!! DŮLEŽITÉ - JAK VYTVÁŘET, PSÁT A REAGOVAT NA TÉMA !!

I. Než napíšete příspěvek nebo vložíte nové téma zkuste..

a) Vyhledat již napsané články na dané téma na portálu PCPoradenstvi.cz (pcporadenstvi.cz)

Na naší domovské stránce se nachází vyhledávací systém od Google - vlevo nahoře pod hlavním menu. Jsou v něm zaindexovány všechny články, které se nachází na našem portálu. Články byly napsány s úmyslem upozornit a objasnit
hlavní problémy, se kterými se uživatel počítače může setkat (od nákupu nového PC přes výběr správných ovladačů a programů pro práci a zábavu až po formátování disku). Je možné, že váš problém nebo dotaz s nějakým z článků souvisí, proto zkuste použít vyhledávací systém, ušetříte si mnoho času hledáním jinde.

b) Použít vyhledávání na fóru PCPoradenstvi.cz (pcporadenstvi.cz/forum/)

- http://www.pcporadenstvi.cz/forum/search.php

Naše fórum obsahuje kvalitní vyhledávací systém, s kterým si dal jome velkou práci. Stačí se chvilku zamyslet nad použitím klíčových slov a ušetříte čas hledáním na Googlu, kde může být často problém něco najít, zvláště pak v českém jazyce. PCPoradenství tu je již nějaký pátek a pravděpodobnost, že již v minulosti někdo řešil stejný problém jako máte vy je vysoká..

..a když PCPoradenstvi.cz opravdu ještě neobsahuje řešení na váš problém, můžete napsat příspěvek na poradnu, od toho tu koneckonců jsme..

II. Píšeme příspěvek na poradnu..

a) Správná kategorie
Zvolte správnou kategorii pro vaše téma. Fórum obsahuje mnoho kategorií rozdělených do Software (programová výbava) a Hardware (hmatatelné části počítače) sekce. U tohoto bodu se povoluje jistá benevolence, my poradci jsme tu také od toho aby byl na poradně udržován pořádek, proto není problém později téma přesunout do sekce, která lépe odpovídá řešenému problému.

Naše fórum obsahuje následující kategorie:

a.1) Poradna hardware

a.2) Poradna sítě a internet

a.3) Operační systém Windows

a.4) Tématické diskuze

b) Výstižný název
Zvolte výstižný název pro váš příspěvek - usnadní to pozdější vyhledávání a přispěje to k celkové rychlejší orientaci na fóru.

b.1) Jak by takový název neměl vypadat:
"prosím pomozte"
"takový problém"
"problémek"
"pomoooooooooooc"

b.2) Jak by takový název měl vypadat:
"systém se nespustí - chyba 32"
"vypíná se obraz"
"tiskárna přestala tisknout"
"systém nevidí pevný disk WD MyPassport"

c) Jazyková stránka
Myslete na fakt, že příspěvek na fóru PCPoradenstvi.cz bude po odeslání viditelný pro všechny uživatele fóra, a někteří si jej s největší pravděpodobností budou číst, takže se snažte psát srozumitelně, gramaticky správně, s diakritikou a snažte se rozdělovat informace do smysluplných vět nebo alespoň do viditelných bodů, ze kterých se dá jednoduše získat vše potřebné. Občas dá práci i pochopit, co nám vlastně bylo sděleno a občas dojde i k nepochopení, pak se my poradci dožadujeme upřesnění a tím si sami prodlužujete dobu řešení problému.

PŘÍKLAD:
Rozhodně příspěvek, který začíná slovy: "dobri mam problem nefunguje mi pocitac skousel sem vsecko mozny a furt to nejde xD" nebude ten, který budeme číst rádi a s prioritou.

Lépe bude vypadat příspěvek: "Dobrý den, nejde mi zapnout počítač. Naposledy šel zapnout včera, vypnul se normálně. Teď se jen roztočí větráčky a disk, ale na monitoru není nic. Zkoušel jsem jiný monitor i grafickou kartu, zde problém není."

c.1) Vyvarujte se vulgarismů, smysl postrádajících narážek na práci poradců či ostatních uživatelů a dalších věcí, které na veřejné poradenské fórum nepatří. V opravdu neodkladných případech použijte vyhvězdičkování vulgarismu.

Nejsme volné diskuzní fórum, ale existuje kategorie Volná diskuze, kde se diskutuje na libovolné téma.
- http://www.pcporadenstvi.cz/forum/989]

III. Obsah příspěvku:
a) Operační systém + info

[i]Důležitá informace pro hledání řešení je operační systém, který běží na vašem počítači. Většina uživatelů používá systém Windows XP, Windows Vista nebo Windows Seven. Na systémech Windows se dá verze většinou zjistit přes Tento Počítač/vlastnosti - stejně tak Service Pack.

Často se zde používají zkratky jako "Win XP", "Win Vista", Win 7":
Win = Windows,
7 = Seven.

Někdy se hodí u systému znát subverzi, tedy:
"Home Edition"/"Professional" u Win XP,
"Home Premium"/"Bussines"/"Ultimate" u Win Vista a
"Home Premium"/"Professional"/"Ultimate" u Win 7.

Někdy pomůže zmínit zda používáte 64bitovou (x64) verzi, protože taková verze většinou na běžné aplikace reaguje jinak, mnohdy je přímo zde důvod nefunkčnosti programu.
x86 je synonymem pro 32bitovou verzi systému

b) Výpis hardwaru

Často se také hodí výpis hardwaru počítače. Pokud se v této problematice neorientujete, program Everest dovede zjistit hodně:

http://www.pcporadenstvi.cz/everest-home-edition-nejlep-i-diagnosticky-program

V takovém případě by popis měl vypadat takto:
Procesor AMD Phenom II X3 720
Základní deska ASUS M4A785D-M PRO
Grafická karta ASUS EAH4670 512MB PCIe
Operační paměť 2x2 + 2x1GB DDR2 800MHz CL4
Zdroj Fortron Saga II 450W
Skříň Eurocase ML5410
Pevný disk WD Caviar Green 250GB SataII
Mechanika LG DVD-RW SataII
Chlazení - 80mm větráček vpředu, 120mm větráček vzadu, 120mm na procesoru
PCIe karta TV tuner Aver Media Volar DVB-T

Popisek typu:
Procesor 2x 3GHz
Operační paměť 4GB
Grafická karta 1GB
Zdroj 500W

rozhodně není popisek, který by nám řekl podstatné a potřebné informace, které pomohou řešení problému.

c) Popis samotného problému
c.1) Historie - co problému předcházelo, provedené změny, něco co by s vytvořením problému mohlo souviset
c.2) Projev - co je přesně váš problém, jak se problém projevuje na jiných aplikacích/operačním systému
c.3) Podniknuté kroky k řešení - pokud již byla vynaložena snaha k řešení, tak jaká a jaké výsledky přinesla
c.4) Čeho chcete řešením dosáhnout?

Pokud se budete držet tohoto standardu, zrychlíte tím celý proces a nám ušetříte čas a klávesnici.

Pamatujte:
Veškeré informace, které nám poradcům neposkytnete, zbytečně prodlouží řešení vašeho problému, protože se na ně budeme muset zeptat..

Předpokládejme, že jste napsali nějaký příspěvek na naší poradnu, následující text popisuje údržbu a pravidla reakce ve vlákně (tématu).

IV. Udržujeme vlákno (téma) aneb jak reagovat na poradce.

a) Odpověď:

a.1) Odpovědí reagujete na poslední příspěvek nebo na globální téma vlákna.

a.2) Odpovídejte na všechny otázky, které vám poradci kladou - neptají se jen tak - otázky mají smysl a účel při hledání problému. Pokud nebudete reagovat na všechny otázky, budeme se muset zeptat znovu a tím se zase prodlužuje čas řešení problému!

a.3) Odpověď/reakce do tématu se dá zaslat pomocí tlačítka Odpovědět, buď v hlavičce, nebo zápatí stránky. Odpověď slouží jako reakce na poslední příspěvek v tématu nebo reakce na první příspěvek v tématu. Často je v tomto případě nesprávně používáno tlačítko Quote, které se používá k citaci (viz. Citace).

b) Změna názvu, editace:

b.1) Pro změnu názvu tématu je potřeba editovat název prvního příspěvku v tématu. Pro edistaci příspěvku je potřeba použít tlačítko "edit" nad daným příspěvkem.

b.2) Pokud dojde k editaci, je dobré ji barevně odlišit, aby jí čtenáři zaregistrovali. Jedná se zejména o nás, poradce - než napíšeme odpověď k příspěvku objeví se editace a my ji nestačíme zaregistrovat, pokud není dobře viditelná.

b.3) Pro administrátorské editace byla vyhrazena červená barva, ale vaši editaci můžete odlišit jakoukoliv jinou barvou.

PŘÍKL.:
EDIT by Mozek: Přesunuto do správné sekce (PDSS).

c) Citace:

PŘÍKL.:

Mozek wrote:

Toto je citace..

c.1) Citace slouží zejména pro možnost vyjádřit se přímo k určité věci - citaovat někoho. Citace se nepoužívá při reakci na poslední příspěvek tématu nebo na první příspěvek tématu.

c.2) Citace se používá v případě, že chcete reagovat na danou část příspěvku, na větu (věty), kterou (é) někdo pronesl. Pro reakci na celý příspěvek, který je poslední nebo první v tématu použijte Odpověď (viz. Odpověď).

c.3) Pokud se chcete mluvit přímo k danému uživateli, použijte oslovení:
"To -jméno autora-:" = "Pro -jméno autora-:"
kupříkladu v sekci Hry - "To TOBiAS: Ahoj chtěl jsem se tě zeptat, jakou grafickou kartu si mám koupit abych tuhle hru rozjel? Díky."

Lze použít jakékoliv oslovení, prakticky je to nakonec jedno, ale "To -někdo-:" je zde již zažité a zase pomůžete k šíření standardu a k celkovému zpřehlednění fóra.

c.4) Použijte citaci v případě, že chcete reagovat na celý příspěvek, ale je někde hluboko v poli, či by bylo těžké určit, k jakému příspěvku se reakce vztahuje. Není potřeba, aby byl citován celý příspěvek, protože se tím zbytečně prodlužuje délka stránky a snižuje se přehlednost tématu. Stačí tedy orientačně ponechat začátek příspěvku (třeba 2 věty) a zbytek příspěvku nahradit pár tečkami. Kdo nebude vědět, jak příspěvek pokračoval, snadno si jej pro oživení vyhledá.

[/][/][/][/]