vhodný zdroj

Dobrý den,
prohledával sem vaše forum, téma správného zdroje se tu řeší hodně krát, samozřejmě pokažde z jinou sestavou. Chci koupit nové PC a stojim před stejnou otázkou.... Protože nedokážu posoudit na kolik se moje sestava podobá jiným tady popisovaným kouskům, musím se Vás zeptat taky jaký je odpovýdající zdroj pro tuto sestavu:
procesor:INTEL Core i5-2400S
deska: Asus P8Z68-V LX http://www.asus.cz/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8Z68V_LX/#
chladič: CoolerMaster Vortex Plus http://www.alza.cz/coolermaster-vortex-plus-d180865.htm
pamět:Kingston 4GB KIT DDR3 1066MHz CL7 ECC http://www.alza.cz/kingston-4gb-kit-ddr3-1066mhz-cl7-ecc-box-d106100.htm
disc: WESTERN DIGITAL Caviar Blue 250GB 16MB cache http://www.alza.cz/western-digital-caviar-blue-250gb-32mb-cache-d195104.htm
dvd:Samsung SH-222AL http://www.alza.cz/samsung-sh-222al-cerna-d244783.htm

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

K čemu je sestava určena? Je složena tak "všelijak", že to nelze poznat.. Každopádně jakýkoliv zdroj bude stačit, myšleno kéž by se Fortron Aurum dělal v 300W verzi, nebo Fortron Black Power ve 350W verzi, ale nejmenší jsou 400W a 450W, přičemž Aurum je energeticky účinnější a tudíš lepší investicí do budoucna.. Ještě bych ale přehodnotil samotné složení sestavy - levná deska, levné ramky, pomalý disk, malý chladič cpu a úsporný procesor s mizerným grafickým jádrem. Uniká mi smysl této sestavy..

Obrázek uživatele Peca

Pro provoz této sestavy by se hodil Enermax Nanx 350W, záleží ale na tom jestli se bude uvažovat do budoucna s upgradem grafické karty na něco žravějšího. Jestli ano tak by to chtělo vybrat podle plánu a jestli ne tak je zbytečně přehnaná deska s chipsetem Z68 (ono to je i každopádně...zatím), na to by stačil chipset H67čka.

Obrázek uživatele Galen

Zapomněl sem dodat že k tomu mám grafickou karu MSI N430GT, která potřebuje min 350W zdroj.Ramky sem vybral podle toho co doporučuje výrobce pro danou desku. Účel sestavy: myslel sem si že běžný provoz obstará grafika v procesoru a při hraní her se přepne na přidanou grafiku (vím není nic moc, ale doposud stačila). Jinak upravuji fotky,přehrávám filmy, video nestřihám.
Ale jestli myslíte že by to šlo složit i jinak, rád si nechám poradit.. .Děkuji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, nevidím jakýkoliv důvod stavět to na základech podstatně dražšího Intelu (hlavně základní desky), když te výkon asi nikdy nebudeš potřebovat.
Ta grafika vážně nepotřebuje sama 350W, je to jen taková ochrana, pokud má někdo naprosto šmejdský zdroj, který na sobě má titulek alespoň těch 350W, tak v něm bude dost výkou, aby utahl grafiku se spotřebou do 50W.. Celkově se takováhle sestava stěží vyhrabe nad 100W.. Takže ano, Enermax Naxn 350W by byl dobrou volbou, pokud neplánuješ upgrade grafiky (s čímž by měl počítat veškerý HW)..

Jak bych to udělal já?
ASUS M5A97 PRO
AMD FX-4100
Gelid Tranquillo rev2
2x2GB 1600MHz CL8 Corsair Vengance
Enermax Naxn 350W
WD Caviar Black LX 500GB

Škoda jen té mizerné grafiky, nějaká slušnější by tomu nevadila..
Vzhledem k cenám se slabší procesor neoplatí, byť by výkonem stačil i poloviční.. Ale tenhle je za velie příjemnou cenu se slušným výkonem. Při úpravě fotek v PS by jsi pak mohl PS trochu upravit a pužívat k akceleraci byť mizernou grafiku s CUDA - i tahle pidikarta je přes CUDA mockrát rychlejší, než nejlepší procesory. http://www.pcporadenstvi.cz/forum/viewtopic.php?t=9938

Obrázek uživatele Peca

Klidně bych do Intela šel, ale procesor bych určitě změnil. 2400S je sice úsporná varianta, ale ono celkově Sandy Bridge do soc. 1155 je dost úsporné a pokud vyloženě nechceš šetřit každou korunu, tak je o cca 600,- dráž 2500K (který lze případně taktovat, což už bude na té desce dávat smysl.
Co se týče té grafiky, tak tady taky postrádám smysl přepínání grafik, protože při využití pouze té 430ky v běžném provozu, nebude spotřeba té karty o moc vyšší. Dnes mají grafiky v klidovém režimu docela nízkou spotřebu.
V celkovém zůčtování zaplatíš tak o 200 více za rok.

Vše se ale odvíjí od celkové ceny PC a jaký opravdu potřebuješ výkon.
Pokud ano, tak vezmi rovnou 2500K a klidně tu Asusku.
Avšak na to co popisuješ že budeš dělat, a vzhledem k použití slabé grafiky, bohatě postačí i3 2100 + deska s chipsetem H67.
S jakou cenou PC tedy počítáš?

Obrázek uživatele Galen

V podstatě je mi jedno na jaké platformě to bude postavené.Intel sem volil kvůli nízké spotřebě procesoru (65w). Váš návrh sestavy vychází cenově téměř stejně jako od Intelu,ale za kvalitnější komponenty.
Dejme tomu že bych zvolil variantu od AMD s tím že v budoucnu bych pořídil o něco lepší grafiku, co všechno by bylo potřeba ještě změnit mimo silnější zdroj (400w)?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Z toho, co jsem vypsal já, by nebylo třeba měnit nic - vpohodě tam můžeš dát grafiku až do výkonu HD6970/GTX570, ale už by se mhla cítit nevyužitá. Plus k takové zdroj 400-500W.

Platforma Intel bohužel vyjde dráž hlavně kvuli základním deskám, kdy za desku stejnch schopností zaplatíš o 1500 více. Deska kterou jsi zmínil odpovídá základnímu AMD podvozku za 1500 korun a i5 bych do ní nedal.
Zmíněná nabídka s AMD tak vychází s lepším poměrem cena/výkon, se spotřebou na tom není zas tak zle, aby to mělo větší význam. Navíc ty čísla, zatímco AMD udává maximální přípustný příkon, Intel udává typický příkon, takže čistě porovnávat tyto dvě čísla nelze doslova.
Stejně tak tak integrovaná grafika taky neušetří kdovíjak závratnou částku (opomněl jsem to zmínit předtím)..

Obrázek uživatele Galen

Dobrá tedy,podle vašeho doporučeni půjdu do AMD s lepším poměrem cena/výkon, i když ten výkon nevyužuji celý. Děkuji všem za rady.Podívám se na tu akceleraci přes CUDA, abych z té karty dostal co nejvíc. Díky.

Obrázek uživatele Galen

Ješte mám jeden dotaz jestli uvedený chladič Gelid Tranquillo rev2 napasuji na desku ASUS M5A97 PRO. Protože u popisu chladiče neni uvedený socket AM3+.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

AMD sockety mají stejné uchycení chladiče už od dob AM2 :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.