Utilita HijackThis

Instalace a spuštění programu.
Existují různé verze, které se liší i způsobem instalace. Starší verze (např. 1.99.1) se neinstalovala, pouze se spustil exe soubor. U verze 2.0.2 se již provádí instalace. Instalace si vezme na disku něco přes 1 MB místa.
Doporučuji zvolit si verzi 2.x.x (u Visty je to nutnost). Není však problém, mít v počítači novější i starší verzi Hijachthis.

K čemu log z hijackthis slouží?
Již předem je nutné říci, že hijackthis není všelékem, ostatně jako asi všechny programy. Dokáže zobrazit běžící programy a klíče registrů, které se spouští při nabíhání operačního systému. Tím jste Vy (nebo ještě lépe zkušení účastníci fóra) schopni odhalit nějakou tu havěť v počítači, případně "brzdu" systému.

Ovládání
Jednoduché a intuitivní. Spustíte program (poklepáním na exe soubor nebo kliknutím na ikonu v případě instalované verze. Objeví se tabulka. Nejvíce nás zajímají horní dvě zvýrazněná tlačítka "Do a system scan and save a log" a "Do a scan system only".Jak již napovídá název, druhé tlačítko nám zajistí oskenování počítače a výsledek zobrazí na obrazovce. První navíc vytvoří a zobrazí log, který můžete dát na poradnu. Často se na poradně setkáte s výrazem "fixnout". Jedná se o označení řádku, který má být vymazán, resp. má být vymazán klíč z registru. Označte kliknutím řádek/řádky (zatrhne se čtvereček vlevo od řádku) a dejte "Fix checked". Pokud dáte "Scan", řádek by již neměl existovat. Pokud, například po restartu počítače, se opět objeví, může to signalizovat přítomnost havěti.

Na stránkách www.hijackthis.de si můžete obsah logu nechat zkontrolovat. Podotýkám, že se jedná o základní kontrolu a řádky, které nejsou označeny jako potenciálně nebezpečné, mohou nebezpečné být a naopak. Chybně odstraněná položka může znamenat až nestabilitu systému. Tím Vás ale nechci odradit od používání tohoto programu.

Objevilo se několik dotazů na našem fóru, že nejde vložit soubor s příponou .log stránky. Řešení je jednoduché
1. založte si vlastní téma a obsah logu z hijackthis do něj nakopírujte
2. zkomprimujte soubor na příklad na .zip, .rar, my už si s tím nějak poradíme :-)) a přidejte jako přílohu ke svému problému

Hijackthis si můžete stáhnout například i z našich stránek - http://www.pcporadenstvi.cz/hijackthis

Pokud byste se chtěli o HijackThis dozvědět více, podívejte se na můj blog - http://www.pcporadenstvi.cz/hijackthis-podrobnej-i-informace

Jakoukoliv činnost provádíte na vlastní zodpovědnost a autor ani pcporadenstvi.cz nenese odpovědnost za případnou nefunkčnost počítače či systému.