Domácí / kancelářský PC do max. 10 tis.

Prosím o radu na komponenty pro PC sestavu užívanou pro běžné domácí použití (internet, foto, kancelář, hry minimáloně). Prosím ještě o doporuční monitoru (19´´) a bezdrátovou klávesnici a myš. Celkem za vše max. 10 tis. Děkuji za radu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

S tím monitorem to rozhodně nevidím jako reálné, i bez něj by to bylo tak tak, pokud nemáš žádné komponenty z nějakého staršího (ne starého) počítače.. Zvážil bych investici trochu vyšší částky, výměnou bude výkon, rozumná kvalita a životnost, stabilita a bezproblémový chod a jako bonus 22" monitor, který se určitě hodí jak pro práci, tak i pro třeba HD filmy.. 19" jsou tragické hlavně co do barevného projevu, jsou to monitory pro zobrazování office záležitostí v odstínech šedi a 10 základních barvách, ideálně statické, nehýbající se věci..

Obrázek uživatele hermina

Původní počítač je již hodně starý a právě dojíždí, využití tedy žádné. Monitor 19´´jsem chtěla hlavně kvůli místu (malý pracovní stůl), ale možná bych se nechala přesvědčit, hlavně kvůli sledování filmů. Kdybychom navýšili rozpočete cca na 12 tis. a vypustili jakékoliv hry, tak už by s tím šlo něco dělat? Ještě mě napadl jeden požadavek ohledně hlučnosti - rády bych co nejtišší. Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
Obrázek uživatele hermina

Děkuji za odpověď a za návrh, není to špatné a hlavně se cenově vejdeme okolo 12tis. Na co jsem ale zapoměla je nový operační systém. To je dalším 2,5 tis. navíc. Nevíš náhodou je-li možno pořídit upgrade z w-xp nebo visty (tu mám ale jenom v angličtině). Z toho vyplývá, že potřebuji ještě něco seškrtat, třeba ta základní deska se mě zdá zbytečně předimenzovaná. Já to bude fakt použíta pouze na internet, občas přehraji nějaký film a trochu té kanceláře. Nic náročného, žádné grafiky. Počítač není můj koníček, ale zase nechci koupit něco, co za dva roky nepůjde... Díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Právě že základní deska je důležitá. Neovlivňuje ani tak výkon, jako stabilitu - padání systému, modré smrti, životnost, různé drobné problémy. Navíc do budoucna umožňuje docela solidní volnost v rozšiřování a upgradování.. Stavět na desce za 1200 obvykle znamená počítat že se to občas restartuje, nepůjde zapnout, nepůjde něco nainstalovat atp. Stejné je to se zdrojem, k němuž je vše připojeno a jehož chyba (nejčastěji zkrat) ráda zničí i další komponenty počítače. Zde se také nedá šetřit.
Chlazení je pak základem nízkých provozních teplot, čili vyšší životnosti a zároveň nižší hlučnosti. Zvolený procesor je pak dobrým mixem přijatelného výkonu procesoru, ale i grafické části, protože člověk nikdy neví, navíc možné využití grafické části je i v jiných oblastech, jako právě akcelerace médií, obsahu na internetu, nebo třeba Adobe PDF. Někdo musí tedy do lidí tlačit i tyto APU, aby vývojáři měli důvod vytvářet aplikace, které je využijí, což přinese uživatelům ve výsledku více pohodlí, více funkcí a levnější hardware s lepším využitím jeho výkonu.

Chápu ale, že s OS jdeme přes čáru, ale nedá se nic dělat. Dá se ale koupit například licence pro 3 počítače (rodinná) za 3000 korun, kdy další 2 licence se tedy dají použít na další počítače, resp chytře se dají prodat sousedovi atp. Upgrade z Vist sice existuje, ale je dost problémový a nedoporučuji jej pro nezkušené uživatele.. Takže toto http://www.czc.cz/microsoft-windows-7-home-premium-cz-64bit-oem/70092/pr...
A opravdu doporučuji snad jedině přišetřit penízky, protože tady není kde to okousat, resp není kde, aby se takový kup stále ještě vyplatil. Toto je podle mě hodně dost dobrý počítač, byť jeho výkon přímo nereflekuje cenu, ale je cílen na tichost, kvalitu, životnost a spolehlivost, což jsou parametry, kterými se sestavy z obchoďáků za 6000 rozhodně nepochlubí (i když tu záruční lhůtu taky vydrží fungovat)..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.