Windows 8 UEFI

Ahoj,
mám takový problém. Přítelkyně si koupila noťas HP pavilion g6 2247 ec s windows 8 a chtěla 7. Tak jsem normálně nahodil flashku a v zapnutym systému zkusil pustit instalaci. Instalace normálně proběhla a z osmiček jsou sedmičky, jenže mě vůbec nenapadlo že ovladače k tomu noťasu jsou vydaný pouze pro windows 8 a teď mám problém tam dostat zpět ty osmičky. Když nabootuju windows 8 z flashky a vyberu oddíl na kterej to chci nainstalovat tak mám dole pod oknem výstrahu že: Systém windows se nedá na tuto jednotku nainstalovat(zobrazit podrobnosti), po zobrazení podrobností mi to hlásí systém windows nelze nainstalovat na tento disk. Vybraný disk má styl oddílu GPT.

Na internetu jsem našel jako že smazat všechny oddíly a vytvořit znovu. Tak jsem smazal oddíly, ale když dám vytvořit nový tak to hodí hlášku: Pro správnou funkci všech součástí může systém windows vytvořit další oddíly pro systémové soubory. Odklepnu to a nic se nestane. Takže jsem se dále dočetl že je potřeba ten disk rozdělit přes partition manager, ale dá se to něják udělat když v tom noťasu nemám systém? Respektive dá se ten manager pustit při tý instalačce? Nechce se mi ten disk vyndavat a dávat do kompu kvůli záruce..

Předem děkuji za všechny rady.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, toto ti nejspíš pomůže, pročti si to. http://translate.google.com/translate?depth=1&ei=sZQmUea7Kerj4QSEhIGwAw&...
Na W 7 budou fungovat ovladače z jiných NTB a HW, jen je potřeba nahodit systém a pomocí http://www.pcporadenstvi.cz/everest-home-edition zjistit co je tam za HW a dle toho hledat na netu. Jaký konkrétně HW ti instalačka vůbec nenainstalovala?

Obrázek uživatele Uzlik

Ahoj,
děkuju za radu, ale stejně s tím mám problém. Nejspíše to spočívá ve špatné verzi windows kterou se snažím dát na ten flash. Když to nastavím přesně podle návodu hodí mi to chybovou hlášku viz. obrázek. Jinak se omlouvám za zpožděné reakce, ale mám odpolední :)

Obrázek uživatele Uzlik
Obrázek uživatele Uzlik

Ahoj, tak nakonec už jsem se dostal přes to naformátování, vytvořil jsem flash podle návodu, zkoušel jsem oba způsoby. Instalace už nehlásila chybu s tim GPT, ale když jsem dal instalovat, tak hned na startu kopírování další chybová hláška: Windows detected that the EFI system partition was formated as NTFS. Format the EFI system partition as FAT32, and restart the instalation.

Ale přitom když dám flash do počítače tak je formátlá na fat32, takže už vůbec nevím co s tím. Tak jestli tušíš co s tím tak budu moc vděčnej za radu.
Předem dík.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ještě na něco mrknu, se z těch w8 zbláznim, to zase udělali bordel. Přesně jak jsem koukal na netu : JAK ZAHODIT 14 LET PRAXE S PRACÍ A BOOTOVÁNÍ V BIOSU ZA PÁR HODIN.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ta hláška říká, že oddíly na pevném disku jsou takto formátovány, ty jsi úplně odstranil veškeré oddíly a znova vytvořil?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ještě mrkni sem http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://www.eightforum...
je to lépe popsané.
Nezkoušel jsi to zavádět jak je na screenu bod 4 z předposlední položky?

Ještě tady, ale to už je dál než jsi se dostal http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=cs&prev=/s...

Obrázek uživatele Uzlik

Ahoj,
díky moc za snahu, ale vypadá to že už jsem to vyřešil. Problém byl v tom že teď když se koupí noťas s windows 8 tak ze spod už ani není licenční štítek, takže v podstatě nemáš šanci reinstalovat systém a zadat si znovu licenci, ale vytvářejí tam malej recovery disk přes kterej se dá systém jenom obnovit. A problém byl v tom že jsem ten recovery disk tam nechal, abych nepřišel o tu licenci, ale opravdu už jsem neměl nervy to řešit, takže sem recovery disk smazal a instalace zatím beží. Ale systém jsem v podstatě vyhodil z okna.
Takže sečteno podtrženo, moc mi pomohl tvůj odkaz jak vytvořit instalační flash pro UEFI a zbylej problém už dělal jen ten recovery disk. Nakonec jsem ale nainstaloval W7 a jdu se prát s těma ovladačema.

Tak ještě jednou díky.

Obrázek uživatele Uzlik

Tak systém jsem úspěšně nainstaloval, ale s těma ovladačema na W7 to vidím bledě. Mám přesně tohle: http://icecat.cz/en/p/HP/C6S64EA/Laptops-0887111647245-g6-2247ec-1551632...

Našel jsem nějáký ovladač na tu čipovou sadu, ale ani po nainstalování neni Everest schopnej najít připojené součásti, ani motherboard, takže ovladač asi špatnej. Nejspíš nezbyde nic jinýho než zůstat na těch w8.. :(

Obrázek uživatele Michal Čížek

zkus ještě aidu, pohledám co tam je za HW. Ještě mi moc NTB s w8 z poslední doby neprošlo rukama, ale licence by tam přece měla být, co když klekne disk, jak to pak budeš dělat při výměně disku za nový? Dobrý informace, to mě docela zajímá, to musím pohledat :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.