Potíže s bootováním a druhým diskem

Dobrý den,
pokusím se to napsat srozumitelně...
Před časem jsem doplnil paměť a koupil do PC druhý disk. Zapojil jsem ho a vše fungovalo. Zanedlouho ale nezačalo PC bootovat napoprvé. Stane se to, že pár sekund po zapnutí se kontroluje DVD, ale nebootuje, počítač se jakoby vypne, svítí jen zelená kontrolka, ale větrák neběží.
Nyní jsem se dostal do stavu, kdy ani po několika restartech se to nezlepší.
Ani přechod na systém master-slave z cable select mi nepomohl.
Druhý disk jsem odpojil a vše je OK.
Ten nový disk je naformátovaný, po scandisku, vše bez problémů, jsou na něm uložena data.

Čím je to způsobeno a co mám udělat, abych mohl druhý disk provozovat?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Disky jsou tedy IDE? Máš tedy v bedně 2 nohavice IDE. Kde máš co připojeno? pomohla by dobrá fotka s výhledem na kabely a konektory (ten konec co je dál od těch dvou konektorů patří do desky)

Problém tedy dělají jen 2 disky.. Budeme to řešit, každopádně jdi do BIOSu a bootování nastav nejdřív na HDD a pak na mechaniku - neni potřeba přio každém startu otravovat mechaniku, když z ní hodláš bootovat jednou za 4 roky

Obrázek uživatele Michal Čížek

zdravím, jedná se teda o IDE HDD, systémový disk nastaven jako master a zapojen do koncového konektoru kabelového pásku, druhý nastaven jako slave a zapojen do průchozího konektoru? V BIOSu jako primárně nastaven 1st. disk master s OS, další pozice můžou být nenastavené. Je možné nový disk zapojit na svojí kšandu, aby oba disky nebyly na jednom kabelu?

Obrázek uživatele ujo

To Tobias:

Díky za odpověď, fotkou teď bohužel neposloužím. :-(

Jo, jsou to 2 IDE disky, připojené jako Primary Master a Primary Slave a pak dvě mechaniky DVDRW a DVDROM jako Secondary Master a Secondary Slave na té druhé nohanici.

Máš naprostou pravdu s tím bootováním - prohodím to...

Obrázek uživatele ujo

To misacek:

Taky díky. Ano, je to tak. BIOS ty disky detekuje správně.

Mám zkusit přehodit jeden disk do toho okruhu s DVD mechanikou?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano zkusit to můžeš, mě se občas také stávalo, že 2 disky si na jedné kšandě nerozuměly, je úplně jedno, jestli jsou CD/DVD mechaniky spolu, nebo rozházené

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ideální je mít 2 disky a 2 mechaniky, vždy musí bejt master hlavním diskem, tj, pokud máš kabel, tak má toto rozližení: |_______|___| - dvojice konektorů je blíže sobě. Ten třetí (dále od dvojice) patří do desky, ten první je master, prostřední je slave. Na masteru tedy musíš mít bootovací disky a musí být ojumperován jako master. Případně zkus jumpery vyhodit uplně

S jumpery mám takovou příhodu - bootování IDE disku na desce se SataII - ne a ne nabootovat, master, slave, bez mechaniky, s mechanikou.. Vyhodil jsem jumpery a vzteky začal orpojovat a připojovat molex konektor napájení.. Prásk ho, jiskra, konektor se rozsvítil a všecko zhaslo.. Připojil jsem to, zapnul a najel mi WinXP :-) Ovšem sám to raději nezkoušej, ale někdy bez jumperů po pár restartech to prostě jede. Slouží už rok a pul (a předtim 9 let na desce s IDE)..

Obrázek uživatele ujo

Vyzkouším to asi až ve středu, teď mám hodně práce.

Ten master - slave atd. mám správně. Fungovalo to ojumperované na cable select, tj. na druhé dvojici velice dobře. Já mám celkově spíš podezření na slabý zdroj, je to 250 W, je už dost starý, ani nevím určitě, jestli nový atx 2.0 by šel k desce, ale asi ano. Je to záležitost pár stovek, ale v dnešní situaci jsou mi dobré i ty. Na ten druhý disk bych chtěl dát mj. Linux, takže i ten by mohl být bootovací.

Zatím díky a napíšu, jestli se mi to povede rozchodit nebo ne. Spíš si myslím, že ne...

Obrázek uživatele Michal Čížek

myšlenku slabého zdroje bych neopouštěl, když odpojíš veškeré mechaniky a necháš jen HDD, tak to frčí?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co má zbytek PC za komponenty? Zkusím odhadnout spotřebu.. Nový zdroj neni pár stovek - šmejd zdroj se nevyplácí.. Kolem tisíce korun..

CS nebude fungovat optimálně, ale je to jak kdy..
Pokud chceš bootovat z obou disků, oba musí bejt masteři
dej to na mastera kšandy hdd, na slava kšandy DVD.. a ojumperuj MS a SL.. Co to udělá?

Obrázek uživatele ujo

Zdar. Tak jsem zkusil postupně odpojit jednu a obě mechaniky a pak dát druhý disk jako secondary master, vše bez úspěchu. Tak jsem to dal zpátky a použil MS, SL v jednom obvodu. A to fungovalo. Otázkou je, jak dlouho - jestli to už zítra ráno budu moct pustit.

Takže zatím z obou disků bootovat nebudu moct. Možná bych mohl mít malou Linux partition na tom bootovacím disku, ale pochybuji, nevím, kolik je tak rozumné minimum - už tam dost dochází místo...

Jumpery vyhodit úplně jsem ještě nezkoušel, to mám zatím v záloze. :-D

Jinak co se týká komponent, tak je tu
DVDRW, DVDROM, disk 250 GB, disk 80 GB, grafická karta Geforce 4 64 MB, zvuková karta, síťová karta, FDD, přes USB připojuji klávesnici, tiskárnu, externí HDD, někdy skener. Specifikace můžu napsat, ale když jde jen o odhad... Taky jsem chtěl upgradovat procesor, ale si zatím netroufám, tam byl byl nárust spotřeby tak 20 W.

Má nějaký význam, v jakém pořadí připojuji ten napájecí kabel k diskům? Zkoušel jsem tam dát ten druhý od mechanik, ale nepomohlo to.

A můžu něco nějak líp třeba nastavit v BIOSu? (to bootovací pořadí jsem změnil).

Kolem tisíce Kč, OK, to mi zatím připadá docela dost.

Tak zatím díky za odpovědi, napíšu, jestli to pořád bude fungovat, nebo ne...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tohle 250W zdroj zmákne.. Pokud tam máš Celeron a ne Pentium, tak se nemáš moc čeho bát :-)

Obrázek uživatele ujo

No, je tam Athlon XP 1800, planuji 2600.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ani s tim by neměl bejt problém..

Obrázek uživatele ujo

Jo, to je fajn. Zatím to funguje, tak napíšu později, když nebude...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.