Raid1

Zdravím,
Po aktualizaci Bios (proběhlo vše OK) se mi rozpojil Raid1 na Sata discích a nainstalovali se jako Standard IDE.Takže mám nyní dva autentické disky se třemi oddíly System,Swap a Data.ze kterých se dá normálně číst.Pokud dám v Bios nastavení Raid,zobrazí se během bootu utilita Matrix Storage,zde je vše OK.Systém pokračuje dál v bootování,až se objeví chyba,poškozen nebo nenalezen soubor hal.dll.,je potřeba ho nahrát.Nahrál jsem z instal. CD soubory,NTDLR,NTDETECT, hal.dll na disketu a po restartu při bootu nechal nahrát (nevím jestli jsem nevymyslel ptákovinu).Systém se v nastavení v Bios na Raid nespustí,na standard IDE není problém.Já vím,že by se nahrání těchto souborů mělo spustit přes konzolu pro zotavení,ale ta se mi vždy v nastavení Raidu ukončí,že nemůže najít disk.Pokud kontroluji boot.ini,zdá se být v pořádku. Zde je: [boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Potřeboval bych ty disky spojit zase zpátky bez ztráty dat,ale nevím jak.Mělo by to snad jít přes ten Matris Storage,ale ten jak se mi zdá něco takového nenabízí (Delete nebo non-Raid).Ve správci zařízení jsou nainstalovány oba řadiče pro Serial ATA a žádný žlutý otazník nebo nějaký problém.Nakonec o ty data nejde,ty mám zálohovaný,ale spíš o ty programy s nastavením.Mám sice zálohovaný systémový oddíl v Neru BackItUp2,ale záloha je z prosince.Z této zálohy jsem systém na "C" disku obnovil v bláhové naději,že se tímto spojení Raid obnoví.Nevím.zdali nedělám někde chybu.Mohl by jste mi někdo poradit,jak by se dalo provést ,pokud to půjde,zpět propojení do Raidu? Nebo nová instalace?
-----------------------------------------------------------------------------------------------
OS-XP Pro,deska Asus P5W DH Deluxe,Bios AMI 2602, 2 disky SATA 25OGB,procesor Intel Core2 Duo 66OO,2GB RAM.
Děkuji předem za radu. JaB.

Obrázek uživatele TheALuminium
[17954] Raid1

Dobrý den,
můžu se zeptat proč jste reflashoval BIOS? A další otázka jak se SATA disk může tvářit jako IDE? Jak jste to poznal?

Obrázek uživatele JaB
[17955] Raid1

Dobrý den,
Bios jsem aktualizoval ze dvou důvodů.
1) Byl již staršího data. Byl ještě originál z doby zakoupení desky z roku 2006 a mezitím výrobce provedl do dnešní doby další úpravy Bios (asi 10 verzí) v podpoře hardware včetně vybavení desky.
2) Dále jsem k vánocům dostal od rodiny sadu pamětí RAM 2 GB,naštěstí autentických jako v PC. Problém je v tom, že po vložení RAM do soklů desky v kapacitě 4 GB (2x Dual Channel) se nechtěl Bios rozběhnout.Já vím,že optimální RAM pro XP 32 bit je 3 GB,ale nevidím důvod proč by to jít nemělo,když deska má podporovat až 8 GB (bohužel kvůli omezením na Chipsetu,tak jen na OS 64 bit,ale ty 4 GB by měla zvládnout i na těch 32 bit).Ale o tomhle až někdy jindy.
Tak tohle byly ty důvody pro aktualizaci Bios.
Co se týče té druhé otázky tak jsem se asi špatně vyjádřil.V Bios je několik nastaveni v IDE Configuration. SATA disky je možno nastavit jako Standard IDE ,nebo AHCI ,nebo Raid .
Aby nedošlo při aktualizaci Bios k nějakým problémům, protože systém byl přetaktován na výkon procesoru 3 GB,včetně načasování RAM,přepnul jsem ho na Load Setup Defaults.
Jenže jsem netušil,že tímto se přepne v IDE Cinfiguration z Raid na Standard IDE. Po aktualizaci jsem si bohužel nastavení Bios nezkontroloval a pak jsem jen zíral jak se instalují ovladače na IDE.Bohužel je to moje chyba a další ponaučení,nehledě na to,že s polem Raid nemám žádné zkušenosti.Možná,že by se to dalo spravit přes utilitu Matrix Storage,ale já mám toto jen v Bios v základním provedení nainstalovanou přes F6.Vůbec jsem netušil,že se Matrix Storage dá nainstalovat do Windows.Když jsem se včera o to pokoušel,ke konci instalace se to odmítlo nainstalovat. Výrobce má k tomuto toto vysvětlení: Pokud ze SATA disku startuje operační systém, nedoporučuje se po instalaci tohoto nastavení v BIOSu přepínat. Přepnutí může vést k chybě "NTLDR", modré obrazovce s názvem chyby a restartu nebo chybu systému.Což se mi bohužel stalo a těžko se to dá změnit.Takový expert zase nejsem.Zasílám obrázek ze Správy disků a Správce zařízení.Myslím,že provedu novou instalaci s nastavením Na Raid 0 a budu pravidělně zálohovat.
Spíš bych potřeboval poradit,jak nabootovat systém z toho druhého disku z Raidu1,kde vše zůstalo nedotčeno.Provedl bych zálohu systémového oddílu a nahrál to do nové instalace.Zkoušel jsem to již různě,ale nevede se mi.
Děkuji.

Obrázek uživatele JaB
[17956] Raid1

Dodatečně se omlouvám za špatnou formulaci výkonu procesoru v předešlém příspěvku,má samozřejmě být 3 GHz.
JaB.

Obrázek uživatele TheALuminium
[17957] Raid1

A ten samotný druhý disk co byl zapojen jako raid1 nejde samostatně? Tím myslím, jestli když odpojíte jiná HDD, tak jestli se z něj spustí OS ?


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.