Diskuse k počítačovým zdrojům - doporučuji číst

Zajímavý problém :
počítač v konfiguraci MB-ASUS P7H55-M , CPU i5-650 (s int. graf.) , OS -win7(64)
Cca půl roku naprosto bez problémů funguje.
Minulý týden z ničeho nic se začal náhodně restatovat.
Skoro vždycky se to stalo při prohlížení internetu a jednou při přehrávání videa.
Po takovém samovolném restartu někdy najede normálně a někdy se musí několikrát zapnout a vypnout než naběhne.
Žádné nestandartní zvuky,žádné varování,žádná extrémní zátěž.
Vyměnil jsem RAMky,aktualizoval všechny ovladače,vyměnil baterku v BIOSu - protože po jednom takovém restartu jsem našel BIOS v defaultním nastavení.
Mám několik tipů :
1. asi nejpravděpodobněji se mi jeví zdroj.Je tam 350W eurocase ... Ten zkusím vyměnit zítra.
2. možné jsou i výpadky v napájení,ale vzhledem k tomu,že v domácnosti jsou dva až tři PC vždy zapnuté současně a žádný z nich to nedělá,skoro to vylučuje problémy s napájením.
3.Deska - tu podezírám z toho důvodu,že se vynuloval ten BIOS (zajímavé je,že nastavení času a datumu zůstalo - vše ostatní vynulováno)
4.procesor - ale jak to sakra zjistit ...
5. Systém?-nemyslím,že by operační systém dokázal z ničeho nic takový hard reset.

Počítač jsem projel několika antiviry a pročistil registry atd. nic neobvyklého nenalezeno.

Dále jsem se pokoušel výpadek simulovat nejrůznějšími zatěžovacími testy.
CPU,RAM i HDD jsem postupně i najednou naplno vytěžoval - vše v pořádku a nikdy k restartu nedošlo ...

Prosím,nějaké nápady?

Díky moc...

Obrázek uživatele Michal Čížek

Naprosto správně začni bodem 1, jen by to chtělo daleko kvalitnější zdroj. Napájecí zdroj tvoří 90% problémů a to neplatí jen u PC. Jak často se čistí vnitřek bedny?
Sestava je tedy půl roku stará.

Bod 2 možná se více zvlní 230V v síti a vypadne to, souvislost s bodem 1.
Bod 3,4,5 bych prozatim vyloučil.

Obrázek uživatele danhill

Tak vyměnil jsem zdoj a druhý den už to jede bez problémů ... Nechci předbíhat,ale myslím,že to bylo opravdu tím zdrojem ...

Ono je to se zdroji hrozně těžké.Totiž jen velmi obtížně někoho přesvědčíte aby při sestavování nového PC dbal mimo jiné i na výběr kvalitního zdroje.
Lidé neznalí,obyčejní uživatelé,vědí maximálně co je rychlost procesoru a velikost disku.Ti zkušenější se ještě třeba podívají na velikost RAMek a výkon grafiky,ale aby se někdo zabýval zdrojem a nedejbože UPS,to nehrozí ... A když pak nějakému známému člověk skládá počítač,který pak dotyčný objeví (dle CPU a HDD-naprosto stejný) v datartu o dva tisíce levnější,je z toho přinejmenším pomluva jaký jste zloděj.Marné je vysvětlování,že 400W zdroj není jako 400W zdroj ...

A to je přesně to,na co spoléhají firmy jako jsou EC a jim podobné ...
Měli by je zakázat (třeba jako se tak stalo na Slovensku)
Což u nás ale nehrozí,dokud to někoho nezabije.
Nebo firmy kvalitní by měli vyrábět i zdroje pro kancelářské počítače v dané cenové kategorii,protože právě firmy jako EC mají v tomto ohledu tak 95% zastoupení ... Což je velká škoda.

Když už jsem u toho,jaký je obecný názor na OEM verze zdrojů kvalitních značek?Nevíte někdo?Je lepší koupit OEM kvalitní značky nebo je to jedno a je to stejně šunt jako zmíněné eurocasy?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

abych to uvedl na pravou míru, EC používá vnitřnosti toho nejhoršího odpadu, který sjede z linek Fortronu.. všichni ostatní kvalitní výrobci dávají tyhle nepovedenky zalevno dalším firmám, jako Hedy, LC Power a firmám u nás neznámým..

co se problému týče, čekal jsem, taktéž, že to bude zdrojem..

co se OEM týče, jsou levnější hlavně proto, že se prodávají v mnoha kusech a hlavně, musíš s nim koupit 4 základní PC komponenty.. ale jeho vnitřnosti nejsou většinou to pravé..

já osobně spatřuji už 8 let důvěru ve Fortron a zrovna zdroj je místo, kde šetřit není dobrý nápad.. takže u mě vládne série Black Power..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Dalo se to čekat. Proč jsou v prodeji tyto zdroje, ono totiž názor z pohledu zkušeného PCmana, který ví z recenzí i zkušeností jaký zdroj koupit a to právě vyplívající z nároku sestavy na výkon a stabilitu, je naprosto odlišný od názoru člověka, který je jen běžný uživatel a parametrově srovnatelné výrobky neumí rozlišit jinak než cenově. Přitom rozdíly v těch zdrojí jsou naprosto zásadní, použitím součástek. EC do toho zdroje vrazí součásky, které nejsou svojí kvalitou zrovna na vrcholu, mluvím o kondenzátorech a navíc výstupní napětí pouze v 1 větvy, což je vlastně 1 výstupní obvod, nemůže být zárukou spolehlivého běhu herního PC. Oproti kvalitnímu zdroji, kde výstupních obvodů je několik, tudíž zatížení jedné větve nebude mít vliv na ostatních. S tím je spojeno zahřívání součástek a životnost zdroje.
Zdroje značek EC se dají použít v kancelářských PC a to za předpokladu, že zdroj je naddimenzován, aby jeho zatížení nepřekračovalo 50%, pak se nebude tolik zahřívat, následně bude výstupní napětí zanedbatelně zvlněné a při pravidelném čištění vydrží řadu let. Na druhé straně jsou náročnější sestavy, herní PC, které potřebují opravdu stabilní zdroje a tady se šetřit nevyplácí. Psal jsi proč nejsou zakázané, oni splnují normu, nejsou nebezpečné pro člověka a ze strany výrobce je cena výroby tak směšná, že i při tom množství reklamací se vyplatí trh zaplavovat těmi to zdroji, proč by to nedělali, když zrovna na těchto zdrojích vydělávají.
Mrkni na tohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66062 , tady máš vlastně odpověd, ač 1 firma. Je to vlastně to samé, jako automobilka vyrábí levné vozy, které se nehodí do závodů, ale kde kdo snima jezdí jak pilot F1, také nevydrží tu extrémní zátěž a silné výkonné, které jsou ktomu určené.

Obrázek uživatele Michal Čížek

TOBiAS wrote:
......EC používá vnitřnosti toho nejhoršího odpad, který sjede z linek Fortronu....

:D zase jsem byl pomalejší

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

samozřejmě ty zdroje jsou levnější i tímm, že nemají pokročilé funkce.. mít jednou někdo odsud EuroŠmejd, po tom co si to vyzkratoval školáckou blbostí, už by novou desku neměl a možná i více.. Fortron zabránil spálení.. ty zdroje se neliší jen v kvalitě, ale i technologiích.. EuroŠmejd může říct, že má Aktivní PFC (neřeš co to je), ale ty si to nikdy neověříš.. aktivní sice má, ale jeho aktivita je srovnatelná se šnekem na sprintové dráze..

To misacek3030: nojo, hlavně si příště dej pozor na pravopis :)) ale to bys byl ještě pomalejší :eek:

Obrázek uživatele Michal Čížek

ani ten šnek na rychlosti neni tak blbě jak EC s PFC.

To Tobias: už tě zase irituje moje krásná slohovka :D :eek:

Obrázek uživatele danhill

JJ :)) ... děkuji oběma za cenné info ...

Někde jsem četl o případech,že jistý EC zdroj dokáže i explodovat.Ale tak to může i být výmysl ...
Má profese je elektronik a tak moc dobře vím,jakou paseku a problémy dokážou způsobit levné kondenzátory a rezistory s vysokou výrobní tolerancí své hodnoty.
Aby ale kondenzátor doslova explodoval je potřeba několika shod náhod najednou a v reále je toho takřka nemožné náhodně dosáhnou (dávno by vám již vypadnul domácí jistič,nebo pojistky přímo ve zdroji) ... Ovšem samozřejmě nic nevylučuji a souhlasím s Vámi v tom,že ve zdroji velmi záleží na kvalitě všech použitých součástek(mimo jiné).Zdroje EC sice možná normy splňují,ale myslím,že na maximální možné spodní hranici těchto norem ... A to jen možná,protože normy se spolu se vstupem do EU staly pouze doporučenou záležitostí a tedy není povinost žádného výrobce jakékoli normy dodržovat - problém samozřejmě vznikne jakmile se stane průšvih,pak kontrolní orgány mají možnost se o normy opírat,jenže druhá věc je ta,že u již zničeného zdroje nikdo nepozná,zda v danou chvíli normu splňoval či nikoli ... Tedy stejný zdroj stejných parametrů a se stejnými součástkami může díky vysoké hodnotně tolerance jednolivých součástek ve stejnou chvíli normu splňovat a druhý již nikoli,pokud se tato koncepce pohybuje právě na hranici takové normy ...
Což by i docela vysvětlovalo uváděnou poruchovost zdrojů EC,která údajně činí 20% a to je teda pořádná pálka - nedovedu si představit,že bych si šel třeba pro auto do autosalonu s vědomím,že z vystavených 10ti aut budou jisto jistě dvě vadné se skrytou závadou - U aut to snad zatím neplatí,ale bohužel u PC je to realita a to pro nás všechny není příjemná zpráva ...
Ale co no,ono pokud ten zdroj neoddělá nic za ním a člověk není vyloženě smolař,tak pořád výjde levněji koupit tři EC zdroje,než jeden pořádný.Většině lidí tohle riziko pořád stojí za to a tak vždy do jisté míry vyhraje cena nad kvalitou ...
EC si jen musí hlídat aby to nepřepískli a to oni asi moc dobře vědí ...

Tak přidávám i já svou slohovku ... Chyby taky nekontroluju :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

danhill wrote:
u již zničeného zdroje nikdo nepozná,zda v danou chvíli normu splňoval či nikoli
velmi výstižně a hezky řečeno :))

Zdroj EC figuroval třeba i v případě [/URL=http://www.youtube.com/watch?v=TjHOUonZO6U]ohňostroje[/URL], kde, sice to byla demonstrace, ale takhle to vypadá, když zdroj zkratuje a pustí 230V do desky a ne a ne vypnout.. škoda že nevim, kolikrát to bylo zpomaleno, mělo by to bejt do 10 sekund hotový :)) je na tom pěkně vidět, jak se ten proud pohyboval postupně od nejbližšších součástek až po nejvzdálenější..

samozřejmě že tyhle levní zdroje splňují jen ty nejnižší nutné normy.. ale po pravdě, rozdíl mezi 3x800 a 1x 1600 je poměrně velký, na to že ještě riskuješ že ti to něco odpálí, navíc to nemé žádné ochrany atd.. jednou se ti v PC něco zkratne a než z toho EC vypne, dřív ti vypne jistič v baráku..

a taky musíš rozlišit reklamace a zničení - když zdorj odejde měsíc po skončení záruky, nejde na reklamaci, ale přsto není o nic lepší než ten, co umřel měsíc před koncem záruky :)) většina EC umře právě po záruce a většinou ssebou něco veme.. Fortrona mám 8 let a ještě teď, div živej, napájí bratrovu herní sestavu.. jednou jsem si v PC udělal zkrat až jistku na konektoru u disku a nestalo se nic s diskem ani kompem, zdroj vypl.. co se ale stalo? do té doby jsem beznadějně jumperoval diska a zprovozňoval.. stačila jiskra a bylo po problému, disk bootuje :))

PS: takže zatím všecko funguje? zdroj nás zachránil? :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

danhill wrote:
....Ale co no,ono pokud ten zdroj neoddělá nic za ním a člověk není vyloženě smolař,tak pořád výjde levněji koupit tři EC zdroje,než jeden pořádný.....

To je právě ta věc s kterou nikdo nepočítá, že by se mohla stát. Proto spousta lidí, ale i firem takto uvažuje a při strategii 3 roky a nákup nových PC, se ani nevyplatí investovat. Jenže vysloužilé kusy prodají a problém už není jejich starost. Za vše přitom může teplota, vyschnutí kondiků a nepravidelné, respektive žádné čištění. Nechci tu v žádném případě obhajovat EC a pod šmejdy, ale pro kancelářské PC s průběžnou údržbou to je dostačující.
Se svojí profesí si ted můžeš dovolit zdroj rozebrat a vyměnit v něm kondiky, uvidíš jak zase půl roku pojede jako novej :D .

Ten ohnostroj je luxusní :D , chtěl bych vidět výraz ve tváři servismana, zvlášt kdyby to bylo v záruce :D

Obrázek uživatele danhill

:)) ... pěkné video ... :)) Tohle bych nerad někdy viděl u sebe v obýváku ...

Nicméně,kdo trošku zná principy spínaných zdrojů a ostatně i zdrojů transformátorový,ví,že tohle je zcela nereálné ... Nemůže se to stát.

230V se za normálních okolností na desku nikdy nedostane ať je zdroj sebevětší šunt.
Je možné,že se na 5V větev dostane 12V,nebo opačně v lepším případě,ale fyzicky nejde aby se stalo,že se do desky dostane 230V ze sítě ...Pokud Vám do zdroje nespadne šroubovák :-) a i to by byla sviňská náhoda ...

I z videa jde vidět,že přivedli 230V přímo na desku kabelem,nikoli přes zdroj ...

Za daleko závažnější a nebezpečnější bych považoval například to,že se Vám dostane díky čínským studeným spojům v levných zdrojích fáze přímo na case - to se může stát například při převážení počítače - když ho pak zapneš,PC sice nenajede,ale dostaneš od něj pořádnou ránu ... :shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sakra, zapomněl jsem, že tomu narozdíl od jiných rozumíš :)) ano, ve videu je to dovedeno napřímo a technicky je to nemožné, jelikož jsou ty dva obvody spojeny jen elektromagneticky.. ale kdyby jsi to dostal na kostru, tak jelikož většina těhle zdrojů kostří nulák, stalo by se to nejspíš opačně - těch 220 by nešlo fází, ale nulákem a paseku by to nadělalo taky :wink: ale bavíme se tu o teoriích, jejich reálnost je asi stejně vysoká, jakože mi někdo daruje novou grafickou kartu HD5850 :))

PS znovu: takže už nám to funguje skvěle? .))

Obrázek uživatele danhill

Naposledy jsem s dotyčným mluvil dopoledne a vše bylo OK.Rozloučili jsme se s tím,že kdyby něco,zavolá ... Zatím nevolá,takže čím dál více předpokládám,že zdroj byl příčinou těch restartů.
Jediné co zůstalo záhadou je to,proč to začalo z ničeho nic až po půl roce používání a podivné vynulování nastavení toho BIOSu.
Ale možná deska dostala při jednom z těch restartů nějakou prdu a tohle byl jen následek snad bez dalších důsledků ... Sice úplně nevím jak by se to dalo logicky vysvětlit,ale budiž,beru to tak,že nemůžu rozumět všemu :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no ten zdroj mohl pod přílišnou zátěží doznát poškození nebo se projevila výrobní vada a zdroj se stal nestailní a vypínal když se sešlo několik špatných faktorů a přišel požadavek na to, co zrovna zdroji dělalo největší problém.. těžko říct.. ale tedy do týdne se ozvi a pak téma uzamkneme a budeme považvat za vyřešené :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) to právě nezačalo z ničeho nic, to začlo díky vysychání kondiků v tom zdroji, ten zdroj byl úplně novej před půl rokem? jestli ano, tak jsi právě narazil na mega eurošmejd, třeba by se to po půl roce nestalo, pokud se nepřidával nějaký HW, častá chyba, zmenšit zátěž odebráním nějakého disku a zas by to šlapalo, psal jsi 350W což na EC neni moc. Každopádně by se to postupem času zase zhoršovalo.

Obrázek uživatele danhill

Jo jinak ještě zde bylo několikrát nadhozeno téma čištění.
K tomu bych dodal jediné - skoro 100% běžných kancelářských uživatelů nikdy svůj PC nečistí ... Respektive osobně neznám nikoho ...
Něco jiné jsou lidi co se o PC zajímají ...
Já svůj komp čistím pravidelně 4x ročně...vlastně jsem si kvůli tomu i koupil domů vysavač s možností obráceného chodu ...
V práci taky všechny pc pravidelně čistíme speciálním kompresorem (pozor na vodu,která se kondenzuje ve stlačeném vzduchu - je nutné mít několik odkalovacích prvků )
K tomuto tématu chci upozornit na jednu věc,která je široké veřejnosti napříč celým spektrem většinou velkou neznámou ...

Pokud čistíte PC klasickým domácím vysavačem a prach vysáváte,tak si dejte velký pozor na statickou elektřinu,která vzniká třením vzduchu o silně statický plastový konec vysávací hadice.Možná i někomu z vás se již v životě stalo,že vás vysavač pěkně kopnul ... Pokud takovou pecku dostane mosfetový tranzistor na desce,můžete ji rovnou vyhodit a koupit si novou,protože tohle neprojde ani reklamací,výrobci tohle moc dobře vědí ...
Další důležitá věc,kterou je potřeba si při čištění PC uvědomit,je točení ventilátorů.
Pokud se při čištění bavíte tím do jakých otáček vyženete ventilátory svého kompu a napodobujete zvuk turba v benzínovém motoru :-) ,pak také velmi riskujete zničení elektroniky,která řídí otáčky a napájení těchno ventilátorů.Jde o to,že ventilátor je klasický elektromotor,který v případě,že s ním točíte jakoukoli vnější silou funguje jako dynamo a na jeho vývodech se objeví napětí,se kterým si ovšem většina desek neví rady a hlavně ho z této strany neočekává a může dojít buďto k sebedestrukci vynutí ventilátorů samotných v lepším případě a v horším pak k proražení polovodičových prvků na desce ...
Stejný případ jako ten první - opět vám záruku neuznají ! :???:

Obrázek uživatele danhill

misacek3030 wrote:
:)) to právě nezačalo z ničeho nic, to začlo díky vysychání kondiků v tom zdroji

100% souhlasím ... neuvědomil jsem si to právě kvůli stáří toho zdroje,jenže kdo ví jak dlouho zdroj,nebo součástky samotné ležely v čínských skladech ... Možná nebudu daleko od pravdy,když řeknu,že ty součástky klidně můžou pamatovat konec války ve Vietnamu,protože obyčejné elektrolity se od sedmdesátých let vůbec nezměnily ...

Obrázek uživatele danhill

Quote:

Se svojí profesí si ted můžeš dovolit zdroj rozebrat a vyměnit v něm kondiky, uvidíš jak zase půl roku pojede jako novej :D .

Ty 350W eurocasy beru z velkoskladu za 350 bez daně ... Mohl bych se na celé kondíky vy... Zbytečná práce ... Prostě se vyreklamuje a je to ...

Jenže po téhle mé první špatné zkušenosti stejně nevím,co s tím zdrojem budu dělat :))

Asi aukro ... za 350 mi urvou ruce :D

Protože já už ten zdroj nedám do žádného kompu,který budu stavět,ani tomu největšímu nepříteli :D

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D jasně 1kč/W, při rychlém jednání sleva.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

už chybí proprat jen spínací mechanismus a myslím, že jsme tady popsali snad celý zdroj :)) tohle však není diskusní fóruma správně bych měl udělat čistku.. jsme dost offtopic.. dělat to ale nebudu, je to poučné.. jen by to tu nikdo nečekal.. pokud chceme kritizovat Eurošmejdy, přesuňme se do volné diskuse ;) koukám je to hodně o čem mluvit, sešly se tu 3 hlavy stejného názoru :))

Obrázek uživatele danhill

JJ,máš pravdu to sem nepatří ...
A málokdo to tady najde ... Jen jsme se akademicky rozpovídali na více stran...
Takže končíme zde a já teda tak za týden ještě definitivně potvrdím vyřešení tohoto problému a můžeš to uzamknout ...

PS : nebo můžeme změnit název téma na EUROCASE :)) ... jestli to teda jde ...

Ještě jednou díky a já zase s něčím jistě brzy příjdu :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

není problém změnit to na "kritizování EuroŠmejdu" a přesunout to do volné diskuse :))

Obrázek uživatele Jiří Moos

Velmi zajímavé téma :-) vždy je příjemné číst příspěvky někoho, kdo danému
problému rozumí..

Ještě postřeh, operační systém je skutečně schopen okamžitého resetu - děje se tak většinou u nelegálních OS nebo u verzí, které jsou vyřazeny z provozu, třeba Release Candidate Windows Seven - v tomto případě docházelo k restartu každé dvě hodiny a před restartem se vždy objevila Modrá smrt (BSOD)..

Přidám historku k dobru:
Před časem jsem dělal technickou podporu pro veřejné vystoupení jedné nejmenované organizace. Měl jsem za úkol po dobu celého vystoupení obsluhovat techniku přímo na pódiu, technické vybavení obsahovalo šest velkoplošných projektorů s plátny, ovládání světel atd.. Celkem mělo dorazit kolem 600 lidí.. Problém byl v tom, že jsem se dozvěděl při generální zkoušce den před vystoupením, že není možné si na prezentaci zapůjčit notebook a že budu muset všechna videa a další materiály pouštět na svém stroji..

To víte radost jsem z toho neměl, ale souhlasil jsem. V den vystoupení jsem raději dorazil dřív abych si vše vyzkoušel, dobře jsem udělal. Ani za nic se mi nepodařilo přepnout grafický signál do VGA výstupu do projektorů na mém standardním Win7, musel jsem proto přebootovat do RC Win7, kde to šlo a tady začíná celé drama. Jak jsem popisoval, RC se každé dvě hodiny restartuje, další problém je, že po hodině se zobrazí velké okno s nápisem, že tento software není dále legální :-) polilo mě horko, ale zachoval jsem chladnou hlavu.. Podle časového harmonogramu mělo vystoupení trvat asi 90 minut, ale úplně jsem tomu nevěřil. Těsně před začátkem jsem celý systém zrestartoval a pečlivě jsem si na hodinkách spočítal čas objevení okna.. Trochu jsem začínal být nervózní, zvláště když se čas blížil hodině :)) Těsně před hodinou jsem freeznul všechny projektory a rychle odklikl okno, prezentace nakonec skončila podle harmonogramu a tak všechno dobře dopadlo.. :lol:

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:
není problém změnit to na "kritizování EuroŠmejdu" a přesunout to do volné diskuse :))

jj .. souhlasím,klidně to udělej ... Budu rád,když se tohle doví co nejvíce lidí,protože si všichni ušetříme spousta starostí,peněz a opakování se ... Nejlépe se učí z chyb druhých,ovšem,když o nich víš :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak pánové, teď jsem si naběhl :)) myslel jsem, že udělám duplicitní téma a to zde přejmenuju a to v původní sekci jen promažu, ale ouha :)) systém jej chápe jako přesunuté a stínové téma (které jsem záměrně nechal) nechce otevřít jako samostatné, ale směruje ho sem.. budu muset jomeho (administrátora) požádat o edit DB :)) to mi strhne z "platu", už to vidím :))

To Mozek: velmi pěkná historka :))

Obrázek uživatele danhill

To Mozek:
Zajímavé zjištění,může se hodit,když člověk příjde k cizímu PC a v první chvíli neví,že je tam nelegální OS ...
Tobě v danou chvíli zřejmě nic jiného nezbylo,ovšem-obecně,já osobně se snažím nelegálním programům od jisté doby vyhýbat značným obloukem ... Zaprvé většina běžně používaných aplikací je dnes již cenově dobře dostupná a doba,kdy se pálili win98 jako na běžícím páse na dvou rychlostních vypalovačkách je snad už navždy pryč.No a za druhé většina komerčních programů má dnes již zastoupení i mezi free distribucemi a to od OS až po obyčejné textové editory ... Vpodstatě dnes s trochou snahy jde udělat zcela zdarma softwarové vybavení na úplně stejné funkční úrovni jako s programy za desítky tisíc korun ...
A za třetí mě osbně se velmi dotkla antireklama v kinech - "auto bys neukradl,film bys neukradl,peněženku bys neukradl ... " :-)
Jak píšeš,samotnému restartu ve Tvém případě předcházela modrá smrt ... no aspoň něco.Nějaké varování ... mě to nevarovalo vůbec nijak ... Prostě jakoby mi nějaký skřítek pod stolem mačkal tlačítko restart ... Kdykoli,nepravidelně,bezdůvodně,bez zatížení ... Tohle by mohl možná dokázat nějaký virus,nebo opravdu vážná chyba v systému,pokud taková existuje,ale instalace byla čerstvá a legální a na viry jsem to otestoval několika antiviry,ovladače,registry ani žádný neznámý či nelegální software v PC nebyl ...

To TOBiAS :
:)) ... kdyby Tě vyhodili,dej vědět,zrovna se snažím proniknout do tajů Joomly,tak kdyžtak uděláme nové forum :???:

Obrázek uživatele danhill

Nicméně,debata na éma zdrojů mne přivedla na zajímavou myšlenku ...
Existují různé testery PC zdrojů,pro servisy a tak,ale co jsem našel na netu chtějí za to neuvěřitelné pálky ..Přitom je to zcela blbé zářízení,nějaký ztrátový odporový dělič,simulující zatížení plus nějaký napěťový sledovač popř. ampérmetr,nebo watmetr ...

Výrobní cena i s náklady na vývoj je podle mě poloviční od toho co jsem na netu našel... navíc by neměl být problém,udělat takový sledovač i s vestavěnou čočkovou baterkou (pro paměť) a vsadit ho do pozice třeba dnes již nevyužitých FDD mechanik do casu ...

Podle mě,by takové vpodstatě primitivní zařízení mohlo zaznamenávat výpadky,zatížení,kolízaní napětí na jednotlivých větvích atd. celého pc zdroje a nějaký šikovný programátor by jistě dokázal i vytvořit utilitku ,která by to převedla hezky na monitor do grafů ...
(vím,že existují softy,co to v podstatě dělají (everest a další) - ale nepřímo a se zpožděním a bez možností záznamu,tedy s pamětí)

Hm,ještě se nad tím zamyslím,mohla by to být pro začátek celkem fajn elektronická stavebnice pro GM :) ... (vlastně takový otáčkoměr na panelu PC ... rychlá vizuální kontrola letmým pohledem na display panelu ... :) )

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nejsem elektronik, tomuhle rozumím jen okrajově, tedy chápu, ale něco takového bych nestvořil.. dodnes nechápu, jak může vůbec fungovat tranzistor nebo kondenzátor.. ano, princip chápu, ale nedokážu si dokázat, že to tak opravdu funguje.. :)) musel bych to vidět..

ale samozřejmě takové zařízení existuje, ale jelikož se to nevyrábí sériově, výroba je dražší, ale hlavně, jedná se o unikátní věcičku, která zastane hodně práce, takže si ji lidé nechají zaplatit.. i když je to vlastně předražené.. to je asi stejné, jakože se grafika nVidia Tesla C2050 prodává za 150 000 korun, přičemž má naprosto stejné výrobní náklady, jako GeForce GTX 480 za 12 000 korun, které je už tak předražená.. rozdíl neni mezi kartami samotnými, rozdíl je v softwaru k Teslám, jejich "vyšší, než GeForceový" výkon v daných výpočetních aplikacích.. rozdíl je mezi nimi v desítkách %, v ceně je to tisíc % :))

ale co už..

takže ty jsi odpověděl na ten inzerát ve vedlejším tématu? wow, máš asi dost znalostí no :)) já rozumím jen kompům a jinak všemu tak nějak okrajově.. mám o to zájem, ale co si nezjistím sám, to mi nikdo (ani škola) nepoví..

Obrázek uživatele Michal Čížek

danhill wrote:
....testery PC zdrojů...

Postavil jsem si tento jednoduchý tester, http://www.ekpz.cz/pst-311181-4-tester-pc-napajecich-zdroju-atx-btx-a-it... , sice téměř za dvojnásobnou cenu :D , ale co mě to nebolelo. Líbí se mi to, ale vesměs to už využívám jen pro potvrzení toho, co mě praxe naučila a výsledek je pak stejně totožný jako bych tester nepoužil :D . Možná by jste se divili, jak i značkové kvalitní zdroje jsou mimo určené tolerance, nevím proč, ale tento tester nemá být při měření propojen s deskou, nevím jestli sám vytváří zátěž, ale docela by mě zajímalo jaký rozptyl hodnot by naměřil.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak ono nejde jen o přesnost napětí, ale hlavně o stabilitu proudu - zdroj musí mít silné kondenzátory, které jsou schopny v případě potřeby ihned dávat větší proud, ale jakmile požadavek odezní, musí přestat ihned proud dodávat.. v opačném případě systém při nedostatku prouru hapruje a padá, při přebytku proudu může dojít k proražení tranzistorových integrovaných obvodů.. to se ale projeví teprve tehdy, až je zdroj připojen k zátěži.. dokud je odběr nulový nebo konstantní, nic nezjistíš..

stejné je to ale i s napětím, které je na tyto obvody také vázané a musí být konstantní také, nesmí docházet k úbytku nebo indukci napětí, tím by se také mohly komponenty poškodit..
funguje to uplně stejně, jako kapacitory v automobilové hudbě - když přijde bass, indikace napětí na kapacitoru skočí z 12,4 na 9,8V a proud najednou žádný není a kapacitor se musí rychle nabít, než přijde další požadavek na bass..

ten tester je velmi zajímavý, ale vlastně testuje jen to, jestli proud jde.. když pujde méně proudu, nemyslím si, že svítivost led je stejně zjevná, jako čístelná stupnice.. samozřejmě LED diody mají nějaký otevírací proud, bez kterého nesvítí vůbec.. ale sabilitu napětí ani proudu tím příliš neověříš.. do nějakých profi testerů už ale nevidím takže těžko o tom mluvit.. ale měření bez zátěže je sakra jen informativní..

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak jasně, že záleží na výstupním napětí a velikosti odebíraného proudu, stabilita právě závisí na kvalitě kondenzártoru, jeho kapacity a tepelné odolností, samozřejmě laicky řečeno, důležitou roli tam hrajou i ostatní stabilizační a filtrační prvky aby vše klapalo jak má. Ten kondik tam prostě pracuje jako krátkodobá zásobárna proudu a zárověn jako filtr, který snižuje zvlněné napětí výstupu na minimum, v EC zdriojích jsou tyto filtry dost špatně řešeny, přitom právě u spínaných zdrojů by se měl klást důraz na kvalitu výstupu. :))
Ten amatérskej tester, je opravdu jen na to jestli zdroj dává, nebo nedává, ten profi je vlatně to samé, jen se vidí kolik a nějakou zátěž pro ten zdroj bude samozřejmě představovat, je to opravdu jen taková hračka. Mě tam spíš zaujali tabulkové tolerance, kde by výstupní napětí mělo mít 11.4 až 12.6V a kolikrát se naměří i 13.5V, dokonce u jednoho Fortronu i 16.2V. Zřejmě to chybička bude, ale né zas tak zásadní, když PC jede spolehlivě. Docela mě to překvapilo. :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak u mě se podle senzorů a záznamů na mém Fortronu vyskytuje odchylka do 0,4V, což je, vzhledem k tomu že to neni nejdražší kousek (Saga+), poměrně slušné.. samozřejmě jsou chvíle, kdy to napětí vylítne, ale tomu se nevyhne určitých případech žádný zdroj, leda tak Enermax, ale to jsou zdroje nedostupné pro nás smrtelníky..

ta tolerance musí být vždycky, protože i teplota ovlivňuje činnost některých filtračních prvků a pokud by všecky faktory nebyly, jaké je potřeba, prostě by k tomu dojít muselo už jen z technických důvodů.. zíkony fyziky jsou neúprosné a 100% účinnost nemá ani prostý kabel..

ale i ty tabulky musíme brát s rezervou, je to přeci jen v laboratorních, tedy optimálních podmínkách.. je to ale asi stejné, jako měřit průměrnou spoteřbu auta na těch, já bych tomu řekl trenažérech :)) těch válcových rampách.. kor když každý měří jinak, pak se to nedá ani porovnávat.. jenže testy v praktickém provozu jsou prostě velmi náročné a drahé a to po výrobcích nemůžeme chtít :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

zřejmě se nesmí bazírovat zas až tak na tolerancích, jako kvalitě. Ono na to pak samozřejmě navazuje, jaká je kvalita dalšího připojeného zařízení, ikdyž vždy bude záležet na tom životodárném zdroji. :D Takže at žije spolehlivost,jen by se za ní nemuselo tolik platit :shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

po pravdě už takhle jsou ty ceny hodně přizemi.. ale naše platy taky! naše.. moje ne, jsem student, ale v kapesném se to taky odráží :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D :D no nevím jestli je cena přízemní, když slušnej herní kousek stojí jako průměrnej plat a to jsem na dolní hranici :D :D

Obrázek uživatele danhill

Děkuji za zajimávý tip na tester ... možná bych z něj pár věcí zkopíroval,kdyby došlo na realizaci mého nápadu :) ...
Nicméně,nepleťme hrušky s jablkama ... Napětí je a proud teče ... Jsou to dvě veličiny,které spolu souvisí,ale každá tato veličina existuje samostatně a zároveň jedna není bez druhé ... Prostě ohmův zákon,je základ toho všeho ...

Dal jsem si dnes tu práci a na vlastní pěst pomocí umělého zatěžování otestoval EC zdroj ... Výsledek mě docela šokoval ...
Například z nejsilnější 12V větve,kde na štítku je psáno 15A se mi nepodařilo vytáhnout více než necelých 5A !!! ... Zkusil jsem druhý stejný zdroj a výsledek byl stejný.To je hodně smutné ... ostatní větve dopadly podobně tragicky ...
Schválně by mě zajímal výsledek kvalitnějších zdrojů,ale žádný pokusný jsem neměl po ruce.

Co se kondenzátorů týče.Nevím,neznám přesný princip počítačových zdrojů,je to docela složité elektronické zařízení.Ovšem obecně vím,že kondenzátory jako součástky se určitě nepoužívají k vyrovnávání zátěžových špiček - tohle mají na starosti jiné součástky a elektronika - Kondenzátor jako takový má velmi veliky vnitřní odpor,jako zdroj je téměř nepoužitelný,stává se z něj totiž velmi tvrdý zdroj,což má za následek to,že samotný kondenzátor,ikdyž jej plně nabijeme okamžitě po připojení na zátěž na něm spadne napětí a to je právě nežádoucí ... Ty veliké kondíky ve zdrojích skutečně slouží jen jako filtrace již stejnosměrného,ale zvlněného napětí za stabilizátorem ... Stabilizačních prvků v takovém zdroji je více a na různá napětí a na různé proudy ... Když opomeneme sílu zdroje jako takového,pak výkonost zdroje závisí nejvíce právě na výkonu stabilizátorů a ty často bývají ve zdrojích značně poddymenzovány a samozřejmě když k tomu přičteme nedostaečnou kapacitu a kvalitu kondezátorů,zjistíme že na výstupu takového zdroje se nám při větších zátěžích začne napětí spolu s časem zase vlnit,což je nežádoucí ...
Spolu s větší zátěží,tedy s menším odporem na výstupu zdroje,začne zdroj dodávat více proudu.čím více proudu po něm budeme chtít,tím se zdroj více namáhá,zahřívá a začne vlnit výstupní napětí a když mu ještě přidáme,již nedokáže dodávat takové napětí při tak velkém proudu a začne se dít to,že napětí začne klesat a proud se zvětšovat ... A to je přesně ten moment,kdy může dojít k poškození součástek na desce .. Tedy napětí nám klesne třeba i pod 10V,ale proud už v tu danou chvílí teče obvodem daleko větší,než na jaký jsou součástky připraveny a dojde tedy k jejich destrukci ... Tohle může být otázka špičkových,ale i dlouhodobějšich odběrů ... Některé součástky a hlavně teda ty polovodičové jsou na tyto poklesy napětí a současné nárusty proudu značně háklivé ...
Většina PC zdrojů má v sobě další elektroniku,která tyhle poklesy zakáže a prostě více proudu nedá jen aby nedošlo k polesu napětí ... Vpodstatě je to zdroj s proměnlivým vnitřním odporem,nebo impedancí,pokud chceme ... Znamená to,že ikdyž je zdroj schopen teoreticky dodat větší proud,není za těchto podmínek schopen udržet požadované napětí a proto se zde dávají prvky,které to ohlídají ... To v praxi způsobí to,že špatně zvolený zdroj (tedy jeho výkon) vám například sekne hru v extrémní zátěži ... Prostě grafika,nebo procesor v danou chvíli potřebuje více proudu aby zvládl nějakou složitější operaci,jenže zdroj mu prostě požadovaný proud nedodá a procesoru nezbyde nic jeného než práci pozastavit,což my poznáme zamrzlou obrazovkou a nutným restartem,protože procesor se prostě toho proudu nikdy nedočká ...
Proto jsou v moderních zdrojích další elektronické prvky jako násobiče a zmíněné kapacitory a jiné,které sledují požadavky svých spotřebičů a jsou schopny krátkodobě dodat nějaký ten ampér navíc,jakoby bokem ... ovšem tohle je složitá elektronika a žádný standartní kondenzátor nejen že by takové špičky vůbec nestíhal sledovat,protože je na to příliš pomalý,ale hlavně by nebyl schopen rozlišit špičkový odběr od prachobyčejného zkratu a tedy i tato elektronika hlídající špičkové odběry musí být svým způsobem limitována,protože zdroj samozřejmě nemůže vědět jestli napájí procesor pentium 2 nebo I7 a proud,který P2 by již dávno zničil může I7 považovat za zcela normální ...
Ve zdrojích může být i procesor,který bude sledovat další a další parametry,jako například delty stejnosměrných napětí atd...

Já sám osobně nevím,co je myšleno tím parametrem účinost zdroje ... nikdy jsem to nestudoval do hloubky,ale podle mě je to nějaká blbost ... Nevím co si mám představit pod učíností 99% ... To jako že pro vlastní spotřebu,všechnu tu elektroniku,ventilátor atd sám o sobě spotřebuje jen 1% z cekového odebíraného proudu?nebo jako co tím chce vlastně výrobce říct ... Není to už tak skoro trochu perpetum mobile ? Podle mě (teoreticky) 100% účinost u zdroje znamená,že pokud zdroj ze sítě odebírá při 230V 12A,pak je schopen dodávat při 12V 220A ... Nebo já nevím,co to ta účinost vlastně je,jestli někdo víte,rád se přiučím ...

Ještě k těm diodám ... nemyslel jsem indikaci ve smyslu jedné pohaslé ledky
:-) , ale třeba ředu deseti ledek zasebou,kde tři svítící ledky budou 12V čtyři 12,2 V .. třeba - příklad ...

Jinak měření napětí zdroje naprázdno,tedy bez zátěže,nemá kor u moderních spínaných zdrojů bez transformátoru vůbec žádný význam ... To že na PC zdroji naměříme 15 nebo i 30 V je naprosto bezpředmětné,pokud zdroj není zatížen ...
Ono totiž až v momentě,kdy ke zdroji připojíte sebemenší zátěž začne téct proud a tedy fungovat stabilizace ... Ničemu to nevadí,to napětí samo o sobě nic neudělá (napětí schované v trenkách ještě nikdy nikomu neublížilo - jen se prostě chce dostat ven :)) ) ... Klasický příklad je například úplně obyčejná nabíječka k telefonu ... Schválně si zkuste ji zastrčit do sítě a změřte obyčejným voltmetrem (nejspíše na střídavý rozsah) napětí na plus výstupu z nabíječky oproti zemnícímu kolíku v zásuvce 230V ... Naměříte klidně 70 i více voltů ... Nic to ale neznamená,připojíte - li telefon,napětí klesne na správnou hodnotu ...

A tomu testeru ještě,o těch externích vím,jak jsem psal,slouží servisům pro test jednotlivých zdrojů jako komponent ... Nicméně ten tester co bych si představoval já by měřil reálné a okamžité hodnoty.Tedy jednotlivé napájecí konektory by byly průchozí a tester by snímal napětí a proudy v jednotlivých větvích tzv. online za chodu PC ... Tím by jsme mimo jiné již zmíněné měření a výsledky získal i přehled o tom,co je v našem PC největším žroutem a kdy a to myslím by PC tuningáři hodně ocenili ... Vždyť vzpomeňme si,není to tak dávno,co se na trhu objevily casy s displayem,který udává otáčky ventilátorů a teploty jednotlivých chipů .. no a jaký to mělo úspěch a nikomu těch pár drátků navíc v PC nevadí ... A co teprve,kdyby se takhle dal sledovat veškerý děj ve zdroji ?To by mohla být docela pecka i z dnes velmi oblíbených ekologických důvodů :) ...

Uf,to jsem se vypsal ... Po celém dni,jsem si mohl aspoň v klidu pvykládat :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

s tou účinností ti to rád vysvětlím :) ale na 99% zapomeň! zůstaň na planetě Zemi a podrob se Ohmově zákonu o odporu! odpor má všecko!

takže účinnost je prachobyčejný poměr mezi tím, co zdroj opravdu pustí do počítače ve wattech (tedy proud a napětí), a tím, co zdroj skutečně vezme ze sítě.. a buď si jist, že cca 20% (u EC víc, u normovaných 80+ míň) celé spotřeby zdroje (příkonu) se přemění ve zdroji na teplo následkem nějakého ať již fyzického nebo elektromagnetického odporu.. ani pouhý kabel nemá účinnost 100%, natož pak zdroj.. u zdrojů Eurocase tak obecně platí, že když je mu psán výkon 450W, má příkon 450W, ale do počítače nedá před 250.. z toho odvodíme účinnost nějakých 55% v plné zátěži :)) samozřejmě jsem to přestřelil, ale přes těch skutečných 250W z toho zdroje nedostaneme a to ještě v šíleně zvlvněném napětí.. :))

samozřejmě, že napětí je a proud teče.. ale já nejsem elektrotechnik, jen amatér :))

já osobně zdroje a celkově elektroniku zas tak uplně zmáklou nemám, takže jsi mě zase informoval poměrně přesvědčivě a polovinu toho, co jsem řekl v posledním delším textu jsi tím popřel :)) díky

Obrázek uživatele danhill

JJ ,díky za vysvětlení ... Já se to vpodstatě domníval správně ... jen jiná slova :)

Ono od školních let jsem toho hodně v tomto smyslu zapoměl ... Učinost,učiník, vztahy mezi příkonem a výkonem ... to jsou všechno pojmy,které znám,ale vpodstatě jsem je vypustil,protože je pro svou práci nepotřebuji a již více než deset let jsem se jimi nezabýval,takže ty vztahy člověk zapomene ... Motají se mi v hlavě různé konstanty,vzorečky a věty a dnes už z hlavy těžko říct,co patří k tarynzistoru,co ke zdroji,co k zesilovači atd. :shock:

V práci dělám vpodstatě logickou elektroniku a tam na tyhle nelineární vztahy nenatrefí ... jsou to jen samé jedničky,nuly a bity a tak,ale sinusovky,stupně,úhly,křivky grafy a další zapeklitosti analogových součástek se mě díky nepotřebnosti v mém oboru lehce vytrácejí z hlavy ... Je to škoda na jednu stranu,ale na druhou stranu se utěšuji tím,že vím,že něco takového exituje a hlavně že vím,kde a co hledat,kdybych to potřeboval.

Nejspíše by asi postačilo si na pár minut otevří středoškolské skripta elektroniky a člověk by do toho zase lehce pronikl ... ale jak říkám,já momentálně zápasím s joomlou a na elektroniku jako takovou moc času nezbývá,ale ono se to zase dostaví ... mám na seznamu pár věciček,které bych ještě chtěl vymyslet ve volném čase a teď k tomu přibyl ještě online sledovač PC zdroje a tak asi budu mít v důchodu ještě hodně co dělat :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no účiník.. o tom jsem jen četl ale článek mi to nevysvětlí tak jako člověk.. takže taky jen marně tápu, cože to vlastně doopravdy je.. po pravdě škola ne nanic.. sice nám skoro nic neřeknou, ale když už, je to jen suchá teorie, sice znám ten princip, ale nedovedu nikdy v životě pochopit, jak je možné, aby tranzistor fungoval, nebo kondenzátor.. kor když se podovám na všecky ty modely tranzistoru, ty tisíce vlneka drátků a přitom je to vlastně jen polovodičová destička a tři drátky :))

ale kdybys tomu rozuměl a měl přístup k nějakým lepším součástkám, rád bych si někdy výhledově s pomocí postavil nebo nechal postavit opravdu HiFi 2x40W zesilovač k opravdu HiFi reproduktorům Tesla ARS1038.. bohužel to co v grammci Tesla NZC 431 zbylo už má asi svoje odkrouceno a 2x15W na ty "krávy" nestačí..

samozřejmě zde se dá uplatnit snad každý elektrický zákon :))

Obrázek uživatele danhill

No s vysvětlením účiníku bych měl momentálně taky problém :) ...

Ale tranzistor a kondenzátor je vpodstatě jednoduchá záležitost,dokud se nezačneme zabývat fázovými posuvy a zesílením :) ...

Princip tranzistoru :
V základním zapojení je to vlastně vodovodní kohoutek.
Kdy Tvá ruka na kohoutku je báze,přívod vody je kolektor a to co teče ven je emitor.
Takže záleží na tom,jak moc kohoutek (bázi) otevřeš,tolik z baterie (emitoru) poteče nezávisle na tom jak velký tlak je v potrubí (kolektoru) ...
V praxi : na bázi tranzistoru přiváníš nějaké malé budící napětí (například napětí z mikrofonu) - slabý signál,který by rozhodně membránou v repráku nikdy nepohnul.
Báze tranzistoru se otevírá a zavírá podle toho signálu z mikrofonu a pouštií proud mezi colektorem a emitorem buď více nebo méně a tam už samozřejmě mužeš mít daleko větší napětí,které Ti reprák už bezproblémů rozhýbe ...
(samozřejmě jsem to řekl značně zjednodušeně a stručně - ale tak nějak to prostě opravdu fuguje - malou silou ovládáš veliké vodovodní potrubí )

Obrázek uživatele danhill

No a kondík je obyčejná pasivní součástka ,stejně jako kdejaký odpor ....
Jsou to jen dvě smotané kovové destičky.Jedna je plus a druhá mínus a mezi nimi je tzv. dielektrikum,které vpodstatě slouží jako izolace mezi kladným a záporným pólem ...
Mezi těmito poly se kondenzuje napětí ...
Náš nezapomenutelný učitel na střední nám to vysvětloval asi takhle :
Cívka je opak kondenzátoru ...
Cívka je jako dívka ... Miluje změny,propouští je,střídá chlapy ... prostě je jak stvořená pro střídavé napětí ... kdežto stereotip,tedy stejnosměrné napětí nemá ráda,neví si s ním rady a prostě ho nepřenese ...
Kdežto kondenzátor,to je prostě chlap ... Rád chodí na pivo se stejnými,nesnáší změny a když dojde v chlapově životě k prudké změně,jedná zkratovitě ...
Tak jako kondenzátor,který vlastně při prudké změně velikosti napětí se v první chvíli této změny chová jako zkrat ... Prostě tu zvlněnou složku napětí pošle zpátky do země a dál pustí jen efektivní a ustálený průměr těchto napětí :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak přesně takhle to taky chápu ;) ani nevím, proč jsem to řekl, když to chápu.. no, tady spíš nechápu ten elektronický, teoretický princip.. pohyby elektronů a děr, i když to vlastně taky chápu.. ale někdy se mi to zdá, že na obrázcích a ve výkladu naší profesorky je to uplně jinak, než je realita.. ale třeba v tom kndenzátoru jsme si řikali, že jsou tam nějakým způsobem oddělené desky fáze a nula a na obojí se přivedou elektrony, vzájemně pačné částice a ty se skrz tu izolaci jakoby přitahují, ale nemohou se k sobě dostat.. a tím se tam jakoby udrží, že se jim nechce zase zpátky do sítě, dokud jich venku není nedostatek..

rezistor nevím vůbec jak vevnitř vypadá, ale co bych si tak odvodil, že prostě požírá elektrony a mění je v teplo, které vyzařuje do okolí.. tedy vlastně topné těleso, jehož odpor je docílen průměrem drátu v dostatečné chladící krytině, která vyzáří všecko teplo ven aniž by se drátek spálil.. ale jestli tomu tak fakt je? :))

třeba ani nevím, jak je tvořena LED dioda, protože jsme se ve škole bavili o diodě, všichni si to myslí, že je to ta svítící, ale opak je pravdou! tahle dioda má blíž spíše k tranzistoru, je to vlastně jeho část.. je to nesvítící dioda.. a ta svítící, tam je totiž něco, jako dva různé kontakty, nějak odděleny! vidím mezi nimi mezeru a absolutně nechápu, jak to svítí, nehřeje a nespálí se :))

samozřejmě jsou tam další součátky, o kterých nemám ani páru a vzhledem k tomu, že jsem na gymplu ve čtvrťáku a elektroniku máme proranou a vlastně to bylo jen teorie trandu a diody a kondu! já jedinej trand pochopil a ani sme na to nepsali! žádnej pokus, ani prd! bych tenhle gympl zboural.. kryž nám minulý týden paní profesorka ukazovala zrcadla, takový fígl, dvě dutý proti sobě, jedno s dírou a uvnitř předmět, který se odráží a vypadá to jako by byl nahoře.. prsotě takový čočka s leskem uvnitř.. no a ona řekla parabolické a hyperbolické.. ono to tak totiž vypadá, když je dáte od sebe a neotočíte oba kusy zrcadlem nahoru, ale teda byl jsem jediný, komu zde hyperbolické zrcalo chybělo :)) tatáž paní profesorka mi i řekla, že v počítači se kondenzátory používají jako paměť.. no obávám se že křemík a kondenzátory, byť solid, nemají mnoho společného..

ale co třeba nevím, a to nám taky řekla, že s teplotou polovodiče klesá jeho odpor! a to jsem i čekl na Wikipedii tuším! ale jak je to možné? proč se tedy při přetaktování procesory a grafiky podchlazují dusíkem na -200°C kdy dosahují nejvyšších výkonů a padá rekord v přetaktování, dky byl stařičký Pentium D přetaktován na 8600MHz! bych řekl, že odpor v polovodiči razantně klesá! tedy určitě to platí pro klasický, třeba měděný vodič - elektrony se zpomalí a v té rychlosti se snáze vyhnou jádrům atomů v krystalické mřížce materiálu a tím se logicky zklidňuje jejich tok a snižuje i odpor, protože odpor je vlastně teplo, uvolněné třením a předáním hybnosti částice mřížce materiálu.. nebo ne? :shock:

odchylujeme se od tématu, ale mě to vůbec nevadí.. uděláme z toho diskusi nad celou elektronikou, aspoň se něco naučíme, všichni! potřebujeme to jako sůl.. já mám k elektronice daleko a mám elektrofilního dědečka, jenže jeho nálada a čas a pohybové schopnosti jsou tak tragické, že přinutit ho jen sundat z půdy ten grammec byl nadlidský úkol a pokus o rozebrání a vyčištění a očistění nebo výměnu potenciometrů (kulomet při otáčení) je prostě nemožná :(

Obrázek uživatele danhill

A 40W zesilovač ? ... Asi nejjednodušší je kouknout se po nějaké stavebnici ... zesilovačů bylo vyrobených spousta ...
Zkus www.conrad.cz ... Dnes nemá asi smysl něco takového vymýšlet ... Jistě by jsi našel spousta kvalitních a vymyšlených zesilovačů v časopisech Amaterské rádio atd. stačí zajít do knihovny a nebo pogooglovat ...

Nicméně nezapoměň,že základ kvalitního hifi zesilovače nespočívá ani tak v kvalitním zesilovači jako takovém,ale právě ve špičkově vylazeném zdroji ...
Rozhodně na kvalitní zesilovač nebude stačit sebelepší zdroj z PC ... :) ...
Zdroj pro zesilovač je podstatně větší problém,než zesilovač samotný a bez kvalitního transformátoru,nejlépe na míru ručně vinutého jen těžko dosáhneš HIFI výsledků ...

A hlavně nezapomeň,že ve standardu HIFI je už i stereo :) ... takže ty zesilovače dva se společnou zemí :) a pouze jením trafem s děleným vynutím + 2x oddělená stabilizace ...

Podle mě,když koupíš domácí kino LG za 1000,- v akci,nikdy doma nedosáhneš takových výsledků za takové peníze ...

Samozřejmě pokud je to koníček a chceš to dotáhnout k dokonalosti,vyber si účet,poohlídní se po starých dobrých elektronkách a zajdi do GM a postavíš opravdu špičku,kterou pak klidně prodáš i za dvacítku ... :) Za kterou pak pořídíš opravdu stylový pioneer i s tunerem :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak spíš je to takové, není nad privátní poslech, když žiju s rodiči.. ale až budu mít jednou vlastní baráček, sice jsou bedny dědovo, ale babička je razantně proti jejich nasazení.. jsou to ale špičkové "krávy" a vyráběl je ručně můj pradědeček.. takže bych je chtěl využít ke svému vysněnému HTPC.. jen tak stereo poslech, náladový, ale tyhle bedny uměj udělat i kravál a i na tom 2x15W zesíku na ani ne 50% přehlušej "150W" geniusátka.. takže i na nějakou tu párty by neudělaly ostudu.. ale i kdybych dal tuhle patnáctku dokupy, už je stará, napul vyschlá, ono ty kondy nemaj neomezenou životnost.. kor když to leta leželo na půdě.. a ani to neni důstojný kousek, chtěl bych něco aby to mělo kapacitanční rezervu pro peak, ale nemam ani v plánut o nějak hulit.. tuner ani nechcu.. já jsem audiofil, vůbec potřebuju kvalitu.. 800MB DVD rip filmy to neni koukatelný.. když tak plné HD rozlišení (neřikám, že si to kupuju) a audio v minimálně 320kbps kvalitě.. mám poměrně solidní zvukovku Creative a měděný stíněný (na z EMI mám husinu) propojovák jack-jack s měděnými pozlacenými konektory.. jen to nemám kam pojit no..

po pravdě, kdybys to uměl, a měl i dílečky, rád bych týmovou prací něco složil dohromady.. koupit si stavebnici, to není tak uplně ono.. tedy, nemáš tam hlavně to trafo! které je asi nejdražší z celého přístroje.. ale ano, když už, tak bych chtěl opravdu kvalitu, která mi i za 20 let dokáže čisťounce zahrát.. tady je to zas o tom, že koupit hotové víš prd, co v tom je, i kdyby to bylo za 15K, a když si to necháš od audiofila postavit, dáš mu za to taky majlant.. a to zas já nemám..
mám na půdě hromadu elektrousoučástek, ale těžko říct, co z toho podléhá spárům času a stává se pro HiFi nepoužitelné..

jinak máme ještě tuner Tesla 3606A, který zatím z neznámého důvodu pálí pojistky.. takže už je tři roky rozebraný a položený na skříni.. prostě děda má chuť, ale nemá čas a mobilitu k tomu, aby se do toho pustil.. on by si rád na tuhle 30 let starou aparaturu zase zahrál, ale babičce se to prostě nelíbí.. repráky jsou tak krásné, ale prostě velké, že nevkusné.. mě se teda líbí uplně nejvíc :)) ale jí ne.. a tak děda, kterej má na půdě i vlastní 4x5W zesík (nefunkční - po připojení repra začne dBmetr lítat semtam a repro dělá huhuhu), koupil čínské rádio za 1200, doupásmové chrastítka - taková ta minivěž, mikrosystém.. ovládání s 40 tlačítky na ploče 10 čtverečních centimetrů.. brrr.. nemůžu to ani slyšet :))

ale mě stačí hudba z počítače, tuner nepotřebuju.. i když pravda, Kiss Jižní čechy (www.kissjiznicechy.cz) bych si rád naladil i v plné kvalitě, ne jen 128kbps z netu, jenže zase, musíš mít dobrou anténu, dobrý signál, a to rušení, to je uplně všude!

upřímně, co nejvíc nechápu, to jsou frekvenční pásma.. nevím, jakým stylem jsou kódovany radiové vlny, vím jen že je potřeba chytit stejnou periodu/frekvenci, jenže pak co? představuju si to jako amplitudu výchylky, jenže ta amplituda je v celém pásmu frekvence, není izolovaná pro každou frekvenci zvlášť.. takže v takovémto systému by byla vyšší frekvence zvuku pro vyšší periodu detekovaná a dekodovaná nižší periodou jako ještě vyšší frekvence nějakého tónu.. ale přesto sem vůbec nepatří.. tohle pásmové dělení prostě nechápu..

ale jsem velmi zděšen z EMI, prostě když jsem si teď natahoval kabel od sluchátek, nad zvukovku jsem umístil antiemi fólii a kablík vedl všudy tudy co nejdál od zdroje a šehokoliv s proměnným elektromagnetickým polem.. prostě chci ničím nerušený zážitek.. ale když máme vlnění všude a rádiové vlny jsou vlastně jen zvuk vyšší frekvence (se divím, že se nikdo nebojí, že to vražší zvířata, slyšící tento zvuk), ale ať jsme na jakékoliv frekvenci, ten vzduch kmitá v celém pásmu, ne že by pro 5Hz kmital a pro 500Hz byl momentálně stabilní.. to je prostě blbost a nejde mi to do hlavy :))

cívka jako dívka! to jsme slýáchávali často, ale nikdy ne to pokračování! možná proto nikdo tento vtip nechápal.. :)) dobré :))

btw první odkaz mě poslal na tvárnice.cz :))

Obrázek uživatele danhill

Všímáš,že jsem v závěru psledního příspěvku vrátil zase ke zdrojům,jo :)) ...
V počítačovém zdroji jsou požity dnes snad všechny možné součástky od obyčejných odporů a kondíků,přes varistory,tyristory,tranzistorty,diody,cívky-dívky,až po logické obvody a někdy i procesory,které se ale opět skládají z odporů,kaondíků,tranzistorů,operačních zesilovačů atd. atd ...
Je velká škoda,že obecně zdrojům je v našem školství věnována tak malá pozornost.Je to velmi zajímavá a velmi složitá oblast elektroniky a jen opravdu těžko by jsi dnes hledal v čr člověka,který by dokázal opravit,nebo vysvětlit celý princip takového PC zdroje ... ty se prostě vyhazují a vyrábí se nové ...

Gymply obecně...učíme lidi od všeho trošku,ale hlavně aby neuměli nic pořádně... tragická skutečnost ... trapný pokus naší vlády okopírovat americký školní systém,bohužel my se zastavili v plenkách tohoto systému a nějak jsme opoměli na nutnost univerzitního studia ... no to je fuk .. kvalitního školství a zdravotnictví se v naší zemi zřejmě nedožiju,ale tak to už je vedlejší ...

Paní učitelka na elektroniku : asi vím o čem mluvíš ... nechci házet všechny ženské do jednoho pytle,naopak,myslím,si,že spousta ženských v technických oborech strčí do kaspy většinu chlapů,ale tohle je spíše vyjímka než pravidlo ...
Žena nemá od přirody uzpůsobený mozek pro vnímání technických záležitostí ... Rozumíš,technika,elektronika,mechanika,fyzika - nikdy nebude přitahovat tolik žen,jako přitahuje chlapů,je to prostě geneticky dané ... ženy mají zase jiné přednosti ...
Učitelka má zřejmě nabiflované všechny poučky a teorie a cpe vám to do hlavy stejně jako se to naučila ona ... Pokud se zeptáš na praxi,končí ... ví jak funguje tranzistor,ale s určením vadného v obvodu už by měla veliky problém ...
Samozřejmě to cítím i z toho co sám píšeš ... tyhle teoretické znalosti se mi už dávno vykouřili z hlavy ... tohle v životě fakt potřebovat nebudeš ... Musíš vědět proč,kde a jak veliký proud teče,nebo umět si domyslet jak veliky proud tam téct má,ale důvod,proč polovodičový přechod převádí proud jen jednou cestou je pro praktický život naprosto nedůležitý - prostě to tak je ty prvky mají prostě takové fyzické vlastnosti ...
Z Tvého vyprávění to vypadá,že by Tě tenhle obor i možná docela zajímal ...
Jo,můžu potvrdit,že to není špatný směr a pokud tě to baví,věnuj se tomu,elektronici jsou docela žádané zboží a když k tomu přidáš výšku,můžeš dostat dobrý flek ve výzkumáku,nebo automobilce a jsi za vodou ...
V elektrice je budoucnost ... ropa už dávno dojde,ale elektrika se bude vyrábět pořád :)

Na rozebírání tak podrobného tématu jako jsou el. součástky by jsme opravdu potřebovali asi úplně samostatné forum,ale takové už existují,dá se tam dočíst odpovědi na všechny Tvé nejasnosti,nicméně,dneska už to asi nestihneme probrat všechno :)

Snad jen malá oprava - ukázka vyuky :) ...výraz "LED dioda" ... je blbost :)
Samotná zkratka LED totiž již v sobě slova dioda skrývá ... Znamená Laser Efekt Diode ... (tedy nikoli laser efekt diode diode :) )
A to že nehřeje a svítí není úplně pravda ... Je to prostě laserový efekt ... v tom přechodu je tepla dost,jenže na velmi malém prostoru a efektivita tohoto způsobu přeměny energie na světlo je daleko větší než u klasické žárovky,kde více než 70% energie měníš na teplo ... Daní za to je ale ostré a studené světlo,které nenajde uplatnění na všech místech ...

Obrázek uživatele danhill

Promiň ... www.GME.cz
Stavebnicí zesilovače nic nepokazíš ... opravdu ... práce s tím budeš mít i tak až až a skutečně na tom nevymyslíš nic,co už by vymyšleno nebylo ... Když to uděláš sám,nebo i s někým,maximálně to můžeš zkur... A z povedené stavebnice na závěr stejně budeš mít úplně stejnou radost jako by jsi to skládal od nuly :) jen si ušetříš spousta práce a starostí s výrobou plošného spoje,protože to není zrovna jednoducha a levná záležitost,pokud k tomu nemáš patřičné vybavení,ab to trošku vypadalo.
Druhá věc je ten zroj ... Tam je to těžší a chtělo by si o tom něco přečíst ...Ikdyž pro 40W zesilovač (pokud teda myslíš 2x20W) bych Ti možná mohl pomoci,nemělo by to být až tak nereálné ... Problémy většího rázu nastávají až tak nad 100W zesilovače a autozesilovače ... tam se to filtruje velmi těžko,když si představíš že ten zesilovač musí mít minimální zkreslení při 1V na výstupu i při třeba 500V (příklad) je to docela mazec,při tak jemných frekvencích jako je třeba 30Hz ... (pozor 5Hz je už snad skoro infrazvuk - to zabíjí :) ) ...
Slyšitelné pásmo je od nějakých 20Hz do možná 22kHz .. ale takový rozsah měl možná tak tarzan ... já osobně končím na necelých 19kHz a to o sobě říkám,že rozumím netopýrům :) ...
Radiová modulace je samostatné odvětví elektroniky ...
Nic jednoduchého ... Anténu ještě nikdy nikdo nedokázal zteoretizovat :D ... anténa je vždycky jen pokus a hromada teorie .. buď to bude hrát nebo ne ... Existují sice různé teorie,vzorečky a tak,ale nikdy se do zdárného finále nedostaneš nijak jinak než prostě hokus pokus a spousta studia ...
Rádiové vlny se u nás šíří nejčastěji pomocí dvou typů modulací .. jedna se jmenuje AM (amplitudová modulace) a druhá je FM (frekvenční modulace) ...
U AM se logicky moduluje amplituda a u FM zase frekvence ...
Moduluje se na nějakou nosnou frekvenci ...
FM ve zkratce (nevím na co u Tebe odpovídat dříve sakra :D ) :
Na rádiu naladíš nějakou stanici na nosné frekvenci např. 102,5MHz ..
Tahle nosná frekvence se mění o námi slyšitelných 20Hz-20kHz ,podle toho co za tón zrovna přenášíme,a díky své velikosti (MHz) se už neudřží jen na drátě ale vyrazí do světa vzduchem a vůbec ji nevlivní ten 20kHz rozsah,protože ta nosná je 1000x vyšší (např. problém CPU - jak udržet dnes tak vysoké frekvence na nožičkách procesoru aniž by se navzájem ovlivňovali,nebo neovlivňovali jiné součástky?? ) ... no na princyp šíření el.mag.vln jsi se neptal,zatím :) ...
No a ty máš doma demodulátor (rádio) ... tomu se na jeho anténě naidukují všechny frekvence celého spektra co zrovna ve vzduchu jsou ... jenže ty ho máš nalazené na těch 102,5 FM a tak demodulátor ví,že si z antény vezme jen tuhle vrekvenci +- cca 10kHz slyšitelného pásma a nosnou frekvenci 102,5 pomocí nějakého filtru odstraní a zůstane Ti ten Tvůj zvuk v plném rozsahu ... Samozřejmě i s veškerým rušením v tomto rozsahu,pokud nějaké je ..
AM : je zase taková,že její nosná frekvence zůstává pořád stejná.Frekvence se nemění,mění se však výška amplitudy této nosné ... A zase demodulátor si z toho vytáhne jen to své slyšitelné pásmo ...
Podívej se třeba tady,je to tam pěkně vidět v grafu : http://cs.wikipedia.org/wiki/Amplitudov%C3%A1_modulace

Obrázek uživatele danhill

Jo,jinak jsem si ještě vzpoměl na jednu věc.
Jak říkáš,že nerozumíš těm fyzickým faktům a chováním jak to v té součástce vlastně funguje ... Ono to vážně nevadí,ber to tak,že to tak skutečně je a že už je to dávno vymyšlené a pro použití takové součástky to prostě vědět nepotřebuješ ...

Mě ještě na základce hrozně bavila chemie.V osmé třídě jsem uvažoval o tom,že se přihlásím na chemickou průmyslovku.Jenže pak jsem si uvědomil,že můj mozek prostě nechce přijmout ani základní principy sloučenin jako je obyčejná voda ...
Já prostě nepochopím jak to,že když sloučíš dva plyny,vznikne kapalina ...
A dobře,tohle bych ještě možná časem a praxí vstřebal a smířil se s tím i vnitřně,ale co mě opravdu dokáže naštvat je to,že voda je látka sloučená z kyslíku a vodíku,kde kyslík je hořlavý plyn a vodik silně výbušný ... A když je dáš dohromady,tak to hasí ... Chápeš to? Já ne ... :))
Když třeba smíchám absint s benzínem,taky to přece nic nezmění na tom,že to bude hořet i nadále a navíc jak se znám,tak se mi to ani nespojí a ještě se to zdrcne ... :))

No a pro takové nesmysly z chemie nakonec sešlo.A dal jsem se na elektroniku,kde mi paradoxe voda pomohla pochopit hodně elektronických principů ...

Obrázek uživatele Michal Čížek

No hoši, pěkně jstet o tu rozebrali, myslím, že za tuhle slohovku by se nemusel nikdo ve škole stydět.

To danhill: ovšem proud teče - přesun elektrického náboje způsobí v obvodu elektrický proud
pak na mě šli mrákoty a doufal, že na téma účiník a pod. nebudete mít síly :D.
LED dioda - myslím, že to neni Laser Efekt Diode, ale Light Emitting Diode, ale ve finále koho by to zajímalo, když každý ví o co se jedná :))

To Tobias: oni se kondenzátory vážně používají v PC pamětech, technologie výroby je stejná jako čipu procesoru, kde také nejsou jen tranzistory a diody, ale i kondenzátorky. Přesně jak jsi řekl, všechno je ohmův zákon a nezáleží jen na technologii výroby, ale i na typu použitých polovodičů. Ono strašně zjednodušeně řečeno, vybitý kondenzátor= 0,nabitý= 1

Zvyšující se teplota polovodiče snižuje odpor, příčinou je volný elektron a ten způsobuje elektronovou vodivost, čím větší teplota tím více volných elektronů ... až se z polovodiče stane vodič a pak to vlastně hoří :-D. A aby se při přetaktování nestal z procesoru vlastně vodič a zachovali funkci všechsoučástek, musejí ho chladit. Jak jsi psal příklad měděného vodiče, naopak tok se zrychlí a vzniká větší teplo, odpor = brzda, kdo nebrzdí jede :))

Obrázek uživatele danhill

JJ .. máš pravdu s tou LED ... Každopádně slovo dioda je v tom již obsažená ... To jsem chtěl říct ...

Ano,kondezátory se dají použít jako paměť,to měla úča pravdu :) ... Prakticky je tato technoligie ale teprve vývoji ... později by jsme se měli dočkat právě operačních pamětí RAM pracujících na tomto principu,ale jak daleká je to budoucnost,to ví bůh :)...

Kondenzátor lze taky využít za určitých okolností jako zdroj ...
Musí jich však být mraky a s obrovskou kapacitou ... Probíhají takové studie,že by v budoucnu mohli novodobé kondenzátory nahradit dnešní baterie,ale je to ještě daleko ...
Výhodou tohoto použití je ohramná rychlost nabití - tedy prakticky je rychlost omezena jen sílou nabíjecího zdroje ...
Je zde však několik problémů,které se vědci zatím snaží vyřešit ...
Zaprvé,jak již bylo řečeno,vybitý kond. se v první chvíli po připojení k napětí chová jako zkrat a když si představíme milion takových kondenzátorů nabíjených najednou,je to velikánský zkrat,který by mohl zasahovat do veřejné sítě (např. kdyby najednou začalo tisíce lidí nabíjet své automobily)
Dalším zádrhelem,je nedostatečná kapacita a veliké rozměry.
A další jsem právě zapoměl :D .. ale je toho určitě daleko více.Musíme si holt ještě chvilku počkat,než ve svém mobilu najdeme kapacitní baterii ...

Obrázek uživatele Michal Čížek

Počkej, ted jsi mě vyvedl z míry...... vždyt paměti RAM se už vyrábějí na bázi ochování informací 1 a 0 v kondenzátorech, dynamické DRAM, pak samozřejmě statické SRAM - ty využívají bistabilní ko

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to jsem to rozvedl, že ani nevím, k čemu se vyjádřit první :D

samozřejmě, je to Laser Emitting Diode, ale LE Dioda? :)) každý to zná jako LED právě proto, že je "studená".. ale když se na ni člověk koukne (mikroskop doma nemam) tak se mi zdá, že ty dva kontakty fakt nejsou spojené.. :))

kondík je ale většný problém.. ano, nabitý kondík je 1, vybitý 0, to mi taky napadlo, ale k čemu funguje jako paměť, když se po odpojení proudu vybije? tedy nevím, ale když nabiju kondík a odpojím ho od sítě, netrvá to dýl jak sekundy, než se vybije (proto mi v prvních sekundách může trafo kopnout, ale pak už ne a přesto ten proud nikdo nesežere), tedy k čemu paměť, když někdo tu paměť musí stále "připomínat"? :)) nebo snad ne? copak kondenzátor dovede udržet napětí?
ináč já čip z křemíku chápu jako křemík, ale kondenzátor z křemíku si neumím ani představit, já chápu jen dielektriový.. copak v tom čipu jsou taky kondenzátory?? já vím, že jsou mimo povrch křemíku, v dostatečné blízkosti základní malé kondenzátory na PCB čipu, a čím dále od součástky, tím větší.. ale že přímo v ní?

s tím odporem - myslel jsem to tak, že pokud teplota roste, roste i odpor, protože za vyšší teploty se zrychluje pohyb elektronů, které tak snáze kolidují a předávají svoji pohybovou energii ve formě tepla vodiči! tedy je to smyčka.. jednak čím více vodič ohřejeme, tím větší musí mít odpor a jednak čím více proudu teče, tím více koliduje elektronů a tím více se vodič zahřívá, čímž se dále vzyšuje rychlost elektronů a jejich kolize a zase se to ohřívá víc..
ale zdá se mi, že u polovodičů to tak neplatí, že tam je to přesně naopak, i když tomu nevěřím :))

té rádiové komunikaci "rozumím" tedy chápu, ale já jsem prostě zainteresovaný a zvědavý a mě nejde o to vědět, že to tak prostě funguje, to stačí každému blbci! já chci vědět jak a proč, musí mi to někdo dokázat.. a zvuk! to si nedovedu představit.. jakýkoliv signál, se prostě vyskytuje.. tahle frekvence je prostě nějaká, dekodovací, ale ty můžeš na naprosto stejný signál použít jiný dešifrovací klíč, jiný způsob, jinou frekvenci a dostaneš jiný výstup! to je jako s enigmou - když bys pootočil dekodovací kolečko na jiný základní znak (stejně jako změníš frekvenci), tak dostaneš ze stejného vstupu zase jiný výstup!
jak bych to vysvětlil - když zakóduju jednu způrávu klíčem A, dostanu _--_--___- a když ji zakoduju v klíči B, dostanu _---__-__- například.. jenže tyhle dva různé klíče jsou vysílány najednou, protože ten vzduch, nebo prostěří, kterým se to šíří (ano, šíření vln chápu, ale problémy mi občas dělá jejich "ohýbání" atd..), tak dostaneš _--====__- kdy stejné budou splývat a rozdílné budou najednou.. a jak kterej dekodér pozná, co zo toho bylo kódováno klíčem A a co klíčem B??? tomuhle nerozumím! pokud se všechny signály pohybují v jednom prostoru a čase, pak je to jako dvě různá auta třeba.. každý dekodér hledá jinak vypadající auto, jenže tady vidíš, že ty auta jinak vypadaj! u toho rádia to nepoznáš! nebo nevím jak :)) ještě by se to dalo představit jakože ty dvě (tři, čtyři) auta jednou na uplně stejném místě, v sobě, čouhá z nich jen něco, výsledný obraz/zvuk, který vidíš je jejich sjednocení (množin v matice), kdy vidíš jen to venku, ale uvnitř může být cokoliv! a jak pak poznáš, kdo je kdo? :D

co do chemie, ta mi zas takový problém nedělá! :)) nerozumím tomu na tako´é úrovni, že bych to mohl studovat, ale chápu to.. vlastně je to logické, i když nepředstavitelné.. opravím tě, že kyslík nehoří! kyslík podporuje hoření, jenže hoření, to je vlastně jen prachobyčejná oxidace, kdy z prvku vzniká oxid s kyslíkem.. a to ať již jako plyn, nebo jako rez na autě a každý jiný oxid.. a jak se to stane je odlišné, někdy to hoří, generuje teplo a světlo, někdy to prostě jen kvete za přístupu vody, někde je to i potřeba ohřát, aby to vůbec oxidovalo/hořelo.. můžeme i říct, že vznik vody (oxid vodíku) je prachobyčejné spálení vodíku v kyslíku, taky to pěkně řachne! když vodík zapálíš v kyslíku, udělá bum, ale vznikne voda.. jenže při tom to nehoří..

to, že se mění skupenství je divné, ale vlastně je to jen otázka hustoty - čím více je molekul na jednom místě, tím je látka hustější a pevnější, protože jejich magnetické síly (a to že mají magnetické síly si zase neumím nijak představit, jejich elektronegativita atd) je k sobě přitahují (když jsou opačné) a čím více je přitahují, tím více je chtějí pouštět a tím více drží molekuly u sebe i při vnějším vlivu.. vrcholem toho všeho je dokonalá krystalická mřížka, dky jsou vůči sobě atomy v polohách, kdy se fakt drží uplně nejsilněji, že už silněji nemůžou.. jejich vzdálenosti jsou defacto stejné, mezi všemi atomy je jiný atom v mřížce jejich těžištěm a zároveň všechny body jsou si těžištěmi, aby jsi pochopil jejich polohu.. v plynu se můžeme pohybovat protože je velmi řídký.. molekuly jsou od sebe příliš daleko, než aby se mohly nějak spolčit.. i lidi maj jen krátké ruce.. a i když na sebe hulákají "pojď sem!", ne vždy jsou toho schopni, když je třeba někdo drží.. nebo se třeba ani neslyší.. ty pak ale posadíš molekuly do MHD a dovezeš je nějakým kompresorem tak blízko k sobě, že se začnou rukama dotýkat a když budou chtít, tak se chytnou.. jak jistě víš, když je extrémně sttlačuješ, plin se zkapalní.. defacto by přešel i na pevnou látku dalším stlačováním, ale k tomu je zapotřebí snížit teplotu pod jejich teplotu tání.. to je teplota, kdy se ty částice jejich (jejich ruce) hejbou tak rychle, že se vlastně odstrkují a mlátí a utíkají.. když je ale zpomalíš dostatečně, začnou se sebe chytat.. malé rychlosti se trefíš snáze.. a jak je zas ohřejváš, tak se rozdováděj a začnou se prát až zase zdrhaj pryč, čim větší teplota tim rychleji.. stejně tak je to s plynem.. vlastně plyn existuje ve chvíli, když je teplota tak vysoká, že se látka vaří a odpařuje.. plyn je jako vodní pára, jen u kyslíku je prostě ta teplota kdy je neklidný nízká, není to 100°C, o které by jsme se spálili, přesto jsme v plynu, který se vaří.. a čím více se vaří, tím více dělaj lidi bordel a odstrkují se..

a že voda hasí? no každý oxid hasí! žádný nasycený oxid (pokud kluk, ke kterému jsou holky chycené nemá víc rukou aby ještě chytal další holky - CO při dalším hoření přejde na CO2) nehoří, protože už v něm není kyslík, žádná holka, která by šla pro nadrženého kluka.. a bez kyslíku nehoří, bez holek prostě i kdyby se zjančili ten sex nebude.. :D a když, tak se to žádnému z kluků nebude příliš líbit :D a nejspíš si najde jiného kluka, se kterým se spojí (s dusíkem?), ale to už nebude hoření, to bude smrad :D

proč říkám nasycené? v případě CO - holt holek bylo málo (hoření za nedostatku vzduchu, nedokonalé hoření) a tak má kluk jen jednu.. je ale nevrlej, má dvě ruce a chce dvě holky.. je jedovatej jak šlak! a čeká, jestli se někde nenajde nějakej kyslík, nějaká holka.. pak sám sebe zapálí v tom kyslíku a oxiduje se an CO2.. jenže tahle reakce už není tak bouřlivá, abychom ji nazvali hoření.. jde o to, co si myslí naše smysly, z chemického hlediska je to stále hoření..

EDIT: když to ještě upřesním, plyn je vlastně prach.. mnoho malých částic v pevném skupenství roztroušených v prostoru, zatímco cihla je slisovanina prachu.. kapalina je pak něco mezi.. ono nemůžeme chápat atom jako prach, protože z prachu neuděláme prachovou tekutinu.. tedy taky je to blbý příklad, protože plyn a pevná látka neexistuje ve stejné teplotě.. kapalina pak existuje mezi nimi.. jenže prach a cihlu zde máme ve stejné teplotě, protože je to stejná látka.. když si to ale vyložíš takto, je to vlastně tak..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ty radiové vlny ( nosné daných informací ) nejsou na stejné frekvenci. Každá rozhlas stanice vysílá na jiné nosné, ale ty musíš na přijímači ladit danou stanici, nastavit přijímací obvody na stejnou nosnou frekvenci jako je vysílač. Stejně funguje i jak v jiném topicu psal michjas s klávesnicí, která funguje na radiofrekvenčnim přenosu, nosná 2,4GHz na kterou se nabalují informace z klávesnice, proto jestli přijímač rozbil, může to zahodit.
A protože každý má jinou frekvenci nosné, může současně vysílat víc vysílačů.

Co se týče těch odporů a polovodičů, tam bych si to představil asi takto: odpor - brzda, čím větší teplota tím víc tekoucích elekttronů tím více se třou a zvětšuje se teplota. abych zabránil spálení, musim bud snížit zátěž, tím snížim množství protékajících elektronů, nebo chladit čímž snižuju množství volných elektronů a tím vodivost.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no jasný, ale i při nosné frekvenci, se ty vlny překrývají a jestliže vlny jsou jen pohyb vzduchu, dvě vlny naráz, každá z různé frekvence ale způsobí nějaký pohyb vzduchu, který bude jejich součtem výchylek.. tedy musí zákonitě splynout do sebe.. pokud nesplynou, pak nechápu jak to funguje! :D potřeboval bych obrázky.. detajlnější, lepší a víceříkající, než ty změti kmitů, které mi stále neříkají, jak je možné rozlišit dvě různé nosné frekvence..

Obrázek uživatele Michal Čížek

no ty vlny frekvence nosné se sice srazí, ale funguje to vlastně stejně, jako když do rybníka hodíš 2 kameny třeba 5metrů vzdáleně, vlny od každého kamene se začnou šířit všemy směry, pak na sebe narazí, ale pokračujou dál, nezastaví se, takže pak vidíš na hladině 2 vlnící se kruhy zakleslé do sebe, které se dál šíří všemy směry.

Obrázek uživatele danhill

misacek3030 wrote:
Počkej, ted jsi mě vyvedl z míry...... vždyt paměti RAM se už vyrábějí na bázi ochování informací 1 a 0 v kondenzátorech, dynamické DRAM, pak samozřejmě statické SRAM - ty využívají bistabilní ko

JJ,je to možné,že už je to venku ... Já to nesleduji,takže zřejmě vývoj šel kupředu rychleji :) ... každopádně já je v kompu ještě nemám :) ...

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:

kondík je ale většný problém.. ano, nabitý kondík je 1, vybitý 0, to mi taky napadlo, ale k čemu funguje jako paměť, když se po odpojení proudu vybije? tedy nevím, ale když nabiju kondík a odpojím ho od sítě, netrvá to dýl jak sekundy...

špatně to chápeš...
1. Kondenzátorem začne téct proud jakmile připojíš napětí (bavíme se teď o stejnosměrném napětí) ... Tento proud je v první chvíli obrovský a postupně jak se kondenzátor "plní",proud se zmenšuje a jakmile je kond. zcela naplněn,proud téct přestane ...
Tahle vlastnost se dá u moderních pamětí využít nejen pro uchování 1 nebo 0 ,ale zároveň i nejrůznějších meziúrovní,což dělá z těchto pamětí doslova revoluci v počítačových systémech - ocení to především lidé zabývající se robotizací a automatizací ... Konečně přichází něco,co umí více než jen černou a bílou,tedy 1 a 0 ...
2. jestli žiješ v tom,že po odpojení napětí od kond. se kondenzátor do vteřiny vybije,pak si dej obrovský pozor na to aby Tě jednou takový kond. pěkně nedokopal (jak jistě víš,stejnosměrné napětí a proudy jsou daleko nebezpečnější a účinější než ty střídavé) ...
Ne právě naopak ... kond se vybije jen pokud má nějakou zátěž.Pokud ho jen nabiješ a odpojíš od obvodu,dokáže si udržet nabití pěkně dlouho ... Záleží to jen na jeho vnitřním odporu ... Jedině přes něj se totiž dokáže vybít ... Čím kvalitnější kond. tím déle vydrží nabitý ... Obecně mají všechny kondy veliký vnitřní odpor jak už jsem zmínil výše a tedy k jejich samovolnému vybíjení dochází velmi pomalu.
3. Každopádně paměti RAM (Random Acces Memory) nejsou určeny k uchovávání dat na dlouhou dobu.Jak z názvu vyplývá,jsou to paměti s přímým vstupem mají možnost opakováného zápisu a čtení a jsou volatilní - tedy po odpojení napájení se pamět vymaže ... což se u kond. pamětí může a nemusí využít ... Tedy buď se paměti po vypnutí PC vymažou a nebo si zachovají své hodnoty (např. pro prodloužení uchování dat lze použít baterii biosu nebo stand-by režim PC) - výhoda?,no to je jasný,celý systém může být již připravený a načtený v takovýchto RAM pamětích a spuštění takového PC je pak otázkou pár vteřin ...
Proč se to nedá udělat s dnešními RAMkami .. dá,vpodstatě to tak i je při hybernaci nebo v různých úsporných režimech ... Jenže Klasické RAMky,které používají KO mají obrovskou spotřebuju ...,kdežto nabitý kondenzátor žere nula celá nula nic a vybitý ještě méně :) ...

TOBiAS wrote:

myslel jsem to tak, že pokud teplota roste, roste i odpor ... )

Já teda nevím,ale není to spíše obráceně ? ... Když odpor,nebo vlastně jakoukoli součástku zahříváš,ať už vnějším vlivem,nebo zvyšováním napětí v obvodu,tak s teplotou roste i proud až do chvíle kdy nedojde k destrukci této součástky ...
Polovodiče se chladí dusíkem proto,že jinak by shořely velikostí proudu,ale na -200 se chladí pouze povrch,nebo obal polovodiče tak,aby jeho vnitřní teplota byla optimální pracovní ...

... Ty frekvence se přeci nemůžou spojit,když je každá nosná jiná :) ...
Pomocí horních a dolních propustí (integračních a derivačních článků,si prostě vytáhneš ze vzduchu přesně takouv frekvenci jakou poutřebuješ a pak ji demodulátorem demoduluješ :)...
Tyto nosné frekvence mají svou vlnovou délku,dle té se určuje vleikost antény,respektive délka antény musí odpovídat násobku vlnové délkypříjímané frekvence ... A v neposlední řadě jsou tyto nosné frekvence vysíláný do vzdchu obrovkým výkonem a jen tak nějaký větříček je nezfoukne :) ...

... pěkné chemické povídání .. ovšem,fakt jako ne,na tohle jsem magor ... nepochopím to - mockrát jsem se snažil .. možná stejně jako Ty,musel bych to vidět ... Navíc vztahům nerozumím :D

... jo wifi (2,4GHz) a jiné digitální přenosové technologie jsou už něco jiného,jsou to taky svým způsobem modulace,ale už je to daleko složitější záležitost,než radiové vlny ... Jsou to jiné,mnohem sofistikovanější způsoby přenosu ...
Určitý základního principu takových modulací může posloužit třeba PCM (pulsně kodová modulace) - ve skutečnosti je to ale mnohem složitější ...
každopádně každý přenos vzduchem je nějak limitován a má svá slabá místa a úskalí ... kabel je prostě kabel ať už měděný nebo optický,zatím prostě překonaný jak ve spolehlivosti tak v rychlosti nebyl ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já prostě nesnášim způsoby typu hledání jedné informace v celém článku.. nechce se mi to číst celé, když hledám jeden odstavec.. většinou mi ten článek neřekl nic nového, protože tam popisoval typy zejména z hlediska funkce než jak jsou postaveny, to tam akorát nakousl tu trubici a feritovou paměť a dodal, že fakt kondíky, ale jak to pracuje stejně nejspíš neřekl..
zmínil tam ale refresh.. ten by to vše vysvětloval, ale jak na to? někdo musí informaci obnovit než se kondík vybije.. jenže kdo? buď se musí procesor neustále obtěžovat a v každém cyklu refreshovat celou paměť, nebo je na paměti ještě nějaká paměť, která si pamatuje, co si má paměť pamatovat a to obnovuje :D jinak fakt nevím! pokud pustím proud všude, všecko se nabije, pokud ho zastavím, všecko se vybije (vyrovná se napětí) a je po informaci.. :shock:

ty vlny furt nechápu.. když pustíš dvě vlny do sebe, třeba na tej vodě (fajn příklad), když se sejdou dvě kladné výchylky, to co vidíš na hladině je součet místních výchylek.. jenže jak z toho poznáš, která část té výchylky patřila té vlně a které té druhé? jak to pozná ten dekodér? :))

Obrázek uživatele danhill

No,taky se mi to nechce číst :)) ... každopádně kam jsem dočetl .. tyhle věci jsou desítky let staré a notoricky známé ... kapacitní ramky o nichž tady mluvíme jsou už možná vymyšleny a někde existují,ale k domácím kompům mají ještě daleké kroky...

Sakra chlape,radiové vlny právě k vodě moc nejdou ... :)
Ikdyž se střetnou,mají jiné frekvence,jené vlnové délky ... prostě hýbou Ti tím vzduchem v jinou chvíli a jinou silou...vzájemně se neovlivňují ...

A co se týče toho nabíjení a vybíjení - myslím,že vše se děje daloko rychleji,než si vůbec dokážeš představit :) ... I KO se překlápějí,potřebují na překlopení nějaký čas a mají své hluché místo,jenže je to takový moment,že to prostě zatím stačí :)

Obrázek uživatele danhill

Navíc ty kapacitní paměti mají fungovat na trošku jiných principech ...
Například budou zdvojeny,to znamená,že si počítač sám může určit velikost pamětí do jisté míry ... Buď bude v danou chvíli preferovat kapacitu,nebo rychlost,nebo spotřebu ...
Energie vynaložená k nabití jednoho kondenzátoru se dá využít v druhou chvíli k nabití kond. jiného + doplnění energie z venku o ztráty ... Tzn. mnohem menší spotřebovaná energie v kombinaci s různými úrovněni a obrovskou rychlostí "přelévání" energií (tedy dat) = ideální paměť a můžeme se těšit na velkou revoluci v této oblasti která vpodstatě začala příchodem SSD disků a skončí nejspíše procesory s biologickým jádrem,protože frekvence je velmi omezující prvek v počítači ...

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D hele, že ty to chceš pochopit aby sis vyrobil vlastní pamět. Ta refresh, bude dělat právě tu věc, že pustí napětí na každou tu bunku, kondik co je tranzistorem .... já najdu obrázek :)) http://cs.wikipedia.org/wiki/DRAM rozhodně to neber jako funkční schéma, je to schéma jen toho samotného jádra. Ve skutečnosti se ještě výstupy negují, tady na tom schématu na adresa přijde 1, obvod je vybitý, 0 nabitý. Ale jak přesně je provedena refresh se můžu jen domnívat. Jak píšou .......U prvních pamětí sálových a později osobních počítačů refresh prováděl procesor. To bylo nejen energeticky náročné, ale zpomalovalo to i chod počítače. Proto se hledalo řešení, jak zajistit refresh jiným způsobem. Díky techologickému vývoji byla na přelomu 80. a 90. let vyvinuta paměť DRAM (Dynamic Random Access Memory). Ta má v každém čipu integrovaný systém provádějící refresh paměťových buněk zcela nezávisle na procesoru. Výrazně se tak snížila spotřeba energie a to mimo jiné umožnilo rozvoj přenosných počítačů (laptopů,notebooků)...........
Vesměs je jedno jak to pracuje, hlavně že tomu všechny ty procesy a součástky rozumí a umí stim pracovat, tohle beru jako fakt, stejně to nezměním.

Vlny pokud budou o stejné frekvenci se samozřejmě ovlivní, ale vlny o jiné frekvenci ne, na té vlně ve vodě se vlnka s větší frekvencí přetřepe po vlně s menší a pokračuje dál.
Jako příklad postačující, jasně že to s radiovlnama nejde spojovat.

Obrázek uživatele danhill

:D Ale houby sakra ... Paměti dělat nebudu,na to jsme si přece ochočili číňany,jak mají ty malikaté ručičky,lépe se jim to hňahňá do malinkatých rozměrů ... Mě se třepou obrovské pracky a navíc nemám v očích tu správnou šikmookou štěrbinku,která mimochodem víte k čemu slouží ? ... No přeci aby jim nečoudila kalafuna do očí při pájení,ne ... :D ...

Ne,četl jsem to tady v jednom 21.století,není to tak dávno,chtěl jsem Vám to ukázat,ale sakra roba mi to asi vyhodila,či co ... nemůžu to najít ...
To je tak,když se člověk rozhodně už nebýt sám ... To mám za to :D .. od té doby co jsem to něžné pohlaví přítáhnul do baráku,tak nemůžu nic najít .. nevím,čím to může být ... :shock:

Obrázek uživatele danhill

DRAM,SDRAM ... to je pravěk ... Jdeme dál ... :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak kondenzátor jsem orpavdu špatně chápal :) nebo spíš.. ukázali jsme si krásný graf nabíjení a vybíjení kondenzátoru, tedy takové ty parabolické grafečky.. ale holt jsme se dověděli prd.. no mě bylo divné, že yb kkondenzátor byl tak blbý a neuměl udržet proud, ale nikdo mi nikdy neřekl, že to dokáže, spíš tak nějak naopak :D
ten refresh by ani nebyl těžký.. vlastně na to stačí ten "kohoutek" že? na kolektor pustit v době refreshe proud a na bázi napojit samotný kondenzátor a když v něm informace bude, projde nám proud do emitoru, který bude skrze otevřenou diodu hustit kondenzátor do doby, než cykl refreshe skončí.. a pak až to zase přijde, zas to udělá tohle.. to je vychcané :D ale zas kvuli jedné jediné uchované informaci potřebujeme mít anvíc celý jeden tranzistor, to je dost blbé :))

na základě fyzikálních a chemických zákonů je to prostě tak, že s teplotou částic roste jejich rychlost! ne nadarmo teplota "absolutní nuly" = -297,6°K (snad tohle číslo) znamená, že by se částice neměly hýbat vůbec.. je těžké to ale změřit, když i částice v teploměru se musí pohnout k senzoru, aby daly vědět výsledek, a když tam nedojdou, nevíme, jakou teplotu máme :D
a mám pocit že jsme si to tak i řikali.. a s tím proudem to není tak nelogické - rozhodně pokud potřebuješ na výstupu 5A a vodič je tenký, hodně proudu se přemění na teplo, takže reálně je ve vodiči třeba 15A ale na výstupu jen 5A.. a ano, pokud teplota poroste dále a ty budeš furt požadovat 5A, vodičem pujde více a více proudu a bude se více a více zahřívat, až se spálí..
nechápu však, jak je to u polovodičů.. zima by jim měla naprosto vyhovovat, kdybychom se dostali na teplotu těsně nad absolutní nulou, z vodiče by se měl stát supravodič, s téměř nulovým odporem a jeho pčinnost by měla stoupnout těsně pdo 100%
samozřejmě třeba ten procesor generuje takové teplo, že uvnitř je teplota odlišná než na povrchu (kolem -80°C), ale stále je tam zima.. a mělo by to fakt být tak, že s při nižší teplotě dochází k menším tepelným ztrátám na vodiči, je prostě efektivnější..

ale ty frekvence dost nechápu! stále! musel bys mi to nakreslit! nebo vysvětlit přes skype :D ale když ti to nakreslim.. budu uvažovat jen plnou sinusovku, samozřejmě dvě i milion sinusovek s různou frekvencí rozeznáš uplně snadno, protože tě zajímá její místní výchylka.. prostě to je snadné.. jenže jakou formou se pak přenáší ten signál? pokud to bude jen čistá sinusovka, informací by v digitální pdobě byla 111111111111111111111111111111111111...... dovedl bych si to představit nijak.. jenže když chceš pak dát nějaké rozlišování, dejme tomu třeba binárně a body.. 0101.. jenže v místě, kde by se ty dvě nosné sinusovky protly a byla by tam informace, jak poznáš, do které sinusovky patří? možná je to uplně jiným způsobem, ale logicky.. já ti to nakreslím.. http://dl.dropbox.com/u/6113761/gfx/freq2.png první ej vidět že nosné frekvence snadno od sebe odlišim.. ale nosná frekvence sama o sobě nic neřiká.. na druhém obrázku je pak vidět alespoň zpočátku pokus o barva = 1, prázdno = 0.. všecko by šlo snadno, jenže co v místě, kde se sinusovky protínají? v tom místě nelze rozlišit, pokud informace nebude mít nějakou délku, ke které sinusovce ta informace patří..

ne, nechápu to :D když mluví třeba 30 lidí, poznám tam podle barvy hlasu (nazvěme ji nosnou frekvencí) toho, koho hledám, ale blbě mu rozumím a hlavně, slyšíšm všecky okolo mluvící! v rádiu slyším ale nanejvýš jen drobné rušení! fakt to nechápu ale mějte semnou trpělivost, blbej nejsem, jen na to jdu asi víc logicky, než to logické je :))

nechci sem zase plést paměti, ale tomu taky nerozumím - pochopím jedna paměť, ale více? to nejde! jak pak může paměť poskytnout správnou informaci? jak ví, na kterou z toho mnoha se procesor ptá? to si musí někdo z nich pamatovat co je to za informaci.. to je lepší, když bude procesor vědět jednu bitovou informaci než její 32bitovou adresu, plus těch inrofmací jsou pak i miliony, miliardy :D
navíc.. když tedy paměť přečte informaci, musí zásadně dojít k vybití alespoň části kondenzátoru.. takže kdyby se na ni paměť zeptala víckrát než dojde k refreshi, mohla by o ni taky přijít, což? :D

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:
… no mě bylo divné, že yb kkondenzátor byl tak blbý a neuměl udržet proud,

Kondenzátor neudrží proud … ale napětí !!!Správně je to tak,že kond. Dokáže po určitý čas uchovat elektrický náboj …
TOBiAS wrote:
…ale zas kvuli jedné jediné uchované informaci potřebujeme mít anvíc celý jeden tranzistor, to je dost blbé :))

Nepodstatné – na počtu součástek ani tak nezáleží,když to dobře funguje a málo žere – ty kur. malé šikmooké to fakt umí dát do malinkaté krabičky,nevím jak to dělají,ale prostě to umí :)) Nevím,jestli jsi to popsal úplně dobře,ale jo,tak nějak se to dá chápat …
TOBiAS wrote:
= -297,6°K

Tak tak …správná dedukce … Jen,pokud hovoříme o absolutní nule,pak platí : – 273,15 °C = 0K
TOBiAS wrote:
pokud potřebuješ na výstupu 5A a vodič je tenký, hodně proudu se přemění na teplo, takže reálně je ve vodiči třeba 15A ale na výstupu jen 5A.. a ano, pokud teplota poroste dále a ty budeš furt požadovat 5A, vodičem pujde více a více proudu a bude se více a více zahřívat, až se spálí..

Opět hrušky a jablka :)) … Pokud do obvodu pustíš proud přivedením napětí na jeho vstup,pak všude v tomto obvodu bude proud stejný …na začátku na konci,všude … viz tento obr. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Zapojeni_pro_male_odp...
Rezistor v našem případě simuluje délku vodiče … čím delší vedení,tím větší odpor,tím menší proud a tím větší úbytek napětí na tomto vedení … S tou tepletou u vodiče – tedy odporu si nejsem jistý … Jestliže se s teplotou zvětšuje odpor,pak by ale nikdy nemohlo dojít ke spálení tohoto vodiče,protože by v něm tekl čím dále menší proud,ale to fakt nevím … Podle mě – čím větší teplota,tím menší odpor,tím větší proud – ať u odporu nebo jakéhokoli polovodiče … To totiž vysvětluje i to,že při absolutní nule se vše zastaví … včetně elektronů … Tedy přestane téct i proud …

TOBiAS wrote:
samozřejmě třeba ten procesor generuje takové teplo, že uvnitř je teplota odlišná než na povrchu (kolem -80°C), ale stále je tam zima.. a mělo by to fakt být tak, že s při nižší teplotě dochází k menším tepelným ztrátám na vodiči, je prostě efektivnější..

Pokud schladíš jádro standardního procesoru na -80°C … nebude fungovat …
průmyslový teplotní rozsah je -40 až +85 °C
komerční teplotní rozsah je 0 až +70 °C – do této kategorie spadají i standardní PC …
Tedy teplotu všech součástek v PC musíš držet v tomto teplotním rozsahu,jinak nebudou fungovat správně.Tyto teploty ale nenaměříš na chladiči nebo pouzdru součástky.Tyhle teploty jsou uvnitř v jádře nebo na polovodičovém přechodu…
Pokud si nějaký blázen usmyslí,že takhle brutálně přetaktuje procesor,pak ho samozřejmě musí externě chladit tak aby uvnitř procesoru byla stále maximální teplota 70°C jinak mu zhoří … Tedy,když se rozhodne do CPU pustit tak veliký proud,který způsobí zahřátí na 270°C musí ho paralelně s tímto nárustem proudu o těch 200°C chladit aby mu neshořel a teplota zůstala v limitu …

TOBiAS wrote:
ale ty frekvence dost nechápu! stále! musel bys mi to nakreslit! nebo vysvětlit přes skype :D ale když ti to nakreslim.. budu uvažovat jen plnou sinusovku, samozřejmě dvě i milion sinusovek s různou frekvencí rozeznáš uplně snadno, protože tě zajímá její místní výchylka.. prostě to je snadné.. jenže jakou formou se pak přenáší ten signál? pokud to bude jen čistá sinusovka, informací by v digitální pdobě byla 111111111111111111111111111111111111...... dovedl bych si to představit nijak.. jenže když chceš pak dát nějaké rozlišování, dejme tomu třeba binárně a body.. 0101.. jenže v místě, kde by se ty dvě nosné sinusovky protly a byla by tam informace, jak poznáš, do které sinusovky patří? možná je to uplně jiným způsobem, ale logicky.. já ti to nakreslím.. http://dl.dropbox.com/u/6113761/gfx/freq2.png první ej vidět že nosné frekvence snadno od sebe odlišim.. ale nosná frekvence sama o sobě nic neřiká.. na druhém obrázku je pak vidět alespoň zpočátku pokus o barva = 1, prázdno = 0.. všecko by šlo snadno, jenže co v místě, kde se sinusovky protínají? v tom místě nelze rozlišit, pokud informace nebude mít nějakou délku, ke které sinusovce ta informace patří..

ne, nechápu to :D když mluví třeba 30 lidí, poznám tam podle barvy hlasu (nazvěme ji nosnou frekvencí) toho, koho hledám, ale blbě mu rozumím a hlavně, slyšíšm všecky okolo mluvící! v rádiu slyším ale nanejvýš jen drobné rušení! fakt to nechápu ale mějte semnou trpělivost, blbej nejsem, jen na to jdu asi víc logicky, než to logické je :))


To co jsi nakreslil,tomu teda moc nerozumím,co jsou jako ty díry v průběhu tom druhém obrázku?
Zapomeň teď na digitální přenos … To je úplně jiná váhová kategorie,jiný princyp,jiné modulace … prostě dokud nepochopíš princyp obyčejného rádia,nepouštěj se ani do televizního signálu natož do hifi nebo GSM sítí …
Ono modulace jsou celé učivo pro střední školy,nedivím se,že to nechápeš … Obecně šíření elektromagnetického pole je docela věda … Natož když chceš aby se to dalo poslouchat 
Než k chumlu mluvících lidí přes sebe,bych Ti raději takový přenos přirovnal k piánu … Představ si,že zmáčkneš na piánu všechny klávesy celé stupnice najednou … Jednotlivé tóny stupnice jsou nosné frekvence … Když je tedy zmáčkneš najednou,uslyšíš chaos,který vůbec nebude dávat žádný smysl …
Tento chaos dopadá i na anténu Tvého rádia … Jenže to rádio má v sobě frekvenční filtr (horní a dolní propust) Tuto propust nastavuješ kolečkem pro lazení … Je to vlastně jen proměnlivá cívka a kond.
Nastavíš si ji tak,aby propouštěla pouze jednu jedinou frekvenci … jeden jediný tón,říkejme mu například C … Tón C má svou určitou přesně danou vlnovou délku a frekvenci … Všechny ostatní frekvence zůstanou pouze na anténě a dále se přes filtr nedostanou … A z reproduktoru se Ti ozve tón C bez jakéhokoli rušení,protože přes filtr prostě jiná frekvence neprojde …
A tohle je ten základní princip …
Teď ještě k modulaci :
Na tomto orázku je příklad amplitudové modulace (AM) : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/AM-DSBFC.png
Jedná se o stereo signál ber v úvahu jen modrou sinusovku … třeba horní polovina amplitudy představuje levý kanál a a spodní zase pravý kanál … Nosná frekvence (to je ta,kterou ladíš na svém rádiu) v sobě nese zvukový záznam v podobě pravidelné sinusovky – tedy nějaký stejnorodý tón a nese ho v sobě tím způsobem,že se mění velikost amplitudy nosné frekvence – proto AM …
Pokud pomocí demodulátoru,který dokáže nosnou frekvenci ze signálu odstranit získáš dvě krásné sinusovky přesné té,co je nakreslená uprostřed jako červená (je tady jediná – nevím proč to tak blbě nakreslili) ve skutečnosti jsou ale dvě naprosto stejné,jedna je pro levý a druhá pro pravý kanál … v tomto případě hraje levy i pravy repre stejný tón ve stejnou chvíli …
TOBiAS wrote:
navíc.. když tedy paměť přečte informaci, musí zásadně dojít k vybití alespoň části kondenzátoru.. takže kdyby se na ni paměť zeptala víckrát než dojde k refreshi, mohla by o ni taky přijít, což? :D

Paměť sama o sobě žádnou informaci ze sebe nečte … pamě´t si pouze pamatuje co do ní někdo uložil … A pamatuje si to minimálně tak dlouho,dokud si to zase někdo nevyzvedne … ten někdo je například CPU … Dokonalý voltmetr má nekonečně veliký vnitřní odpor a tedy žánou energii si při měření teoreticky nevezme … CPU má v sobě takový voltmetr,pomocí něhož čte data z takové paměti ,pokud je potřebuje uchovat na vícero použití …
Navíc,protože nic není dokonalé a přeci jen něco třeba odebere a protože po desátém odebrání už by skutečně mohl být kond. Prázdný,řeší se to hned dvěma stupni ochrany …
1. Jakmile se dokončí čtení pamětí,řídící elektronika povadlé kondíky zase dobije,ty co jsou prázdné,nechá prázdné,protože 0 je 0 a tam není co řešit …
2. Tolerance logické nuly se může nastavit dle potřeb na cokoli co se nerovná nule … tedy bylo by to třeba pak logická jednička může znamenat 0,1V ale klidně i 100V … pořád je to ta samá jednička,pokud nevyžadujeme nějakou proměnnou – tam se pak situace může nadále komplikovat,ale také je to řešitelné …

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak u toho odporu bych se prostě hádal.. tomu že křemík nefunuguje pod -40 nebo pod nulou se mi nechce věřit! a zkoušet to vážně nebudu, bojím se kondenzující vody :D ale kdo takový test udělal? je to ale blbost!
já tedy nevim, ale co jsem viděl a pochopil, ten dusík nalejou do komínu ještě před zapnutím a tím ochladí cpu na -200°C! a pak existuje něco jako coldbug - tedy -90°C, u každého CPU jiná, při této teplotě CPU nechce fungovat.. takže je třeba buď se držet pod ní, nebo nad ní.. na téhle teplotě (ne každý procesor ji ale má, zejména Intely), prostě nefunguje..
takže to prostě nechápu..
na Wikipedii a v těhle všech schématech je vše bráno jako ideální.. ty čísla jsem sice přehnal, ale sorry, ale teplo nevzniká spotřebováváním napětí, ale právě spotřebováváním proudu.. topné těleso bere kolem.. nevím, plácnu, hodně Amper při 220V a vydává nám i 2KW tepla.. jenže ty ampery jím neprotékají zpátky do nuly, do země, ale oni tam "zmizí".. vznikne z nich teplo.. protože topné těleso je jen vodič, vlastně odpor.. a jím prostě proud neprochází vůbec.. vlastně kdyby se proud dostal do sítě do nuláku, byl by to asi problém ne? neříká se mu zkrat?
ten poměr odzářeného tepla je mnohem menší, ale řekněme z 5A se 10% vyzáří.. takže do vodiče vtéká 5,1A a vytéká 5A a ten 0,1A krát napětí vychází v podobě tepla z vodiče.. na tomhle principu pracuje i pojistka? dokud teče proud větší, než unese, zajřívá se.. samozřejmě tam teče 10A a drátek je tenoučký a přesto se jen tak tak spálí, takže ten vszářený proud tam je malý, ale je.. a logicky, do vodiče musí vlízt i ty Ampery, které se vyzáří teplem..

já třeba prostě nechápu jako že napětí je a proud teče, pro mě prostě nabitý kondenzátor neznamená, že v něm je napětí, nulový proud s tisícovým napětí neudělá nic.. ale to co spotřebováváme a co leze z kondenzátoru je proud.. elektrony.. napětí je vlastně jen síla, kterou jsou elektrony tahnuty od sebe, jaké je mezi nimi silové napětí.. asi? :D

ale ty antény furt nechápu.. jasně že chápu jak oddělit tuhle sinusovku dané nosné frekvence a že máme frekvenční děličku! ale nechápu právě tu modulaci.. nechci slyšet amplitudová, chci vědět, jak to prostě a jednoduše funguje, jak vypadá to, co přenášíme vlnou a jaký je rozdíl toho modulovaného od té nosné frekvence.. jak je to prostě možné.. jelikož zvuk je kmitání vzduchu, ať se objeví jakýkoliv kmit, někam ten vzduch poposune a ovlivní ho celý.. jenže já prostě nevím,jakým stylem v rámci té nosné frekvence se posílá ten signál.. protože samotná tahle nosná frekvence je jak říkám, žádná informace nebo jen kladní 1111111 informace..

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:
tak u toho odporu bych se prostě hádal..

Ne,nemusíš se hádat,píšu,že to nevím,jen se domnívám …
TOBiAS wrote:
tomu že křemík nefunuguje pod -40 nebo pod nulou se mi nechce věřit!

Já to taky zkoušet nebudu a taky se pouze domnívám,že prostě polovodiče v takových teplotách nemůžou fungovat správně,jestli vůbec … A je mi to celkem fuk … Jediné co ví,že veškeré součástky se z nějakého důvodů vyrábějí pro určitý rozsah teplot … Asi k tomu nějaký důvod bude,nevím …
TOBiAS wrote:
topné těleso bere kolem.. nevím, plácnu, hodně Amper při 220V a vydává nám i 2KW tepla.. jenže ty ampery jím neprotékají zpátky do nuly, do země, ale oni tam "zmizí".. vznikne z nich teplo..

Tak to si teda piš,že pustíš li do jakéhokoli spotřebiče 5A,tak z toho stejného spotřebiče zase 5A vyleze zpět do nuly!!! Tohle je přeci fyzika … nebo jako myslíš,že ty elektrony na Tebe vyskáčou a budou Tě zahřívat,nebo jak?

TOBiAS wrote:
protože topné těleso je jen vodič, vlastně odpor.. a jím prostě proud neprochází vůbec.. vlastně kdyby se proud dostal do sítě do nuláku, byl by to asi problém ne? neříká se mu zkrat?

Ne…ne a ne,proud prochází vodičem – pouze vodičem – ničím jiným projít nemůže … zkrat vznikne pouze v případě,že se přímo spojí oba póly zdroje … v případě,že je v cestě jakýkoli spotřebič,který má svou předepsanou impedanci,nebo odpor,nikdy ke zkratu nemůže dojít.Přetížení zdroje ještě neznamená,že jde o zkrat !

TOBiAS wrote:
ten poměr odzářeného tepla je mnohem menší, ale řekněme z 5A se 10% vyzáří.. takže do vodiče vtéká 5,1A a vytéká 5A a ten 0,1A krát napětí vychází v podobě tepla z vodiče..

Totální hovadina … POMOOOC

TOBiAS wrote:
já třeba prostě nechápu jako že napětí je a proud teče, pro mě prostě nabitý kondenzátor neznamená, že v něm je napětí, nulový proud s tisícovým napětí neudělá nic..

Je to tak,napětí samo o sobě neudělá nic,dokud nedovolíš,aby obvodem tekl proud,který ale ovšem potřebuje ke svému vzniku napětí … Respektive,napětí může existovat bez proudu .. Ovšem proud nikdy nemůže vzniknout bez napětí … (teoreticky může,pouze v případě,že by jsi měl nekonečně silný zdroj ,který by jsi zkratoval … Pak by jsi docílil toho,že budeš mít proud bez napětí … Jenže to je nereálné – pouze teorie …

TOBiAS wrote:
ale ty antény furt nechápu.. jasně že chápu jak oddělit tuhle sinusovku dané nosné frekvence a že máme frekvenční děličku! ale nechápu právě tu modulaci.... protože samotná tahle nosná frekvence je jak říkám, žádná informace nebo jen kladní 1111111 informace..

Heeelp,pomoooc … vysvětlete mu to někdo,já už to jednodušeji neumím .. on tady pořád bude motat Digital … Vždyť rádio je čistě analogový signál,žádné jedničky a nuly,nic takového,jsou to jen sinusovky,nic více … Z toho obrázku je to přeci jasné,Ty tam nevidíš ten svůj signál,tu svou hudbu ve vrchních a spodních častech měnící se nosné amplitudy ???

Obrázek uživatele danhill

Trošku jsem to překleslil třeba to bude jasnější :

EDIT by jome: do galerie prosím obrázky nepřidávejte, ta slouží k jiným účelům. Pro přidání přílohy použijte formulář pod příspěvkem.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, musí nějak vyskákat.. co je podle tebe teplo? :D teplo není nic bez ničeho, teplo jsou vlastně fotony infračerveného světla.. jenže ty fotony z něčeho vznikly, nejspíše z elektronu, protože ten narazil takovou rychlostí že byl odpálen z vodiče nebo ze spotřebiče a stal se z něj foton, nesoucí tepelnou energii, tedy světelnou, vnímanou jako teplo.. kdyby teplo vznikalo nekonečným tokem proudu aniž by ten proud ubýval do tepla, měli bychom tu perpetum mobile :)) minimálně musí nějakým způsobem předat svoji energii okolí a tím o tu energii přijít a tím už žádnou nemají a tudíž na výstupu nepřidávají žádný proud.. nebo fakt nevím..

jasně, že tam musí být odpor! nějaký! spotřebič je od toho, aby spoteřboval všechen proud, aby jím žádný neprošel! jinak by se jednalo o zkrat, o spojení obou pólů.. tedy topné těleso nám všecky Ampery, všecky elektrony, sežere a udělá z nich tepelné fotony.. některé mají i nižší frekvenci a tím delší vlnovou délku a jsou vidět jako svícení, tedy topné těleso svítí i vlákno žárovky.. proud do něj teče, ale naprosto žádný neprotéká, protože pokud je mi známo, tak topné těleso je pouze ten drát a žádné jiné prvky, tedy kromě nějakých regulátorů či co se tam cpe, ale pro funkčnost to není třeba.. nebo se mýlím a nějaké další elektrosoučástky tam musí být? zas je divné, aby samotný drát prostě fungoval jako odpor a ne jako zkratující vodič :D

promiň, s tím digitálem jsem tě nechtěl zmást, ale já to pochopil naprosto opačně! když bych jako nosnou frekvenci bral to červené, nebo i to modré, či cokoliv, tak to nic neříká, pokud sleduješ samotnou sinusovku (která tedy nemusí být pravidelná a když hraje jen levý tak tedy kmitá jen v hodní polovině?), neřiká to nic! mě celou dobu nedošlo, že nosnou frekvencí je to modré, ale že ten výsledek, tedy to co nám řiká, ta výsledná amplituda, jsou její okraje! to jsem doposud nevěděl!! tak teď už je to naprosto pochopitelné a extrémně triviální :))
s těmi jedničkami jsem jen řikal, kdyby jsi koukal na to červené, že výsledná informace "roviny" je prostě žádná a nebo pouze kladní, pouze 100% nějakého maxima, tedy 1/kladná/ano/furt.. :D takhle je to ale naprosto logické..
a to je tedy ta amplitudová, kdy nás zajímá amplituda v daný moment, ale znamená to tedy, že se poměrně jedná o odhady těch mezikroků.. možná proto i MHz, aby těch mezikroků bylo dostatečně více a odhad byl co nejčistší, ale plnou sinusovku, naprosto přesnou, tím tedy nezískáme..

a jak je to s tou frekvenční? tam to asi bude uplně jinak? :D

BTW ta kresba je přesně to na co jsem čekal :) nakreslit to na začátku, hodně textu by jsi si ušetřil :))

Obrázek uživatele danhill

Ach jo :shock: ... dostáváš mě do rozpaků ...
Jak já bych Ti to vysvětlil ...
Mno ,co třeba mlýnské kolo,bereš? ... Víš?Znáš?Určitě ano ...
naše stará dobrá známá matička voda ... :-)
Voda teče potokem a nese sebou nějakou sílu,nějaké napětí ...
A tato voda dopadá na lopatky mlýnského kola ...
Vyvoří zde svou váhou,rychlostí a energií na lopatku kola takový tlak,že s ním začne otáčet ...

POZOR,teď to příjde - přes to,že voda udělá nějakou práci,roztočí kolo,máš snad pocit,že dále v potoku ZA mlýnským kolem je méně vody?
Ne ... no vidíš a je snad mlýnské kolo nějaké perpetum mobile ?
Není ...

Stejné je to s proudem v elektrickém obvodu ...

Pokud změříš ampérmetrem,že z kládného pólu zdroje teče do spotřebiče 1A,pak vezmeš ten samý ampérmetr a vložíš ho mezi záporný pól zdroje a spotřebič,zjistíš,že ze spotřebiče zase 1A vytéká zpět do zdroje ...

Lépe si to možná představíš na elektromotoru než na topném tělese ... Motor je jako to mlýnské kolo,prostě z jedné strany do něj proud teče a z druhé zase vytéká ... nic v něm nezůstane ,stejně jako se žádná voda neztratí na mlýně ...
Prosímtě hlavně neber to co vypijou krávy,nebo se vycáká vedle,jo ... za to ta voda fakt nemůže ... :D ...

Prostě elektrický obvod musí být vždy uzavřena by fungoval.Co do spotřebiče přileze z elktrárny se do ní zase zemí vrátí,ona to hodí na fázi pomocí generátoru a fičí to k tobě zase zpátky do kompu ... kdyby to tak nebylo generátor by se spálil rozdílem těchto proudů ... jinak by to prostě nefungovalo ...

Ohmův zákon !!! = základ všeho ! Je potřeba ho pochopit,ne se jen naučit vzoreček ...

Bicykl ... to samé jako vztah generátor a elektromotor ...
Jedním motorem musíš točit,aby se druhý motor točil a řetěz je jako proud ... Máš snad řetěz v přesmykači tenčí než v přehazovačce ??? :D

Zajímavost : Chceš ? ...
Vlastně elektrickým obvodem teče proud od plusu k mínusu .. ANO ?No ano,i kdyby jsi mi nevěřil,je to tak ...
A co z toho plyne? .. že ve zdrojem musí protékat proud od mínusu k plusu :D
no jo no,je to prostě tak !!!Opravdu ...

Obrázek uživatele danhill

Ten obrázek je jen ilustrace ... ve skutečnosti je poměr nosné k přenášené frekvenci daleko větší ... Tzn.že třeba v jedné amplitudě přenášeného kmitočtu je tisíc nebo i více amplitud nosné frekvence ...
Nemáš šanci jakkoli zdegenerovat výsledný zvuk takovou modulací ...
Navíc,zvuk je sinusový průběh,vždy ! Ve zvuku nemůže být jediná svislá nebo horizontální čára průběhu ... taková v praxi ani nejde udělat ... Teda horizontální možná ano,ale svislý sestup jakéhokoli signálu nikdy není opravdu kolmý a u sinusovek už vůbec né ... Demodulátor má k dispozici např. 100 000 000 vzorků v jedné sekundě z nosné frekvence ... Tedy 100Mega bodů za sekundu ... a tyto body jen pospojuje ... ty mezery mezi jednotlivými impulsy jsou naprosto zanedbatelné,absolutně to nijak ve zvuku nemůže být poznat ...

Něco jiného je u dat ... ale tam se samozřejmě používají jiné modulace jak už jsem říkal ...

Obrázek uživatele danhill

Frekvenční modulace ? :D ... Vážně to chceš vědět :D

Obrázek uživatele danhill

Tady je myslím ten obrázek mnohem lépe udělaný,než u AM :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Fmcz.png

Tedy u AM se mění výška amplitudy a u FM zase šířka amplitudy ...
Jinak je princip stejný :D ...

Obrázek uživatele danhill

Akorát jak už Tě znám,nejspíše Ti ta FM trochu teď pocuchá teorii vlnek na vodě,co ... ... :D

Obrázek uživatele danhill

Ale zase,prostě je to stejné jako u té AM ... Nesmíš se toho bát a obrázek opět ber jako ilustraci,aby to prostě bylo vidět ...

Řeknu něco,co Ti asi rozhodí sandálek a všechny doposud pochopené teorie o el mag. šíření radiových vln :D ...
U FM se vlastně mění nosná frekvence ...
ach ... to je na první dojem možná oříšek ,ale ve skutečnosti to není takový problém,když se na to podíváš z jiného úhlu ...
Řekneš si,jak se proboha může měnit frekvence nosné,když mám rádio nalazené na jednu jedinou nosnou ...
Ano,ta na kterou je nalazeno je vlastně středová frekvence a ta se buď zpomaluje nebo zrychluje ...ALE !!! Jen o námi slyšitelných 20kHz !!!
Pokud máme nosnou např. 200MHz mení se pouze o 0,01% .. to je nic ... A jsou na to velkorysé normy ... Například nemůže být jedno rádio na 97,7 a druhé hned na 97,8 v jedné lokalitě ... Ikdyž by to teoreticky šlo,jednak by se to blbě ladilo a jednak jsou tam prostě rezervy i na jiné záležitosti jako je třeba RDS ...

AAAA ... zmínil jsem RDS ... sakra :D ... Ano pomocí FM už se dá do jisté velmi omezeným způsobem přenášet i digitální signál ... Ale do toho už nepůjdeme,že neee ...prosím ... :D

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:
...elektron narazil takovou rychlostí že byl odpálen z vodiče nebo ze spotřebiče a stal se z něj foton ...

Ty jo...tak tohle je nářez ... :D :D :D :D
Já nemůžu,fakt super věta ... :D :D :D

Promiň,já se nesměju Tobě .. ale mě to skutečně pobavilo,ikdyby to byla pravda,ta věta je šílená ...
Chlamu se tu u kompu jak debil ... :D :D :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

promiň no, ale musíš to brát tak, že taková je realita :)) já si narozdíl od kolegů z té školy alespoň nějaké informace odnáším.. alespoň vidíš, že ta kvalita upadá.. hlavně že musíme znát milion autorů kravin a rozumět buddhismu a těmdle sra*kám..

ehm.. takže teplo.. je energie, nesená fotonem o velmi krátké vlnové délce (do 390nm, pak je z něj červené světlo).. a ten foton se prosě neutvoří jen tak z něčeho.. možná nevzniká přesně tak, jak řikám, ale vzniká..
takže, provedl jsi pokus s ampermetrem, abys mi to dokázal? :D já ne nechci hádat, já vhycházím z toho, co nám ve škole řekli.. a každý elektron (ano, vím, jdo elektrony a ty jdou za kladným pólem, i když dohodnutý směr proudu je opačný, přesto si nesmíš šáhnotu na fázi, ze které vlastně elektrony nejdou! :D ) nese nějaký náboj, nějakou energii.. ale když narazí, o tu energii nebo část přijde.. musí, zákonitě.. ta voda se nedá moc srovnávat, protože ona když čapne to kolo, předá mu svou energii ale zpmalí! jenže voda, narozdíl od elektronu, dostane svouji energii gravitací zpátky.. ale když dáš za sebe kola dvě tak to druhé se bude točit výrazně pomaleji, energie vody bude menší.. proto stavíme přehrady a elektrárny jen tam, kde bude mít voda dostatečnou energii, dvě turbíny za sebou by neměly smysl, myslím sériově, paralelně je o možné..
stejně tak to musí, mělo by, být u proudu - pokud ti dá svoji energii, pak nemá žádnou! možná se jeho energie vyjadřuje jinak, než v těch Amperech a Ampery udávají pouze počet částic, ne jejich energii, ale to já fakt nevím :shock:

amplitudovou chápu, ale mezi těmi třemi sinusovkami FM nevidím jedinou spojitost, jediný předpis závislosti té modré na kombinaci červené a zelené :D

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:
promiň no, ale musíš to brát tak, že taková je realita :))

Ne,to se neomlouvěj,já samozřejmě mám představu o tom,jak to ve škole chodí ...
My se taky museli učit do podrobna funkci klasických analogových telefonů s rotačním číselníkem,ale co jsem vylezl ze školy,nikdy jsem už žádný takový neviděl v provozu :D a o mobilech nám řekli velké houby,přitom několik vyvolených je už běžně nosili v posledních ročnících ...

TOBiAS wrote:

takže, provedl jsi pokus s ampermetrem, abys mi to dokázal?

Na to nepotřebuji dělat pokusy,to prostě vím,tak to je ...

TOBiAS wrote:
i když dohodnutý směr proudu je opačný, přesto si nesmíš šáhnotu na fázi, ze které vlastně elektrony nejdou! :D )

Nepleť si pojmy na fázi je střídavé napětí - tedy v jednu půlvnu teče proud jedním směrem a druhou půlvlnu druhým směrem ... Ale ono je to jedno i u stejnosměrného napětí vlastně uzavřeš okruh přes zem a zem proti zemi nemá žádný potenciál,to znamená,že je celkem jedno jakým směrem proud teče a kopne Tě to kdykoli se vložíš mezi kladný pol,nebo fázi a zem .. .v tuto chvíli se z Tebe stává spotřebič ...

TOBiAS wrote:
nese nějaký náboj, nějakou energii.. ale když narazí, o tu energii nebo část přijde.. musí, zákonitě.. ta voda se nedá moc srovnávat

No vidíš,jak to pěkně víš,tak proč to nechápeš? :D
Naopak ta voda je v tomto případě perfektní příklad ... Voda je nositelem energie,kterou ji předala zemská přitažlivost a rychlost ... Tuto energii sice ztratí při dopadu na mlýnské kolo,ale pořád to je voda naprosto stejná jako před dopadem na mlýnské kolo,je jí stejně,stejně jako je lektronů ve vodiči před i po projítí spotřebičem ať už v jakémkoli směru ...
Jinak ...
To teplo,které tady neustále vytahuješ vzniká v odporovém drátu a vzniká tím jak se tím železem s určitým odporem ten elektron snaží prodírat k opačnému polu než ze kterého přišel,protože je jím silně přitahován a jak se prostě tře o molekuly toho vodiče,vzniká tím teplo a ty tvé fotony ...ale elektron zůstane stále stejný,teplo vznikne tím,že ten elektron je přitahován takovou silou,že nemá jinou možnost,než vodičem projít.On prostě se nemůže zastavit,nebo změnit trasu a nebo změnit své fyzikální vlastnosti nebo se například změnit z hrušky na jablko ... Elektron prostě zůstane stále elektronem až do chvíle,kdy odpor mezi póly bude tak veliký,že prostě neprojde ... tím pádem přestane ale téct proud a obvod je přerušen ...
... To co píšu je už jen zoufalost,neboť já nevím,co vás v té škole učí,nejsem učitel abych to dokázal dobře vysvětlit ... Jen vymýšlím z paty příklady,které by Ti to snad mohli přiblížit a pak sám dojdeš k tomu jak to je ...

TOBiAS wrote:
ale když dáš za sebe kola dvě tak to druhé se bude točit výrazně pomaleji, energie vody bude menší..

Tohle není tak uplně pravda v případě,že by jsi poháněl kola pouze váhou vody,nikoli její rychlostí ... Váhu bude mít voda stejnou i po projítí deseti koly a všechny se budou točit stejně rychle ... žádná voda nikde nezmizí ...
Rozdíl mezi vodou a el. proudem v tomto případě je pouze v tom,že elektron se nedá zastavit ...Ten prostě dokud má ten svůj opačný pól,leze za ním hlava nehlava ... Vodu stejným způsobem přitahuje pouze gravitace,ta je stejně jako opačný pól neunavitelná a je to nekonečný,konstantní zdroj energie ...

TOBiAS wrote:
Ampery udávají pouze počet částic, ne jejich energii, ale to já fakt nevím :shock:

Ampér je základní jednotka proudu ... práce,kterou tento proud udělá se udává ve Watech ...

TOBiAS wrote:
amplitudovou chápu, ale mezi těmi třemi sinusovkami FM nevidím jedinou spojitost, jediný předpis závislosti té modré na kombinaci červené a zelené :D

No já věděl,že to bude oříšek ...
Přemýšlej,je to jednoduché jako facka ...
Pokud chceš přenést ton o frekvenci 20kHz zrychlíš nosnou frekvenci o 20kHz ...
Tzn. pokud si řekneme,že nosná f je 100MHz a my na této frekvenci chceme přenést 20kHz,tak tuto nosnou frekvenci zvětšíme o těchto 20kHz ... tedy výsledná nosná f bude tuhle danou chvíli 100020kHz ... demodulátor v rádiu ví (protože je tak nastaven) , že si od přijmuté frekvence musí odečíst 100MHz a co zůstane ? No přeci těch požadovaných 20kHz ,které Ti pustí do zesílení do repráku ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

když budeš mít tu vodu, ber teď v úvahu hybnostní kolo a ne gratitační, tedy že budeš mít rovný žlab a do něj poteče voda a jím poteče.. a budou dvě kla za sebou - prvníkolo ubere energii a před druhým kolem bude voda pomalejší! ty máš namysli gravitační princip, kdy voda teče shora po kole, ale nesmíš zapomenout na to, že když takto sériově spojíš dvě kola, tak to jedno musí být zákonitě níž a do té doby stihne voda zístak z gravitační energie energii kinetickou! voda se sice neztratí, ale její energie jo..
a vzhledem k tomu, že práce je přímo úměrná napětí i proudu.. :shock:

jinak my se to učit nemusíme, já to vědět chci :))

mě nepřipadá že by se ta nosná frekvence měnila :D

Obrázek uživatele danhill

Vždyť ano ... to jsou dvě různé energie,které se dají u vody využít ... buď je to její váha,nebo rychlost a nebo obojí dohromady ...
Je to jedno,voda je pouze nositelem energie ...
Když dáš do cesty vodě nějakou překážku,je to stejné jako když dáš do elektrického obvodu nějaký odpor ...
Tedy,voda příjde o svou energii,kterou sebou nese ...Ale stejně jako teče dál stejná voda,tak i elektron leze dále,protože je přitahován opačným polem,který mu tu sílu k tomu aby lezl dodává,stejně jako gravitace neustále působí na tu vodu ...
Na odporu v elektrickém obvodu je nějaký úbytek napětí,tohle napětí je potenciál mezi kladným a záporným polem zdroje a to je ta síla,která dává proudu nějaký směr a výkon ...

Ano u Frekvenční modulace se mění nosná frekvence,jde to krásně vidět na tom obrázku :-) .... Jestliže u AM nedochází téměř k žádnému zkreslení,paku FM už vůbec ne,omezující je pouze šířka páska,tedy frekvenční zdvih ...

Vezmi si například takovou MP3,kterou posloucháš z PC ...
Ta je proti radiovému signálu s AM řádově 1000x více zkreslená,pokud beru,že klasická mp3 se vzorkuje řádově 100kbps ... Tedy 100 000x za sekundu se odbere vzorek z hudebního signálu ... U AM,jak už jsem psal,se ten "vzorek" vezme 100 000 000 x !No a u FM se žádné "vzorky" neodebírají,protože se přenáší přesný analogový průběm pomoci zvětšování a zmenšování frekvence ...

Obrázek uživatele danhill

jome wrote:
EDIT by jome: do galerie prosím obrázky nepřidávejte, ta slouží k jiným účelům. Pro přidání přílohy použijte formulář pod příspěvkem.

Já jsem to tak chtěl udělat,ale nějak mi to nešlo ... Jak se to dělá ?...
Když jsem pod příspěvkem vložil cestu k obrázku a kliknul na připojit soubor,nebo Náhled,nebo odeslat,nic se nestalo ... Příspěvek byl stále bez obrázku,zkoušel jsem to několikrát a pak jsem našel tu jinou nesprávnou cestu :)
Něco asi dělám blbě ... ale co .. ? :shock:

Obrázek uživatele danhill

FM ... ještě mě napadlo :
Představ si,že chceš někomu poslat poslechnout tón o frekvenci 10kHz ...
Jenže zároveň třeba nechceš,aby to slyšel někdo jiný ...
Co musíš udělat,když víš,že všichni doma mají přístroj,který dokáže přehrát tón 10kHz ?
Musíš ten tón nějak zmodulovat aby jste ho slyšeli jen vy dva ...
Tedy si uděláš dvě jednoduché zařízení ... jednu násobičku kmitočtu a jednu děličku ...
Ty si necháš násobič a kámošovi dáš dělič ....

Pak pustíš svůj tón 10kHz do svého násobiče a ten z těchto 10kHz udělá 20kHz,které už nikdo není schopen na svém příjimači zachytit ...
A dělička,kterou jsi dal kamarádovi tento kmintočet zase poděli dvěma a uslyší přesně těch Tvých 10kHz ...

I takhle by se dala FM pochopit ..

Obrázek uživatele danhill

Ha,možná vím co tě mate ... Ty jsi nepochopil ten vztah na tom obrázku mezi frekvencí nosnou a přenášenou ...
Já Ti to tady se snažil vysvětlit trošku jinou cestou .... Princip je stejný,ale možná tomu budeš rozumět více z té druhé strany...

Takže ta červená sinusovka je signál,který chceš poslouchat ve svém rádiu ...
Pokud se úrověn tohoto signálu zvětšuje,roste tím i frekvence nosného kmitočku (modrá) ... jakmile se vlnovka přehoupne zpátky a zamíří úroveň tohoto signálu zpátky k nule,tak se nosná frekvence spolu s tímto klesající signálem začne snižovat ...

Zkusím to ještě nakreslit do toho obrázku ... Ale nevím,jestli se mi tady podaří vložit ...

Obrázek uživatele danhill

Tak obr. :

Obrázek uživatele danhill

Trochu pěkné teorie je například zde : http://homel.vsb.cz/~rep75/Predmety/Elektronika/ele2/kap5/5_2.html

Dotyčný to tam popisu moc hezky a pravdivě ...

Já samozřejmě jsem se Ti to snažil celé co nejvíce zjednodušit a tak už jsem nevěděl,jak Ti to vysvětlit,proto jsem tu FM zjednodušl záměrně až moc,že už by to tak ani nefungovalo asi :) ... Jen aby jsi si to aspoň trošku dokázal představit ...

Obrázek uživatele danhill

Krásná věta,která říká vlastně vše je např. tahle :
Při frekvenční modulaci se tedy obecně mění i amplituda nosné vlny. Při příjmu FM signálu však využíváme jen faktu, že přenášená informace je obsažena ve změnách okamžitého kmitočtu nosné vlny.

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D tak pánové to se vám povedlo, celou cestu z Prahy do Brna jsem přelouskával hrušky, jablka kohoutky vodu frekvenci AM, FM a stálo mě to litr u policajtů :D
Možná by se mohlo sesumírovat těch pár bodů, já celou dobu myslel, že Tobias chce vysvětlit když vlny do sebe narazí jestli se spojí, nebo část zmizí, jak se moduluje co na co a také po vaší včerejší večerní slohovce, jestli a proč vyrazí teplo z drátu :D. Cestou z Brna do Prahy mě napadlo pár přirovnání, které snad budou srozumitelná. Jdu se posilnit a pošlu to sem.

Obrázek uživatele danhill

Tak hlavně,že jsi se nenaboural :-) ...

JJ,prosííím pomoz mi trochu,protože mě dochází inspirace ajk mu to vysvětlit ...
Nevím co je v těch školách učí,je to čím dál horší,akorát mraky teorií a pouček a skutek utek ... Teorie bez praxe je k ničemu ...
Když bych studoval lidské tělo a někdo mi stokrát řekl,kde je a jak vypadá slepé střevo,vsadím boty,že bych stejně ve skutečnosti vyřízl úplně něco jiného :D

Tobias sice potřebuje vysvětlit jak to,že vlny do sebe nenarazí,jenže to se blbě vysvětluje někomu,kdo nechápe jak to funguje v drátě natož pak ve vzduchu :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže jak tedy poznám, že tu energii, co jsem do vodiče narval odpor zmenšil o vyzářené teplo? dobře.. Ampery na obou stranách budou stejné, ale energie ne.. a jak poznám ty energie? :D

danhill wrote:
Takže ta červená sinusovka je signál,který chceš poslouchat ve svém rádiu ...
Pokud se úrověn tohoto signálu zvětšuje,roste tím i frekvence nosného kmitočku (modrá) ... jakmile se vlnovka přehoupne zpátky a zamíří úroveň tohoto signálu zpátky k nule,tak se nosná frekvence spolu s tímto klesající signálem začne snižovat

tahle věta mi tu chyběla!

co se principu AM a FM týče, dobrá, tam není nic, co by bylo proti logice.. ale jukni sem:

ber to tak, že okolí je vzduch.. a já do něj pouštím 2 různé frekvence, 1MHz (červená) a 2MHz (zelená).. výsledkem je, že vzduch, celý, sám o sobě (nebo jiná látka, kudy se vlnění pohybuje) nám jakoby vlní jedním vlněním, vlněním složeným (modrá).. a jak to rádio pozná, z kterých frekvencí kmitá celý ten vzruch? pravda, ta modrá křivka nemá žádnou periodu, nebo.. opakuje se celá jakoby a->b->(-b)->(-a)->a.. ale to není žádná é cokoliv pravidelné, průsečíky s nulovou osou nejsou ve středech periody, tedy perioda každého "obloučku" je střídavě různě dlouhá.. ale i tak, já prostě nechápu, jako je možné to takhle odlišit :D
nějak to jde, protože netopýr dovede odlišit vysokou frekvenci, ale zase neslyší tu nízkou.. jaktože ji neslyší? no protože nemá buňky, které by na takovou frekvenci reagovali, stejně tak jako člověk nemá buňky, které by reagovali na tu vysokou frekvenci.. ladící mechanismus v rádiu je však vlastně buňka s proměnnou citlivostí na danou frekvenci.. nemůžu říct, že to tak nejde, protože doopravdy, my tu vyšší frekvenci neslyšíme, i když víme, že tu je.. otázkou je JAK? PROČ?? jak můžeme odlišit dvě různé frekvence, když se celý vzduch kmitá jakoby jedna složená frekvence? podle jakého klíče by v tom mohly buňky nalézt určenou frekvenci?? :))

co se článku týče, počínaje prvním vzorečkem je to už jen hromádka písmenek, které nerozumím.. bych musel nejprve zjišťovat co které písmenko je, ale je tam tolik proměnných.. tohle je pro trochu pokročilejší..

Obrázek uživatele danhill

Kluci ... já teda teď úplně nevím,jestli si rozumíme ...
Jsou vám známy fakta jako např.:
Elektromagnetické vlnění je druhem energie, která se šíří prostorem bez jakéhokoli média, ve vakuu se dokonce šíří nejlépe.
Já bych docela nerad se dostal do stádia,já o voze,ty o koze :))

Obrázek uživatele danhill

Ten obrázek co jsi poslal má představovat jako co? ...
Jako že se vyzářené radiové vlny takhle spojují ? ... To je se teda nespojují ... Proč by tohle dělali sakra,to by jsme v tom měli pěkný miglajs ... ? :D

Obrázek uživatele danhill

V prostoru kolem nás proudí milioný ruzných elektromagnetických vln na nejrůznějších frkvencích ...
V konečné fázi i jakékoli světlo je jen el.mag. vlnění,akorát daleko vyšších frekvencí než třeba televizní signál ...
Světlo ze slunce je také složeno z různých barev ...
červená barva má zcela jinou vlnovou délku než barva zelená atd ...
Každá barva má jinou frekvenci akorát ony na nás dopadají všechny najednou a tak je vnímáme jak je vnímáme,prostě jako bílé světlo ... ale kdyby jsme si vzali nějaký optický filtr,který propustí pouze frekvenci modrého světla,takbudeme mít celý svět modrý a ostatní barvy neuvidíme,protože neprojdou tímto filtrem ...

NAPROSTO STEJNÝ JE PRINCIP frekvenčního filtru v rádiu ... Prostě z celého spektra nejrůznějších frekvencí zachycených na radiové anténě si prostě vybereš tu jednu jedinou frekvenci,kterou chceš ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

rádiové vlny.. a vlastně všechny vlny, jsou vlastně jen zvuk, ne?? zvuk na vysoké frekvenci.. a co je zvuk? kmitání.. kmitání částic.. kmitání vzduchu sem a tam, defacto celý vzduch kmitá stejným způsobem, jakým kmitá reproduktor.. jenže i kydž dva reproduktory hrají 2 různé frekvence (200HZ, 100Hz), vzduch celý kmitá jako jeden celek právě sloučenou křivkou, ale ty uchem dovedeš obě frekvence rozpoznat.. to co však nechápu je, jak je možné to z nich rozpoznat, co je co :D vážně nechápu.. a i kdyby rádiové vlny nebyly kmitání částic vzduchu, ale něco jiného, stejně to nechápu ani u toho kmitajícího vzduchu, který si snadno představím.. nechápu, jak je možné rozlišit v něm 2 a více různých frekvencí.. ty ano? :))

reálně by se zvuk neměl ve vakuu šířit, když tam není nic, co by kmitalo.. ale ouha! rádiové vlny se ve vakuu šíří! :D teď jsem právě popřel to, co jsem řekl :D takže nechápu, v jaké formě se ty radiové vlny přenáší.. co to je, když to není vidět ani slyšet, nedá se na to sáhnout? :D

Obrázek uživatele danhill

tak už vím,proč bůh nechtěl aby jsem byl učitelem ... V těchto chvílích by byli žáci skutečně chudáci,asi bych je umlátil židlemi :D :D

Obrázek uživatele danhill

Přece reproduktor dokáže v jednu chvíli produkovat jednu jedinou frekvenci ...
Když máš ty repráky dva a každy reprodukuje jinou frekvenci ve stejnou chvíli,pak slyšíš směs těchto frekvencí a NIKOLI SLOUČENINU,protože náš mozek je prostě natolik debilní,že to nedokáže oddělit sám,vymysleli jsme si cívku,kondenzátor a odpor,který to dokáže udělat za nás a ty dvě různé frekvence zase rozdělit ...

Obrázek uživatele danhill

Navíc sakra ...
Zvuk je MECHANICKÉ VLNĚNÍ ...
Radiové vlny jsou ELEKTROMAGNETICKÉ VLNĚNÍ ...

Zvuk se tedy vakuem šířit nemůže,protože :
Mechanické vlnění se šíří látkami všech skupenství pomocí vazebných sil působících mezi časticemi, mezi atomy a molekulami

Kdežto :
Částicí elektromagnetického vlnění je foton !!!!

Chapito???

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže.. rádiové antény jsou vlastně UV lampy a radiový signál je světlo extrémně vysoké frekvence, tedy.. brrr vysokou frekvenci má snad infračervené světlo, ne? :D tady fakt nevím, ale červené má kratčí vlnovou délku, což při stejné rychlosti znamená větší frekvenci, menší periodu.. tim pádem by tenhle signál muselo být šílené teplo :D což určitě není.. ale foton je světlo.. a neřikej mi, že rádiové vlny jsou vlastně jen pro naše oči neviditelné světlo.. :D

ale to že je to mechanické vs elektromagnetické, to jsem si poslední větou taky vydedukoval :))

a reproduktor umí hrát více frekvencí najednou, ne? on je hraje, ale on hraje jednu složenou frekvenci, složenou ze všech frekvencí, které do něj pouštíš ne? tedy když do něj pujde dvakrát tatáž frekvence se stejným úhlovým posunem, výstupem bude kmit stejné frekvence o 2x větší amplitudě.. v každé jednotce času se výchylky všech frekvencí, které do reproduktoru jdou, sečtou a jejich součet je proveden jako výsledná poloha membrány reproduktoru.. nebo ne? tohle by ale bylo logické, to mi nevyvrátíš bez pádného argumentu :D

ale i když jeden jediný reproduktor hraje více frekvencí najednou, naše ucho, náš mozek, ty frekvence pochopí samostatně.. a todle nechápu, jak je možné, jak v případě mozku, tak v případě ladícího demodulátoru rádia :D

omlouvám se za svou tupost, odvádíš skvělou práci :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

Spoustu věcí co se tu napsalo, beru jako fakt a k profesi nepotřebuju tak detailní znalosti, přiznám se, že jsem i spostu věcí rád od školy zapomněl. Koukal jsem do sešitů a zas rychle zavřel, vysvětlení profesorů a mé zápisky jsem zjistil nejsou už vůbec srozumitelné, takže stejně čerpám jen z toho co mi v hlavě zůstalo, nebo praxe donutila poznat. S hrůzou jsem zjistil, že ze školy opravdu potřebuju jen ohmův zákon a pak trochu manualní zručnosti. Asi by mě samotného už nenapadlo popřemýšlet nad principem základů elektrotechniky, proč znát kompletně detaily jednoho mizerného IO, kde tranzistorů je víc než mravenců v lese, stačí mi vědět základ funkce tranzistoru, kondiku odporu, ale i to aby např PC fungoval nepotřebuju, prostě dnes už to tak je a nezměnim to. Na základě, že asi vim jak fungují jednotlivé obvody stejně procesor, RAMky atd. neopravim, to se mi hodí u jednoduchých obvodů, zesilovačů, zdrojů a průmyslových zařízení co mě živí. Ale i tam stačí jen voltmetr a ohmův zákon. Přes to všechno je tohle zajímavé :))

zkusim to sesumírovat o čem jsme tu psali:
proud teče - proud vzniká při pohybu elektronů, vlastně se může říct, že měříme jejich rychlost
napětí je - obrazně by se to dalo popsat, čím víc elektronů tím větší napětí, pro představu, třeba baterie, kde na jednom polu je mraky těch nadrženejch elektronů a na druhém ty děvčata co elektrony přitahují a čekají až jim někdo postaví cestičku ( vodič, drát ) k dívkám , vznikne zkrat, protože všechny elektrony valej za ženskejma a v tu chvíly je ten proud elektronů maximální, jak se ženou pryč, začne elektronů ubívat ( klesá napětí ) a až tam nebude ani jeden elektron je baterie vybitá.

Vytváření zkratu je vlastně nežádoucí, když se vloží do cesty odpor (můstek přes potok ), zpomalí se rychlost elektronů tím, jak blbci čekaj ve frontě a strkaj se :D
čím užší lávka tím větší odpor.
Jak elektrony do sebe narážejí ( tlačí se na lávce ), vzniká teplo. Nastane vlivem tepla rozpínání lávky, zvýšení proudu a tak furt dokola, Pokud materiál z kterého je odpor vyroben již nevydrží Takové teplo ( tlačenici ) a nastane destrukce odporu (hoří) , lávka ( praská).
Proto každá součástka musí být použita max na takové napětí na které je dimenzovaná, aby destrukce nenastala a byla využita funkce součástky.
Se zvyšující se teplotou odpor klesá. Proto se chladí a zpomaluje zahřívání, tím vlastně proudění a je to tak při absolutní nule by se měl zastavit pohyb elektronů, ale já to neviděl.

Pracovní teploty jsou jasný, nikdo nechce zastavit proces funkce absolutní nulou, nebo naopak hořením prvku. Veškeré teorie, je stejně dokázána jen v laboratořích, plno věcí si stejně vymysleli a prohlásili za konstantu napsali do tabulek a basta.

Topné těleso
Tak to si teda piš,že pustíš li do jakéhokoli spotřebiče 5A,tak z toho stejného spotřebiče zase 5A vyleze zpět do nuly!!!

musí, jinak by nebyli potřeba 2 vodiče pro připojení žárovky k zdroji.
Někde jsem to tam četl, jako hadice s vodou co žene náhon, voda pak musí dál odtékat.
Tím mě napadlo, že když natáhneme drát až do elektrárny, vrátíme jim to co nám spotřebičem proteklo a bude nulová faktura :D , chtělo by to ideální vodič.

Teplo, dočetl jsem se, že za to můžou ty volné elektrony, ty jsou součístí vodivého materiálu, ne zdroje. Jen zběžně, ze zdroje proudí elektrony,ti zahřívají vodič, čím větší teplota vodiče, tím víc volných elektronů, kteří pak něco dělají bla bla bla a předávají energii okolnímu prostředí.
Dál v detilech se to dostává až ke štěpení atomu a to už fakt ne e.

Jablka, hrušky a další ovoce, vůbec se nedivím, že tenhle kompot vzniká, pokud je pravda na jaké úrovni se dnes přednášejí základy čehokoliv. Nedávno jsem dostal mejla, kde obsah se vlastně taky dá nazvat míchání kompotu. Pobavilo mě to a musel dokonce přerušit práci, abych zjistil jak je to možné. Je to vlastně příklad toho, jak z logiky vyjde naprostá blbost.

Tři muži přišli do motelu :
Recepční uvedl, že pokoj stojí 30 Kč, a tak každý z mužů zaplatil 10Kč.
Všichni odešli na pokoj.
Po chvíli recepční zjistil, že cena je nižší a činí 25 Kč.
Vzal tedy 5 Kč a poslal poslíčka, aby je vrátil. Ten však nevěděl, jak
rozdělit 5 Kč na tři stejné díly, proto každému z mužů vrátil jen 1Kč
a 2Kč si ponechal...
To znamená, ze každý z mužů nakonec zaplatil 9 Kč...Je to tak??
To je dohromady 27 Kč... Je to tak??
Poslíček má v kapse 2 Kč...Je to tak??
To je dohromady 29 Kč... Je to tak?? Tak kde je, kurva, ta koruna?!?!

Na vlny už nemám sílu
:D

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:
takže.. rádiové antény jsou vlastně UV lampy a radiový signál je světlo extrémně vysoké frekvence, tedy..

Vždyt jsi to sám v nějakém minulém příspěvku řekl : " teplo jsou vlastně fotony infračerveného světla " ... mě by nenapadlo,že když to říkáš,že to máš jen nabiflované,ale vlastně tomu nerozumíš,nebo si to nedokážeš spojit ...
No a radiový signál není světlo,protože má úplně jinou vlnovou délku než světlo ... Daleko větší ,nikoli menší!Ale princip je naprosto stejný - ten příklad s tím barevným sklíčkem snad chápeš,ne?
Jinak - kdyby jsi mechanicky rozkmital molekuli vzduchu na třeba 1GHz ... znamenalo by to,že ta chudák molekula by musela 1 000 000 000x za sekundu kmitat sem a tam ... A co by se stalo ?No prostě by zřejmě shořela třením o ostatní molekuly,pokud by teda nedošlo přímo k jaderné reakci ... Nevím ... Mě by fakt ani nenapadlo,že si myslíš,že anténa je reprák,který vysílá nějaký zvuk ...

TOBiAS wrote:
a reproduktor umí hrát více frekvencí najednou, ne? on je hraje, ale on hraje jednu složenou frekvenci, složenou ze všech frekvencí, které do něj pouštíš ne? tedy když do něj pujde dvakrát tatáž frekvence se stejným úhlovým posunem, výstupem bude kmit stejné frekvence o 2x větší amplitudě.. v každé jednotce času se výchylky všech frekvencí, které do reproduktoru jdou, sečtou a jejich součet je proveden jako výsledná poloha membrány reproduktoru.. nebo ne? tohle by ale bylo logické, to mi nevyvrátíš bez pádného argumentu :D

Nejsem tady proto abych Ti to vyvracel :D ... buď mi věřit budeš nebo ne,mě je to celkem jako jedno :D a navíc samozřejmě jsem jen člověk můžu se taky mýlit a rozhodně nevím všechno a už vůbec nedokážu vše co vím dobře vysvětlit ... Ale ... Jedna membrána reprobedny v jednu chvíli rozhodně nemůže hrát více kmitočtů najednou ... Jak jakoby mohla?To jen díky našemu pomalému mozku a setrvačnosti membrány Ti to tak připadá,ale prostě opravdu hraje chvilku basy,pak toho jaby chvilku necha a hraje výšky,pak třeba zase středy ... dohromady se ta membrána na tu tvou hudbu hrozně nadře,ale to se třeba v praxi řeší tak,že se do jedné reprobedny vloží více reproduktorů s frekvenčními fiiltry,kde pak jeden třeba hraje jen nízké frekvence řádově v desítkách Hz,druhý hraje střední frekvence řádově v jednotkách kHz a třetí hraje jen vysoké tóny nad 10kHz ... Tímto je výsledný zvuk daleko věrnější a pro lidské ucho daleko věrohodnější a hrozně moc se uleví repráku jako takovému,prostě se může věnovat svým frekvencím zatímco jiný za něj hraje frekvenci jinou...
Hlasivky máš taky jen jedny a tak i z Tebe když mluvíš nebo zpíváš vychází v jednu chvíli pouze jediná frekvence ... Jediné co můžeš ovlivnit jak v sobě tak v repráku je výška amplitudy dané frekvence - teda jakoby hlasitost dané frekvence.
Klidně si zkus nějakým zvukovým programem v PC rozebrat analogovou zvukovou stopu ... každá písnička je jen jedna jediná sinusovka s měnící se amplitudou jak vertikálně tak horizontálně ...
Když si takovým programem vytáhneš z písničky třeba jen jeden jediný úder do bubru,pořádně si ho zvětšíš a roztáhneš přes celou obrazovku,zjistíš,že je to po určitou dobu jedna jediná naprosto harmonická frekvence,krásná sinusovka.

TOBiAS wrote:
ale i když jeden jediný reproduktor hraje více frekvencí najednou, naše ucho, náš mozek, ty frekvence pochopí samostatně.. a todle nechápu, jak je možné, jak v případě mozku, tak v případě ladícího demodulátoru rádia :D

Ne...prostě reprák nehraje více frekvencí najednou a i kdyby to chudák dokázal,tak stejně zvuková stopa je prostě jen jedna ...
V mozku to prostě nerozlyšíš,splyně Ti to v nějaký tón,ale za to nemůže ten reprák,ale Tvůj mozek,který to nedokáže rozebrat zpět na dvě frekvence ...
Kdežto elektronika v podobě frekvenčního filrtu to rozebat zpět dokáže a ty si díky ní můžeš zase zpětně pustit jednotlivé frekvence postupně v jiném čase aby Ti to ten mozek vstřebal ...
A to je to co dělá hudbu hudbou ... Je to spousta harmonických kmitočtů,na které reagují Tvé bubínky a mozek je vnímá jako směsku tónů z různých stran a Ty víš,že je tohle hudba ... Jinému zvířeti by se to třeba líbit nemuselo,kdyby slyšel třeba v jiném frekvenční pásmu jako člověk ...
Vezmi si tvora,který třeba slyší ne jako my nějakých 20Hz-20kHz ale 18kHz-60kHz ... tak takový živočich,pokud teda existuje by z naší hubdy slšel maximálně činely ... ts ts ts ts :D

TOBiAS wrote:
omlouvám se za svou tupost, odvádíš skvělou práci :))

Díky,snad to k něčemu bude,když už třetí den skoro nedělám nic jiného ... :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

chybu v tomhle výroku už jsem však kdysi odhalil :D muži zaplatili každý 9 korun, což je 27 korun.. z toho 25 korun má hotel a 2 koruny poslíček.. :eek: tohle si někdo vymyslel tak, že záměrně zblbnul lidi součtem na 30 korun.. jenže co chcete sčítat na 30 korun? ty dvě koruny které má poslíček patří do množiny těch 27korun, o které ti 3 chlapi přišli.. kdyby měl hotel 27 a poslíček 2, chlapi by museli zaplatit celkem 29 korun :eek:

pokud bychom měřili rychlost elektronů, ta po kolizích ve vodiči musí být zásadně menší! :P jejich pohybová energie je jejich hybnost.. to je rychlost*hmotnost.. pokud narazí, přijdou o energii=hybnost, ale o hmotnost ne.. o rychlost musí přijít o rychlost.. :P pak ale proud nemůže být "rychlost".. co to tedy ale je? :)

nenapadlo mě brát to takhle.. takže tim, že zvýším teplotu, stoupne mi vlastně vodivost vodiče, ale tím se nám zvýší množství proudu v něm, což my ale nechceme, protože tím by mohlo dojít ke spálení následkem velkého tepla následkem kolizí.. jenže když se odpor zmenčuje, němělo by ubývat i těch kolizí? :D je to vtipné, jak je to nelogické..

dobře.. takže v elektrárně vytvoří napětí.. budeme to brát jako třeba vodu v radiátoru - prostě pustí tlaková čerpadla, která neřeší.. a pak vytvoří napětí generátorem - ohřejí vodu (na páru) a my si připojíme radiátor a regulujeme si množství proudu termostatem topení.. všecku vou jim pak vrátíme, ale studenou.. takže oni vytvoří napětí, za kterým se elektrony ženou chtě nechtě, jakmile si najdou cestičku.. estička jsou vodiče a spotřebiče.. dobrá..
ale co se tedy na tom proudu spotřebuje? něco se musí spotřebovat, protože jinak nám to bude fungovat jako zkrat, když se v nezměněné formě elektrony dostanou na opačný pól a vrací se.. to by se nám vracela horká voda.. oni nějak musí ztratit jejich energii.. jenže jakou mají energii a jak se jí zbavují? :D co je to elektrická energie? :D

Obrázek uživatele danhill

To misacek3030 :
jůůů...super,děkuji,za podporu ... už jsem se bál,že v tom vážně zůstanu sám ...
Ve všem souhlasím ... Hlavně Ohmův zákon ... to je skutečně základní klíč k celé elektronice ... všechno ostatní je od něj pouze odvozeno ... Pokud člověk pochopí ohmův zákon opravdu do jeho základů,pak ví o elektronice naprosto vše ...
Je to stejné,jako když ve fyzice pochopíš teorii relativity ... Pak je z tebé fyzikový mág :)

:) ... nulová faktura samozřejmě nebude,protože musí být někde někdo,kdo ten elektron ze země zase zvedně a dostane ho zpátky do fáze :) A to nikdo nebude dělat zadarmo ...

Já to věděl,že to s tím zahříváním říkám správně,ještě,že jsem se nenechal zvyklat Tobiasem :D

Tak ovšem ten příklad je masakr ... :D :D :D :D Tak se vydělává ... :D :D :D

Obrázek uživatele danhill

TOBiAS wrote:
... takže v elektrárně vytvoří napětí.. budeme to brát jako třeba vodu v radiátoru - prostě pustí tlaková čerpadla, která neřeší.....

:D :D :D :D
Ty vago - neblbni s tou vodou tolik ... nebo se opaříš!!! :D :D :D

Ne,takhle to jako nefunguje ... Teda možná,že to myslíš dobře,ale já celý ten odstavec nepochopil ...

Přirovnání proudu k vodě obecně,musíš brát jen jako teoretickou pomůcku,která se nedá použít vždy !!! Jinak jsou to ale dvě různé věci a jen mají společného jen velmi málo a když tak to jsou jen obrazevé souvislosti ...

Obrázek uživatele danhill

Sakra,teď si uvědomuju .. vždyť my vlastně chceme stavět zesilovač :D :D :D :D
Ale my jsme zatím pořád ještě v elektrárně a ještě asi dlouho budeme ...

V nedohlednu je tranformátorový zdroj :D :D :D :D
A o usměrnění a stabilizaci ani nemluvím ... :D :D :D
A pak fitrace, zesilovač a jeho různé stupně ... no jéé je ..
Myslím,že extra forum by bodlo :D :D :D

Obrázek uživatele Michal Čížek

TOBiAS wrote:
chybu v tomhle výroku už jsem však kdysi odhalil :D

právě, že jde o těch 30 kč, ale musejí se počítat v množině jablka, což jsou reálné peníze u každého člověka v tu chvíli a ne kompot s hruškama jako jsou teoretické výdaje.
Jablka = 25kč hoteliér, 3kč u každého z mužů, 2kč u poslíčka
hrušky = 27kč výdaje mužů
kompot = hrušky jablka :))

příklad s topením a párou, pokud tu mluvíme o ideálním stavu, to je beze ztrát, tak by pára pak také byla vrácena - tento příklad vesměs vysvětluje jen tu cirkulaci

Jestli elektron v drátu při nárazu ztrácí něco ze svého potenciálu nevím, ani si to nepamatuju ze školy jestli to je pravda, ale důležité v této části teorie je, když bude max odpor - neni proud, při minimálním odporu je zkrat a maximální proud. Když u se ví kdy je a kdy neni proud, bude klazena otázka jak docílit ne max ani min proud a to vložením odporu a ted nastane konstanta, která řiká, že odpor který odporuje a brání průchodu elektronů se zahřívá, za předpokladu dostatečně silného zdroje. Pokud použiješ výkonový rezistor a pustíš na něj 5V, tak se ani neohřeje, protože ten rezistor byl konstruován na daleko větší kvanta elektronů. Dál už je přece jedno jestli se elektron potí a to bude třeba to teplo, nebo to je energie z toho jak se rozčiluje v té tlačeníci :D
Dá se vlastně říct, že platíš ne za spotřebovanou energii, ale za množství energie co ti následně zdrhne do země :D Pak v topení do toho bude zasahovat ta účinost a už jsme zase úplně někde jinde, přitom furt u elektronů a tohle je ten kompot :D

Obrázek uživatele Michal Čížek

danhill wrote:
V nedohlednu je tranformátorový zdroj Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Tak pokud se budeme muset nejdřív shodnout na elektrických i fyzikálních teoriích, bude spousta času.
Neřikal Tobias, že má děda na půdě starší zesilovače? Jako první krok aniž by něco kupoval je dědovi nenápadně vyzmizíkovat nějaký stroj. Bývají tam docela zajímavé zdroje (trafa), vůbec bych se jich nebál, jen kontrola, jestli nejsou puchřelé, ale tyhle trafa jsou nejlepší, zase zakladem je zdroj, vtomto případě rozhodně lineární.

Obrázek uživatele danhill

Přesně tak ... Kvalitní trafa se dnes dají sice koupit,ale jsou neuvěřitelně drahé a všechno z číny jsou šunty,které v dobré případě budou mít malou kapacitu a v horším případě prostě zhoří ....
Takové kvalitní tříkilové ručně točené trafo z dědečkova zesilovače je k nezaplacení ...
Jak ale říkáš,doporučuji otestovat a na pár dní naplno zatížit aby jsi se přesvědčil,že lakování drátu je stále dobré,nepopraskané a nedojde k mezizávitovým zkratům ...
...
Během totoho testu musí být na výstupu ze sekundáru takového trafa na desetinu voltu pořád stejné napětí za tepla i studena - můžeš opatrně trošku prohřát třeba fénem,ale fakt jen pár sekund,jinka ho zničíš zbytečně ...

Obrázek uživatele danhill

Uplně nejlepší by bylo,kdyby tam děda měl výkonný toroidní transformátor.Ten je do zesilovače ideální ... A hlavně je podstatně menší a lehčí ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já tak úplně neřekl, že rádiové vlny jsou zvuk, ale když je tomu dávno, co jsem v televizi, asi jako "animované logo" nějaké natáčecí nebo komunikační společnosti viděl záběr na kresbičku antény a jak od ní jdou vlny (jako od kamene na hladině) a dělalo to "pip pip pip" :D co si o tom pak máš myslet? :D pardno, ale o tom fakt nikdy nikdo ve škole nemluvil.. řikám že škola je z praktikckýho hlediska nanic..

ale s těmi vlnovými délkami to nechápu tedy.. čim delší je vlna, tim delší je její perioda a tim menší frekvence snad je, ne? to je správně.. co je však špatně je doměnka, že největší vlnovou délku má světlo fialové, ale nejdelší je ve skutečnosti infračervené, tedy má nejmenší frekvenci a tedy radiové vlny jsou někde za spektrem UV, protože mají ještě mnohem mnohem kratší vlnovou délku..
samozřejmě, ono je to těžké, co je IR je vlastně teplo, 390-760nm je světlo, pak je to UV a pak je to ještě nevim co a pak rádiové vlny, přitom je to vlastně zase, jen nějaká částice, kmitající stále vyšší rychlostí.. když kmitá pomalu, hřeje, když kmitá rychleji, svítí, když kmitá nejrychleji, mluví :D

ano, rozhýbat vzduch na 1MHz by byla sranda, ale tření by nebylo, protože by kmitaly všecky molekuly, ne jen jedna.. celý vzduch by se rozpínal a přibližoval k vysílači.. jenže v tak mikroskopických výchylkách zase..

zrovna u těch repráků jsem si ale vážně jistý.. tam není moc co nechápat.. samozřejmě, dělí se na jedno, dvou, tří, čtyř i vícepásmové a to znamená, že každý reproduktor dostane frekvenční rozsah, protože na bassy je potřeba velká plocha a výchylka, ale kmitnout s tak velkým kusem membrány a cívkou v 10KHz není možné, na to ale stačí malý bzučák.. ve sluchátkách je to jiné, tam je málo vzduchu jakoby a jediná membrána hraje 18HZ-18KHz..

ono to vypadá, že si to tak myslím, ale já si to tak nemyslím - reprák nekmitá jkoby dvakrát najednou.. on kmitá jen jednou, ale součtem těch amplitud všech kmitání, které po něm chceš.. když to řeknu takhle - nahoře od osy X na grafu sinusovky to znamená pohnout membránou dopředu o určitou maximální výchylku, dolu znamená dozadu.. jedna sinusovka tak znamená, že reproduktor kmitně jednou dopředu, pak couvne dvakrát dozadu a zas jednou dopředu.. takže každá hodnota výchylky znamená "o tolik jdi dopředu" "o tolik jdi dozadu".. takhle můžeš amplitudy sčítat donekonečna, jsi omezen pouze tím, jak maximálně dopředu a dozadu se může reproduktor pohnout.. u basáku je to třeba až centimetr, u střeďu to nejní ani milimetr.. ale ty kmity jsou velmi jemné, čim vyšší frekvence, tim menší kmit je potřeba pro vyjádření toho tónu v námi poslouchané hlasitosti..
a tímhle, tím jsem si vážně jistý.. :))

s tím zesilovačem si chvíli ještě počkáme, ale tam už není nic tak nepochopitelného.. transformace napětí je triviální věc, usměrnění proudu s využitím kondenzátorů je také jednoduchá (i když u dvoucestého nebo jak semu řiká se čtvercem diod je něco nepochopitelného na místě, že obvod je jakoby smyčka, ale elektrony se nevrací zpět, ale tou "druhou cestou" protože v té první "už jsou".. :D ) a stabilizace asi taky nebude tak složitá.. kondenzátor je také primitivní, vodovoní kohoutek pak uplně triviální.. ale ten přenos rádiových vln? chápej, já můžu cyvházet jen z ničeho, co nám řekli ve škole, mikromála co vidím v televizi, mála co jsem odvodil a když řeknu že jsem si myslel, že je to zvuk, no když mi doposud nikdo neřekl co to je, jak jsem si měl myslet, že to neni zvuk? :D
jenže vzduch může kmitat, ale částice může udávat směr jak? :D když zasebou budu posílat neustále nějaké stjené částice, lol, to jsem zase začal přemýšlet a teď to zas nebudu chápat.. jak je možné pomocí fotonů nebo uplně jakýchkoliv částic přenést byť jen jednoduchou souměrnou sinusovku? :D

Toroidní transformátor, to mi něco řiká..
jinak, mám nějaký občí transformátor. je na něm dokonce i možno měnit výstupní napětí díky odděleným okruhům sekundární cívky, ale teda primární cívka to je pořádná kráva :D jakože tlustej drát.. nemam o tom víc informací, ale minimálně 4 kila to váží..
o tom zesilovači, o kterém mluvím, to je postaveno na trandech KU610 (nebo 601?) a maximální teoretický výkon zesilovače je do 10W.. a jak řikám, nejde.. jinak jsou tam nějaké součástky na půdě, těch je mraky, trafa by se taky našly, ale spíš z "průmyslové" a telefonní techniky, než že by se dalo použít do zesilovače.. (asi budou mít odlišná napětí)..

s tím příkaldem nevím, co se mi snažíš naznačit ale peníze tam žádné nechybí :D

Obrázek uživatele danhill

Nevěř všemu co se ukazuje v televizi :D ... jednou jsem tam viděl jak zabili chlapa .. ale já ho pak potkal na ulici :D :D ... Takže vím,že kecají !! :D :D

TOBiAS wrote:
... čim delší je vlna, tim delší je její perioda a tim menší frekvence snad je, ne? to je správně.. co je však špatně je doměnka, že největší vlnovou délku má světlo fialové, ale nejdelší je ve skutečnosti infračervené, tedy má nejmenší frekvenci a tedy radiové vlny jsou někde za spektrem UV, protože mají ještě mnohem mnohem kratší vlnovou délku..

Ach jo ... to jsem Ti zase něco prozradil,co?Teď s tím světlem nedáš pokoj :D ...
Ne ... světlo,jakékoli a radiové vlny jsou zcela jiné frekvence !!!
Ty radiové jsou daleko nižší - tedy daleko větší vlnové délky ...
Radiové vlny se pohybují v kHz,MHz a končí maximálně v desítkách GHz ... Světlo,respektive viditelné světlo jsou jednotky THz (deset na čtrnáctou Hz) ...
IR světlo je první světlo na SPODNÍM okraji viditelného spektra,které člověk ještě nevidí
UV světlo je poslední světlo na HORNÍM okraji viditelného spektra,které člověk už nevidí.
IR je tedy v tomto případě nejnižší frekvence světelného spektra a UV má zase frekvenci největší ...

Světlo (jakékoli) má tedy řádově minimálně 1000x vyšší frekvence,než nejvyšší frekvence radiové vlny ...

Foton není úplně taková nějaká částice ... S fotonem je to složitější,je a není to částice,do toho bych se být Tebou teď moc nemotal,dokud nepochopíš dokonale elektron :D,jinak si v tom uděláš pěkný maglajs ...

TOBiAS wrote:
ano, rozhýbat vzduch na 1MHz by byla sranda, ale tření by nebylo, protože by kmitaly všecky molekuly, ne jen jedna.. celý vzduch by se rozpínal a přibližoval k vysílači.. jenže v tak mikroskopických výchylkách zase..

To není pravda ...
1. tu molekuli vzduchu něco musí rozhýbat ... vlna by měla svou délku a tím pádem,by zákonitě musela tato molekula narazit na jinou,stojící,jen z toho důvodu,že by musel předat svou energii dále,aby vlna postupovala dále
2.Všechny molekuly vzduchu na celém světě by se podle Tebe musely hýbat ve stejnou chvíli stejně ... (nedejbože by některá měla třeba protipohyb z jiné vlny :D )
3.Jak jsi proboha změřil ty mikroskopické podmínky? Ty dokáže jen tak od pasu střelit o jakou výchylku by se ta molekula pohybovala??To snad ani nemůžeš myslet vážně ...
4.Celé je to totální blbost :D :D

TOBiAS wrote:
.....zrovna u těch repráků jsem si ale vážně jistý...........

No comment - k tomuhle už jsem se vyjádřil dostatečně a považuji to za uzavřenou záležitost ... více informací si najdi třeba na wikipedii ...

TOBiAS wrote:
... transformace napětí je triviální věc ..., usměrnění proudu s využitím kondenzátorů je také jednoduchá...stabilizace asi taky nebude tak složitá... kondenzátor je také primitivní, vodovoní kohoutek pak uplně triviální...

To si ze mě děláš prdel ??? :D :D
Vsadím se,že by jsi nedokázal správně určit ani výkon trafa ani kapacitu obyčejného stabilizačního kondenzátoru a jestli teď z fleku určíš charakteristiky tranzistorů v předzesilovači,nebo aspoň vypočítáš hodnotu zpětnovazebního odporu jednoho operačního zesilovače ... Koupím Ti novou fabii :D ...
Ne,kamaráde ani blbý kondenzátor opravdu není triviální záležitost ...

TOBiAS wrote:
je na něm dokonce i možno měnit výstupní napětí díky odděleným okruhům sekundární cívky, ale teda primární cívka to je pořádná kráva :D jakože tlustej drát..

Prozradím Ti tajemství jo ... ten tlustější drát,tak to je sekundární vinutí,víš ... :D
Víš co si myslím,že absolutně nevíš o čem mluvíš ...
Ale cenním si toho,že se snažíš získat informace ... Jen Ti poradím,nikdy nepodceňuj něco o čem víš houby ...

Mimochodem věděl by jsi jaký vztah je třeba mezi sinusovým a hudebním výkonem zesilovače ? ... Který je větší,který se udává na zesilovači a jak jeden odvodíš od druhého ???

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže říkáš, že rádio je ještě menší frekvence než světlo? to jsem fakt nemohl vědět, když mi nikdy nikdo neřekl, jakou frekvenci má světlo :D

vysvětlíš mi elektron? :D aby to nevypadalo, že jsem vševěd - nechápu smaozřejmě podrobnosti, detajly, zákonitosti, ale princip, ten jsem už snad pochopil, no ne? :))

pohyb vzduhu - beru zpět, jsem blb.. ano, ty vrstvy do sebe naráží.. ale tření, to by se po sobě pohybovali, tedy ve směru od/k vysílače, jenže to by se takhle pohybovaly všecky, takže v jedné vrstvě se netřou a jens trkají dd ruhé, čiž ztrácejí svoji energii a předávají ji té před nimi.. proto taky zvuk není slyšet na nekonečnou vzdálenost.. samozřejmě u rádia je to zase jinak, to jen ten foton v nevakuovém prostědí prostě nedolétne nekonečnou dálku..

ale s tim reprákem je to vážně tak.. možná tomu řekneš, že se zastaví a pak dělá jinou, zase jinou, zasejinou, ale to je pak blbost.. jak bys to udělal, kdybys hrál konstantně dvě různé frekvence tak, aby obě zněly neustále a přitom ne nějak..trhaně? nedovedu si to představit, možná se to tak ale teorií popisuje.. ale vážně, když se podíváš na základní sinusovku, třeba kterou generuje Winamp - sinusovka bassu která má jednu periodu přes celý graf a do toho činel, který má periodu prťavou, ten činel je je v nezměněném pohybu, ale místo aby vycházel ze základní rovné čáry, vychází z té sinusovky bassu a kmitá v ní..

když budu chtít spojit zelenou a červenou v jednu, reprák bude kmitat modře.. udrží si frekvenci základní a přesto bude hrát i tu druhou frekvenci.. musí, jinak by to, jak říkáš, prostě nemohl zvládnou, to by prostě nešlo zahrát..

ale máš pravdu, že hlasivkami více frekvencí neuděláš, ale to je jen a pouze tím, že umíme kmitat pouze souměrnou sinusovku, neumíme vytvořit něco jako "kmit jen trochu", náš mozek to neumí cynchronizovat.. ale membránu reproduktoru k tomu přinutíš snadno..
nechci se hádat, ale tohle je fakt jediná věc, kterou si takhle dovedu vysvětlit a dává smysl..

druhý problém je ten, jak může frekvenční dělička (o jejíž funkčnosti není třeba pochybovat) prostě může rozlišit..

pokud to tak není, jak by tedy vypadal pohyb membrány, která by měla zahrát frekvence červenou a zelenou, které jsem nakreslil? jak si to představuješ ty? :)

jak jsem se již hájil, neznám ty zákonitosti.. takže bych to vážně neuršil, možná bych určil ještě ten výkon trafa a kapacitu kondenzátoru, ale víc nic..
ale snad už chápu, co ten kond děla a věřím, že je to fakt možné, aby to dělal..

ano, to tajemství jsem tak trochu čekal.. nenapadlo mě podivat se třeba na wikinu a ten vzoreček si už nepamatuju.. ale vím, že výsledný poměr napětí je nepřímo úměrný poměru závitů, tedy z méně na více závitů znamená snížit napětí.. takže ano, ta velká cívka je sekundární, která má menší napětí a větší proud.. proto je to taky širší drát.. aachjo, tohle jsem věděl a přesto jsem ze sebe udělal uplného blbečka.. raději nedomýšlet, co si o mě myslíš :))

ne, rozdíl mezi sinusovým a hudebním výkonem vím, že existuje, že ty Tesly maj třeba hudební výkon kolem 40W, ale jak se k tomu dostali (+33%? :D ) vážně netuším.. a to je zrovna asi věc, která je extrémně vedlejší :))

EDIT: teď mi došla poměrně zásadní věc.. infračervené dálkové ovládání.. dlouho jsem nevěřil, že infračervené světlo = teplo.. stále jsem přemýšlel, proč ta dioda vysílací ani nesvítí, ale ani (ani trošičku) nehřeje.. ono to budou radiové vlny..

jinak vlastně je to stále stejná částice, jen jiná frekvence a podle toho i jiné chování jako světlo, teplo, rádio.. to zní zajímavě :D

Obrázek uživatele danhill

Tak postupně ... :shock:
Postupně ve třech bodech jsem Ti zvětšil skutečnou zvukovou stopu ...
Vidíš,jak už Tě mám rád,kolik práce si s Tebou dám :))
Na posledním obrázku dole můžeš vidět co musí zahrát takový reproduktor ...
Nakreslil jsi to svým způsobem správně,ale pořád platí,že reproduktor nehraje v jednu chvíli více frekvencí ...
Membrána reproduktoru se pouze posune v daný moment do takové polohy jakou ji určí napětí na vstupu ... Za moment je tam už jiné napětí a membrána je okamžite v jiné poloze ... Tímto rozkmitává vzduch různým způsobem vytváří přetlak,podtlak,údery .. nikdy ale nedělá dvě věci najednou ... vždy jen plynule kopíruje velikost jednoho jediného vstupního napětí ...
Kopíruje změnu napětí v závisloti na čase,což je údaj o frekvenci v tomto případě ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

teď ještě vědět, co symbolizují ty první dva obrázky.. tam je to snad jen víc zhuštěné, tedy jen jsi to "zazoomoval" aby to bylo čitelné?

já tady právě říkám, že on nedělá dvě věci najednou, on je sloučí v jednu.. každá sinusovka v něm vytváří nějaké napětí.. a napětí vícero sinusovek se sčítá.. v tom se shodneme? výsledné vychýlení je tedy rovnou součtu všech dílčích vychálení.. stjeně jako výsledné napětí (to se mi nezdá, spíše bych řekl, že tam do toho jdou přímo elektrony) se rovná součtu dílčích napětí.. něco jako sériově zapojená baterie (to ale počítá se stejnými napětími baterií.. ještě jsem nepřemýšlel nad tím, jaké vznikne napětí při spojení 1,5V a 3V baterie.. 4,5V? tam určitě bude nějaký chyták...)

Obrázek uživatele danhill

Infračervené světlo je elektromagnetické záření s vlnovou délkou větší než viditelné světlo, ale menší než mikrovlnné záření (zdroj wiki - ať to nemusím furt psát :D )

Každé el.mag. záření lze využít jako zdroj tepla ... Nicméně každá vlnová delka al.mag záření má jinou účinost na molekuly a atomy zahřívaného materiálu ... IR je jedno z nejúčinějších světel,které dokáže zahřívat ...

Ovšem to dokážou dost dobře i mikrovlny (výše zmíněné - také z kategorie el.mag. vlnění ) ... Vše je to o výkonu a vlnové délce ...

Když budeš na něco svítit 100W IR žárovkou 1minutu,pak tohle něco za zahřeje více,než když na to budeš svítit minutu UV 100W žárovkou ...

IR LED v ovldači nehřeje jen z toho důvodu,že má velmi malý výkon ...

Obrázek uživatele danhill

Vždyť jsem psal,že jsem Ti to zvětšoval postupně ... ve třech fázích ...
Ano je to zazoomovaná :) zvuková stopa ... Konkrátně Daniel Landa - Andílek :D :D ...

Napětí žádných sinusevek se v repredoktoru nesčítá ... to kdyby měl zahrát orchestr,kde je 100 nástrojů a dejme tomu tedy 100 různých sinusovek a každá by kmitala +- 10V,tak by jsi do toho repráku pustil jako 1000V ?Co by jsi z toho proboha měl? ... maximálně smrad v pokoji ....

Myslím,že jsi na správné cestě,jen si úplně nejsem jistý,jestli tady zase nemáme trošku kompot ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pardon, to jsem si blbě přečetl, nebo nepozorně :)

no a jak se to tedy skládá??? jak to ten reprák hraje? jak tedy, když chci zahrát dvě různé frekvence najednou, se pohybuje membrána reproduktoru (berme to že ideální membrána hraje celé slyšitelné spektrum)???

ale ano, správně by to tak mělo být.. tedy pokud kopnu stejně do dvou bubnů najednou, výsledkem rozhodně musí být, neříkám že úplně 2x, hlasitější rána, membrána ssebou trochu víc mávne.. nebo ne?

Obrázek uživatele danhill

:D co myslíš,jak je to s těmi bateriemi ... Chyták to není,je to jen logika ...

Záleží jak ty baterie zapojíš ... pokud do série,pak ano,napětí se sečte a výsledek bude 4,5 V ... Ovšem prou bude moct taková bateri dodat pouze takový maximálně veliky,jaký je nejslabší zdroj ze série zdrojů ...

Pokud takové baterie zapojíš paralelně,napětí se zprůměruje ... tedy 1,5+3/2=2,25V
Napěti bude nižší,ovšem taková baterie dokáže dodat více proudu ...

Problém je pouze v tom,že se ti ta silnější baterka bude samovolně vybíjet o tu slabší,protože tam bude rozdílný potenciál ...
Takhle paralně zapojené baterie se budou navzájem vybíjet a nabíjet dokud se jejich potenciál nevyrovná a to i když bude odpojený spotřebič ...

Tedy z tohoto důvodu se nedoporučuje použivat jednu vybitou a druhou novou baterii,protože si tu dobrou zbytečně vybiješ ...

Obrázek uživatele danhill

Reprák,CD přehrávač,rádio, atd. pracuje pouze s tou jednou jedinou už hotovou zvukovou stopou jakou jsem Ti ukázal na obrázku ...
Vytvořit tuhle zvukovou stopu je věc jiná ... to nemá s reprákem nic co dočinění ...
Aby zvuková stopa vznikla je zapotřebí mikrofonu a elektroniky k němu nutné ...

Na mikrofon dopadá zvuk v podobě akustického tlaku,který rozpohybuje membránu mikrofonu.Na jeho vinutí se pak indukuje napětí,které přímo reprodukuje zvukovou stopu jak už ji známe,jen se musí patřičným způsobem zesílit ...

Mnohdy i jediný nástroj v jediné chvili dokáže vydávat dva nebo i více růných tónů o jiné frekvenci ... Tyto se nějak slučují,průměrují (nikoli sčítají) ... prostě se ovlivňují v tom smyslu,že v danou chvíli vytvoří na Tvůj budínek,nebo mikrofon nějaký,pod nějakou úrovní,tlak ... Ale tohle jsou otázky spíše na někoho,kdo se zabývá akustikou,pro elektroniku je tohle nepodstatné ... A vlastně nechci se do toho moc pouštět,protože bych si asi vymýšlel nějaké svoje teorie,jak to asi logicky je, stejně jako Ty :-)

Obrázek uživatele danhill

jinak odpověď jakým způsobem se skládá zvuk do zvukové stopy vpodstatě máš podrobně popsanou tady: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zvukov%C3%A9_vln%C4%9Bn%C3%AD

Jsou to mraky faktů,ktré musíš brát v potaz ... rozhodně to prostě není jen o tom vzít dvě frekvence a srazit je do sebe a něco z toho vznikne ...
Každopádně to co z toho vzniká,vzniká až na tom Tvém bubínku a nebo mikrofonu ... Do té doby ve vzduchu jsou všechny tony,všechny frekvence a zvuky ... Dokud jsou ve vzduchu,pořád se z něj dají "vytáhnout" jen takové frekvence,jaké chceš ...

pokud třeba budeš na koncertě a budeš ho někomu pouštět přes mobil,pak mobil si vytáhne ze všech možných kmitočtů ve vzduchu pouze frekvenční rozsah cca 2-4kHz ... dotyčný na druhé straně neuslyší nic více nic méně než zvuky obsažené v tomto frekvenčním pásmu i kdyby si ten telefon připojil na hifi sestavu ...

Takže tak ... přemýšlej ... příjdeš na to ... :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já neříkám, že to skládání provádí reproduktor, ale nějakým způsobem se musí sloučit.. já bych řek, že ne přímým součtem, ale kdyby průměrem, tak by spojení vyšší a nižší frekvence, nebo silnějšího a slabšího kopnutí potlačilo ten silnější jev a ten slabší zesílilo, tzn výsledkem by byl bass s intenzitou někde mezi oběma zdrojovými kopy..

s těmi bateriemi je to logické no, o tom jsme si řikali, když jsme probírali obvody s více zdroji a nějaký ten zákon.. nějakého člověka..

a vysvětlíš mi, jak je tedy možné rozlišit dvě různé frekvence? věř nebo ne, ale já dokážu různé frekvence oddělit a třeba z písně (pokud není fakt moc různých frekvencí) vnímat jen činely, jen kytaru, jen elektriku.. ale nevím, jak je to prostě možné, vydělit jednu frekvenci z celku..

a také bys mohl prozradit, když už pochopím, jak rozdělit dvě frekvence, tak stále nechápu, v jaké podobě se rádiový signál přenáší, jak to "vypadá", že z toho vznikne například 1MHz čistá sinusovka..

Obrázek uživatele danhill

Neteoretizuj ... Nemyslím,že k tomu dojdeš vlastním uvážením,vymyšlené už to je ...

To,že se v hudbě dokážeš soustředit na určitý nástroj ještě neznamená,že dokážeš mozkem z hudby vyfiltrovat konkrétní frekvence :)
Viz. článek z wiki,co jsem poslal v předchozím příspěvku ...
Např. každý úder do bubnu je složen z mnoha různých frekvencí,které po dopadu na jakýkoli zvukový snímač vytvoří nějaký určitý akustický tlak v daný čas ...
Jinými slovy,obyčejný úder do bubnu v sobě obsahuje mnoho různých tónů.
Může to být jak zvuk samotné blány bubnu,která udělá jeden zvuk podtlakem,jiný přetlakem,jinou frekvenci vydá ozvučnice,tedy tubus bubnu,něco udělá palička samotná atd. ... tedy takový úder je pak v konečné fázi sloučen z mnoha frekvencí,interferencí,harmonických kmitočnů,odrazů atd... všechny tyto vznikají postupně v určité časové návaznosti závislé převážně na rychlosti zvuku navzájem se mnoha způsoby ovlivňují jak svou frekvencí,tak úrovní,pronikavostí,útlumem atd atd ...

Jak vytáhnout jedinou frekvenci z mnoha frekvencí v prostoru ?To už jsem dříve popisoval ... Těch způsobů může být více,ale v podstatě nejčastěji a nejjednodušší je použití derivačních a integračních článků nebo jejich kompbinace.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Deriva%C4%8Dn%C3%AD_%C4%8Dl%C3%A1nek
říkám sice nejjednodušší,ale nechechej se mýlit ... Ono výpočet takové horní a dolní propusti není úplně jednoduchou záležitostí a sám si můžeš zkusit pochopit vzorce a vztahy uvedené v tomto odkazu opět na wiki,kde je vše důležité řečeno ...
Zdánlivě jednoduchý obvod,dělič,kde je pouze kond. a odpor,dokáže velmi potrápit a bez perfektní a automatické znalosti ohmova zákona jsi to nikdy nedáš dohromady ...

jak to funguje?
Vpodstatě tak jak už jsme si kondenzátoru nebo cívce povídali ...
Kond. o určité kapacitě a odporem,jehož velikost určuje čas,po jakou bude kondenzátor nabíjen určitým proudem...
Tedy,velice stručně řečeno - Pokud na takový kondenzátor,přivedeš určitou frekvenci,dojde při této určité frekvenci k tomu,že se v danou chvíli chová jako zkrat,protože díky správné velikosti odporu se bude stíhat krásně vybíjet a nabíjet ... Tedy s každou amlitudou která na něj příjde se nabije na plno,pak se začne vybíjet,pak skonči na nule pak se začne nabíjet opačnou polaritou a nakonec zase skončí na nule ... Tedy tento střídavý proud o této nebo i nižší frekvenci normálně projde až na odpor,na kterém ponechá úbytek napětí,který můžeš dále zpracovávat ...
Tohle je základní princip ... Tyto integrační a derivační články se kombinují a tím vznikne to,že jakmile jeden obvod neprustí nižší kmitočet než 1MHz a druhý obvod nepropustí vyšší kmitočet než 1MHz,pak na výstupu tohoto obvodu získáš čisty signál 1MHz v případě,že takový kmitočet na anténu v danou chvíli dopadá ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jedno stále nechápu - v jaké formě je ta sinusovka přenášena vzduchem..

Obrázek uživatele danhill

Myslíš zvuk,nebo el.mag.vlnění ?

Obrázek uživatele Michal Čížek

:))
Zvuk - obecně je mechanické kmitání, je to pohyb částic prostředí.
Elektromagnetické vlnění, záření - je vlnění elektromagnetického pole země, pokud nejsme na Jupiteru.

Obrázek uživatele danhill

Pokud máš na mysli zvuk jako takový ... Doporučuji přečíst si např. tento článek ...

Převzato z VŠB - Ostrava :
http://homen.vsb.cz/~ber30/texty/varhany/anatomie/pistaly_akustika.htm

Zde máš odpovědi na všechny otázky ohledně šíření zvuku jako takového ... Vše podstatné už tady ale bylo řečeno ...

Prostě si ten článek čti tak dlouho,dokud ten zvuk ve své fantazii neuvidíš :D

Obrázek uživatele danhill

misacek3030 wrote:

... Elektromagnetické vlnění, záření - je vlnění elektromagnetického pole země ...

Co má tohle zase znamenat ???

Znova viz. wiki :

http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%A9_spektrum

a

http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%A...

Obrázek uživatele danhill

Tohle je moc pěkný obrázek k modulaci : (nejde vložit)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Amfm3-en-de.gif

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jak se zvuk šíří prostředím chápu.. ale jak se šíří elektromagnetické vlnění celkově prostorem, nechápu.. :))
jdu si to pročíst, ale jak arazim na vzoreček, končim..

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) soráč, jasně kombinace magnetického a elektrického pole - elektromagnetické pole a je ovlivnováno magnet polem země.

Obrázek uživatele danhill

misacek3030 wrote:
elektromagnetické pole a je ovlivnováno magnet polem země.

Co to je,to nechápu ... :shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta animace je pěkná, ale co to znamená? to je jako silové působení? tj magnetické, tj že ta anténa jakoby magnetuje a přitahuje/odpuzuje fotony silou úměrnou napětí, čímž tvoří sinusovku? to by fungovalo, ale pouze ve směru od/k antény, tedy ose X, tady máme Y a Z :D

Obrázek uživatele danhill

:D Myslím,že tohle je přesně bod,kdy končí mé možnosti chápání ... :(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

chápu, že ty vlny jsou po ose X, směrem od vysílače.. jenže nechápu, jak je může vysílač přinutit kmitat i v těhle dvou osách.. ale to tedy znamená, že každá částice kmitá na frekvenci, kterou v danou chvíli vysílač vysílá? :D ne, tohle je nad mé chápání..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.