Přeposlané emaily-hoax (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den.Včera jsem se dočetl na internetu,že v přeposlaných emailech se může vyskytovat-hoax.Pátral jsem, co to ten hoax vlastně je,ale nenašel jsem žádný článek ani vysvětlení o co vlastně jde.Prosím tímto o vysvětlení,co ten hoax vlastně je,a jak se hlavně před ním chránit.Děkuji předem za vaše názory k tomuto tématu.Zdraví,Mirek Pluskal.

Obrázek uživatele tatik

HOAX Vám nezpůsobí v počítači žádnou škodu. Je to email, který obsahuje, nepravdivou nebo nějakou poplašnou zprávu, jež se nezakládá na pravdě. Určitě jste již takovou dostal. Jsou to zprávy typu
Když dostaneš email, který má v předmětu "něco", přílohu neotvírej a email okamžitě smaž, protože obsahuje nebezpečný vir, který ti komlpetně smaže data na disku.
Nebo
Přeposláním tohoto mailu dostane někdo několik centů, zpravidla se jedná ol éčbu postiženého dítěte. Mail je doplněn nějakou dojemnou fotkou.

Určitě jste nějaký takový mail dostal také. Většina lidí zareaguje tím, že jej, v dobré víře, pošle všem, které má v kontaktech. Škodlivost HOAXu tedy není poškodit data na disku nebo udělat z PC bota. Čím tedy škodí
1. obtěžuje člověka nevyžádanými maily
2. zbytečně zatěžuje internet.
3. někdy může být cílem zahltit někomu emailovou schránku nebo dotyčného obtěžovat telefonicky. Jsou to ty zprávy typu "pošli tento mail všem a na nějakou adresu". Dále pak jsou někde uvedeny telefony, na které máte volat v případě zájmu o něco (například o zlatého retrívra).
4. zasílání lživých informací. Předpokládám, že jste dostal také email "Jak přežít infarkt". Čekal jsem, co tomu řeknou odborníci. V podstatě označili obsah tohoto mailu, řekněme slušně, za ne zcela správný.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Touto tématikou jsme se také dříve v minulosti zabývali, viz můj článek zde: http://www.pcporadenstvi.cz/2007010009-novinky-nebezpeci-internetu-aneb-...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a já jen doplním www.hoax.cz :)
zde jsou dosud známé maily, každý mail si můžeš zde ověřit, zda je to hoax..

Obrázek uživatele MirekPluskal

Dobrý den.

Děkuji vám všem za vaše příspěvky k tomuto tématu.Měl jsem totiž trochu obavy,co to vlastně je ten-hoax.Vaše odpovědi mě velice uklidnily,ale také poučily o tomto mě neznámém pojmu.Zdraví vás,Mirek Pluskal :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

MirekPluskal wrote:
ten-hoax

toto spojení sice nechápu, ale přesto mě těší, že jsme vám to mohli objasnit :)