Softwarové poškození disku

Pokud není možné spustit systém Windows běžným způsobem a ani není možná oprava z instalačního CD/DVD média a jsme v situaci, kdy máme na disku důležité soubory, které potřebujeme zachovat. Je potřeba využít jiných metod - zálohování a například i formátování, pokud ani záloha nelze spustit.

Přípravy:
(1)Stažení programů – cca 700MB
(2)Zálohování – je potřeba si uvědomit, kde všude máme schované soubory, které chceme zálohovat (Dokumenty, Plocha, Program Files, Osobní složky a jiná umístění)
(3)Formát disku – při formátování disku přijdete o všechna data na vybraném oddílu
(4)Instalace nového operačního systému – potřeba instalační CD operačního systému Windows

Příznaky poškození disku:
- systém se odmítá spustit z důvodu poškození virem nebo jinou havětí nebo někoho neznalého.
- došlo k poškození zavaděčů systému (například MBR) a nemáte možnost opravy z CD/DVD.

K celé operaci budeme potřebovat:
Instalační cd Windows
Nějakou distribuci Linuxu, doporučuji Ubuntu: (http://releases.ubuntu.com/jaunty/ubuntu-9.04-desktop-i386.iso)
Externí harddisk o kapacitě minimálně takové, jako jsou data, která potřebujeme zálohovat, nebo druhý interní harddisk
Jiný funkční počítač s internetem

(1) Zálohování
Zálohu provedeme přes LIVE CD Ubuntu. Stáhneme Ubuntu z výše uvedené adresy a vypálíme na CD. Vypalujeme třeba přes Nero – „vypálit obraz disku“. Nyní vložíme CD do mechaniky a restartujeme PC. Při startu počítače začne bootovat Ubuntu (pokud nezačne, je nutné nastavit primární bootovací zařízení v BIOSu na CD/DVD mechaniku). Necháme Ubuntu načíst a za chvíli se nám zobrazí možnosti spuštění – my zvolíme hned první možnost "Try or install Ubuntu".

Po chvíli nás přivítá plocha Linuxu a my připojíme externí harddisk. V případě interního musíme mít harddisk zapojený už předem v PC. Poté klikneme nahoře v menu na "Places" a na název harddisku. Teď otevřeme disk C:\ a označíme všechny soubory určené k záloze a zkopírujeme je na externí/interní harddisk. Vyčkáme, až se všechny překopírují a klikneme na „system/quit/shutdown“. Ubuntu se nyní vypne (mělo by samo otevřít mechaniku, ale pokud ji neotevře, můžeme sami) a tím je záloha ukončená.

(2) Formát disku a instalace nového OS
Nyní máme možnost nainstalovat operační systém na čistý disk (můžeme využít třeba tento návod: http://www.pcporadenstvi.cz/pruvodce-instalaci-windows-xp). Po instalaci nakopírujeme všechny zálohované soubory do jejich příslušných adresářů a máme nový operační systém se všemi potřebnými dokumenty.