Vadné LCD (*VYŘEŠENO*)

Zdravím mám doma navíc LCD monitor a zajímalo by mě jestli by nešel zpravit. Jde o monitor SAMSUNG 226BW 22" . Obrazově je v pohodě důvod koupě nového byl že přestal chytat signál s grafické karty a záruka byla už fuč. Když sem zapl PC tak monitor nenajel , až napočtvrté se nakopnul a všechno v pohodě :cool: Tak to bylo pokaždé nikdy to pod 3 pokusy nešlo ale když to začínalo blbnout šlo to nahodit i napodruhé. Nemáte s tím někdo zkušenosti ? Kdyby se jednalo o nějakou malou opravu možná bych to zvládnul jinak ho vyhodím...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Nechceš mi ho darovat??? :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Spíš mohl být problém v grafice... Koupě nového to vyřešila? :))

Obrázek uživatele WickedMan
[75308] G

Zkoušel sem ho samozřejmě na jiném PC a dělalo to to samé :( :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak to pak ano :-)
Může tam být nějaká blbost na plošňáku - odešlý odpor, studeňák, vyteklý kondík... Oprava může být v rozmezí desítek korun, až ticísů... Pokud máš nějakého kamaráda elektronika, dej mu to, on vezme voltmetr a proměří, když odhalí takovouhle trapnou součástku, tak ji vymění...

Obrázek uživatele WickedMan
[75310] G

Příjde mi to právě strašně líto vyhazovat navíc sem od přírody trochu křeček takže hromadím a hromadím až nejdou zavřít dveře :)) Každopádně zatím dík za rady.

Obrázek uživatele Michal Čížek

chová se to přesně jak? musíš několikrát zmáčknout power na monitoru? Pokud ano je to jasná závada zdroje monitoru s opravou za součástky do 50,- Kč

Obrázek uživatele WickedMan
[75312] G

To je právě ta zajímavost že monitor nestačí vypínat a zapínat ale je třeba vypnout celý PC a znova zapnout jinak nechytne signál.

Obrázek uživatele Michal Čížek

bez připojeného LCD k PC monitor teda nastartuje hned s logem a pak usne? Jestli to takto je, bude chyba v desce přívodu signálu z PC a to sám neopravíš, nejdřív bych se mrknul, jestli nejsou vyteklé, nebo nafouklé kondenzátory a jestli toto nepomůže, pak jen servis.

Obrázek uživatele WickedMan
[75314] G

Takhle ... mám připojený monitor k PC svítí modrá dioda a je v pohotovostním režimu ale když zapnu PC nic se neděje. PC teda vypnu a zkusím to znova ...pořád se nic neděje udělám to tak 3x a po 4x LCD najede ze vším všudy jakoby nic :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak kydž najede - odpoj kabel co vede na grafiku... A připoj (to se rovná zapnutí a vypnutí počítače). Jestli opět nenajede, tak to bude druhá Michalem popisovaná vada..

Obrázek uživatele WickedMan
[75316] G

No monitor mám teď momentálně jiný a ten o kterém se teď bavíme je nahoře na skříni takže zkoušet to teď nebudu možná později ale mám dojem možná to zni zvláštně že tohle sem zkoušel a najel jenom když sem zapnul PC :)) Ne když sem opakovaně odpojoval a zase zapojoval kabel...Ale kecal bych už si to nepamatuji..

Obrázek uživatele Michal Čížek

ne to nemyslím, odpojený monitor od PC a zapnout ho, jestli naskočí logo monitoru, po chvilce to zhasne a následně se monitor uspí a kontrolka svítí oranžově, ale mrkni nejprve na ten zdroj v monitoru.

Obrázek uživatele WickedMan
[75318] G

Tak já ho vytáhnu a zkusím to dejte mi minutku..

Obrázek uživatele WickedMan
[75319] G

No takže zapojil sem sem monitor do sítě. Nejdřív začal vyhledávat signál jak analogový tak digitální a pak se vypnul a skákalo na obrazovce okýnko NO SIGNAL. Pak sem zapojil DVI kabel a monitor normálně jede :)) :)) :)) Tím nechci říct že je v pořádku ale že si dělá co chce :)) Když byl ale bez signálu ale to dělalo už dlouho před tím než se pokazil tak strašně nepříjemně pískal takže sem monitor měl buď zaplý nebo sem ho na noc vypínal tlačítkem na předním panelu.Jo a zapoměl sem dodat že když se zahřál tak chytal už napoprvé to co sem zde popisoval dělal pouze ráno když sem ho prvně zapínal.

Obrázek uživatele Michal Čížek

jestli pískal, tak se opravdu mrkni na zdrojovou část, opiš si hodnoty kondenzátorů a za těch pár korun je vyměn, pokud haprovalo napájení, mohla blbnout i datová část monitoru, prostě zdroj je základ, stejně jako u všeho jiného.

Obrázek uživatele WickedMan
[75321] G

OK pak napíšu co a jak kdyby byl problém...

Obrázek uživatele WickedMan
[75322] G

Takže sou to kondíky.... Mrkněte na to...

Teď jenom sehnat stejné kondenzátory a pokusit se to vyměnit už sem to dělal na základovce a je to prplačka....

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tys kondy nejsou vůbec nafouklý, ani vyteklý :))

Obrázek uživatele WickedMan
[75324] G

Jo vypadají že to už mají za sebou :)) Zase se prplat s mikropájkou se mi vůbec nechce ale když ty kondíky stojí pár korun tak to obětuji i ten čas.

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D jo standartní závada, kondiky seženeš, hodnota a voltáž a chtěj na co největší teplotu s nízkym vnitřnim odporem ( pokud nebudou mít s nizkym vnitřnim odporem nic se neděje), že budou ve spínaném zdroji. Uvidíš, že po výměně bude jako novej a v servisu bys za opravu dal 1200,-

Obrázek uživatele WickedMan
[75326] G

Jo kdyby si mě ale nenavedl nejspíš bych ho vyhodil takže díky 8:-) Kondiky mají kapacitu 820 UF a 25 V takové neseženu ale dočetl sem se že můžu použít klidně 1000 UF které sou volně prodejné. Tohle téma bych na krátkou dobu tedy uzavřel a ozvu se až po opravě snad úspěšné tak ještě jednou dík za rady.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

větší kapacita určitě problém není (je to jako větší nádrž u auta), jen to anpětí drž..

Obrázek uživatele Michal Čížek

určitě 1000 mikro můžeš použít a napští nejméně na 25V, můžeš i na větší, ale pozor na velikost kondiku, aby se ti tam pod ty plechy a kolem ostatních součástek vlezl.

Obrázek uživatele WickedMan

Ahoj tak sem vyměnil kondíky na základní desce od LCD a vypadá to že monitor je v pohodě. Sice s tím byla docela dřina ale myslím že je to lepší než nechat tolik peněz v servisu. Monitor už vůbec nepíská po vypnutí a sem zatím celkově s výsledkem spokojen. Když člověk pochopí kam nás dnešní materializmus vede dojde mu že plno zdánlivě pokažených věcí není nutno hned házet do koše to je můj osobní názor na závěr.Snad tohle téma někomu v podobné situaci jako sem byl já pomůže a tímto děkuji i lidem co mi tu celou tu dobu radily. Ahoj :))