Taktování Q9450

Zdravim, chtěl bych už konečně zkusit taktovat. Nemám s tím absolutně žádné zkušenosti, akorát jsem taktoval grafiku kdysi, ale to je zase jiná věc. Vím akorát, že se to nesmí přehánět, prostě postupovat opatrně-pomalu a testovat třeba přes Orthos (akorát jaksi nechápu jak se ovládá :D ) a hlídat teploty.

Chladič mám CM GeminII s 2x120mm
zkoušel jsem jaký mam teploty pomocí testu stability v Aidě a mam okolo 50° C

Tady jsem vyfotil bios (Intel dx38bt bonetrail)

http://img853.imageshack.us/img853/7905/dsc00849t.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/5579/dsc00850g.jpg
http://img403.imageshack.us/img403/2356/dsc00851u.jpg
http://img690.imageshack.us/img690/460/dsc00852eo.jpg

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Intel jsem nikdy netaktoval, takže asi nepomohu. Ideální by bylo najít si tento nebo pdodobný procesor v OC článku na pctuning.cz ti se na to specializují...

Obrázek uživatele Peca

Taktování u soc.775 není nic obtížného pokud nejdeš do extrému, nicméně konkrétně s touto deskou nemám zkušenost a manuály co jsem našel na netu jsou řekněme ne moc dobře použitelné.
Bude tam malinká odlišnost, ale k tomu až potom.
Frekvenci CPU zvyšuješ v záložce "Processor Overrides" hodnota "Host Clock Frequency (MHz)". Nyní je na 333 x násobič 8 (Multiplier) = 2660MHz (CPU). Tím, že budeš zvyšovat tuto hodnotu, tak se ti bude zvyšovat i frekvence pamětí. Tady je právě ta malá odlišnost. Standartně na starších Inteláckých chipsetech jsi upravoval frekvenci pamětí přes děličku FSB/RAM, ale tu jsem tu nenašel. Spíše se tu budou nastavovat paměti přímo v záložce "Memory Configuration", kde bude dělička asi nastavena rovnou ve frekvenci pamětí jako je třeba u nVidia chipsetů nebo i u novějších chipsetů. Můžeš si vyzkoušet nanečisto jak se ti ty hodnoty budou měnit. Pokud neuložíš BIOS, tak se nic nestane.
Takže to pro začátek, musíš okouknout co ti je nabídnuto pro frekvence pamětí, potom je dáš na nižší frekvenci než mají být standartně, a začneš zvyšovat frekvenci FSB (375x8=3000...atd.), nejlépe tak, aby jsi se zase dostal s frekvencí pamětí na standartní frekvenci co mají mít. Pokud už ti dělička nebude stačit, musíš i taktovat paměti, ale to už je většinou na vysokých frekvencích.
Dále když budeš už provozovat větší OC, tak budeš pomalinku muset i zvedat napětí na CPU, na OC dejme tomu FSB nějakých 375 by mělo možná stačit i bez zdvyhnutí napětí CPU - kolonka "CPU Voltage Override" záložka "Processor Overrides". Napětí budeš krokově zdvyhat pokud nebude PC stabilní v zátěžových testech.
Néjlépe okoukni net jaké jsou hodnoty, kam se kdo dostal s tímto CPU a co jsou ještě zdravé hodnoty tam pouštět.

Ještě nám popiš zbytek sestavy a hoď sem screen té třetí záložky "Bus Overrides" co se nám tam skrývá.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.