Seskladaní počítače (*VYŘEŠENO*)

Cau, Muze mi prosím nekdo složit herní počítač do 13-15 tisíc?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jen bedna, nebo i operační systém (nebo jaký máš), nebo k tomu i periferie?

za 15000 nečekej nic herního!

Obrázek uživatele michjas

Za 15 by mel byt snad dobrej ne? Myslim za 15 tsisic bez Monitoru a asi bez Windowsu :D si pak stahnu xD

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no za 15K bude spíš.. obyčejnější.. koukneme, co z toho vykouzlíme, ale pokud nepostavíme něco levného, co se za dva roky nebude dát použít, ale kvalitní základ, který se bude dát později vylepšit, možná se dostaneme přes limit.. no koukej..

základní deska je bytelná, kvalitní a moderní, v budoucnu ji bude možno osadit jakýmkoliv procesorem AMD, nějaká ta paměť se do ní taky vejde..
chladič, jedná se o bombu..
paměti jsou jedny z výkonnějších a měnit je rozhodně nebude potřeba, spíše se přikoupí další 2GB modul
grafárna je našlápnutá, s tou si zahraješ ledacos.. když připočtu jistotu přetaktování až o 40%, jedná se pro skvělou věc nemajetného hráče..
alternativou by byla tahle nVidie, ale to se nám také projeví na ceně.. Peca by ti ji ale určitě doporučil a ono to není špatná grafika.. je výkonnější než HD5770, ale logicky dražší a takové možnosti přetaktování nenabízí.. celkově jsou její provozní vlastnosti horší..
550W verzi..
rychlejší Black by nebylo od věci..
mechanika je standardní..
téměř jakoukoliv..

o tom nelegálním OS se zde ale vůbec nevyjadřuj! :? kup si ho

Obrázek uživatele michjas

jo jo chtel bych spis tak ramku 4 nebo 6GB a procesor tak 4 jadro 3Ghz.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vždyť ani nevíš, co ty čísla znamenaj! ;) neboj, vím asi lépe než ty, jak postavit vyváženou herní sestavu.. docela z toho vylezla si solidní mašinka, lepší, než jsem čekal..

to čtyřjádro, případně vícejádro si koupíš až později, až na něj budeš mít a toto nebude stačit.. chladič by se pro něj mohl ponechat, takže další výhodná investice..

ramku snadno přikoupíš tentýž druhý, třetí, čtvrtá modul.. dva takové moduly ti ale budou stačit dlouho ;) 6GB nemá na hry smysl.. zatím..

momentálně je sestava vyvážená, ale není to zrovna na dlouho, jak říkám, do 2 let to bude chtít lepší procík (Phenom II X4 965), 4GB RAM a tak za 3 roky určitě adekvátní novou grafiku

pokud by jsi zmíněné chtěl už teď, musel by jsi sáhnout dost hlouběji do kapsy ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud se snažíš vymejšlet si cokoliv sám, tak si to postav taky sám ;)

i to, že jsi se přišel zeptat, potvrzuje doměnku, že mám v tomto ohledu asi lepší přehled (a kolegové určitě taky), nežli ty.. pokud se ti nelíbí, co jsem ti postavil, neplýtvej dál mým časem, protože:

ten procesor, co jsi vybral, je sice čtyřjádro, ale ve hrách pro tebe bude silnější dvoujádro lepší.. samozřejmě by bylo lepší dát tam Phenom II X4 955, ale to by jsi musel připlatit..

ty paměti, jo fajn, jsou to 6GB, ale to ti je nanic i kdyby jsi měl grafiku za 15 000.. navíc jsou to levné a pomalé Geily..

ten disk - Seagate ani Samsung bych nekoupi pro jejich úmrtnost.. WesternDigital je v tomto oboru špičkou.. resp ty chceš mít 2 disky? to se ti rozhodně moc nevyplatí, namísto toho se vyplatí investovat do výkonu.. a do disku typu WD Caviar Black..

zrovna grafika rozhoduje o tom, jak výkonný bude počítač na hry.. šetřit na grafice by od tebe byla hloupost..

Obrázek uživatele michjas

Jo jo tak diky

Obrázek uživatele michjas

Poradíš mi jeste s vyberem monitoru?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jasně, na ten máš vyhrazeno kolik peněz? plánuješ jen hry, na které by stačila 19"ka, neboi 22" na filmy? resp dražší 22" za 4000, která by mohla být používána ještě léta, ale pro současnou grafiku by v některých hrách byl záhul ji obsluhovat v plném rozlišení..

Obrázek uživatele michjas

No tak na film se mozna taky nekdy kouknu ale chci spis hrat. Tedka mam notebook malej :D a nic se tam skoro nerozjede. Takže asi si vezmu 19 palcu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

co třeba tento, záleží hodně na designu také, parametrově jsou na tom stejně, ale ty první dva mají LED podsvícení, což je lepší než trubicové CCFL u ASUSu, projevuje se to hlavně tím, že mají poloviční spotřebu.. ve výsledku by měly lepší kvalitu obrazu, ale to by ty LED byly mnohem dražší - tyto levné mají horší LCD panel, takže nula od nuly pojde..

když se ale podíváš třeba sem, uvidíš, že cenový rozdíl k pěkné 22" není tak velký..
něco lepšího bych ale hledal spíš zde, ten druhý mám já.. ten první je ale zase LED, ale ta cena hovoří o kvalitě zbytku..

Obrázek uživatele michjas

diky diky

Obrázek uživatele michjas

No takže na pc mám celkově 19 tisic včetně monitoru. Kamosi rikaji ze lepsi je 4 jadro a vic ramek nevim no :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak kámošovi viřiď, že ť si koupí rovnou 8GB ramek a šestijádro.. zbydou mu pak peníze akorát na uplně úžasnou GF9500 GT, kterou mu velmi doporučuju ;) jen výkon grafiky a tedy i her bude pak asi 5x menší ;)

Obrázek uživatele michjas

:D dik

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ok, fajn :) ještě něco nebo zamykám?

Obrázek uživatele michjas

No chci vedet co na tom rozjedu a tak na jaky detaily a jestli se mi to nebude sekat.

Obrázek uživatele michjas

Treba GTA IV Je to prej nejnarocnejsi hra. Bude se mi sekat na stredni detaily?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

GTA IV z daleka nené nejnáročnější hra, jen je zkonvertované z osmijádrového PS3, takže po procesorové stránce je náročnější, než se čekalo.. ale měla by ti šlapat vpohodě.. nejnáročnější je stále Crysis Warhead a Arma II a tam už bych si troufl tvrdit, že procesor nemude mít dost sil, aby jsi si to mohl zahrát vklidu.. grafika taky nebude mít sílu na plné detajly a ani ramka nebude největší, ale tvoje finance taky neodpovídají hraní těch nejnovějších her na maximální detajly! to co jsem anvrhnul počítá s pozdějším upgradem procesoru a grafiky a přidáním ramky, to dvoujádro není zrovna nejsilnější, ale ve hrách ne uplně nejnovějších a směrem ke starším se ti víc oplatí tohle dvoujádro než čtyřjádro.. samozřejmě můžeš zvážit možnost koupi Athlon II X4 640, ale jak říkám, ve hrách, která jsou schopna využít jen dvě jádra (a to je většina, zejména starších her), bude ten Phenom II X2 555 výhodou.. ale na novější hry, třeba GTA IV už by ten Athlon byl zase lepší.. jenže tam to stejně grafika nebude stíhat naplno, takže teď si vyber.. tak jako tak, upgrade tě nemine, ale ten Athlon je trochu víc na budoucnost, zatímco v přítomnosti ho moc neuplatníš, s Phenomem je to přesně naopak..

Obrázek uživatele michjas

No tak na tom pc co jsem si ted vybral chci hrat treba Mafiu II(Nemusi byt na nejlepsi detaily) a pak GTA IV(to staci kdyz si zahraju tak skoro na stredni detaily aby to nebylo proste nejhorsi) a pak treba ty normalni hry no jako cod2 Bioshock atd...

A jeste k te grafice. Cemu se ta grafika tak rovna u Nvidie?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zrovna tahle se nerovná žádné - nVidia zatím uvedla jen grafiky ve vyšší ceně, a to ještě s téměř ročním zpožděním.. nejbližím konkurentem je pak GTX460, která je poměrem cena/výkon srovnatelná s totuto, ale zaostává v provozních vlastnotesch a umí toho méně, i když zase nabízí PhysX, na kterém je Mafia II hodně založené.. pokud si cheš vychutnat Mafii II naplno, tak si raději kup 1GB verzi od GigaByte.. ale ke každé lepší nVidii (naneštěstí GTX460 tam nespadá), tedy GTX465 a dražší, dostaneš Mafii II zdarma.. jenže tyhle grafiky už tak výhodné nejsou, proto ta akce..

pro tyhle novější hry bych tedy volil to čtyřjádro, ale zase v CoD 2 by ten procesor mohl být omezující, protože umí jen dvoujádra a dvě jádra tohoto Athlonu jsou slabší, než dvě jádra Phenomu.. teď si vyber.. :))

Obrázek uživatele lancelot202

Hele měl bys věřit Tobiasovi. Když si to vezmeš tak ten Phenom II x2 ti bude bohatě stačit na dnešní hry. Ale když třeba nwm za rok budeš chtít upgradovat processor, tak splašíš pouchých 3600Kč na AMD Phenom II X4 955, nebo dražší a lepší verzi 965. A máš compa dobrýho. Kdyby jsi zvolil teď ten athlon, taky by to nebylo špatné, ale musíš brát v úvahu, že athlon má starší architekturu než phenom II. Nesmíš totiž u processorů brát jen počet jader a velikost frekvence. V podstatě ta frekvence na tu by se mělo koukat až na konec. Musíš dále koukat na vyrovnávací paměť atd.

Ale ten tvůj kámoš ten mě dostal až jsem z toho brečel :D . Více jádra v processoru a více ramek dá větší výkon. Tohle někdo vyslovit, tak docela odvážnej, vyřiď mu to :)) . Většinou si lidi když poprvé upgradují pc si myslejí, že stačí přidat ramky a jde vše na max.

Opravdu by ses měl rozhodnout pro ten phenom než athlon.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Sire Lancelote: ono to není starší architekturou, ale hlavně menším a úspornějším jádrem.. a když je něco menší, tak je to pomalejší (to neplatí v případě ATi vs nVidia :)) ).. jinak jsou obojí založené na stejné architekture K10, tedy defacto na K8 architektuře.. ale Athlon je osekaný.. jsou tu právě jen specifická místa, kde bude X4 Athlon lepší než X2 Phenom a to jsou jen aplikace, které striktně využívají 4 jádra.. jenže to starší hry nejsou.. ale přiznejme si, že na starší hry nám stačí i slabší dvoujádro.. ale takové ty novější chudnky, co stále umí jen dvoujádra, tam lidi s E8800 drží dodnes, protože to bývalo jedno z nejsilnějších dvoujader (také šíleně předražené).. je to dilema, ale pokud budeš schopen využít 4 jádra, vem Athlon.. samozřejmě svět bez kompormisů by byl o 1000 korun dražší Phenom X4, který je defacto 2x rychlejší než Phenom X2.. jenže zas u X2 je šance udělat z něj X4 zadarmo, a to je už na pováženou.. :shock: :))

Obrázek uživatele lancelot202

To Tobias: srry, já myslel, že athlon je starší něco jako u intelu cd a c2d, moje chyba

Pravda znovu si našel něco proč by si měl vybrat phenoma. Může odemknout 3. nebo až 4. jádro a dostane phenoma IIx4 za pár korun. Ale je to loterie :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta loterie je 75% jistota na tříjádro a 50% jistota na 4jádro, 20% pak šance na plné čtyřjádro s celou 8MB cache..

no jak řikám, je to dilema, každé má jiný účel, Phenom X4 by řešil vše..

ano, Athlon je starší, Phenom taky.. ale Athlon II je stejně starý jako Phenom II

Obrázek uživatele lancelot202

Aha. Ale stejně toho phenoma II když odemkne alespon 1 jádro, tak s tím chladičem si ho přetaktuje a s výkonem mít problém už nebude. Ale doporučoval bych aby mu s tím někdo pomohl kdyby do toho šel.

Obrázek uživatele michjas

jo jo diky moc za vsechno. Ted jsem hodne porozumel pocitacum to co jste mi napsali jsem vubec nevedel :D
Vedel jsem neco malo to jo jako.
Tak diky Ale chtel bych vedet jak otevrit treba to treti jadro :D

Obrázek uživatele michjas

Stejnak ten PC budu mit tak za 2-3 mesice Tak to mozna neco malo pozmenim.

Obrázek uživatele lancelot202

Běž na pctuning.cz tam někde je myslím návod jak otevřít ty jádra.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zrovna to je takové nejmenší hračka - stáhneš nový BIOS desky přes utilitu ASUSUpdate, restaruješ počítač a až ti bude najíždět BIOS, bude dole napsáno "Press 4 to unlock 4 cores" :) pak se to bude pokoušet, když to padne, tak vlezeš do BIOSu a budeš hledat, kde je Advanced Core Callibration, v tej povolíš místo 4 jader jádra tři, restartuješ počítač a zase se budeš koukat..

další fáze už jsou komplikovanější, ale když se potom v sekci Tuning/modding zeptáš, rád se na to zaměřím detajlně..

rozdávat informace, to je můj úděl..

Obrázek uživatele michjas

Tak diky moc.

Obrázek uživatele michjas

Pomuzete mi pak treba se skladanim pc? Mozna uz ho budu mit za tyden nebo dva.

Obrázek uživatele lancelot202

Jak jako, jako abychom sem napsali podrobně co kam máš zapojit nebo co? :D to teda nwm, jestli si na to netroufáš tak radši řekni někomu zkušenému, sestavení pc sice není moc těžké, ale když nemáš zkušenosti, tak se ti může něco stát. Nezapojíš chladič od proc. a vyhoří ti, nezapojíš napájení graf. karty přímo do zdroje a nepůjde ti atd...

Obrázek uživatele michjas

Nikdy jsem to nezkladal. Ani sem Pc zevnitr nevidel ale vsechno bych to mozna dokazal ale nevim no. No vlastne si to muzu nechat seskladat za 500 v tom obchode no :D

Obrázek uživatele lancelot202

Nebo řekneš kámošovi nějakýmu a máš 500 ušetřeno. Ale hlavně ne tomu kámošovi co mlel o více jader více ramek = více výkonu ve hrách :D to by jsi asi vyhořel :D

Obrázek uživatele michjas

:D to jo no

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sire nestrašte :))

hale, PC je vlastně jen jednoduché puzzle, jen s tim, že tady je trochu průser, když ztratíš nebo rozbiješ jeden díleček :))¨jinak ono vše pasuje jen tam, kam má a zapojit kabely od skříně (8 titěrných parchantů) taky zvládneš, jen musíš vyčíst z návodu od desky, kam.. páč to má popisky, který asi neznáš..

samozřejmě stačí se zeptat a jsem ochoten ti napsat kompletní postup.. a ušetříš na tom, bude tě to bavit a eště si to uděláš pořádně ;)

když něco nezapojíš, tak ne že by jsi vyhořel, nebo by to shořelo, ale přehřálo by se to a vyplo.. ale neni nic nepochopitelnýho zapojit kabel od větráčku na procesoru - snad tě trkne, že ten kabel tam asi nemá bejt jen tak :))

Obrázek uživatele michjas

Na tom webu asi zmyzela ta grafika co jsem chtel

Obrázek uživatele michjas

Jo ta grafika tam neni. Ten pc urcite dokazu poskladat. Tak jakou grafiku si mam vzit

Obrázek uživatele michjas

na grafik umam ted presne 5 tisic

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak vem tuto,.. chachá tamtu jsem ti totiž vykradl já, právě mi byla zaslána :))

Obrázek uživatele michjas

aha :D :)) :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak tu grafiku už zase naskladnili a vrátili do prodeje, takže si vem ten Vapor

Obrázek uživatele michjas

Chci se zeptat jakej je rozdil v tech grafikach naco je ten VAPOR-X treba. Diky

Obrázek uživatele lancelot202

Ten vapor-x je označení chladiče, který používá technologii vapourchamber, což je pomocí odpařovací komora. Je to takový nástupce heatpipu. Když máš tuhle GK, tak si ji přetaktuješ a dostaneš o velký výkon navíc a při normální teplotě. To GK s normálním chladičem by to neutáhla a přehřívala by se ti.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano.. řekne ti to každý, chladič Vapor-X od firmy Sapphire je v současnosti nejefektivnější chladič grafických karet, který můžeš najít (vyjma vodního chlazení).. díky tomu, že je to chlazení tak dobré a proti většině grafiky ATi předimenzované, nabízí tyto "bestie" opravdu skvělé možnosti přetaktování.. nVidia by takové chladiče potřebovala jako sůl, bohužel pro ně, dobře pro mě, Vapor-X je zatím čistě záležitost Sapphire a Sapphire dvorní výrobce grafik ATi (AMD), táhne to s nimi od jejich vzniku a potáhne to jen s nimi do jejich zániku..

FleX je nová upravenina v podání Sapphire, kombinuje Vapor-X a další technické vycyhtávky, obávám se ale, že cenově není tak zajímavá, jako Vapor-X

Obrázek uživatele michjas

Ten vapor-x si asi nekoupim protoze to budu kupovat na jine strance a tam to nemaji.
Tady tuto sestavu si kupuji http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0R7V010QLH0110BL010CJO010QW... kupuji si ji tam protoze mi to tam vijde levnejsi. Muzete mi poradit jakjou grafiku na te strance si mam koupit diky.

Obrázek uživatele lancelot202

Proč nezůstat u vapor-x, na tý stránce ji mají http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140006000000W9V&Search=Ati... . Ale jestli chceš jinou, tak si vem tu, co jsi vybral, ale tu GK už tolik nepřetaktuješ. Ona je v pohodě, ale s tou vapor-x bys to přetaktnul trochu dál.

Obrázek uživatele michjas

Taktovat nepotrebuji. Stačí mi když si zahraju COD6 na střední detaily bez sekaní. A třeba za rok nebo dva si koupím novou grafiku :D. Diky

Obrázek uživatele lancelot202

Cod modern warfare 2 si zahraješ úplně v poho na max. Ona tohle zvládne i starší sestava.

Obrázek uživatele michjas

Myslite si ze na teto sestave si zahraju Mafiu 2 na nejvišší detaily. Aji s tim physx(nevim teda co to je :D) diky

Obrázek uživatele michjas

A jeste neco. Nemam si radsi na tyhle hry koupit 4 jadrovej procesor? fakt nevim.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no třeba Mafia II je dost náročná, na nejvyšší detajly.. já teda na té Vapor-X právě hraju na plné ve FullHD rozlišení, jen ten PhysX mám vypnutý, když ho zapnu, procesor si to nedává (ano, PhysX je zde implementováni v v ořízlé, ale pekelně náročné CPU verzi).. zde je čtyřjádro na msítě, já mam solidní rychlý tříjádrový Phenom na 3,1GHz..

jinak ale ve hrách, kde ani ořezaná procesorová verze PhysX není, počítej s tím, že ti PhysX bude chodit jen na grafice nVidia..

Obrázek uživatele michjas

Jo jo, Kupuji si tuhle http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000VAU. Na tom si zahraju mafiu 2 na nejvissi ne. Bez toho physx. Ani nevim co to vlastne je.

Obrázek uživatele michjas

Jakej si mam kpupit ten procesor abych si to zahral na nejvissi?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak na tom si zahraješ, to jo, ale myslim, že za ty 200-300 příplatku stojí koupit tu Vapor-X verzi..

alespoň proesor Athlon II X4 630..

PhysX je reálnější fyzika, v této hře se projevuje v procesorové verzi jako zničitelnost mnoha objektů - skleněných ploch, dřeva, ošťipování rohů zdí (jen ve velmi málo instancích a jen na sloupech), v té vyšší, tzv. Apex se jedná o pokročilou fyziku oblečení - prostě kabát plamcá kolem těla reálněji, než při vyplém PhysX.. ale tam už může mít i tohle čtyřjádro problém, na mém poměrně silném tříjádře je to problém i na střední nastavení Apexu..

Obrázek uživatele michjas
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

báječné..

a je to vše, nebo mi ještě unikl nějaký dotaz?

Obrázek uživatele michjas

Zatím je to vše. Pak napišu až si ten pc koupim. DIky