Výměna grafické karty a RAM

Zdravím.

Už je to docela dlouho od koupi grafiky a tak bych rád novou. Otázka jestli se to vyplatí a jestli to bude nárůst výkonu oproti té co mám teď (kvůli novým hrám, na nic jiného nebude). Rozhoduji se mezi sapphire R9 270X toxic 2GB nebo kteroukoliv GTX 760 nejspíš od msi. Další otázka je jaky rozdíl by byl mezi něma? Podle recenzi mají skoro stejný výkon ale jsem větší příznivce AMD :) a RAMky taky. Kvůli procesoru jsem vybral tyto http://www.czc.cz/kingston-hyperx-fury-red-8gb-2x4gb-ddr3-1333/150236/pr... je výběr dobrý? Když jsem do MB narval 4x 2GB tak po zapnutí jen dlouhé pipnuti proto už jen dual channel. Díky za odpovědi

Sestava:
MB: Gigabyte 970A-D3
CPU: AMD Phenom II X4 965
GPU: Sapphire Radeon HD 5850
RAM: Patriot 2x 2GB 1333MHz DDR3
Zdroj: POWER ACE 600W
Case: z doby kamenné :D

Obrázek uživatele kiko261

Začnem s tými RAM - quad channel ti nešiel zrejme pre to, že tie 4x2GB RAMky nemali napätie 1.5V alebo nebolo niečo dobre nastavené v biose, ale tak v praxi sa 4x2GB neoplatí dávať... a čo sa týka tvojej MB nie-je to zase nič extra kvalitné.
Čo sa týka týchto kingston 2x4GB, viac výkonu prinesú tieto: http://www.czc.cz/kingston-hyperx-fury-red-8gb-2x4gb-ddr3-1866/150144/pr... .
No a čo sa týka GPU tak tam určite odporúčam AMD.
Čo sa týka r9 270x a GTX 760 je medzi nimi celkom značný cenový rozdiel na to, že ponúkajú takmer rovnaký výkon nezabúdaj ale, že tu je aj rada redeonov r9 280, ktorý už prináša viac výkonu ako r9 270x/gtx 760 a je aj cenovo bližšie ku GTX 760.
Teraz sa oplatí kúpiť konkrétne táto ASUSka http://www.czc.cz/asus-r9280-dc2t-3gd5/148902/produkt?q-c-0-f_2027481=sA... .
Inak čo sa týka tej spomínanej CASE, ak je to naozaj len kus plechu tak tu už by som reálne uvažoval buď nad touto http://www.czc.cz/coolermaster-force-500-cerna/124736/produkt (ktorú mám mimochodom aj ja) :-)

Obrázek uživatele Peterias

Díky za odpověď. K těm RAMkám, našel jsem si že CPU podporuje všechny DDR2 paměti a u DDR3 pouze 1333MHz. Ale na různých zahraničních fórech zase že používají 1600 nebo 1866a funguje jim to tak nevím čemu mám věřit. Kdyby to náhodou podporovalo pouze těch 1333, umí se ty RAMky ''podtaktovat''? Proto jsem šel jen po 1333, protože ty mám a vím že fungujou. Jo a k tomu když mi nefungoval quad channel - Když jsem měl ještě starší procesor (Athlon II), tak to mi to fungovalo.
Ke grafice. O těch 280 vím, ale 270x má vyšší takty. Vím že takty nejsou vše, ale přišlo mi že se prakticky sobě vyrovnají. Teď co jsem koukl na testy tak skutečně vidím že je o něco výkonnější. Cena pěkná za tu Asusku, ale k takové kartě už si přece jen představuji nějaké ty hry zdarma :D Tak jsem koukl a zalíbila se mi http://www.czc.cz/msi-r9-280-gaming-3g/148201/produkt?q-c-0-f_2027481=sA... . Jediný problém je že potřebuje 1x 6-pin a 1x 8-pin. A mě ze zdroje leze pouze 2x 6-pin. A na Alze psali že potřebuje min. 750W zdroj.. Takže ji neuživím že? Jediné co mi ještě ze zdroje leze je spousta SATA kabelů a molexů. Ale moje wattáž mi přijde dostačující, procesor spolkne 125W, napájím pouze jeden HDD takže ta spotřeba není moc velká.. Ale to už jsou jen moje teorie, hlavní je jestli bych ten 8-pin nějak získal nějakou redukcí. Jinak ještě k tomu MSI, dobrá volba? :) Teď ještě aby mi jela .. :D
Case koupím co nejdřív to půjde, zatím to chladí v pohodě + sem si vyvrtal díru na větrání do vrchu takže to mi zatím žíly netrhá. V zátěži necelých 60° jak CPU tak i GPU.

Obrázek uživatele kiko261

S tými ramkami si takú hlavu nerob, v pohode vopcháš do dosky a pôjdu, prípadne sa naozaj podtaktujú ale určite sú aj lepšou voľbou tie 1866MHz keby si sa chystal na nejaký vačší upgrade.
-Tá MSI grafika je určite dobrá, lenže nemá až tak vysokú priepustnosť dát ako tá od Asusu, ale tak zasa sú k tomu hry... výkon podávajú obe výborný je to na tebe.
Tvoj 600waťák to v pohode zvládne :-) a teraz sa ku grafikám tie redukcie balia do jednej krabice, takže tu problém nevidím a tu case ti radím naozaj čo najskôr... :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No já bych ten zdroj vyhodil z první. Dej mu R9 280tku a zhoří. Očekávám, že bude padat nebo vůbec nenastartuje. Vážně to není jen o "watáži". www.pcporadenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc

Druhá věc je, že ten procesor není z nejrychlejších a s R9 280 nejspíš bude brzdou. Proto bych volil jen 270X. Nadělá dost parády, je přinejmenším 2,5x výkonnější než tvoje současná grafika, ale i tak si myslím, že tě v opravdu nových hrách bude procesor brzdit spíš než současná grafika.

Pokud jde o ramky, dají se vždy přetaktovat...procesor podporuje 1333 MHz v nepřetaktovaném stavu. Ramky s vyšší frekvencí se pak snadno podtaktují - dokonce se jim tak poběží pohodlněji, ale je to škoda. No ve hrách stejně frekvence ani latence moc nehraje roli. Vlastně skoro vůbec.

Obrázek uživatele Peterias

Promiň ale se zdrojem nemám žádné problémy. Jasně neni to značka ale co si ho lidi koupili běží v pohodě, certifikace 80+, snad všechny ochrany a dodnes letí. Popíšu případ - nebydlím v Česku ale v Norsku. První problém - dvoufázové zásuvky (doufám že jsem to řekl správně), zkráceně jiná elektroinstalace než v CZ. A taky bez zemnícího kolíku. Tzn vše se dá zapojit "obráceně". Takhle jsem měl obráceně PC a řekl jsem si, pustím si film do televize. Ta byla zapojená "správně". Tak jsem vytáhl hdmi - dvi. Hdmi zapojil do tv a jakmile jsem přiložil kabel ke grafice, prásk, rana jako kráva, jiskry vyletěly, ja se lekl jako "víš co", PC vypl, jistič spadl. První reakce "a je to v pr...i mam po PC". Tak jsem šel nahodit jistič, no na základovce svítila žárovečka že ma proud. PC jsem zapl, a funguje pořád. Jestli nevěříš, https://www.dropbox.com/s/slwb2wsricmimgj/2014-04-19%2017.26.45.jpg tohle mě přesvědčilo, že muj PC je dostatečně bezpečný. + ta r9 280 papá o 50W víc než moje stávající. Takže podle mého logického uvažování by to mělo běžet v pohodě, ostatně to potvrdili i na druhem foru. Ale zdroj koupím novy, to jo, ale jak budu mít peníze. (GPU jde z peněz prodaného tabletu) Jinak k těm ramkám díky :) a kiko261 tobě taky moc díky, zapomněl jsem odpovědět - moc práce :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Máš pravdu, s R9 280 to nebude tak horké. Je tam sice TurboBoost, který TDP překračuje, ale šestisetwattovka by to měla utahat. Na druhou stranu, kdo z těch, co si to koupili na to narouboval 450W+ sestavu?
Každopádně pokud jde o konektory, ty nemusíš řešit. Ke grafice dostaneš redukce z molexu. Ideálně pokud máš dvě volné molex větve, připoj ke každému konektoru jinou větev..

Obrázek uživatele Peterias

Tak GPU byla koupena již před několika týdny ale před pár dny sem se teprve dostal domů. Samozřejmě sem ji hned zapojil také s RAMkama. Redukce k tomu opravdu byla z 6-pinu na 8-pin a hned sem ji také použil. Jinak k výkonu, je to obrovský posun. S HD 5850 bylo např. Watch Dogs nehratelné na nejnižší detaily. Teď hraji na střední až vyšší s průměrem 30FPS. A v Metro 2033 i Last Light, a vlastně i v jiných nových hrách má grafika pokaždé když se podívám, 99% load. Zdroj to perfektně zvládá. Jinak ještě sem si v biosu kontroloval na jaké frekvenci běží RAMky. K mému překvapení byly nastavené na 1600MHz a procesor není nijak nataktovaný. Díky tedy za všechny odpovědi, a odepisuji sem toto kvůli jiným, kdyby náhodou měli podobné/stejné komponenty a nevěděli :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Díky za info. :-)
Pokud ramky podporují XMP, mohou se po dohodě s procesorem přetaktovat na 1600 MHz.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.