Nový CPU do staršího PC (*VYŘEŠENO*)

Ahoj,chci se poradit.

Musím dodat vhodný CPU k těmto komponentům :

MB : Gigabyte GA​-M56S​-S3
RAM : 2x1GB DDR2 PC667
VGA : SAPHIRE HD 3870 512MB DDR4
OS: winXP

Podmínka je,že na tom kompu musí jet BFBC2.
Tzn. minimálně dvoujádro,grafika i ramky pro tu hru stačí - odzkoušeno.

Cenový limit je 1700,- bez DPH v czc.cz (poukaz)
Tento limit značně omezuje výběr.

Díval jsem se a do té desky by neměl být problém osadit většinu CPU AM3 ikdyž je to deska na AM2 - údajně po upgradu BIOSu to není problém.

Podle mě připadají v úvahu pouze tyto dva :
1 - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77891
2 - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=80232

Otázka zní,který bude lepší a nebo bude nejlepší zcela nějaký jiný :)
Díky moc!

Obrázek uživatele danhill

Přidám ještě odkaz na tu desku : http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-m56s-s3_1x/

Obrázek uživatele kolomlyn

Deska je s paticí AM2+ a v nabídce v czc už koukám u procesorů není AM2+. Ty co jsi si vybral jsou AM3

Jinak řeknu ti, že s 2jádrem si moc nezahraješ BC2 (měl jsem intel core 2 duo E8500 + HD5850 a byl jsem rád, že to někdy jelo plynule, se 4jádrem to už je jiné kafe)

Obrázek uživatele danhill

Jo,jak jsem psal,je to AM2 socket ... Ale podle toho co jsem četl,půjde do toho osadit většina AM3 CPU.Stačí upgrade BIOSu na F6H ... A píšou to i v suppport listu k desce... Taky se tomu docela divím,ale asi to fakt jde.Tak proto že si nejsem uplně jistý,tak se raději ptám.

Dvoujádro pro BFBC2 je skutečně minimum (vpodstatě to píše i EA) a proto jsem tam hodil i to tříjádro,to už by mohlo jít slušně,ne?Ale moc nevím v čem snad kromě L3 (která ve hrách zase tak podstatná není) a ceny se liší Phenom od Athlonu (vícejádrových) .

Takhle - ona ta hra jede i na jednojádrovém athlonu na plné detaily a celkem bez větších problémů.
Problém nastává u multiplayeru,tam už je potřeba opravdu lepší CPU ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To danhill: na DDR2/AM2 desku AM3 procesor nenarveš, pokud to neni nějaká nově upravená - procesor nemá DDR2 řadič.. Takže na AM3 CPU zapomeň, nna stránkách se píše, že se deska dělala ve 3 provedení se sockety AM2, AM2+ i AM3 - je pořteba vědět, kterou máš ty, ale všechny jsou v revizi 1.x, takže prd poznáš podle revize.. Musel bys fotku socketu bez CPU, případně kolem socketu by to mělo bejt taky napsáno.. Bez toho se nehneme..

To kolonym: To je taky kombinace, k HD5850 samozřejmě patří 4jádro! :-)

Obrázek uživatele danhill

Jak jsi přišel na to,že deska s jedním označením má tři různá provedení ... Pokud vím,tak AM2 je automaticky zpětně kompatibilní s AM2+ ... A AM3 v době kdy vycházela tato deska ještě nebyl,takže na krabici logicky podpora není psaná,nicméně na netu je spousta příspěvků,že lidé do té desky AM3 cpu dávají ... A jak vysvětlíš teda ten support list : http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=260...
Kde AM3 jsou jasně uvedeny s jediným rozdílem a to ve verzi BIOsu ...

Bohužel na desku se zatím podívat nemohu,řeším to na dálku.
Ale mám serivé číslo,jestli to pomůže : SN0747910815

Obrázek uživatele danhill

Navíc dole v tom support listu se píše :
(Note) If you install an AMD AM3/AM2+ CPU on AM2 motherboard, the system bus speed will downgrade from HT3.0(5200 MT/s) to HT1.0 (2000 MT/s); however, the frequency of AM2+ CPU will not be impacted.

Takže podle mě stačí upgrade BIOSu a snížení rychlosti sběrnice (nebo optimalizovat nastavení) a mělo by to šlapat ...

Obrázek uživatele danhill

Jo a AM3 procesory všechny obsahují DDR2 řadič!Alespoň se to píše na amd.com ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, omlouvám se, zmotal jsem to.. AM2 procesory do AM3 neosadíš (nemají DDR3 řadič), pardon.. Nechal jsem se zmást dělením toho seznamu CPU, pochopil jsem to jako verze desky s konkrétním socketem, nikoliv jako kategorizaci CPU dle socketu - tohle dělení jsem totiž ještě u žádného výrobce neviděl..

AM3 jdou osadit do AM2 desky, ale za cenu velkých výkonových ztrát zejména v herním výkonu (který ocení rychlou komunikaci spíš, než rychlost počítání CPU).. Ale takový Athlon 635+ by se ti vyplatil...

Obrázek uživatele danhill

Nic se neděje.
JJ,taky bych tam nejraději viděl čtyřjádro... jenže to se nevleze do 1700,- na czc a navíc ten Athlon 635+ tam ani nemají ... :(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já myslel kupovat po bazarech.. Ono i x3 450 (to už je jeddno jaký číslo to záleží pouze na frekvenci (rozsah pár set), jen aby to nebylo ***e...) by nebylo od věci..

Obrázek uživatele danhill

Ještě mě napadla jedna věc ... Do desky o které zde mluvíme by pasnul i můj CPU Phenom II X4 955 ,který bych mu mohl prodat a já si mohl do své desky M4A79XTD EVO ​- AMD 790X doplatit a koupit nový cpu ...
Jen nevím co bych do té své desky mohl dát.Teda vím,že všechny cpu AM3 ,ale tak to si můžu maximálně koupit to stejné v šestijádru.
Nevím jestli do mé M4A79XTD EVO ​- AMD 790X budou pasovat i nové buldozery AM3+ FX ??? V seznamu pdporovaných CPU to nevidím ... Co myslíš?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nebudou. Tohle jsem dlouho ověřoval a jediné, do čeho to pasu je jsou čipsety 800 po reflashi BIOSu. Bulldozery už jsou příliš jiné, než aby mluvily s AMD700 čipsety.. Takže jediné, co si tam můžeš dát jsou šestijádra, pokud to má z nějakého hlediska smysl.. 1090T je cenově velice příznivý, nejvyšší 1100T už je docela nevýhodný, nebo aspoň býval..

Nejsem si ale jistej, že bych chtěl do téhle desky cpát Phenom 955, přecijen ta deska jej technicky podporuje, ale to neříká nic o tom, jak jej uhandluje.. Nedělal bych si velká iluze, systém může být nestabilní a životnost desky se o nějaký ten rok zkrátí.. Je to proosté, jako cpát motor z BMW do karoserie Stodvácy.. :-) Navíc ten Phenom už bude degradován rychlostí HT, zatímco tomu Athlonu by to zrovna dvakrát nevadilo..

Obrázek uživatele danhill

Jo díky ... Přes víkend jsme to spáchali ... Dali jsme tam nakonec phenom 3X ,vycházelo to cena/výkon pro ten komp asi nejlépe a jede to parádně na střední detaily zatížení CPU max 70% FPS stabilně přes 60 a pingy na evropské servery okolo 80-120ms - luxus ... Jediné co,tak by to chtělo ještě časem lepší chladič,protože ten boxový je tragedie ... Ale tak to už je na majiteli ... předpokládám že do pár týdnů mu ta helikoptéra v casu poleze na nervy ... Osobně bych to nevydržel asi ani hodinu ... :D ...
Nechávám si své čtyřjádro,kámoš má tříjádro a jdeme na BFBC2 ... BF3 už tam nerozjedeme :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To mě napadlo až teď - jsem si říkal že bych prodal svého Phenoma II x3 720 BE.. Tak asi nic...

Obrázek uživatele danhill

Hm ... škoda ... :) ... Ten samý jsme kupovali ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Za kolik? 14 denní lhůta na vrácení peněz.. :))

Obrázek uživatele danhill

No,zavolal jsem do CZC ... líná huba holé neštěstí ... V nabídce už phenomy x3 nemájí ... Ale ochotný obchoďák ho ještě někde vyšťáral ... za 1500 funglovku i s plnou zárukou a v neděli jsme instalovali ... Myslím,že dobrý kup ... Z poukázky na 1700 tak alespoň zbylo ještě na slušnou pastu pod chladič ... Navíc ten chlap byl fakt ochotný .. asi hodinu zjišťoval a hledal a pak sám volal zpátky ... To bych jim přeci neudělal abych ho bezdůvodně vracel ... :) ... Tobě bych za něj stejně mohl dát akorát ten poukaz :D ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak to se docela máš.. Já ho tenkráte koupil za 2800.. On už neexistuje poměrně hodně dlouhou dobu, takže mě dost překvapuje,ž es ho vůbec sehnal..
Nu dobrá, takže téma považujeme za vyřešené?

Obrázek uživatele danhill

Ano,můžeš zamčít ... Díky moc za vše ...