Z dynamického na základní typ disku

Dobrý den, potřebuji poradit. Bohužel moji nešikovností jsem ze základního disku udělala disk dynamický. Jak to převést zpět? Četla jsem, že je to nemožné bez ztráty dat. Já mám bohužel na tom disku uložené Windows 7. Přijdu i o ně? Nevím co mám dělat, nejde to přeinstaloval, obnovit, nic.
Mám pouze jeden disk C a ve správa disků tam je: Disk C, HP recovery, HP tools a System. U vsech je napsany typ Dynamický.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, jak se ti to povedlo?
Změnou na dynamický disk jsi změnila strukturu uspořádání, tudíž je to jako bys provedla měkký formát, tzn: data fyzicky pořád jsou na disku, ale neni pro ně zapsána cesta, kde je má systém na disku najít a přečíst.
Pokud jsi neprovedla formát při instalaci, data pořád na disku budou.
Je to stolní PC, nebo NTB?
U NTB bude pro Tebe složitější HDD vyjmout a připojit do Stolního PC jako další HDD, pak pomocí programů jako je GETDATABACK se dají důležitá data přečíst a uložit na jiný funkční HDD, kde se s daty dál pracuje normálně.
Pokud ti nezáleží na datech, je jednodušší HDD hned formátnout a ve správě disků, HDD převést na základ.
Jaký je OS? Při win7 se může udělat prvotní instalace na jiném PC, než kam bude HDD se systémem instalován, hned při prvnim restartu PC vypnout a HDD vložit do tvého stroje, kde se instalace dokončí, použiješ svoje licenční číslo na COA štítku u NTB nalepeném někde zespoda a na stolním PC kdesi na bedně.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ani nevím, prostě zbrklost. Chtěla jsem rozdělit jeden disk na víc disků a takhle to dopadlo. Data jsem si předem zálohovala na extérní HDD, jde mi pouze o ty Windows, které jsou uložené na tom disku. Mám notebook HP ProBook 4525s, Windows 7 (64). Zkoušela jsem obnovu disku při restartování a F8, ale nejde to, asi díky tomu dynamickýmu typu...?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Pak je to jednoduché, popros někoho, kdo má instalační CD/DVD se stejnym systémem jako máš ty a použiješ po instalaci jen své reg. číslo. Nebo si stáhnout odněkud např z ULOZTO.CZ tvojí verzi nemodifikované instalačky a pomocí flešky ( návod na instalaci pomocí USB je tu mnohokrát popsáno) systém nainstalovat. Každopádně při instalaci tě to vyzve označit disk na který se má systém instalovat a ty nejprve veškeré oddíly odstraníš a pak disk rozdělíš na 2 oddíly, toto ti pomůže jak rozdělit disk.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

A jiná možnost, jak to přeinstalovat přímo z PC není? To už je nenávratná ta složka RECOVERY?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ta složka je vesměs úplně zbytečná, sice to zjednodušuje instalaci, ale zabírá jen místo na disku, když se normální instalací dosáhne toho samého. Je možné, že po instalaci se nenainstalujou veškeré ovladače, ale ty se dají stáhnout přímo ze stránek výrobce. Pokud je NTB v záruce, tímto záruka nezaniká.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dobře, pokusím se tedy stáhnout ty Windows, použít mé registrační číslo a snad to bude všechno ok :-( Děkuji

Obrázek uživatele Michal Čížek

Určitě bude, dělá to takhle spousta lidí, jen opravdu je potřeba získat zdroj instalace totožné s tvojí, takže WIN7 64-bit ( starter, home premium, profesional, ultimate)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jak jsi ve věci pokročila? Docela by mě to zajímalo, protože mám teď v rukou taky notebook HP a ten má všechny disky, co popisuješ - C, HP_RECOVERY, System, HP_TOOLS - a všechny jsou dynamické. Plus ještě D - datový. Datový disk D jsem nedělala já, ale manžel (jinak profesionální IT) a tvrdí, že systémový nástroj na správu disků si vynutil, aby byl nový disk dynamický. Tak si myslím, že to možná nebyla Tvoje nešikovnost, ale že to tak mají notebooky HP s W7 udělaný, že mají disky dynamický.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Dynamický disk je věc ve Windows, která hlavně umožňuje různě spojovat oblasti do softwarového RAIDu. Pokud nic takového uživatel nechce dělat, stačí mu základní. Nic to nemění na tom, že změnou se může přijít o data.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

misacek3030 wrote:
Dynamický disk je věc ve Windows, která hlavně umožňuje různě spojovat oblasti do softwarového RAIDu. Pokud nic takového uživatel nechce dělat, stačí mu základní. Nic to nemění na tom, že změnou se může přijít o data.

Určitě souhlasím, že uživateli stačí základní disky. Nicméně na tom NBK nebyly žádné základní disky. HP_RECOVERY, HP_TOOLS na notebooku HP - oba už od výrobce - byly oba dynamické. C-systémový disk- taky dynamický. Uživatel si je nevyrobil. Jakýkoli další disk bych si tam správcem disků vyrobila, tak by byl dynamický. Jeví se mi to tak, že HP si ty notebooky s Win7 už vyrábí tak, že se nepoužívají základní, ale dynamické disky. Takže jsem jenom chtěla podotknout, že QUART si ty dynamické disky asi nevyrobila svojí nešikovností, jednoduše už tam byly od výrobce.

A samozřejmě změnami je možné přijít o data.

Obrázek uživatele Michal Čížek

jo takhle jste to myslela, neměl jsem příležitost mít v ruce čerstvej NTB HP, takže je to pro mě nová informace, něco si otom najdu, dík za info.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.