Formátování

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, zda je třeba po určité době přeinstalovat windows nebo aspon přeformátovat disky. Zda to nemá vliv na rychlosti PC, když už je to 2 roky bez formátovaní a bez přeinstalace. :x
Dík

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Zdravíme,

zajímavý dotaz.
Já bych odpověděl ANO i NE. Používáním Windows se samozřejmě systém (a především systémový registr) zanáší množstvím dat, které zpomalují jeho načítání a samotný běh. Pokud bych měl odpovědět, jestli je to NUTNÉ, tak bych řekl, že ne. Pokud, jak píšete vy, TŘEBA, tak na to bych odpověděl, že nejlépe to poznáte jen vy sám. Pokud je systém nestabilní a pomalý, neustále hledáte jak co opravit, je asi nejschůdnější reinstalace systému.

Zde je nutné brát ještě v potaz, jakou verzi systému máte. Pokud se budeme bavit o Windows XP, které ještě neuměly tak dobře jako Windows 7 (dále W7) pracovat se soubory a se sebou samým, tak bývá reinstalace nejrychlejším způsobem, jak řešit problémy. Samozřejmě existuje řada "čistících" programů, která prodlužují životnost vašemu systému - různé čističe registrů (regedit), čističe systémů (ccleaner), pravidelný scandisk a defragmentace systému také jen prospěje.

U W7 je tomu zase trochu jinak. Systém je již velmi soběstačný a nějaký scandisk není vůbec potřeba. I různé čističe zde již nemají takový efekt, jako tomu bylo u Windows XP. Snad jen ta defragmentace po určitém čase se dá považovat za stále užitečnou věc.

Vše bych shrnul asi takto - jak se kdo ke svému systému chová a jakým stylem jej udržuje, takový pak systém bude. Pravidelná údržba by měla být samozřejmostí, stejně jako předinstalační rozdělení disku, na které zde klademe velký důraz (je to základ stabilního systému): http://www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jen dodám takovou korekci co si psal na začátku - nelze naformátovat disk bez přeinstalace systému.. ale asi jsi to myslel správně..
každopádně já sám s počítačem dost laboruji, takže se reinstallu do roka nevyhnu a ani mi to nevadí... vyčistím systém, zametu po sobě, zbavím se virů, je to už taková rutina.. každopádně obzvláště XPčka ti za reinstall na formátovaný a rozdělený disk poděkují, protože jak psal jome, nepatří k nejschopnějším systémům (visty jsou na tom snad ještě huř)..
rozdělení disku má obrovské výhody (viz článek), ale nelze provést korektně bez přeinstalace systému a naformátování disku... takže pokud to tak nemáš, vřele ti formát a reinstall doporučím... pokud to tak máš, doporučím ti to taktéž, ale nebudu tě k tomu jakkoliv utit, pokud nebudeš mít tu potřebu sám..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.