Reinstall win 7 (*VYŘEŠENO*)

Zdravím
při zapnutí PC se dá sice dostat do BIOSu, ale nenajede již tabulka pro přihlášení, zůstane pouze černá obrazovka s kurzorem. V servisu nám řekli, že je tam havěť, ale za obyčejnou přeinstalaci systému chcou tisíc korun. To mi připadá jako "krádež". Proto bychom to chtěli zvládnout sami. Máme originální CD, chtěl bych se jen ujistit v postupu, jak pro laika... Bude potřeba něco v BIOSu nastavovat, nebo se prostě při zapnutí narve CD a systém již automaticky rozpozná co a jak? Prosil bych tedy o postup "krok za krokem"
Mockrát děkuji

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zapomněl jsem dodat, že se jedná o hotovou sestavu "s pečetí" běžící pod systémem Windows 7 Home Premium...

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, trochu upravím informaci, jestli jsem dobře porozuměl. Při startu PC proběhne start BIOSu a dál se má načítat systém, ale to už neproběhne.
Jestli máš origo CD a registrační kod bude to hračka, každopádně se přesvěč, jestli máš instalačku, nebo jen recovery disk.
Pak budeš muset v biosu nastavit prioritu bootování na cd/dvd mechaniku jako první v pořadí, teda pokud již tak nastavena není.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Popíšu start - PC nastartuje, přejde přes fázi, kde se dá dostat do BIOSu... Před fází, kdybych se měl přihlásit je jen černá obrazovka s kurzorem... Abych byl přesný, je to PC kamaráda, se i já snažím pochopit jak vše myslí... Pokud je to teda origo CD, tak se kouknout na boot v BIOSu, pak to tam narvu a jedu, chápu? Pokud to je jen recovery disk, jak se změní postup?
Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

Nezmění, v každém případě se musí z toho CD nabootovat. Instalačka provede čistou instalaci, nezapomenout při instalaci odstranit veškeré diskové oddíly a vytvořit nové, tím se stará instalace smaže a nebude pak bordel. ( toto platí pokud není třeba na disku zálohova data).
Recovery provede jen instalaci systémové oblasti, aby systém nabíhal, tím zůstanou veškeré dokumenty fotky atd přístupné, jen se doinstalují potřebné prográmky. Každopádně je lepší udělat komplet reinstall na čistý disk.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

S těma diskovýma oddílama, je to tak důležité? Můžou tedy naskytnout problémy, když se s tím nic dělat nebude?
Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano je, pokud je neodstraníš, provedeš tím novou instalaci ke staré a vytvoří se dual boot, kdy při startu se tě to bude ptát jaký windows spustit, to se dá odstranit, ale budeš mít na disku bordel a zbytečně zabírané místo nefunkčním systémem, který se blbě dostává pryč.
Je také docela důležité proč se starý systém zhroutil, ale to až pokud se ti na tento disk instalace nepovede.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

A to se mne na to nějako zeptá? Je pravda, když už to dělám tak ať je to pořádně... Snad to nebude nějaká zapeklitost... Je ještě něco, o čem bych měl vědět, na co si dát pozor?
Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

Pokud je vše vpořádku, tzn komplet hardware, tím myslím i disk, proběhne reinstall krásně, úplný reinstall je hlavně z důvodů zavirovanosti disku a dalšího bordelu na disku, odstraněním oddílů a znova vytvořením se tohoto všeho zbavíš jedním tahem. Samozřejmě pokud potřebuješ uchovat data, je dobré disk připojit do jiného funkčního PC jako druhý disk a data prostě vytahat, tím pak v klidu můžeš dotyčný disk naformátovat a dělat co chceš.
Varianta, že při reinstalu se instalace nedokončí, zamrzně, bude to padat než se dokončí, budeš muset najít příčinu, třeba vadná RAM, vadný disk atd a to uděláš tak, že pro RAM provedeš memtest a disk necháš pomocí HD Tune zkontrolovat v jiném PC.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

To by mělo být snad vše, zítra se na to vrhnem, zatím mockrát děkuji :) ... Určitě dám vědět, jestli jsme uspěli

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Všechno OK, díky, můžete lock ;)