Výběr projektoru - filmy

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

taky jsem dřív pomýšlel na to, koupit si projektor na filmy, nakonec rozum a LCD monitor/televize vítězí.. v této cenové relaci nemáš šanci sehnat projektor, který by byl schopen podat použitelné rozlišení a hlavně, ne totálně zkreslené barevné spektrum.. tohle je dobré do kanceláří na šestibarevný graf, ale na filmy ne.. to by jsi z nich fakt nic neměl.. raději si kup 80 cm televizi.. není to sice tak velké, ale obrazový zážitek je na uplně jiné úrovni..

projektor, který se tomu vyrovná, pod 100K nehledej..

Obrázek uživatele Tlumic

No myslím, že se jim vyrovnají kolem 50tis ;) Chtěl bych ušetřit. Sice mám vyhlídnutou LCD 120cm, ale je cenově jinde...
Některé z nich dokáží 1920x1080 což už je celkem slušný. Mám na projekční vzálenost cca 3-4m, takže by to nemuselo být zase tak hrozný. Nepotřebuju mít za každou cenu sytou bílou barvu, aby mi to přímo vypalovalo oči, spokojím se s průměrnou kvalitou ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nejde tak o bílou barvu, tu to zobrazí dobře, ale jde o barvy celkově.. s těmi má každý projektor velké problémy, barvy jsou mdlé atd.. máme podobné projektory Epson ve škole, stály 15K a ten obraz, co z toho hleze, pokud není úplná tma, podobá se to černobílému filmu...

samozřejmě další je pak rozlišení, které je u většiny z nich tragicky mizerné..
já se v projektorech neorientuji, takže bych ani ten správný nevybral, ale tohle je nejlepší dělat tak, že si jej necháš předvést, podíváš se co z něj leze.. když vidim, co z toho, co tu máme, leze, blil bych..

Obrázek uživatele Tlumic

Tak já mám naštěstí o něco lepší zkušenosti. samozřejmě promítat za světla to chce řádnou investici, ale u mne by to bylo šero až maximální zatemnění místnosti.

Poslední dobrou to pořád koumám a možná bych měl i možnost si je nechat předvést, ale chci si nejdřív nějaké typy vybrat abych pak nepřišel za prodejcem s celým seznamem...

Právě, že poslední dobou se výrobci zaměřují i na domácí využití což naznačuje i zavedení 3D(o které nestojím). Ty co jsem tu uvedl, tak jsou mám za to všechny až na jeden nějak specifické pro promítání filmů, některé pro to i přímo určeny.

Samozřejmé je, že ty barvy nebudou za tyhle peníze nikdy tak ostré jako na televizi, ale beru to tak, že jsem se taky celý život nedíval jen na širokoúhlou LCD. Byly tu horší a dívat se na to dalo. Neříkám, že chci být s technologii pozadu a proto se i ptám jestli by mi někdo nenavrhnul nějaký lepší projektor než-li ty zde uvedené...

Obrázek uživatele Tlumic

Jen tak pro ty co se o toto také zajímají:

Momentálně jsem zúžil výběr na

Epson EH-TW450
http://projektory.heureka.cz/epson-eh-tw450/specifikace/#section

BenQ W600+
http://projektory.heureka.cz/benq-w600-plus/specifikace/

oba aktuálně cca 15 000,-

Dále mne zaujal překvapivě levný

Acer X1161
http://projektory.heureka.cz/acer-x1161/specifikace/#section

, který ovšem zatím nemohu doporučit, jelikož jsem se o něm ohledně filmů/ her stále nic extra nedozvěděl.

aktuálně cca 7 700,-

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

co tu bylo horšího? co do barev, CRT nezaostávaly, tedy mimo těch černobílých, ale žádnou starší technologii obrazu jsi určitě nezažil.. co do barev nemají tyhle projektory daleko do diaprojektorů, je to vlastně totéž, jen diapozitiv před lampou může měnit barvy.. a z diáku taky žádné extra barvy nelezly..

já být tebou, rozhodně dám přednost mnohem lepšímu obrazu na LCD TV na menší ploše, než před projektorem, kterej to totálně degrafuje, jediným efektem je větší plocha.. já jsem tedy zastáncem kvality, komprese celovečerního filmu pod 1,4GB je něco, na co ani nekoukám, to je na FullHD monitoru (22") fujhnus.. vnucovat ti to ale nebudu..

s projektory nemám žádnou zkušenost, nemám ponětí, jaké jsou paramnetry toho našeho, ale samozřejmě je podstatné, jakou má projektor svítivost (a mimo jiné i žovotnost lampy) a jakou má LCD panel schopnost generovat barvy.. při jeho velikosti se ani nedivím, že to stojí za prdlajs.. takže pokud chceš poradit s výběrem, já ti bohužel neporadím.. to možná kolegové.. ale za mě říkám projektorům NE.. ne nadarmo se jim stále říka DATAprojektory, ne VIDEOprojektory, i když jsou k tomu "určeny".. ne každé auto, které je označeno jako terénní je do terénu vhodné, nebo v něm obstojí.. ;)

Obrázek uživatele Tlumic

já se tedy nechci nikterak dohadovat, ale vidoprojektory jsou ;) dokonce i specifické Home cinema projektory. Ale to je jedno nechci se dohadovat, každý má na to svůj názor.
Můj je takový, že mne příjde levněji se dívat na obraz z 5m pořízený projektorem než televizí... Co se týče kvality obrazu, tak dnešní projektory už mají taky HD. Samozřejmě pak hraje roli jestli se promítá na stěnu a nebo na plátno. Je škoda, že ti škola udělala tak špatný pohled na projektory. Ale jestli máš čas, tak se zkus podívat po recenzích o projektorech určených přímo pro filmy a hry. za poslední dobu se toho dost změnilo a hlavně i cenově. Samozřejmě dnes to určitě nenahradí televizi, stejně jako ti dnes televize nenabídne úhlopříčku projekce. Je to hlavně o financích a jak jsem už psal, za poslední dobu šly ceny podstatně dolu a výběr je široký.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

souhlasím, ceny celkově v IT jdou dolu extrémně..

souhlasím, jsou i videoprojektory, ale ne za 15 000.. to že jsou tak označeny, je asi stejné, jako když je na zdroji Eurocase napsáno 1000W.. :))

recenze jsou napytel, každý na to má subjektivní názor, musíš to vidět.. já nemám zatím potřebu, ale co jsem viděl, nemám na to kladný názor.. mě naštve i levný LCD monitor, natož pak projektor..

pokud ti to tak bude vyhovovat víc, brát ti tvůj názor nebudu, jde o to, zda jsi zvášil všechny pro a proti, a že jsi viděl, jaký obraz z projektoru leze.. v noci se to ještě dá, ale co pro denní koukání? máš čím pořádně zatemnit místnost? žaluzie jsou málo..

mě třeba i obraz v kině přijde poněkud pobledlý, i když je rozdíl naše Písecké kino a kino v Praze.. na mě víc hraje kvalita obrazu, než jeho velikost, vžiju se do toho i na 15" televizi, když koukám na formule v čistém obrazu a mým osobním názorem je, že 80cm už je dostatečné pro kvalitní zážitek.. z 2 metrů určitě.. brát ti to nebudu, ale doporučil bych ti alespoň si to porovnat..

pokud chceš radu, jaký, obchodníci lepšího obchodu by ti měli být schopni poradit adekvátně, tedy to nejlepší, co nabízí, nemusíš jít se seznamem :))

Obrázek uživatele Tlumic

No problém je v těch 5ti metrech vzdálenosti, kdy mě "malá" 107cm neuspokojí. No tak zatemnění se vyřeší, ale převážně bych to využíval v pozdních hodinách... S tím seznamem mi šlo o to abych měl něco vybranýho a trochu měl přehled. Nerad někam chodím něco chci a pořádně nevím co ;) Samozřejmě není problém dát do projektoru třeba 30tis, ale proč, když se třeba najde levnější stejně výkoný, proto jsem přišel s tímto dotazem právě sem...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak na projektory se zde dostane asi jen minoritně (jsi první :)) ) a my jspe spíš skupinka studentů, kteří rozumí tomu, co už si ozkoušeli..

stejně tak můžeš za 30K sehnat kousek, který je lepší, než ostatní v této ceně.. ovšem tady už bych se já pouštěl na tenký led.. mojí domovinou je hardware "dovnitř" počítače.. ale kolegové by se vyjádřit mohli, až se objeví..

pak snad kouknout ještě po dalších fórech, fórech specializovaných na zobrazovací/projekční techniku.. případně číst komentáře a recenze produktů.. dneska je ale trh opravdu přehlcen bezpočtem modelů, většina z nich je obyčejné spotřební zboží s přehnanou cenou, ale dojemným jménem..

těch 5 metrů je minimální nebo maximální možná vzdálenost? to plánuješ projekci pro spousty lidí, nebo máš jen moc velkou místnost? raději si dám televizi na stolek v dostatečné vzdálenosti.. ale to zas já nevidím jak to máš řešeno.. 5 metrů je ale opravdu hodně i na 100cm televizi.. samozřejmě jsou i větší, ale také podle toho jsou financovány..

zaměřil bych se na kvalitní značky, takže hnedle vyřazuji Acer.. koukal bych snad jen po BenQ, NEC a Epson.. třeba BenQ nevypadá špatně, ale koukni se an cenovku.. rozhodně technologii DLP, na LCD ani CRT nejsou pro tvé účely vhodné..

po pravdě, když už projektor, tak jako jednorázovou investici na věčné časy, FullHD only a aby měl přes 20 000:1 kontrast, čímž se dosáhne snížení blednutí barev na přijatelnou mez.. nemá smysl kupovat teď nějaký za 30K s nižším rozlišením, když HD tu bude ještě dlouho a určitě by přišel čas, kdy by jsi se chtěl toho "obyčejného" zbavit a nahradit ho.. zbytečně by to pak byly vyhozené peníze..

otázkou taky je, jak nejširšího obrazu je schopen dosáhnout, ale zase, potřebuje mít dostatečnou svítivost, aby prosvětlil všechny body při nějaké extrémnější velikosti obrazu, tedy kdyby jsi jej třeba dal na druhý konec místnosti a chtěl natáhnou obraz na celou stěnu, pod 2000 lumenů by byl obraz tmavý..
aspoň to jsou poznatky, které jsem vypozoroval, když jsem si několik projektorů před lety osahával..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.