Dotaz na mistr Tobias- RAM Acer aspire one zg5 (*VYŘEŠENO*)

Zdravim, chtěl bych se tě zeptat na RAMku do Acer aspire one zg5. Měl jsem tu dotaz jak jsem nemohl dostat win xp do toho netbooku jestli si pamatuješ a tam jsi psal že ten NTB máš taky s win 7 na 1G RAM. Nevíš jestli 1G RAM je strop pro ten NTB? Povídal jsem to tomu kolegovi a on že to tam zkusí taky a došli jsme k RAM, jestli se tam dá dát větší, hledám hledám a nikde nenacházím nějakou kloudnou odpověd, když už najdu článek o RAM tak píšou že tam je 1G, ale nikde ani slovo jestli se dá použít větší.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

potřeboval bych vědět, jý model máš - jaký má čipset..

podle toho, co jsem se dočetl, měl by mít 512MB instalováno nějak přímo na desce v nějakém, prý odstranitelném, čipu a dalších 512 tedy v So-Dimm slotu.. maximum je 1GB na slot, slot má jeden.. maximum pro systém je tedy 1,5GB.. do SoDimm lze dát DDR2 PC5300, tedy 533MHz paměti, je potřeba, aby se shodovaly s tím, co by mělo být přímo na desce..

schválně zkus proklikat cpuz kanály ram/spd jesli odhalí zkutečné instalované paměti.. nebo se prostě podivej, jakou paměť tam fyzicky máš - jakej je na ní štítek - jestli má 512MB nebo 1024MB, protože systém ti ukazuje 1024MB, že?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano systém ukazuje 1G a RAMt je 512 M, kouknu na chipset hned jak to bude možné, mám to ted rozebrané dával jsem tam 250G disk a instaluju win 7.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, takže já i zahraniční servery měli pravdu, opravdu je tam instalováno 512MB někde zvlášť a pak 512 ve slotu.. takže můžeš tu 512ku nahradit SoDimm 1GB 633MHz modulem, očividně s časováním CL5 (což není mnoho) - ale to je základní tabulka - jaké časování, napětí a frekvence jsou psané na štítku té SoDimm DDR2 paměti?

tu tuilitu na CPU bych vypl.. vidíš, že jsi furt "pod omezovačem" (jako otáčky v autě), ten měřík ti dost CPU taky žere.. a nic ti to nedá.. to že jede Atom furt na 50-100% nepotřebuješ vidět, to víš :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

štítek SoDimm DDR2 http://img693.imageshack.us/i/p8200114.jpg/ , chci umět taky odhadovat jako ty :D .
Ta utilitka je pro dětska co neumějí ještě číst, vždy si zapnou PC a hned jak naběhne plocha už spouštěj mraky věcí, tak jsem je naučil, že dokud je ručička zarohem tak at na to nehrabou :D, od té doby o week nevstávám v 7.
Jinak koukal jsem orientačne na té utilitce na ASPIRE ONE na vytížení paměti a nedostalo se to dál než na 89%, tak si řikám jestli má cenu to zkoušet zvětšovat, nakonec už jen ze zvědavosti, jsem se rozhodl že tam tu 1G dám a uvidim co vše ta mrška snese a jestli se něco hne k lepšímu at má kolegáček klid. Co zkusit s většim CL než 5?
A nechtělo se mi věřit že win 7 na tom stroječku jedou opravdu tak slušně, uplně čumim.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže, jedná se o 633MHz CL5 modul.. můžeš mi udělat kvalitní fotky základní desky? někde tam musí bejt ta druhá paměť, zjistíme její spcifikace, pokud budou lepší, mohla by i ta nová gigovka bejt lepší..

pro informaci - lepší CL = nižší CL ;)

jo W7 na tm šlapou..

záleží, co na tom děláš.. pokud používáš multitasking, tedy několik otevřených aplikací, což já dost, rozhodně by nebylo na škodu těch 1500MB - vim o čem mluvim, když moc rád pracuju 16MB pod stránkovačkou :D grafika bohužel si může vzít jen 1MB ramky - bohužel nebo naštěstí? :))

jo tak na děcka :D no tak to je dobrý nápad :))

ono tu nejde ani tolik o to, co snese paměť, ale co snese procesor - většinou nic a většinou NeTB mrze, protože procesor je pomalý a nemá dost místa, kam by si mohl ukládat propočty - tedy ramku..

záleží, k čemu je NeTB používán, zda je pto takové činnosti potřeba více paměti..

Obrázek uživatele Michal Čížek

ok udělám fotky, ale až ve středu, to ho budu mít zase na stole, už jsem ho složil a byl odvezen na dovču. Nevím co na něm bude spouštěno, ale předpokládám, že když jeho dcera je cca ve stejném věku jako moje, tak určo face, youtubko, icq, skype jo a win mowie maker určo a pak práce ve wordu a exelu, dál mě nenapadá co pubertačky bláznivý ještě dělaj. Takže pokračování až pr týden. zatím dík za informace.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

myslim, že těch 1500MB by mu bodlo, ale moc to taky nezachrání..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dobře jsi ho vykuchal :))

ano, ty 4 čipy jsou 128MB paměťové čipy Elpida..

no, považuji tedy téma za vyřešené? :)

btw je ti jasné, že na tohle se záruka nevztahuje? :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

když ono to jinak než vykuchat do mrtě nejde :D stejně nebyl v záruce a ted na to dávám záruku já, teda jen na pamět, ale doufám že ho už rozebírat nebudu, na tak malej stroječek šroubkama nešetřili. Psal jsi, že jsi četl o tom pamětovém čipu, že by měl být odstranitelný, jak jsem koukal tak odstranitelnej asi bude jednou a na vždy :D.
Takže díky za technické specifikace a rady a propo, mám tu jednu sodimku 512M na prodej nemáš zájem? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

hehe, to jsem si myslel, že bude odstranitelný, nikde se to neuvádělo nebo jsem to vyčetl mezi řáky? já nevím :)) každopádně není no :)) tedy samozřejmě trvale odstranitelný je, ale proč? :)) jee já bych taky chtěl NTB, do kterýho mohu dát 1,5GB :)) můj žádnou onboard ramku nemá a max má instalovaný giga.. něco navíc by se bodlo, ale mohu si to připojit leda do zadku :))

hehe, jak koukám, šroubky jsou nejpevnější částí celého šasi :)) něčim to bylo třeba zpevnit, vždyť je to jen plastová skořápka a plastová deska.. ale ono PCB je pevný dost a když se k němu připevní šasi 50 šroubkama, stává se z toho železoplast :D

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D :D lock