreme. http://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty/23594-asus-radeon-hd-78...
HD4890 dává dokonce více, 11 000 bodů, ovšem v nejnižším nastavení performance. http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-4890,2262-5.html Z testu plyne, že v eXtreme je tam asi 4 500 bodů, tedy ani né půlka výkonu HD7850. Kouknu-li na rozdíl v cenách grafik, je to vcelku jasné, která je výhodnější
To vše při faktu, že HD4890 je "top" ze své řady, tedy přetaktovaná co to jde, se zvýšeným napětím, atd. je 3 roky stará a spotřeba tomu odpovídá, čili i zahřívání. Ano, HD7850 se bude ohřívat (a žrát) méně, jak HD4890, a bude mít větší výkon. Navíc půjde daleko více přetaktovat, a to až za hranici 1 GHz na jádře. Ale OC asi řešit nebudeme...

Neber to teď, jako bych ti HD7850 chtěl vnutit, jen jsem okomentoval fakt.

Teď k procesoru.. Potenciál je jedna věc, výkon věc druhá. Potencál tě moc trápit nemusí. Vlastně ani nevím, na co přesně poukazuješ. Zrovna vzhledem k upgradu, sockety Intel se mění podstatně rychleji a tím i desky. Pro AMD stačí pár generací jedna dobrá, která je navíc i tak o cca 1 000 - 1 5000 korun levnější prostě proto, že nenese logo Intel.
AMD za stejnou cenu nabízí vyšší výkon, možná lehce vyšší spotřebu (teploty), ale nic kritického v nižších segmentech. Problém AMD je, že jeho nejvýkonnějším procesorem ve všech ohledech je FX-8150, což odpovídá někde i5 3570K, tedy cca středu pole. Proti výkonnějším Intelům už mohou stát jen hračičkové, které svá AMD přetaktují, což je také snazší, jak u Intelu. Nicméně procesorového výkonu je přehršel, a už dnes se procesory vlastně jen flákají, jak v každodenním desktopu, tak hrách. Jediné, kde se dá využít, jsou nějaké rendery, střihy a konverze videa, a tak, ale takové už většinou podporují výpočet pomocí grafických karet, který je brutálně rychlejší. A brutálně myslím i 10x, 100x, 1000x. (při stejné ceně procesoru vs grafiky). FX-6200, a nevěřím, že by ti v následujících třech letech jeho výkon nestačil. Za cenu stejně výkonného (možná trochu lepšího) Intelu, který jsi navrhl, budeš mít procesor, desku, a ještě peníze na stejný upgrade cpu za 3 roky. A to jen za cenu procesoru Intel. A vůbec, ty staré Intely odmítají zlevňovat. Směšná C2D E8400 stále stojí pomalu totéž, co i7, přitom jsou to už velice stará a pomalá dvoujádra.
Našel jsem testy v Cinebenchi R11.5, FX-6200 cca 5 bodů, i7 870 cca 6 bodů. rozdíl +20% ve výkonu a +120% v ceně, to se za o 3 roky starší procesor vyplatí.

Dále, WD... Vlastně nejlepší z výrobců HDD vůbec. Alespoň já s ním nemám jedinou špatnou zkušenost (dokonce mám jeden stále funkční dvanáctiletý). Navíc feedback od lidí zde na fóru, kde už je namontován v pár stovkách sestav. Seagaty jsou naopak ty, které po záruce končí, a data si berou ssebou. Ale zase jsou levnější, to je fakt. Nicméně z mé strany je to preference značky, Black EX/LX je sice nejrychlejší pevný disk (nepočítám serverové raptory), ale jinak jsou Seagate na stejné úrovni technologií (možná 4K sectory zavedl dříve WD)..

A SataIII? Je fakt, že kromě detailů přináší jen rychlost, kterou HDD víceméně nevyužijí, resp i Black EX si vystačí se SataII, které celé nevyužije. Ale co když si časem koupíš SSD? Navíc, že by ty desky byly dražší? Existují i desky za 800 se SataIII, ale jsou nekvalitní. M5A99X EVO je vyšší střední třída desek AMD, a rozhodně není špatná. Umí vlastně totéž, co desky za 4 000 pro Intel. IMHO dát pod procesor za 7K desku za pětinu, to chce opravdu koule. Deska je základem stability sestavy a hladkého chodu (kvalitní zdroj také, ale jinak).

Za moji sestavu dáš tedy +35% ceny, dostaneš -16% výkonu procesoru (který asi nikdy nepoužiješ), +120% grafického výkonu (herního), výsledek bude mít o netroufnu si říct kolik nižší spotřebu (zahřívání) hlavně v klidu/desktopu, bude o 3 roky novější, podporovat všechny moderní technologie (DX11 grafika, úsporná řešení, USB 3.0, SataIII) a tak vůbec... No to mi tedy řekni, kdo by ji nechtěl.

Uff, snad jsem to tu půl hodinu nepsal nadarmo..

Obrázek uživatele Unyhhox
[75375] Jaký zdroj?

nepsal jste to nadarmo :)..děkuji za radu


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.