Sestava PC - 23790 Kč

Zdravím vás, vím, že zdejší poradci jsou velice skeptičtí k hotovým sestavám a preferují spíše vlastní výběr komponent a následné sestavení. Přesto by mě zajímal váš názor na tuto sestavu. Vypadá velice solidně co se výběru komponent týká, navíc je is windows v 64-bitové verzi. Vyplatí se ji pořídit? Předem děkuji za postřehy.

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051K00040000001G97

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Za 24K vevnitř opravdu skoro nic není. Sestava je nevyvážená - slabší grafika a silnější procesor. Použitá Virtu od Lucidu už je také mrtvá a nezajímavá technologie. Použít pro herní sestavu také desku série "LE", což je víceméně LowEnd, není zrovna dobrý nápad. Jak už je u hotovek obvyklé, jsou to levnější (nejlevnější dostupné) ošizené komponenty, takže ta cena je vážně přehnaná. Jak asi vidíš, disk třeba není ani zmíněn, takže tam bude nejpomalejší z pomalých, velikost cache to nezachrání.. Skříň pak taky neni ideální z hlediska chlazení (je to skříň pro tiché, nenáročné sestavy)

Obrázek uživatele Novaaczek

Po pravdě řečeno, rychlost HDD mě zajímá nejméně :) V případě potřeby není problém dokoupit na systém SSD. Procesor a grafika mi ožizené nepřijdou. Když jsem skládal komponenty samostatně tak mi vyšla cena okolo 23 K, ovšem bez OS. Tudíž ani cena mi nepřišla přemrštěná, právě naopak kdybych to skládal sám výjde to dráž. Jen ta skříň mi moc nesedí, to máš pravdu. Každopádně díky za odpověď.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Rychlost HDD podstatná je. Minimálně je dobré vědět, co za HDD tam je. Pokud plánuješ SSD, je to věc druhá, ale zase aby ten HDD byl vhodně vybrán vzhledem k SSD i účelu. A především jde o tu kvalitu a životnost a nejlevnější HDD není nejlepší cesta.. Ono k bedně za 24K se už moc dokupovat nechce.
Nemám namysli že GPU a CPU jsou ořezané, ale že jsou nevyvážené. Pokud je PC na hry, pak je primární grafika, vždycky. Tady v této sestavě silně dominuje procesor, který FPS nepřidá. Lepší grafiku, horší procesor, zachovat cenu a zvýšit FPS, to je oč mi jde..
Celá ta sestava pokulhává s kvalitou (zdroj, deska, disk, who knows ramky), i když mě překvapil adekvátně zvolený chladič CPU a grafika z dražší série DCII, ta je asi nejkvalitnější součástkou sestavy.
Docela vtipně působí i "spotřeba v zátěži 220W" - samotná grafika si vezme 170W a přetaktované i5 si také řekne o nemálo, k tomu připočtěme zbytek sestavy a dostaneme minimálně 280W a to ještě nepočítám (ne)efektivitu zdroje, která připlácne dalších 15-20%, spotřeba v klidu totéž - takže další klamání zákazníka v praxi..

Obrázek uživatele Novaaczek

OK, díky za rady, každopádně by asi nebylo do věci tam zavolat a poptat se jaký HDD tam skutečně je, ale pravděpodobně se jedná o tento: http://www.alza.cz/seagate-barracuda-7200-12-1000gb-d213685.htm

Co se týká grafiky, opravdu se ti zdá GTX 560ti tak slabá? Mě přijde docela dobrá navíc zvolená verze není ošizená a jak sám píšeš je asi nejkvalitnější součástkou sestavy.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No existují dražší a výkonnější grafiky, jako Radeon HD6970 DualFan která v kombinaci s AMD FX-6200 a ASUS M5A99X EVO přinese o kus vyšší herní výkon s nižším procesorovým výkonem (pro renderování), což je tak nějak logická kombinace pro herní počítač. Přehnaný procesor nemá sysl. Někteří řeknou, že je to "do budoucna", ale faktem je, že v počítačích se vyplatí myslet spíš na to, co využiješ teď, než co bude za 2 roky - stejně už budeš mít za 2 roky na tu dobu přežírající se, topící, zastaralý hardware.. Vzhledem k tomu se vyplatí jít ještě níže a nepřeceňovat dobu a peněženku. Pokud budeš mít standardní 22" FullHD monitor a nebudeš vyžadovat Metro2033 na full detaily, HD6870 a FX-4170 splní dostatečnou službu a ty ještě ušetříš peníze pro chvíli, kdy je budeš potřebovat na upgrade.. Držet se mainstreamu se vyplatí.. Záleží tedy hodně na tom, co a jak chceš hrát. Ale cpaním peněz do přehnaného procesoru na úkor grafiky obíráš jen sám sebe o výkon (FPS), protože v budoucnu bude hraní na tomhle PC troskotat ne kvuli procesoru, ale zase kvuli grafice v maximálních detajlech. Nejnižší detajly her budou asi ještě hodně dlouhou dobu dost nízké snad pro každý počítač..

A ohledně disků Seagate rozhodně nemá na Western, a to jak v životnosti, tak ve výkonu.. Ale jako jo, na HDD sestava nestojí..

Obrázek uživatele Novaaczek

Po pravdě řečeno počítám s tím, že mi to PC vydrží déle než 2 roky :) Tudíž jestli v budoucnosti přijde nějaký upgrade tak to bude grafika. S procesorem počítám po celou dobu životnosti, tudíž nechci žádnou slabotu. Každopádně s nákupem nijak nespěchám a ještě zvažuju zda nepočkat na Ivy bridge. Pak bych samozřejmě počítal i s lepší grafikou, navíc každý další měsíc znamená i vyšší rozpočet :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejen vyšší rozpočet, ale i pokles cen.. Ale IvyBridge bude nejen zbytečné, ale i drahé..
A podle toho, jak aktuálně hry vypadají se nebojím, že by FX-6200 mělo jakékoliv problémy stačit i za 4 roky.. Jenže tak daleko do budoucnosti vidět nelze..

Nutné je ovšem říct, že stejně výkonný procesor bude za 4 roky stát nanejvýš čtvrtinu aktuální ceny a s tím souvisí, že se vyplatí i upgrade procesoru.. S i5/i7 stále narážíš na to, že dříve jak za ty 3-4 roky nebudeš schopen jeho výkon naplno použít, prostě se bude flákat.. Je to jako svítit celoročně ve sklepě, kam přijdeš jednou týdně..

Obrázek uživatele Novaaczek

Jenomže s procesorem bude pravděpodobně nutné vyměnit i základní desku a to už se trošku prodraží. Pokud výkon procesoru 3-4 roky nevyužuju naplno tak mě to až tolik netrápí. Raději si nechám nějakou rezervu a později ji vyplním. Nad tou grafikou každopádně ještě popřemýšlím. Uvidím jak se osvědčí nové Radeony 7xxx a pak se rozhodnu. Každopádně díky za rady.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

U AMD právě bývá zvykem, že nový socket poměrně dlouho vydrží a dostanou se do něj i novější procesory. Samozřejmě bys neupgradoval na nejnovější řadu, ale na rok starý mainstream za pár kaček, což by se ti oplatilo, přičemž deska by to schroustala. ASUS má ve zvyku lepší desky vybavovat i podporou v budoucnosti pomocí BIOSů, navíc porpora pro nástupce Bulldozeru je již jistá a velká pravděpodobnost je i pro jeho nástupce. To u Intelu doopravdy neplatí.. Ale přímo tě od Intelu odrazovat nechci. Pokud máš 5K z fleku navíc, pak je to jasné, ale pokud je chceš od něčeho odkrojit, je to chyba..

Obrázek uživatele Novaaczek

Odkrajovat určitě nechci a jelikož plánuju si ten nový PC nějakou dobu ponechat tak chci kvalitní základ a žádnou komponentu nechci ošidit. Od procesoru až po skříň a zdroj. Určitě máš pravdu, že není dobrá kombinace silný procesor a slaba grafika (zvlášť když PC slouží i na hry), takže ještě pošetřím a uvidím co ty nové Radeony. Procesor intel a grafika AMD mi připadá jako ideální kombinace.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

V tom s tebou souhlasím.. i5 a HD7970 by mi také nevadilo :D

Obrázek uživatele Novaaczek

:)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.