Neřešitelný problém z PC

Ahoj,potřebuji poradit se závadou PC, která je značně dle mého názoru nestandartní. Složil jsem Mini PC s těchto komponentů: CPU Pentium Dual Core 6300, zákl.deska Zotac Geforce 9300 ITX, RAM A-Data 2x 2G/800, HD WD 640G. Na počitačí je od sestavení nainstalován W7, z počatku zkušební verze RC,v současné době upgrade W7 HE.Závada se projevuje naprosto nepravidelným zpomalovaním ,až sekaním počítače v různých situacích, bez zřejmého pravidla.Při přepnutí npř. okna prohlížeče,nebo programu se počítač zastaví, nereaguje, ukazatel myši se točí, HD pracuje souvisle jako divé (jako při defragmentaci).Otevřené programy neodpovídají a v případě , že ještě zkusím něco spustit tak displej sešedne a je mrtvo, tato situace trvá nějakou dobu, pak Hd přestane pracovat a Pc začne reagovat.Toto se opakuje v nepravidelných intervalech,někdy nejde s PC vůbec pracovat (i psaní je obtížné pro zpomalenou reakci), někdy je půl dne klid a PC jede bez problémů. Při ukončení tohoto stavu někdy dochází k otevření programů, které vůbec nebyly požadovány. Jediná vypozorovaná věc je , že k sekání dochází při přepínání programů nebo oken (laicky bych řekl , že si PC popletlo kde má najít daný program nebo okno) někdy se objeví - "Skript na této stránce je buď zaneprázdněn nebo přestal reagovat. Nyní můžete skript ukončit nebo počkat, zda se dokončí sám."
, ale npř. film přehraje celý bez zaseknutí.
Všechny testy, které jsem dělal byly bez závad.Domníval jsem se původně , že to může být problém systému, nebo viru, ale systém jsem už přeistaloval tříkrát,včetně formátování disku a situace se opakuje.Pak jsem závadu reklamoval u prodejce - Alfacomputer,kde byli sice velmi vstřícní , ale reklamace vyzněla , že je vše v pořádku, že prošel dlohodobým testem.
Na radu kamárada jsem vyměnil zakladní desku, ale problém je opět stejný.

Co s tím?

Obrázek uživatele Michal Čížek

V té RC verzi to dělalo tyké? Jakej je nap. zdroj a výrobce? Není na antiviráku nastavena pravidelná kontrola?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dělá to i čistý systém bez jakýchkoliv aplikací třetích stran?
může to být problém jednak základní dseky (ten jsi vyloučil) a jednak disku, který může chvílemi rpacovat chybně.. zkus jiný, nebo tenhle uplně jinde..
případně také paměti, ale počítám, že memtest jsi provedl pořádně..

máš k dispozici i jinou instalačku, třeba jiného systému? nebo zkus i jinou verzi těch W7..

Obrázek uživatele 09freds

Na W7 RC problémy začaly, pak RC skončilo a já jsem instaloval upgrade W7 HE z XP, už asi tříkrát jsem to přeistaloval. Můj dojem je , že se to zhoršuje množstvím nainstalovaných programů a časem uplynulým od instalace. Pravě teď jsem se vrátil na původní desku tzn.Zotac Geforce 9300ITX z náhradní desky kterou jsem zkoušel tzn. Zotac G43 ITX a PC se chová trochu jinak. Při G43 ITX (chipset Intel) v době problému - zamrznutí pracoval HD jak o život a teprve v okamžiku zklidnění se PC opět rozjel, tak z původní deskou i když se zpomali,zamrzne tak HD pracuje řekl bych v běžném režimu.
Při čistém systému to dělalo řekl bych miŇ, jeví se mi, že čím víc programů ,tím je to horší.
Zdroj je originální ve miniskříni 200W, napětí v testech se jeví stabilní i výkon by měl byt dostatečný CPU max 65 W, deska myslím 25W + HD a ventilátor.
Připojil jsem Printscreny v době normální fukce - nejdou připojit.



EDIT by TOBiAS: upraveny IMG tagy

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

screeny nahraj na www.imageshack.us a hoď Forum Thumbnaily..

vypadá to na disk, na problém s cache či tak, čim více požadavků (více programů, větší registr, větší fornta, větší MBR, větší bordel, větší práce).. fakt zkus ho jinde, nebo jiný

Obrázek uživatele Michal Čížek

Taky kšandu zkus jinou

Obrázek uživatele 09freds

Kšandu jsem vyměnil,nepomohlo. Našel jsem , ale asi přičinu. Je to má obrovská chyba. PC jsem stavěl dle popisu "Computeru", ale dal jsem tam místo Dual Core 5200 Pentium DualCore 6400. První má sběrnici 200MHz a druhy 266Mhz.Přitom paměti tam mám 800 Mhz a měly by být určitě 1066Mhz. Je to tak? Může výše popisované problémy způsobit to , že pamětí v okamžicích zvýšeného vytížení nestihaji? Prosím o urychlený názor.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jelikož jsi nedal odkazy na komponenty, nemůžeme je ověřit, co jsou zač..

každopádně to FSB by mohlo činit potíže..
třetí obrázek se mi nechce zobrazit..
ale to vytížení paměti je normální, kor když FF si řekne o 300MB (co máš proboha otevřeno?)

Obrázek uživatele 09freds

Doplňuji komponenty:
Zotac GEForce 9300 - http://www.zotac.com/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=10...
CPU - http://www.alza.cz/intel-pentium-dual-core-e6300-d119006.htm
DDR - vyměnil jsem na 2x 2G - http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400820TW0ALGCY
HD - http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H1TZ000GRU
situace po výměně pamětí se nezlepšila, PC sice reaguje rychleji ale projevy sekání a hledání programů trvaji, znatelněji se projevila skutečnost, že při práci jednoho progamu, np.překodování videa vše funguje bez závad.V okamžiku kdy otevřu jiný program, nebo přepnu okno prohližeče tak se to většinou sekne,případně zpomali a až po nějaké době se otevře co má, případně ještě něco navíc. Seknutý program ,který neodpovídá někdy nejde ukončit ani pomoci správce.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

odkaz na základní desku se ti moc nepovedl.. hoď odkaz přímo na produkt, který jsi si koupil..
podle odkazů jsi však dal E6300, ne E6400, kerý neexistuje.. tenhle má FSB 1066MHz, 5200 a 5300 mají FSB 800MHz.. funkční problém to není, ale pokud by deska měla FSB jen 800MHz (což momentálně nevíme, když nevíme kterou PŘESNĚ máš), tak by to znamenalo, že by výkon procesoru nebyl využit.. fungovat by však měl.. ty máš ale problémy s adresací více vláken, což by mohl být problém špatně fungující FSB komunikace..

Obrázek uživatele 09freds

deska - http://www.trustedreviews.com/motherboards/review/2009/04/23/Zotac-GeFor...
je to starší revize, kterou jsem u nás už nenašel. Na strankách ZOTACU je následující specifikace i s procesory:
Model GF9300-I-E
Chipset
Manufacturer NVIDIA®
mGPU GeForce® 9300 (Overclocked)
CPU Compatibility
Name Intel® Core™ 2 Duo
Intel® Core™ 2 Quad
Intel® Core™ 2 Extreme
Intel® Pentium®
Intel® Celeron®
Socket LGA775
Front-side bus 1333 MHz
Memory
Memory Type DDR2
Memory Speed 667/800 MHz
Slots 2 240-pin DIMM
Capacity Up to 8GB
CPU & Memory Compare List
NA
3D API
DirectX DirectX 10
OpenGL OpenGL 3.2
Integrated Wifi
Compatibility 802.11b/g
Form factor
Size Mini-ITX
Ports
DVI 1 (HDCP w/Audio)
HDMI 1 (w/Audio)
VGA 1
SATA 3 (SATA 3.0 Gbps)
eSATA 1 (SATA 3.0 Gbps)
PS/2 1 (Keyboard)
USB 2.0 12 (6 on back panel, 6 on pin header)
Ethernet 10/100/1000Mbps (RJ45)
Cooler Passive (no fan) with unique black heatsink
Windows 7 capability Certified for Windows® 7 with DirectCompute support
Other
Wake-on support Wake-on LAN
Wake-on USB
Overclocking features FSB adjustments
CPU voltage: [-0.1v up to +0.3v]
Chipset voltage: [1.10v up to 1.25v]
Memory voltage: [1.80v up to 2.10v]

Samozřejmě s tím procesorem je tak, je to 6300, to PC Wizard mne spletl - uváděl ho jako 6400.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no deska by celkově mohla blbě detekovat, protože podle specifikací podporuje pouze Pentia, nikoliv Pentia DualCore.. ne že by měla důvod je nepodporovat, ale třeba může být poskládaná tak, že P DC dělají problémy, třeba tyhle.. mylná detekce procesoru by svědčila o tom, že deska se ho snaží pochopit jako Core 2 Duo (kde E6400 je), což může dělat problémy.. Zotac je ale na informace skoupý, nechce říct, jaké přesně procesory podporuje..
co se FSB týče, podporuje oba tyhle modely naplno.. a co se ram týče, měly by cpohodě běhat na 800MHz (400MHz v basic taktu, 800MHz efektivně)

napadá mě než zkusit dát tam procesor z podporovaných a co to udělá..

Obrázek uživatele 09freds

Zde je tabulka doporučených procesorů a paměti od Zotacu : http://downloads.zotac.com/mediadrivers/mb/cpu/a105.txt
a Pentium DualCore tam je.
Nyní Pc je bez problémů a všiml jsem si zřejmy rozdil v přístupu na disk. Když je v pořádku tak přistupuje častěji a zřejmě i něco dělá, když je seklý tak jenom slabě občas blikne a nejeví se že by něco četl nebo zapisoval.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže procesor podporovaný je.. nechtělo se mi stahovat celou příručku..

a jiný disk jsi zkoušel? to je další možnost, která by to mohla dělat..

Obrázek uživatele 09freds

Nemám SATA, musím někde sehnat!

Obrázek uživatele 09freds

TAk jsem to vyřešil výměnou HD, jak jste mi radili. PC jede bez jakýchkoliv problémů. Chci poděkovat hlavně Tobiášovi za trpělivost a cenné rady.
Mám jěště dotaz ohledně reklamace toho špatného disku, jak mám dokazat , že způsoboval problémy, když v testech byl OK?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud by ti nevěřili, můžeš jim přinést prezentovat celou sestavu.. s tím že pokud by jsi měl pravdu ty, máš nárok na náhradu škody, kterou ti to způsobilo, což je poštovné nebo doprava sestavy na prodejnu, aby jsi jim to dokázal i obětovaný čas.. ne že by to běžně propláceli, ale nárok na to máš.. ty nemusíš nic dokazovat, to oni ti musí dokázat, že je to vpořádku.. moc dobře vím, jak většina těhle testů a oprav funguje :o

Obrázek uživatele Michal Čížek

Pokud je v záruce do 30-ti dnů možnost vrátit bez udání důvodu, jinak normální reklamace s popisem závady a že zkouškou jiného HDD se problém neobjevuje, pak záleží na nich jestli ti vrátí peníze, nebo dají jiný kus.

Obrázek uživatele 09freds

Tak vše funguje skoro jak má, PC je velmi svižný, na co už jsem nebyl zvykly. Ale objevil se mi drobný problém opět s HD. Původní Hd jsem nahradil Samsung SpinPoint F3 3.5" 500GB HD502HJ
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H1TZ1TURM1

nainstaloval systém a rozdělil na disky ve správci disku W7. Rozdělení proběhlo cca na polovinu, tzn.C se systemem má 228GB a D -uložiště 237GB. Oddíl C se mi nedaří zmešit a D zvětšit. Jediný výsledek , který jsem dosahl bylo, že C jsem zmenšil asi na 108 GB a z rozdilu vytvořil odlil L . Měl jsem tří oddily C - systém,D uložiště a L . Když jsem chtěl spojit oddíl L s oddílem D tak to nešlo a mohl jsem ho spojit pouze s C. Byl jsem tam kde jsem byl dříve. Tak, že opět C - 228GB, D 237GB.
Kde je chyba, použil jsem Acronic Boot.iso i Paragon Partition manager.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

protože jsi to udělal blbě.. rozdělení disku s instalovaným systémem je vždy naprd! má spoustu omezení!

celý disk naformátuj, odstraň oddíly (i ten 100MB), vytvoř nový oddíl o velikosti 75GB (na systém a programy bohatě stačí), pak vytvoři oddíl čistě instalační, cca 150GB bude stačit.. oddíl pouze pro instalování her a velkých programů.. (pokud her nebude tolik, tak klidně menčí) a zbytek čistě datový.. to bude oddíl, ze kterého bude zejména čteno, nebo přidávány souvislá velká data (filmy, hudba), ale nebude mazáno.. tím se předejde vzniku fragmentů, takový disk může být větší, samozřejmě, pokud takovou velikost potřebuješ.. instalačkový disk bude zejména čtecí, když se bude mazat, tak celý program - velké souvislé místo.. systémový disk bude nejmenší (klidně by stačilo 55GB), protože tam se budou data dynamicky měnit, cache atd, extrémní fragmentace.. takže defragmentovat, a čim bude menší, tim lépe se udrží pořádek.. já mám tedy 75GB, protože používám programy na editaci, které jsou poměrně velké.. pokud bych ale odstranil renderery, grafické, video a audio editory, 50GB by bylo až kam..
počítá se s tim, že data jako hudba, obrázky a video budou na datovém oddílu a nalinkovány do knihoven skrze zahrnuté složky..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.