Vypínání monitoru při hraní her

Dobrý den, zdravím - mám takový poměrně složitý problém se svým strojem. Při hraní her se mi nepravidelně stává, že se zničehonic vypne monitor, hra se zasekne a pomůže jenom tvrdý restart. Někdy se to stane po 4 hodinách intenzivního hraní, jindy po 5 minutách. V poslední době třeba pustím hru 5x a po 5 minutách se to stane. Druhý den pustím hru a hraju třeba tři hodiny bez problémů. Díval jsem se v Everestu na teploty procesoru i GK a vše je v normálu. Ostatně přehřívání je vyloučeno už z důvodu té nepravidelnosti. Nedávno se mi dokonce stalo, že když jsem si prohlížel něco v BIOSU stalo se mi to také - nic jsem neměnil, jenom jsem se díval na nastavení a najednou lup a monitor se vypnul. V systému se mi to nestalo nikdy ani při sledování filmů. Zkoušel jsem pustit nejnovější 3D Mark a vše proběhlo bez problémů. Tak, teď něco k mé sestavě, takže:

CPU: DualCore Intel Core 2 Duo E8200, 2666 MHz (8 x 333)
Motherboard: Gigabyte GA-EP35-DS4 (2 PCI, 3 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
GPU: ATI Radeon HD 3800 Series (512 MB)
OM: 2x Kingston KTC1G-UDIMM 1024
HDD: 320GB SATA II 7200rpm
Case: Thermaltake VG8000BNS Wing RS
CPU Cooler: Arctic Cooler Freezer 7 PRO
Power Generator: Fortron Blue Stor II 500W

Operační systém Windows 7 32bit, ovladače GK i Direct X aktuální

Problém je, že nemám s kým zkoušet vyměňovat komponenty, abych zjistil čím to ksakru je. Reklamační lhůta už vypršela. A já se teď bojím, že už si na svém miláčkovi moc nezahraju, když to pořád takhle padá. V poslední době častěji než dřív.

Ještě je třeba podotknout, že ne u všech her se to stává - třeba nejnovější Gothic 4 Arcania mi to nedělá a přitom poměrně méně náročný Darksiders mi to dělají. To samé Front Mission - Evolved.

Za každou radu budu vděčný, díky.

edit: tak oprava, právě se mi to stalo i u Ghoticu 4 :(

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, každopádně to je HW problém, když to udělá i v BIOSU a zkoušení komponent tě nemine. Je nějaký náznak, že po výpadku monitoru PC jede dál, nebo je úplně mrtvej? Pokud momentálně žádná možnost výměn komponent na zkoušku neni, můžeš udělat jediné a to PC vyčistit, vyndat všechny karty, očistit konektory ( pozor na statiku ), proházet RAM-ky ve slotech. Jak je na tom ventilátor GK, nezadrhává? Zkontrolovat chod všech větráků, Sundej bočnici, zkontroluj to, nech to otevřené a hraj, třeba se na něco narazí.

Obrázek uživatele dopravak
[49480] odpověď

Jak už bylo řečeno výše i já jsem názoru že je to HW problém, ale stejně ti v prvé řadě doporučím zkontrolovat nastavení napájení (např. možnost vypnout monitor) po té pokud je k dispozici vyměnit motherboard (tento problém jsem měl taky a výměna motherboardu ho vyřešila) po té je někdy na nové hry slabá graf. karta nebo zdroj.

P.S Ještě zkontrolovat ovladače graf.karty

Obrázek uživatele Silverback

Ok, tak já to otevřu a všechno zkontroluju ještě pořádněji. Je pravda, že už jsem to čistil - to mě taky napadlo, ale nevyndaval jsem ani nic neprohazoval. Ještě plánuju na procesor nanést novej chladící gel. Tak díky za rady, víceméně jste mi potvrdili moje obavy - moc zjistitelné to bez výměny komponent není :-(, no uvidíme.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Výměnou teplovodivé pasty nic nezkazíš, ale nemyslím, že u procesoru bude problém. Přikláněl bych se ke GK, nebo zdroji. Na GK bych taky všechno sundal a dal novou pastu a pořádně sledoval jeho větrák, jestli opravdu nedrhne. Zdroj máš kvalitní, ale to neznamená, že nemůže blbnout. Zaráží mě ten výpadek obrazu při nastavování biosu, to na teplotu vůbec nevypadá, ale jestli to bylo jen 1 mohla to být nějaká náhoda. Graficky nenáročná činnost to také nedělá, zbývá opravdu jen GK a nap. zdroj, základní desku bych vyloučil do doby než se ti podaří půjčit jinou GK se zdrojem a bude to dělat také.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jak už kluci řekli, bez vylučoací metody se neobejdeme.. ale soudě podle popisu připadá v úvahu hlavně zdroj a grafika (dvě nejsnáze vyloučitelné koponenty) a pak také základní deska.. jenže třeba chyba v komponentě na "určitém místě" může způsobit disfunkci ve chvíli náhodné, kdy by to nikdo nečekal.. čímž nejde vyloučit paměti, ani třeba pevný disk (počítač zmrzne, když jej za běhu odpojíš, nebo nějakou chybou uvnitř přestane fungovat, byť na milisekundu.. ale to už jsou faktory, které jsou velmi málo pravděpodobné..

každopádně můžeš snadno prověřit paměti memtestem, ať alespoň něco vyloučíme..
také MSi Kombistor (+Afterburner) a udělat aspoň pulhodinový stability test a sledovat, kam se vyhrabe teplota grafiky (krásný graf), a stejně tak pomocí LynX PC vytížit procesor a sledovat jeho teplotu.. nejlépe v CPUz.. LynX PC je zajímavý a náročný test, a je velkým otazníkem, zda jím procesor projde bez chyby.. chyba sice nepotvrzuje vadu procesoru, ale rozhodně zvyšuje naději, že v něm bude problém..

PS: jen taková poznámka pro Silverback: není to "chladící gel" je to "teplovodivá pasta" :)) v tom je velký významový rozdíl.. mohl by jsi si myslet, že ten gel fakt chladí - že požírá teplo.. ale není tomu tak, pouze to teplo dává chladiči a ten jej vyměňuje za "chlad" s okolním vzduchem :))

Obrázek uživatele Silverback

Moc díky za vaše rady, momentálně trochu nestíhám, takže se k nějakému skutečnému testovnání dostanu asi až o víkendu, tak se omlouvám, že hned nebudu reagovat, ale vašich rad si cením. S tou pastou jsem se sekl, to je fakt :-) - jen doplním, že memtest jsem už prováděl, stejně tak 3D Mark a PC Mark a vše proběhlo ok. Přehřívání to nebude, spíš mě napadly větráčky, ale na to se budu muset podívat důkladněji. Ono je toto totiž opravdu třeba tak, že zapnu počítač, tak hoďku na něm pracuju, pak pustim hru a spadne to, 5x třeba. Tak to vzdám, pracuju třeba další dvě hodiny, zkusim hru a hraju uplně bez problémů. Takže je to hrozně nahodilý.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

větráčky? v jaké souvislosti? můžeš mě trochu navést?

Obrázek uživatele Silverback

tak už se to vyřešilo samo. V pondělí mi odešla grafická karta, už nadobro - naskočily barevný proužky a artefakty a to i při spuštění, takže jsem se nedostal ani do systému. Teď konečně jedu na jedný šunce co mi za pár kč prodal kamarád (ATI 1950 Sapphire 512 MB).

Takže mám na vás další dotaz - nevím, jestli ho můžu nechat v tomhle threadu, nebo založit nový, kdyžtak mě kopněte :-)

Potřebuju teda koupit nějakou ucházející grafiku, která by mi alespoň částečně nahradila to co jsem měl (viz první příspěvek) ale mám docela omezené finance, takže něco kolem 3 - 4 tisíc. Předem díky za rady.

Obrázek uživatele Michal Čížek

jestli naskočili barevné proužky, tak nemáš zapnuté přídavné napájení a pokud ano, odešla zdrojová část GK a na té náhradní GK už je teda vše vpořádku?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

než tu odešlou zahodíš, upeč jí :lol:
vážně, je to velmi zajímavá, ale funkční technika :shock:
kartu zbav chladičů, nálepek, dej ji na plech na 3 alobalové kuličky (r=+-1cmn) a dej ji píct na 180°C v předehřáté horkovzdušné troubě na 3-15 minut "do zlatova".. nemáš co ztratit a věř nebo ne, tahle metodika funguje.. dokud to nezkusíš, neuvěříš :))

To misacek3030 - může to být i vada samotného čipu, s čímž už jsem se taky párkrát setkal..

Obrázek uživatele Silverback

misacek3030 wrote:
jestli naskočili barevné proužky, tak nemáš zapnuté přídavné napájení a pokud ano, odešla zdrojová část GK a na té náhradní GK už je teda vše vpořádku?

přídavné napájení? Proč bych ho neměl mít zapnuté? Respektive, spáš by bylo vadné, ne? Myslíš takévý ten káblík co se ještě připíná do karty? Na té kartě co jí mám teď tohle není, ta se napájí sama a ano, teď jede všechno vpohodě - teda nezkoušel jsem samozřejmě hry, nechci ji hned zase uvařit a určitě na ně nemá. Tak že bych ještě zkusil jinej káblík napájení?

TOBiAS wrote:
než tu odešlou zahodíš, upeč jí :lol:
vážně, je to velmi zajímavá, ale funkční technika :shock:
kartu zbav chladičů, nálepek, dej ji na plech na 3 alobalové kuličky (r=+-1cmn) a dej ji píct na 180°C v předehřáté horkovzdušné troubě na 3-15 minut "do zlatova".. nemáš co ztratit a věř nebo ne, tahle metodika funguje.. dokud to nezkusíš, neuvěříš :))

To misacek3030 - může to být i vada samotného čipu, s čímž už jsem se taky párkrát setkal..

funguje na co? Jakože potom bude zase fungovat? LOL, asi ne :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, mnohokráte uplně mrtvá grafika oživla jako zázrakem :cool:
zatím ale nikdo nepřišel na to, při jaké teplotě péct paměti a procesory, aby to na ně mělo stjeý vliv :D :shock:

zkus ji upíct..

co se kabelu týče - kdyby bylo vadné přídavné napájení, tak karta spíš hapruje, vypíná a je nestabilní, než aby dělala tohle - to je známka čistě poškození čipu..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Silverback wrote:
...přídavné napájení? Proč bych ho neměl mít zapnuté? Respektive, spáš by bylo vadné, ne?....

to nevím proč bys ho neměl mít zapnuté, třeba proto, že jsi ho zapomněl zapojit.
Tou vadnou zdrojovou částí jsem myslel zdrojový obvod na GK ne v napájecím zdroji.

To Tobias: samozřejmě že na vině může být jen čip, může to být i to napájení s tím jsem se zase setkal já, jak jsem psal nemyslel jsem nap zdroj, ale zdrojová část na GK


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.