SSD do starého NTB

Zdravím, rozhodl jsem se pro koupi SSD. Mám NTB se SATA1 a zvažuju dvě varianty:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H2AN0001FKQ
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H2AN0001L3Z
Vyplatí se investovat více do intelu 330 když propustnost mého SATA1 je pouze 150MB/s ?

NTB je tento:
http://support.acer.com/acerpanam/notebook/0000/Acer/TravelMate6410/Trav...
RAM jsem navýšil na 2GB, systém bude XP (vím že je problém s TRIM, apod., zajímá mě především, zda má smysl kupovat ten rychlejší disk vzhledem k SATA1.)
Případné vlastní zkušenosti (ne jen teoretické tlachání) s provozováním XP na SSD také ocením.

Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Bohužel XP jsem už před 3mi lety opustil. Systém je prostě starý a pro nový hardware nejen nevhodný, ale i limitující..
Nicméně Intel se ti určitě nevyplatí. Ale notebook je už tak starý, že se snad celkově ten SSD nevyplatí. SataI není problém, i tak bude disk minimálně 5x rychlejší proti klasickému disku, také bude mít menší spořebu, čili lepší výdrž na baterii a bude nehlučný. Ale jestli to notebook nějak extrémně oživí? XPčka moc z rychlosti v bootování nezískají. Místo na disku bude pidiaturní, ale pokud ti stačí.. SSD ale není pro nějaké extrémně velké r/w v gigabajtech denně. Je dobrý hlavně na čtení, ale velkým zápisem klesá nejen rychlosti, ale se blíží den D, den smrti. Za normílních podmínek jsou to tak 3 roky, ale jako jedný disk v počítači to bude doba přinejmenším kratší, v závislosti na daném využití (převody vdea, komprese dat, to bude degradovat velmi)...

Nejsem si jist, ale tuším, že notebook nemá místo pro dva disky...

Obrázek uživatele simiruz

Tomáš Bohuněk wrote:
Nicméně Intel se ti určitě nevyplatí.

Děkuji, tušil jsem to.

Ohledně XP: Nechci kupovat W7 do starého NTB, ale nějakou paměť stejně koupit musím, kvůli zálohám. Tak koupím SSD a starý disk nechám v šuplíku na zálohy.

Nemívám na disku více než 40GB. Nekupuju to kvůli bootování, ale kvůli otevírání programů (CADy, 3D grafika,...) Často chci jen nahlédnout do nějakého souboru, ale než se otevře, rozutečou se mi myšlenky... Tak trochu doufám, že to zefektivní moji práci.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To ti samozřejmě SSD přinese v extrémní míře. Ovšem počítej, že v takové situaci se jedná o "spotřební zboží" - tedy něco, co se odkouří těsně po záruce. A jelikož CAD programy jsou obří, bude degradace rychlejší. Jelikož ale nebudeš zapisovat, nýbrž číst, nebude to nijak enormní, životnost se dá předpovědět na něco přes 3 roky. Získaná výhoda je téměř k nezaplacení :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.