Renault NXR - re-install systémů!

Dobrý den, měl bych pár dotazů ohledně zařízení Renault NXR http://eng.1ads.ru/Renault-NXR/, jedná se o diagnostický počítač ze staré školy, který má procesor 486, HDD 2 GB a dle mého má běžnou základní desku, která se asi dříve používala do Notebooků, ale teď co by mě zajímalo, tento počítač je také vybavený CD-ROMem, ovšem v BIOSu chybí funkce jako je Secondary Master/Slave, ten BIOS je prostě stavěný jenom pro disketovky a HDD, ale problém je v tom že tento stroj nemá klasickou disketovku, ale pouze čtecí zařízení na "Flash-Disc" který ovšem nemám a neseženu, ale já bych potřeboval nějak re-instalovat ten systém (Windows 3.11), nevěděl by tedy někdo jak na to, a hlavně jak by se dalo Bootovat s CD-ROMu na 486ce, ten re-install by mi normálně zabral tak 1 hodinu, ale bez té disketovky netuším jak tam ten OS dostanu, jinak na HDD je stále funkční Diskový Operační Systém, který zdá se pracuje jak má, takže nedá se z něj nějak naBootovat z CD?

A další zvláštní věc je že když se spustí DOS, hodí mě to automaticky na disk D, ale po zadání příkazu DIR mi to vypíše že nebylo nic nalezeno, tak se hodím na C, a tam je toho už docela dost, např. soubor AUTOEXEC atd. ale nejvíc souborů je na disku E, kde je i složka WINDOWS, divné na tom ale je že by to mělo mít pouze jeden HDD... Jo a ten HardDisc se nedá připojit do IDE, jelikož nemá ten 40ti, resp. 80ti PINový konektor, jak byste něco podobného řešily vy??? A nedá se v DOSu třeba ten Win3.11 nějak opravit bez externích médií? Budu vděčný za každou radu nebo odkaz někam kde se řeší podobné mašinky... ;-)

Obrázek uživatele TheALuminium

Jak bych to řešil já? Vyhodil bych to :)) s tím se nedá pracovat ... ale k vašemu problému. Může mít klidně jeden HDD ale více oddílů, takže se může zdát, že to má více HDD, ale ve skutečnosti je tam jeden. S tím biosem to bude opravdu problém. Moc jsem nepochopil jakou tedy sběrnici má to PC? ... rozhodně bych zkusil napsat sem -> http://forum.renaultclub.cz/ někdo by mohl mít tu zkušenost s tímto zařízením.

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

:)) No tu možnost s tím "vyhozením" si necháváme v záloze, ale vzhledem k ceně nového diagnositckého PC je na to pořád ještě dost času! :-) No jinak taky mě napadlo že je ten HDD rozdělený, ale netušil jsem že už tenkrát se něco takového dělalo a pak se mi zdálo podezřelé že funkční disky jsou pouze C a E, u děleného HDD bych logicky očekával C a D, ovšem oddíl D neexistuje, ale chtěl jsem se jen ujistit že není nějaká možnost jak Bootovat přímo z CD-ROMu když ho BIOS nepodporuje, jediná možnost co mě ještě napadá je ten stroj rozebrat a podívat se, zda-ly by nešla připojit disketovka přímo na desku, nebo ještě lépe, zda by se normální disketovkou nedala nahradit ta čtečka těch "Flash" disků? Ovšem pořád ještě nechápu jak je možné že ve Win3.11 pak údajně má ta CD-ROMka fungovat když jí BIOS nevidí, není možné že by byla v BIOSu nastavena jen jako disketová mechanika??? Každopádně zatím díky za rady, a pokusím se hledat na tom zmíněném Renault Foru a snad se tam najde někdo kdo se s touto mašinkou už setkal... :wink:

Obrázek uživatele TheALuminium

Mohl byste mi sem ten BIOS vyfotit? Já si teď nedokážu vybavit jak takový BIOS může vypadat :)) ... ta čtečka Flash disků ... to bych na ten PC radši nezkoušel. Abyste ho neurazil :)) jak se říká: "starého psa novým kouskům nenaučíš" tak myslím, že zde to bude platit dvojnásobně. Brát disketovku jako mechaniku ... mno něco v tom možná bude. Jsou to mechaniky, ale každá je řízená jinou sběrnicí tedy i možná jinými příkazy. To je celkem složité.

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

:)) No já s těmito starými stroji bohužel takové zkušenosti nemám, takže nevím přesně co a jak funguje, a tak už hledám jakýkoly způsob jak tam ten OS dostat, jinak ty fotky BIOSu pořídím a dodám je později, snad něco napoví, prozatím díky!

Obrázek uživatele TheALuminium

Nemáte zač ... nafoťte vše co půjde. Klidně i tu základní desku, pokud se pustíte do rozebírání. Asi to nebude jednoduché, ale snad na to přijdeme :???:

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

No to rozebírání, to bych si také ještě raději nechal až na později, zatím začneme jen tím BIOSem a obsahem HDD, ale moc děkuji za vaši velkou ochotu, moc často se to dnes již nevidí... :wink: Tak až to nafotím, tak se ozvu, ale počítám že to bude spíše až později odpoledne...

Obrázek uživatele TheALuminium

V pořádku, já tu stejně moc přes den nebývám až k večeru, takže času dost ... jinak díky za chválu, ta se taky dnes moc často nevidí :)) :???:

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

Tak zde ještě přidávám zatím jen těch několik nejpodstatnějších fotek, tři fotky BIOSu, foto číslo foto, ve kterém fungují běžné DOSové příkazy, a pokud nastavím možnost Quiet BOOT na YES (viz. třetí foto), tak se mi navíc místo OS objeví jen obrazovka s Logem Renault, u které ani netuším kde může být uložená... :-( A teď co s tím? :))

Obrázek uživatele TheALuminium

Jaký OS jste tam chtěl vůbec instalovat? Ten Quiet boot s tím logem Renaultu pak nic nenabízí?

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

No potřeboval bych tam nainstalovat Windows 3.11 (mám ho asi na 12ti disketách, ale není problém ho hodit na CD), případně by ale také šlo použít Win95, ale nakonec i ten Win98 by nebyl nejhorší :)) , ale hlavně to musí být Windows, jelikož ten diagnostický program co k tomu mám rovněž na CD-ROMu běží pouze pod Windows... Jinak ta obrazovka s logem Renault nereaguje na žádné příkazy, je to prostě jen obrázek, čekal jsem i docela dlouho, zda-li se neoběví nějaká další nabídka, ale je to prostě jen to logo, nic víc. Bohužel nevím jistě, jestly to tak má být, nebo se ten program kousne, ale podle dostupných informací by se měl normálně spustit Win3.11 a v něm se pak má pracovat s dalším softwarem...

Obrázek uživatele TheALuminium

Teď jsem nějak zapomněl, disketovku to tedy má?

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

No právě že bohužel nemá, to je ten největší problém, kdyby to mělo disketovku, asi bych se pokusil postupovat běžným způsobem instalace systému, ale má to pouze jakousi čtečku karet, podle toho co jsem zatím zjistil se jedná o “Flash”-disc, toto médium ovšem neznám a nikdy předtím jsem se s tím ještě nesetkal, a dále to má pouze CD-ROM, u kterého nechápu jak vůbec může fungovat když se nedá nastavit v BIOSu, zde je ještě foto celého přístroje:
(Foto není moje, pochází odsud!)

Obrázek uživatele TheALuminium

Mě bohužel napadá jediné ... zkusit to rozebrat a mrknout se jestli tam nejsou volné piny pro sběrnici na disketovou mechaniku ...

Obrázek uživatele DMC.MotoBiker

Díky, to jsem chtěl slyšet, jelikož ani mě už nic jiného nenapadá, takže pak ještě kdyžtak přihodím foto základní desky, teď se na to půjdu pomalu připravit, a jen doufám že to tam budu mít kam připojit, pokud ano, už by to neměl být problém... :wink:


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.