Prosím o radu s koupí nového stolního PC

Zdravím počítačové nadšence
jako laik a uživatel počítačů bych potřeboval poradit s nákupem nového stolního počítače. Počítač budu používat hlavně na prohlížení internetu a hraní her, muzika filmy. Moje cenová představa je +- 20 000 Kč, na ceně až tak nebazíruji, chci hlavně aby součástky byly kvalitní a počítač mi za 6 měsíců moc výkonnostně nezastaral.
Prostě maximalizovat poměr cena výkon kvalita. Ohledně výkonnostních požadavků bych si představoval aspoň 2 jádro 8Gb ram a GK aby zvládala DX 9 či vyšší a aby byl PC co nejtišší a rychle startoval. Pročítal jsem si místní forum a internet a všude je pouze k vidění seznam komponentů, ale proč je daný komponent vybrán jestli je výhodný cenou kvalitou či zrovna pasuje do sestavy chybí. Prosím tedy jestli vaše návrhy můžete nějak okomentovat proč jste vybrali zrovna daný komponent.
Ještě by mě zajímalo jestli si myslíte, že je zrovna teď vhodná doba kupovat PC, na internetu jsem si četl že AMD má vydat nějaký nový procesor , Intel taky bude něco nového dělat něco s paticema, ale to už jde technologicky totálně mimo mě. Nástřel sestavy v příloze.
Díky za podnětné odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ta sestava z DDWorldu je viceméně "stejná", jen pár kosmetických změn uděláme... Rád bych se dostal na 25K, resp podívej se na ty sestavy zde doporučované, to co bych ti vypsal (a nevypíšu z nedostatku času minimálně do pátku nebo do požádání) by s tím bylo stejné.. Až se časově uvolním (nová škola, krátkodobý přístup na internet) na víkend, určitě ti moc rád vypíšu proč která konkrétní komponenta. Má to jednu podmínku - nesmíš utéct :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nastíním alespoň komponenty, zkus si je najít a propočítat cenu..
ASUS M5A99X EVO
AMD Phenom 955BE
Gelid Solutions Tranquillo
2x2GB 1600MHz CL8 Corsair Vengance
Sapphire HD6950 Toxic (what an amazing graphics)
Fortron Aurum 500W (nemodulární verze)
WD Caviar Black LX 500GB
LG DVD RW
skříň na tobě, ideálně něco od Cooler Master, Thermaltake, NZXT, Enermax nebo Antec 1300 korun a více
W7 Home x64 CZ OEM...
Zapomněl jsem něco? Zbývá nám hodně peněz?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

19131 +1300 (bedna)
ceny jsou z CZC jestli jsem vybral spravny komponenty :D
limit byl tak tech 25k, jeste dotaz k cemu je vlastne dobrej ten SSD disk v beznym pouzivani vyplatí se? proc jen 4GB ramky neni to v dnesni dobe malo?

PS:Nikam neuteču.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud vidím, limit je 20K. Za 25K tu máme složeno několik sestav v jiných topicích, takže pročíst. K tomu co jsem složil je 4GB tak "na hraně", až přestanou stačit, snadno za pár stovek dokoupíš tytéž moduly.. Utrácet za ně teď je trochu předčasné. Za 25K by ale sestava vypadala trochu jinak.
SSD mají výhodu v tom, že jsou až 3x rychlejší, než běžný disk, takže načítání všeho z nich je rychlejší, ať už jde o spouštění systému, programů, her.. Jejich cena je ale značně závislá na kapacitě, tudíž jsou to disky pro to nejdležitější - systém, základní programy a nejčastěji používané programy. Zbytek,jako filmy, fotky, hry, instalačky, obrazy disku atd patří na klasický levná WD Caviar Green RS, Blue KS nebo pokud i tam chceš zachovat trochu rychlosti, Black LX... Cena/velikost je jedna věc, cena/rychlost druhá..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[64215] deska+GK

zajímalo by mě proč jsi vybral zrovna tu desku co jsi vybral, a u grafické karty jak je snadné/těžké ji přecvaknout na ten vyšší model aby měla vyšší výkon(to se děla nějak programově či hw a nemohu si ji jako laik nějak pokazit když se to nepovede?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Desku jsem vybral proto, že se jedná o ověřený čipset AMD790X, který patří k vyšší řadě každé čipsetové generace a 990X se od něj liší jen nativní podporou nových technologií, jako SataIII, USB 3.0 atd.. Spolehlivost doznala také zlepšení, nový je kompletně BIOS (UEFI) celé řady ASUS M5A9* který je asi nejdokonalejším a nejsmysluplnějším EFI BIOSem ze všech dnešních, navíc je to deska která hodně snese, hodně dovolí, nabízí lepší OC potenciál proti kupříkladu M5A97 PRO, je to celkově takový větší uživatelský luxus, za který se připlácí a cena je docela nízká na to, o jakou desku jde.. Nehledě na to že plně podporuje veškeré chystající se Bulldozer procesory a rozhodně do M5A97 je nejvýkonnější Bulldozer tak trochu na hraně stability desky. Jde totiž i o kvalitu součástek, napájecí části, víceméně i čipset je sám o sobě rychlejší, lépe snáší větší množství disků, nabízí rychlejší sekundární PCIe sběrnici a vůbec více PCIe, USB, Sata konektorů atd..

U té grafiky je to otázka přepnutí malého spínače na boku http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/graficke-karty/test-sapphire-radeo...
Neriskuješ víceméně nic, pouze se dovíš, jestli konkrétní čip je výrobně vadný, nebo mu nic není a je to pouze ve stáji uvázaný plnokrevník, čekající až ho pustíš ven.. Pravděpodobnost že minimálně rozchodíš na základní frekvenci všechny výpočetní jednotky je docela vysoká..
Pokud nebudeš nikterak laborovat, upravovat BIOS atd, stačí přesunout vypínač a vše bude jako z továrny..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[64217] re

Ahoj,
omlouvám se že oživuju měsíc starej topik, ale než jsem se definitivně rozhoupal ke koupi a ještě jsem něco řešil s czc, tak přišly záplavy v thajsku a ceny disku šly rapidně nahoru, tak jsem si řekl že půjdu rovnou do ssd disku a kapacitu doplním až ceny hdd klesnou prakticky k te same sestave jsem vybral OCZ Agility 3 - 120GB je kompatibilní s deskou? co si o něm myslíte? Další změna je u ramek ty jsou kingston pac je tak skoro 800 kč rozdíl. Ještě jeden dotaz utáhne celou sestavu ten 500W zdroj?
skoro final sestava:

Asus M5A99X EVO - AMD 990X
AMD Phenom II X4 955 Black Edition
GELID Solution Tranquillo - revize 2
Sapphire HD 6950 Toxic 2GB GDDR5
Fortron AURUM 500W
CoolerMaster Elite 430
Kingston HyperX Blu 8GB (2x4GB) DDR3 1600 (KHX1600C9D3B1K2/8
OCZ Agility 3 - 120GB

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

800Kč rozdíl, který za to ale stojí.. Blu jsou zrovna ty línější ramky z produkce Kingstonu.. Nějak mi unikl ten rozdíl, srovnáváš 4GB a 8GB kity... Ty vengance bych tam vzal klidně i jako 8GB kity, podle mě nejsou cenově nějak přehnané..

Ano, 500W zdroj to utahne..

Ano, disk je kompatibilní, desce je to jedno, ale vzal bych si raději Knigston V100 kit, nebo lépe, když už SSD, tak žádný lemrák, ať je to znát, takže Kingston HyperX SSD, vysloužil si mnoho ocenění a je to jeden z nejrychlejších SSD..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[64219] re

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84657
vyjdou na 1800, jak si myslel ze ten kingstone je linejsi? jedinej rozdil tam muze byt trochu v odezve u her, pripadne kingstone ma i variantu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=86703
rozdil je hlavne v tom CL8 vs CL9 ne?
ad kingstone hyperx http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=94085
oproti ocz agility http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91127
rozdil 1400 kč a v parametrech rozdily minimalni i když puvodně jsem myslel spis na něj, ale pak jsem objevil agility :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

I Greye jsou líné. mají vysoké časování a zrovna Grey je řada určená na efektivitu odvodu tepla s keramickým chladičem a tak, není určena k výkonu, k tomu jsou modely Ti a pak spíše ty Corsairy..

Nekoukej se na parametry, ale na realitu.. Koukni se na testy reálné rychlost. Kingston nemá konkurenci a OCZ není v grafech skoro ani vidět.. :-)

Obrázek uživatele Hmm...

Za těch 800Kč to určitě nestojí, rozdíl mezi CL8 a CL9 v hrách vůbec nepoznáš a ve většině běžných aplikací taky ne.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

CL8 se občas i poznat dá, jde ale hlavně o chlazení těch pamětí.. I z vlastní zkušenosti mám, že byť Kingstony jsou dobré, hřejí opravdu dost.. Větší chladič na Vengancích prostě chladí lépe..

Obrázek uživatele Hmm...

Ty Kingston paměti by se uchladily i bez chladiče ve skříni z dobrým airflow, ten chladič je uchladí úplně v pohodě, vysokej chladič je úplně zbytečnej a akorát překáží větším chladičům na CPU. Ve hrách CL8 vůbec nepoznáš a za těch 800Kč to opravdu nestojí.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.