Chlazeni procesoru a grafiky

Case: http://www.alza.cz/nzxt-lexa-s-d235076.htm
Zakladni deska: http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A89GTD_PROUSB3
CPU: http://www.alza.cz/amd-phenom-ii-x4-965-black-edition-d145518.htm
GPU: http://www.alza.cz/sapphire-hd-6870-toxic-d214124.htm
Ahoj potreboval bych poradit s vyberem chlazeni pro procesor a grafickou kartu,muzu za sebe rict ze mam zalusk na chladic pro procesor ale obavam se ze bude prehrivat GK.Moc by mne zajimalo jestli existuje hybridni chlazeni pro obe komponenty,aneb zvolit jednotlive ale tak aby se navzajem neomezovali a samozrejme vesli do bedny.
Za brzke vyjadreni vopred dekuju.

Obrázek uživatele kuker

omlouvam se za prvni dva prispevky,proste omyl.Take jeste uvazuji nad koupi nove case,ktera by tento problem vyresila.Zalezi na tom co mi doporucite.Bud chladice nebo novou case.Doufam ze si rozumime.

Obrázek uživatele Peca

Na té grafice je to chlazení dobré ne? Nebo proč ho chceš měnit?
Pokud dáš chladič na CPU (např. oblíbený Gelid Tranquilo) a budeš mít dobře odvětrávanou skříň, tak by to mělo být vpohodě.
GK se většinou neohřívá od procesoru, bývá to spíš naopak.

Jinak nevím o chladiči, který byl pro CPU i GK zároveň.
Ještě, co je špatného na té skříni, že ji chceš měnit?

Obrázek uživatele kuker

No vybral jsem si tenhle na cpu : http://www.alza.cz/coolermaster-v6gt-d183477.htm
Jde mi o to ze pokazdy kdyz neco zaparim tak mam skro stejne parametry na cidlech,vetsinou tak 75 stupnu.Proto mne napadl tenhle mohutny chladic ktery napr.bude chladit oboje ale take muze fungovat obracene.Pochopte pro mne je chlazeni komponenntu spanelska vesnice na pet.Kazdopadne nedokazu presne zjistit ktery komponent se prehriva a jestli rikas ze to bude procsorem a grafika ma dobry chladic i v tehle vedrech,tak koupim ten co si mi postnul,s jistotou vam reknu ze mam obe komponenty s defaultnim chlazenim.

Obrázek uživatele kuker

Jo mozna sem zapomel prozatim mam 550 watovy zdroj doufam ze to utahne,nevzpomenu si jak se jmenoval ten programek kterym se kontroloval prikon a maximalni vykon sestavy.

Obrázek uživatele Peca

Ten chladič na tý grafice je dobrej, takže stačí koupit na procesor (ten co jsi tu dal je vpohodě) a hlavně mít ve skříni alespoň jeden větrák (120mm a větší podle toho co se tam vejde) vepředu skříně. který bude sát studený vzduch do skříně. A jeden vzadu na výfuk teplého vzduchu ven.

Kdyby grafika moc topila, tak je jednodušší a levnější zkusit sundat z ní pouze ten plastový kryt a připnout místo něho taky nějaký 120 mm větrák na ten pasiv co je na grafice.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Také nějak nechápu, kde je problém. Něco jsi měnil/přidával a vyskytlo se přehřívání, zamrzání?

75°C je málo, pokud se bavíme o herní teplotě grafiky. Vem MSI Afterburner a Kombustor, to zapni a pusť tam lítání loga MSI v DX11 s post fx a 8x MSAA. Klávesou T zapni graf teplot a sleduj, kam to po pul hodine vyleze. Do 85°C to můžeš považovat za "naprosto vpořádku". Pokud by ti nějaké nastavení Kombustoru nebylo jasné, ptej se.
Na procesor můžeš použít třeba SpeedFan nebo CPUz, HWinfo32 atd, a na zátěž jako Kombustorem pro procesor třeba wPrime a opakování 1024M výpočtu. Originální chladiče procesorů jsou nicméně podhodnocené (stejně jako u grafik) a pokud mají chladit, hučí. Tranquillo v druhé revizi ti jednznačně doporučím. S ním by teplota neměla překročit 70°C.
Grafika má chladič vylepšený od Sapphiru, a velmi dobrý a relativně tichý. Ten bych asi neměnil, pokud nechceš nějak taktovat grafiku..

Tahle skříň má regulaci otáček pro všechny 3 ventilátory (2 samostatné okruhy, což je super a jeden bych dal přední a horní, druhý boční. Tedy pokud si dobře pamatuji, tak ta skříň má větrák nahoře. Já ho myslím u kámoše přendaval dozadu. Nicméně skříň chladí poměrně slušně a je velice tichá. Při větrácích na maximum bys neměl mít problém v plné zátěži uchladit to co máš i se základními chladiči. Takže s těmi vylepšenýmí by to mělo být optimální. Chladič na grafiku by se prodražil, ale Tranquillo si tam klidně hned dej, je to pár stovek :-)

Obrázek uživatele kuker

Takze zkosuel jsem ty programky ktere si doporucil,u kombustoru se grafika nedostane nad 79 stupnu pri rozliseni 1280x1024 + dxd11(v rozhrani oznaceno jako d3d11) + post fx + 8 samplu AA
V programku wPrime,ktery bezel zhruba 5 minut sem dostal procesor podle speedfanu na 57 stupnu(CPU) a nepocohpil jsem co znaci ve speedfane core(jadro ceho ale?)
Nicmene podle techto testu jsem zjistil ze grafika vytvari daleko vetsi teplo nez procak,presto by sem chtel koupit chladic(vymenit zakladni),kdyz jste si uz dali se mnou praci.
Doufam ze jsem nasel spravny podle tveho popisu : http://www.czc.cz/gelid-solution-tranquillo-revize-2/94405/produkt
A nakonec jsem zjistil ze z predniho vetraku 120mm chybi asi ctyri lopatky :] jeste ze jsem je nasel.
Popravde cekal jsem ze to dopadne daleko hur,samozrejme dekuju vam oboum ze jste si nasli cas.
Jeste k ty skrini vim ze ma jeden 120mm ve predu,120mm ma vzadu a na leve strane a dalsi 140 mm ma nahoru,i kdyz vrchni diry jsou tam dve.Kdyz jsem na to mrknul znova zjistil sem take ze zdroj ma vetrak vepredu a ne dole(k cemu je stavena case).Asi budu muset koupit i novy zdroj at mi netaha studeny luft z predniho nahonu :].Poradte mi jaky zdroj koupit,chci neco kvalitniho do 15 stovek,kdyz jsem usetril na chlazeni cpu,600 watovy bych ted volil.

Obrázek uživatele kuker

Ahoj rano mi prisel chladic a vetrak do skrine.Po montazi jsem znova spustil wPrime asi ctyrikrat za sebou a procesor se nedostal nad 52 stupnu,tak jsem zaparil bioshock3 asi po ctyrech hodinach hrani teplota procesoru podle speedfanu byla 62 stupnu,grafika mela 81 stupnu.Jsem s vama spokojenej kluci sikovni.Jeste jednou dekuju.

Obrázek uživatele Peca

To je fajn, zkus ještě nainstalovat třeba MSI Afterburner nebo Asus GPU Tveak...atd. a zkus si tam pohrát s křivkou otáček větráku vůči teplotě. Určitě ještě se těch 81° dá zlepšit, jinak to ale není špatná teplota na grafiku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

po čase se samozřejmě všechno ohřeje, včetně samotné skříně a materiálu, teploty tak ještě asi o 10°C stoupnou.. Proto je pětiminutový wPrime test k ničemu. Nicméně ano, odhalil jsi závady na svém chlazení... Na grafice není nic měnit, na procesor jsi dal správný chladič, do skříně 3 musí naprosto stačit..
Ke zdroji - alespoň Fortron Black Power 550W. Myslím že silnější nepotřebuješ. Pokud plánuješ upgrade někdy, napiš jak rozsáhlý a drahý, protože počítám, že bez něj by ti i 450W verze zdroje postačila..

Obrázek uživatele kuker

No dobudoucna planuju dve grafiky,urcite koupim tu samou kterou mam ted ale jelikoz jsem stefan a narozeniny mam 14.prosince + vanoce + silvestra...zacinam setrit.Ale dalsich 8 klacku do grafiky a do zdroje do konce roku dam urcite,jenom doufam ze nebude problem s crossfire,zatim vim ze po zapojeni dvou grafik mi stahne rychlost pci slotu ze 16 na 8.No jeste uvidim ale samozrejme budu potrebovat poradny zdroj,prozatim jsem tech 15 stovek nechal na "pozdeji".
Take vas pak jeste trochu pootravuju s vyberem zdroje.Rikam to znova moc jste mi pomohli a tesim se na priste,ahoj.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud máš neznačkový zdroj, určitě bych ho při tomhle HW vyměil.. Tyhle 2 grafiky by 650W mělo zkrotit.. 8 linek by pro tuhle grafiku mělo být OK..

Obrázek uživatele kuker

Prozatim mam tenhle : http://www.czc.cz/arctic-cooling-fusion-550-550w-bulk/58714/produkt?q-ca...
Jedina vec ktera mne na nem stve je ze ma vetrak vepredu ne dole podle skrine...jak jsem uz psal.A druha vec ze ma kratke kabely napr.po pripojeni grafiky jsem jen tak tak dotahal kabely na matici.Ale zas na druhou stranu zachranil mi celou sestavu kdyz sem do stejny zasuvky strcil monitor i pocitac a shorel jenom monitor,zdroj to nastesti unesl a nepustil dal,jak jsem ti psal v topicu s ovladacem pro monitor fujitsu.Zatim kdyz podle tebe neni potreba nebudu se zdrojem zaobirat az kdyz koupim druhou grafiku,abych mel duvod.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, tenhle zdroj měl velké ambice, ale podle testů v kvlaitě napájení naprosto propadl. Výkon a ochrany však má OK. Osobně bych ho vyměnil, pokud nic, tak je alespoň nevhodný pro přetaktování..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.