Instalace Windows na notebook bez OS

Dobrý den,
zakoupila jsem notebook Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile m9400 bez OS, součástí dodávky byl pouze Knoppix Linux na DVD, a nedaří se mi instalace Windows XP. Pravděpodobně bude problém v nastavení BIOSu - sice je v menu Boot Device Priority na prvním místě CD, ale i tak to nefunguje a instalace se nespustí. Původně mi to hlásilo nějakou chybovou hlášku - ale teď se neobjeví vůbec nic, pouze blikající kurzor. Prosím o radu.

Obrázek uživatele Honza

Dobrý den,
koukněte se na stránky výrobce jestli nemá ke stažení nějaké ovladače sata atd... nebo nám dejte název ntb a my se koukneme...

Obrázek uživatele Hanka

Název notebooku je v mém příspěvku, je to Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile m9400

Obrázek uživatele Hanka

Stahuju zazipovaný ovladače SATA z webu výrobce. Ale co dál, jak je dostanu do toho notebooku? :shock:

Obrázek uživatele Hanka

Ještě mám jeden dotaz - Windows mám na dvou instalačních CD, která byla součástí dodávky již nakonfigurovaného PC, které jsme kupovali asi před rokem. Je možné, že půjdou instalovat pouze na PC od příslušného výrobce, nebo to na to nemá vliv? :-( btw. na noťasu mi nejde spustit ani ten linux z CD :(

Obrázek uživatele Jiří Molnár

OS na dvou cd jsem ještě neviděl. Moc bych se k tomu nepřikláněl jako ke korektní instalaci. Jiné instalační cd s Windows nemáte? Ty vaše dvě cd nejsou zřejmě dělané jako bootovací, ale jako nějaké zálohy OS. Divné je, že nejde ani ten Linux, ale mohlo by pro něj platit totéž. Instalační SATA ovladače jsou myslím v tuto chvíli nepotřebné, těch bude možná potřeba až při samotné instalaci.

Obrázek uživatele Hanka

Včera jsem notebook donesla známému, který se vyzná v počítačích, a ten Linux tam normálně spustil. Asi něco dělám špatně. Spustil tam i instalaci Windows z jiného CD než mám doma, ale nastal nějaký problém - hledal něco v nastavení biosu, ale nepřišel na to a už nebyl čas. Nezbyde mi asi nic jiného, než po Vánocích za ním zajít znovu :))
Jediné, co bych ještě potřebovala vědět, je, jak mám spustit ten Linux, kde pravděpodobně dělám chybu. Normálně zapnu počítač, počkám, až naběhne bios a vložím DVD s Linuxem, restartuji počítač a hlásí mi to "No operating system". :shock:

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Záleží jistě co je to za Linux, ale jestli je to například Ubuntu, tak ten stačí nabootovat z toho média, tedy při spuštění počítače zmáčknout F11 - boot menu a zvolit si cd, nebo v biosu nastavit mechaniku jako první bootovací zařízení a pak již nic nestojí v cestě.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.