STOP 0x0000000A

Obecně
Jedná se o chybu, která signalizuje závadu s ovladači grafické karty. Jednoduše řečeno – když do určité míry výkonnostně vytížíte grafickou kartu (hraní her, grafické aplikace apod.), zobrazí se vám modrá smrt.
Zde máte přesné znění od společnosti Microsoft, které říká, co vlastně chyba 0x0000000A znamená:

Chyba Stop 0x0000000A (Stop 0x0A) udává, že v režimu jádra došlo k pokusu o přístup ke stránkovatelné paměti na příliš vysoké úrovni přerušení (IRQL). K této chybě obvykle dochází, pokud ovladač použije nesprávnou adresu paměti. Dalšími možnými příčinami této chyby jsou nekompatibilní ovladač zařízení, obecné potíže s hardwarem a nekompatibilní software.

Jak tento problém vyřešit?
Jak jistě hádáte, naše cesta z počátku bude směřovat přes ovladače ke grafické kartě.
Přeinstalujte tedy ovladače ke grafické kartě a to:
- buďto na nejnovější verzi ovladačů (vyhledání na domovské stránce výrobce apod.).
Pokud toto nepomůže:
- z přiloženého CD, které jste dostali spolu s grafickou kartou.

Přičemž u těchto dvou způsobů instalování ovladačů platí postup: nejdříve odebrat původní nainstalované ovladače (Přidat nebo odebrat programy v Ovládacích panelech, případně Správce zařízení (Pravé tlačítko na Tento počítač -> Vlastnosti -> Hardware -> Správce zařízení)), jež se v PC nacházejí, a teprve poté nainstalovat vybrané ovladače (toto vše pro zachování pořádku ovladačů v PC). Pokud ani toto nepomůže, existují různé systémové utility, které dokážou odebrat registry ovladačů. V tomto případě nám radši napište na poradnu, protože zásah do registru systémů Windows může mít nevratné následky.