PC (koupě+prodej)

Mám v plánu si během května pořídit nový PC.

Chtěl bych se vlézt do 15-20k (radeji do 15, 20 jen pokud by to bylo hodne vyhodne v porovnani s vykonem)
Vidím to na i5ku bez grafického jádra.
Nějakou nejlevnější DDR5 grafiku. (asi MSI)
8 nebo 16 gb ram v dual kitu (1600mhz)
A nejspis i rovnou nejaky HDD (tady bych potreboval poradit) - jeslti je mozno prendat ze stareho nebo...

soucasny navrh sestavy vypada priblizne takto:
proc: www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400040000001IE3
graf: www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400040000001TOA
zak: www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400040000001O95
pam: www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000192T

PC by mel utahnout stream, 2 monitory, dostatek aplikaci typu porhlizec hudba... v pozadi. A take samozrejme nejruznejsi MMORPG.

Kdyby nekdo vedle o nekom kdo prodava nejake takove vhodne, NOVE nebo ejste v zaruce. Klidne se ozvete. Pripadne rady ohledne sestavy jsou samozrejme take vitany.

Stare PC:
Zakladka: MSI P35 Neo2
Procesor: Intel core 2 duo E6750 (2.66)
Grafika: MSI NX8800 GTS 320mb
Pameti: Geil 2x1gb
HDD: 400gb (+ druhy, ktery musim zjistit zda odesel, tkay 400 gb, uvazuju ze jeslti funguje, dam jeden do noveho)

Ten PC uz hodne pamatuje, ale zajimalo by me za kolik by se v dnesni dobe dal prodat?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mohu se zeptat, co tě vede ke kombinaci procesoru dvakrát dražšího, než grafika? To máš "přesně naopak", tenhle procesor dělá společníka kartám nad 6 tisíc korun.. Na GT650 si na kdovíjaké detaily nezahraješ, natož pokud druhý monitor bude do surroundu, a né pouze jako plocha pro prohlížeče, etc.
A pokud máš v plánu časem grafiku vylepšit na adekvátní, tak je naprosto špatně zvolená základovka.
Celé to podtrhuje vysněných 16GB ram celkem k ničemu :-)
A když tak koukám na disk... Starý a pomalý disk do nového PC by také byla celkem škoda...

Pokud jde o koupení něčeho staršího, mám tu http://www.czc.cz/9je7jt9v2chmdac5tp7hjhc6s3/seznam, mb+cpu+gpu+op mají už sice těsně po záruce, ale nejsou to žádné šajze komponenty, a je o ně dobře pečováno. Nejdražší je tam asi skříň, zdroj, disk a ssd, všechno nové komponenty, možno samozřejmě koupit bez nich.

Pokud jde o normální sestavu, která by v těhle penězích měla být, zaměřená na hry a multimédia, vypadá takto: http://www.czc.cz/c6bkg491v6jkcbu562laie8h98/seznam

A co se týče té starší sestavy, nevím nevím, do čtyř tisíc, úspěšnější asi budeš součástku po součástce lidem, jimž něco podobného odešlo, a vyplatí se jim jednu komponentu obnovit.

Obrázek uživatele Sobik

Protoze stream zabira spoustu procesoru. Zadne nejnovejsi hry tam hrat nebudu. Obcas nejake to mmorpg typu Ultima online (2d 10 let stara hra) nebo Neverwinter online. Ramky nevim zda mi budou stacit 8gb, protoze jsme presne ten typ cloveka, ktery ma v pozadi otevrenych 10 tiosic aplikaci a nezavira panely v prohlizeci.

Do AMD jit nechci, dival jsem se na testy a byl to des.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zaprvé... Pokud ti to teď funguje na tvém počítači, bude to fungovat na všem.. C2D už je trochu jinde jak Core i* Ramky já mám 6GB a na druhém stroji 8GB, a jedu silný multitasking a naprosto vpohodě. Samořejmě každý bajt navíc je super, ale zas koukni na cenový příplatek, který to nevyvažuje, a kor když by se těch patnáctset+ dalo narvat raději do grafiky, kde to bude mít smysl...

Dále, "testy" AMD: Co považuješ za děs? Jako že jsou slabé? Ale také jsou levné! Ano, nejvýkonnější procesory (nad výkon Core i5 3770K) už jsou jen v podání Intelu, AMD žádné tak výkonné nemá, ale ty je ani nepotřebuješ, nebo ano? Víceméně všechny AMD procesory za stejné peníze nabízí více výkonu, než Intel procesory. A výkon procesoru, to není jako že levný kuchař uvaží guláš hnusnější než drahý kuchař. Tady všichni vaří guláš naprosto stejný, jen někomu to trvá déle, ale není tak drahý. A druhý důvod pro AMD, pokud skrblíš peníze, což ty děláš, je cena základních desek. ASUS Sabertooth 990FX je přímá konkurence pro ASUS Sabertooth Z77. Jsou to stejné desky, na stejně vybaveném chipsetu, jen jedna je pro AMD, a ta o 50% dražší, tak je pro Intel.. A tak to funguje u všech desek, takže deska za 1700 není nic, co bys pod Intela chtěl nacpat. Miminem je MSI Z77A-G45, ideálně ASUS P8Z77-V. Přesně takové desky patří pod i5 3335p, pokud chceš, aby počítač sloužil stabilně více jak rok.

Obrázek uživatele Sobik

Necham si klidne poradit. Vzdycky jsem mel intel, muj posledni PC me stal.. hodne. (ten co prodavam) Ted uz do toho vrazet zas tak moc nechci. Jak jsem psal, chci aby to utahlo League of Legends, stream, 2 monitory, a spoustu aplikaci v pozadi. Nejlepe i nejake y novejsi hry, ale na tom az tak nestavim. Zadne FPS hry hrat asi nehodlam. Takze zadne delo nepotrebuji.

Chci PC, ktery zvladne tyto zakladni veci plynule, v pohode a bez problemu x)
+ by me zajimalo jak vyresit ty HDD, v tom se nevyznam vubec.
+ grafiku byhc chtel urcite nvidii, jsem na ne zvykly.

Taky bych poprosil vyjadreni k tomu starsimu.

Proc mam kupovat zakladku za 2.7k, ktera tam ma milion veci a ja vyuziju... tak 1/5?
Tak samo zdroj 2k, case 2k... srsly?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je to všechno se vším. Deska a zdroj jsou základ pro stabilní počítač - není to o tom, jeslti vlastnosti desky využiješ (neboj, využiješ), ale jestli deska zvládne co po ni chceš. Když budeš levnou desku přepínat silnými komponentami, její napájecí kaskáda se sesype, chipset začne padat následkem dlouhodobého působení vysoké teploty.. Po roce to začne být nestabilní, po 3 letech nefunkční. Kvalitní desky pod Intel začínají kolem 2500 korun, pod AMD se dají sehnat dobré podvozky kolem 1800. Optimum je pak 3500 pro intel, 2500 pro AMD, pokud právě chceš, aby to bylo v pohodě a bez problémů :-) Kup si levnější, ušetříš teď, ale později budeš nucen koupit si desku novou, takže ve výsledku tě vyjde na 5K.
Zdroj je totéž, levný zdroj zabije komponenty dříve, případně se mu dříve vypečou kondíky, atd. Bavíme-li se o kvalitní sestavě, koukej od 1500 výš.

A skříň má na svědomí dvě věci - pevnost, aby se pod těžkým CPU a GPU chladičem deska neohýbala (ohyby snižují životnost, zvyšují šanci selhání), a pomáhá i při transportu - u levných skříní do 800 (bez zdroje) je obvykle nejpevnějším prvkem právě základní deska, což není dobře - z dlouhodobého hlediska.
Druhá její funkce je chlazení, větrání. Je super, že mají komponenty výkonné chladiče, ale pokud vzduch nejde ven, a točí se ve skříni, zachvíli se to začne vařit. Dobrá skříň je pevná, má dobře řešený aifrlow (zpředu dozadu), v základu dva tiché ventilátory, otvory a úchyty pro cablemanagement, dražší skříně kolem 2K už mají i prachové filtry, antivibrační podložky u HDD, bezšroubové úchyty mechanik, a nevypadají tak plastově. Nezvýší ti to výkon, ale "nesníží" to životnost a dodá na komfortu a eleganci. A jak si jí jednou koupíš, vydrží i 10 let, pokud se ti podaří udat jen vnitřek počítače... Třeba ta Enermax Hoplite, kterou mám já, v Česku skoro není, a je pevná, vypadá okázale (není přeplácaná, přesto dravost neskrývá), je prostorná, má dobrý cablemanagement, hodně dobré větrání, skoro všude prachové filtry, možnost skovat nepoužívanou mechaniku pod krytku, gumou vyložený a uzavřený box pro HDD pro lepší odhlučnění, a ještě dva hot-swap šuplíky, a také rozdělovač pro dva další větráky. Taky stála skoro trojku :-) Škoda že teď už mám primárně notebook.

Vlastně.. každá komponenta počítače má svůj podíl na celkovém dojmu z něj, a pokud na některé budeš šetřit víc, než se sluší, může být v konečném důsledku zklamaný. Řekneš si, že se uskromníš, a že ti to nevadí, ta hnusná skříň, a pak se v ní pořežeš o výlisky v šuplíku mechaniky, nebudeš mít kde uchytit kabel k procesoru, aby neskákal do větráku, disk bude drnčet, bočnice půjde blbě sundat, ledka bude otravně svítit ještě k tomu v hnusné barvě, přesní audio nebude fungovat, konektory PCIe karty nebudou sedět do zadního panelu, budou ti chybět šroubky pro instalaci druhého hdd, větráky ve skříni nebudou mít PWM regulaci.. A to jsem jen u skříně, jakou je třeba CM Elite 311. Je jednooká mezi slepými, levnější bych už opravdu nedoporučoval. Ale "jen" za tisíc korun příplatku se zbavíš celého tohoto odstavce problémů.
Levná neozkoušená základovka ti nebude chtít zbaštit paměti, chipset se bude přehřívat, sakra já jsem se rozepsal :D

Jak se ti jednou takové lepší komponenty, která nezvyšují výkon, dostanou pod ruku, začneš je považovat za standard.

nVidi ti rozmlouvat nebudu, v poslední době se nabídka celkem vyrovnala, a je jen na tobě, který obraz se ti líbí víc (a to posoudíš jen, když je uvidíš vedle sebe). Třeba Supersample AA, pokud tě zajímá dobrá kvalita obrazu a vadí ti "tancující pixely". To třeba GeForce neumí a Radeony ano. LoLko takhle z hlavy nevím, ale to nepatří k nejnáročnějším, a GT650 by si s tím měla poradit. Nejvýhodnější je teď ale z nVidií 650 Ti Boost, které navíc zvýšíš výkon tím, že budeš mít skříň s větším průvanem :-)

Co se disků týče, záleží na tobě, ale věř, že SSD by se ti líbilo. Na systém a nejhranější hry a aplikace, opravdu to dodá systému na agilitě, a v určitých situacích zrychlí až 100x. K tomu větší ale pomalý disk jako vypínací skladiště na filmy a statická data, pokud by ti stačil, tak klidně ten 400GB co máš. Ale hodit na pomalý disk systém, zbytečně by jsi se připravil o ten "wow efekt" z nového počítače. Se SSD by jsi z toho udělal "ultra wow efekt".

Na to staré jsem koukal a i jsem se vyjádřil (v editaci příspěvku). Tenkrát to bylo drahé, a vidíš, že se vyplatilo jít do kvalitnějších komponent spíš než do hrubého výkonu. Ale za víc jak 5K to podle mě nikomu neprodáš, protože teď už ti vnitřnosti tvého počítače strčí do kapsy kdejaký notebook, nebo desktop se základním APU od AMD, pokryje grafiku i procesor. Navíc bude v záruce, a ne těsně před smrtí :)

Obrázek uživatele Sobik

Dobra, takze konecny navrh je tedy zhruba tento? http://www.czc.cz/aihrp8ed74hfu8dpc3l47hsvbb/seznam

Nebylo by mozno tu grafiku vymenit za o neco levnejsi? i ten zdroj? Preci jen nepotrebuji ten PC na tak vykonne hry po graficke strance. Nechci hrat na dvou monitorech, na druhem monitoru chci mit napriklad chat ze streamu nebo facebook... ten chladic jsme v zivote nevidel ze zvedavosti kam se to dava, potrebuju to?

Jsem ochoten pristoupit na to AMDcko, nezda se mi to nakonec tak spatne reseni, s ohledem na to, co s tim PC potrebuji. Ale ta grafika s tou zakladkou a zdrojem se mi zda proste az moc. Nechci hrat zadne FPS hry a kdyz uz, tak pouze ty starsi. Takze by pro me bylo v tuto dobu daleko vyhodnejsi na tom usetrit, ne?

Ten SSD bych tam chtel, nejaky 60gb by mi myslim na system uplne stacil. Neco takoveho? http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400040000001SK5
Muj stary HDD WD4000AAKS 400gb/7200rpm, sata/300 (neubral by na vykonu PC?)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jistě, dá se to upravovat, tohle ždímá maximum pro hry, zahraješ si na tom po pravdě vše na nejvyšší nebo vysoké detaily.
Záleží, jak moc náročné hry chceš hrát, a jak moc dobře.. Ono že to rozběhne je jedna věc. Ale že to pojede plynule 60FPS v každé situaci, to už je jistý komfort, který oceníš, ale samozřejmě je za příplatek, který to asi nevyváží...
Ideální průměrná herní karta je Sapphire HD7770 OC zmíněná zde http://www.czc.cz/dhogn796v6jcjb0qlrh96383ad/seznam celkově by ti asi stačila i tato sestava, to záleží jak moc od toho chceš.. I do ní by se dalo prásknout to šestijádro, které je cenově asi nejvýhodnější mezi procesory vůbec...

No ubral by hlavně na načítání systému a aplikací, takže 60GB SSD na systém a pár her je ideální volba, třeba SSDnow.. Nečekej od toho pětiletou životnost, ale až ucítíš tu rychlost :-)

Obrázek uživatele mmfmoc

Fůůů, vy jste se tu teda rozjeli :)
Nebudu to celé číst, jen bych si přisadil, že podle mě je optimální průměr spíš HD7790
http://www.czc.cz/asus-hd7790-dc2oc-1gd5/126182/produkt

OT: Dražší kuchař rozhodně neuvaří stejný guláš, jako levnější, to tě musím vyvézt z těžkého omylu. Ani nejde o rychlost. Každý kuchař ho uvaří jinak, protože guláš je naprosto specifické jídlo. A co víc, i u jiných jídel se budou ve spoustě věcech rozcházet, protože vaření není jen o tom, že do hrnce naházíš věci, co máš napsané na papíře.. :)

Obrázek uživatele mmfmoc

Ještě ke konečnému návrhu. Vzít levnější 1TB disk!
http://www.czc.cz/seagate-barracuda-7200-14-1tb/99689/produkt
A když to zpětně pročítám, tak místo HD7850 OC bych vzal GTX660
http://www.czc.cz/gigabyte-gtx-660-ultra-durable-2gb_4/114364/produkt

Pokud se samozřejmě nerozhodneš pro HD7770/7790.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mmfoc: kuchaři v tomto případě = procesory. AMD i Intel, oba uvaří naprosto stejný guláš do posledního bitu. Narozdíl od kuchaří.

Než GTX660 se vyplatí 650Ti Boost, což?

Obrázek uživatele Sobik

Tak, abychom to uz nejak shrnuli.

Moje predstava vypada nejak takto:
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_1KIP011SK5011PJ2011VE2010Z3...

Sestava by mi mela vydrzet alespon ty 3 roky.

Chtel bych tam dat tu 650Ti, asi... pokud neni vyhodnejsi nejaka ta radeonka. Pak uz jen vybrat vhodny zdroj podle te grafiky. Do case by se to melo vsechno vlezt, doufam? http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106140&Search=650ti&SearchType=...

HDD vemu jen ten SSD 60GB a uvazuju, ze tam zkusim dat ten stary. Popripade koupim nejaky 500GB, moc mista nepotrebuju.

Ten chladic co co jste mi odkazovali z czc.cz jsem na alfe bohuzel nenasel. Je to nezbytna soucast? Objednavat mam totiz v planu u alfy. Mam s ni lepsi zkusenosti a koneckoncu jsem z Ostravy.

Pokud by to bylo alespon trosku mozne, odkazujte me primo na komponenty z alfy, abych se pak nesekl a nevybral treba jiny model.

Dekuji za trpelivost, vim ze to semnou nemate lehke x)

Na druhou stranu vas musim pochvalit, protoze jsem psal na vice for a tady se mi to zda asi nejodbornejsi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jaj, na ten chladič jsem zapomněl... No Core i5 3335p, a nebo i FX-6200 už topí "celkem dost", a boxové chladiče je sice uchladí, ale hlučí, a zbytečně drží vyšší než nutné teploty, čímž snižují životnost, zvyšují spotřebu, eventuelně snižují výkon. http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140000000000188U

Výhodnější je podle mě stále Sappire HD7850 OC 2GB.

Určitě vem FX-6300, stojí stejně a je to nová revize.
Druhý odkaz je asi špatný.. Nicméně jo, do 430tky by se to vejít mělo i s tim Gelidem.. Jinak konkrétně tyhle ramky vs Gelid je potřeba dát ramky o slot dál od procesoru, do slotů označených A2 a B2, jsou trochu vyšší a musel bys štělovat větrák na chladiči.. Takhle budou o to lépe chlazeny navíc..

Obrázek uživatele Sobik

Takze jsme se dopracovali k tomuto?
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?eid=104140

FX-6300 je levnejsi a mene vykonny nez 6200? Nebo to je jen na oko lajka? x)
Ohledne toho procesoru, msuim se priznat ze uvazuji nad osmijadrem FX 8350, udajne je uplne nekde jinde nez ostatni procesory AMD. A pokud tomu tak skutecne je, asi bych ty 2000 jeste vyhrabal. Nebo to uz by ten procesor az moc vycnival a byl by zpomalovan zbytkem pc? Na stream atd by to 8mi jadro bylo vyhodnejsi, ne?

Tu Grafiku si nakonec tedy priplatim... snad nebudu litovat.

Ted bych uz asi jen potreboval vybrat vhodny zdroj.

A naposledy se zamyslet, zda je ta sestava vyvazena a cenove vyhodna.

Obrázek uživatele Sobik

tato sestava mi byla doporucena jinde:

http://www.pc-help.cz/download/file.php?id=25472&mode=view

Obrázek uživatele kiko261

Ja osobne úplne súhlasim s T. Bohunkem myslím si že tu nieje o čom ... :-)
Toto http://www.pc-help.cz/download/file.php?id=25472&mode=view čo ti poradili na tom pchelpe tak to je dosť veľká blbosť ako mraky:
1.Na tejto doske nerozchodíš žiaden 8 jadroví procesor od AMD keďže táto doska zvláda tepelný výkon procesorov do 95 TDP tento 8jadroví cpu vyžaruje 125TDP
2.Základna doska neobsahuje ani vstup PCIe 2.0 má 1.0 tá grafická karta ktroú ti tam navrhly je síce dobrá ale je určená do vstupov PCIe 2.0/3.0
3.Ten chladič ARCTIC Accelero Xtreme Xtreme PLUS II je ti akurát tak na dve veci... keďže je to chladič na grafiky a tá grafika svoje fany má
***Nechcem nikoho ponižovať ani strápňovať ale fakt ti tam poradili hlúposť.
Neviem ako je to s cenamy ale fx 6300 je o niečo výkonejší od fx 6200 a hlavne má o veľa nižšju spotrebu, čo sa týka 8 jadrového CPU FX 8350 podľa mňa ho moc nevyužiješ...

Obrázek uživatele Sobik

A mohu jeste k tomu 8mi jadru do puvodni sestavy a konecne zhodnoceni?

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?eid=104140

+ zdroj, prosim prosim x)

Obrázek uživatele kiko261

Sobik wrote:
A mohu jeste k tomu 8mi jadru do puvodni sestavy a konecne zhodnoceni?

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?eid=104140

+ zdroj, prosim prosim x)


Skús sem dať linky ten košík je prázdny :)

Obrázek uživatele kiko261

So zdrojom ti moc nepomôžem ale myslím že tento by mal byť dobrý http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140006000000143M&Search=Fo... vidím že tam nemáš HDD pokial ti tých 400GB naozaj stačí pokojne si ho tam daj inak ak by si si do budúcna išiel kupovať nejaké HDD môžem odporučiť značku Western Digital :-)
Moje zhodnotenie zostavy:
Využitie pre hranie najnovších hier na Ultra detailoch - nieje problém
Nejaký prehliadač ? - bez problémov
Jednoducho takúto podobnú zostavu beriem aj ja ibaže tam budem mať 32GB SSD :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

http://www.pc-help.cz/download/file.php?id=25472&mode=view tomu se obloukem vyhni... Základovka za litra (navíc stařešina) do herního PC? Fakt? A zybtečně silnější CPU na úkor GPU.. Myslím, že FX-6300 (stojí stejně jako 6200 btw a výkonnější o moc není, spíš úspornější) ti udělá dobrou službu a lepší grafika tě určitě nezklame...

Ještě by to chtělo (hodilo by se) malinko přitlačit na skříni, kamarád to strčil do velmi velmi dobré NZXT Lexa S, ale to už je na tobě, 430 je přecijen už cekem slušná skříň..

Jinak tedy Auruma, nebo Seasonic S12II, ale Seasonicům jsem se spíš vyhýbal, teď jsem jich tu pár "schválil" a už se množí stížnosti, jeden špatný už při vybalení, druhý se poroučel po týdnu... Ještě že jsem si tenkrát koupil toho Enermaxe Pro82+ 425 :-)

Obrázek uživatele Sobik

No a ohledne toho 8mi jadra? Nebylo by vhodnejsi nahradit tu 6ku?

Ten Aurum 500W by mel tedy stacit?

Nad skrini premyslet nemusim, prakticky by se s tim pc hybat nemelo. A kyz tak maximalne nejaky prevoz autem. Do toho dalsi penize cpat uz nechci.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No jasně, pokud nikde jinde neubereš, a připlatíš si na 4jádro, tak FX-8320 je velice dobrá volba opět v poměru cena/výkon.. FX-8350 už dělá jen menší posun, za který ale zaplatíš více, a byť je stále výhodný jeho poměr cena/výkon je horší jak u 6300 nebo 8320.. Ale šestijádro ti bude stačit... Obvykle stejně využiješ jen 4 jádra pro nějakou aplikaci, a dvě ti zbydou pěkně na systém a filtrování zátěže na pozadí..

Stačit pětistovka určitě bude, navíc je to dobrý zdroj s vysokou účinností, modulární kabeláží..

Jinak abych ti nastínil experty z PC helpu, včera jsem do dneska do 4 do rána s kamarádem operoval 4 takové přístroje, u jednoho jsem konstatoval smrt, jeden má za sebou 100 infarktů a taky už je mrtvý... Levné základovky, špatně větrané skříně, box chladiče na procesoru, levné zdroje, výkonné procesory a grafiky s horším chlazením...

Obrázek uživatele Sobik

Ja jsem radeji obepsal vice for, abych mel sirsi zaber. x) Vas jsem koneckoncu pochvalil, zdal se mi vas pristup daleko odbornejsi x)

Takze z tech 4 procesoru tady http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=15L140083097&fGrp%5B%5D=10530&F... si klidne mohu prihodit tu 8320, ano? Nicemu by to nemelo uskodit. A u streamovani by se mi to myslim mohlo hodit. Navic bych byl rad, aby ten PC nejak sel s dobou a vydrzel.

+ k tomu asi prihodim i vykonnejsi a hezci vetracek: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400830TZ0AM1FQK
To myslim nebude spatny napad? Kdyz uz tam je ta bocnice a vemu lepsi procesor.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Špatný nápad to není, ale pokud se na to zpětně podíváš, ještě chvilku po troškách přidávej, a dostaneš se zpět na Core i5 a grafika zůstane :D

Jinak do sestavy ho klidně hodit můžeš, je na to připravena, a ta 8320 je ještě velmi výhodná (výhodnější jak FX6300, jenom už je "dražší než jsou lidi ochotní"), a neuškodí ničemu...
Proti chladiči nic nemám - jeho výkon není potřeba, ale obecně FX-ka jdou slušně taktovat a deska k tomu předpoklady má, na tom Gelidu bys ho mohl poprosit o 4,5 GHz, kdybys chtěl... :-) To už se ale s "user experience" dostáváme o level výše :-)

Btw za pochvalu děkujeme, moc si jí ceníme! :-)

Obrázek uživatele Sobik

DObra tedy, spokojim se nakonec asi s tim 6ti jadrem, jeste uvidim. Kazdopadne to bude bud to nebo to a tim bych to asi nejak ukoncil. Za vsechyn rady moc dekuju x)

Jediny dotaz... pri pretaktu prichazim o zaruku, ne? Drive tomu tak bylo, nevim jak je to ted x) Ta ztrata zaruky se tyka pouze taktovaneho hardwaru, nebo veskreych komponent?

Kamarad mi ted rikal, ze mi nepasuje grafika na zakladku - je to pravda?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A může se nám kamarád rozepsat, jak k tomuto závěru došel? :-)

S taktováním je to složité - v praxi totiž to nemá kdo jak poznat. Procesor si nevede log na jakém jel taktu, on jen funguje tak, jak mu deska káže (hodiny, které určují takt, jsou na základní desce, a dají se nastavit, aby tikaly rychleji). Hlavně ti ale dnes už nehrozí kdovíjaké riziko - nejdeš tu do extrémů, na limity hardwaru, tyhle procesory dávají pod dusíkem 8 GHz (btw světový rekord asi 8,6 je s FX-8150), 5,5 pod vzduchem. 4,5 je imho prdlajs. Hlavně pojedeš pomalu, po kouscích, a pokud budou teploty dobré (což s tímhle chladičem budou), tak už záleží jen na tvém kusu - jak moc který konkrétní zvládne. Není to o tom, že by se spálil, ale spíš že bude nestabilní, bude padat restartovat atd. Takt o snížíš na stabilní, těch 4,5 by mělo být naprosto s klidem. Vesměs všechny modely FX jsou "Black edition" s odemčeným násobičem pro snadné taktování, nějakou alchymii se základním taktem, napětím atd, to už chce si přečíst pár článků, pak bys z toho 5 GHz také dostal, pokud patří tvůj kus mezi průměrné a lepší (to neovlidníš, jen zjistíš). Ber to jako takovou motivaci. Taktování je sranda, věda, něco se naučíš, zadarmo získáš výkon, ale samozřejmě je to jen "bonus", který můžeš třeba využít i později, když pocítíš, že ti výkon přestává stačit.. Stejně tak můžeě lehce a snadno posunout i grafiku..

Já mám procesor i grafiku lehce taktnuté už jen pro ten pocit, a taky proto, že jsem měl smůlu na ne zrovna ochotné kusy :D

Obrázek uživatele Sobik

Kamarad:

potrebujes na zakladni desku PCI-E 3.0 x16
grafarna ma Rozhraní PCI Express x16 3.0 a na desce mas pouze 2.0 x16

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ať si kamarád (jen ne na Wikipedii) přečte něco o pojmu zpětná kompatibilita, případně o rozdílech mezi PCIe 2.0 a 3.0. :-)
A pro tebe zjednodušeně, 3.0 je vesměs jen 2x rychlejší, což je spíš "do budoucna", v současnosti to omezuje jen nejvýkonnější dvouřipové karty s přetaktováním pod dusíkem, možná. Karta, jako tahle, se zdaleka nemůže dostat na limit propustnosti PCIe 2.0, protože tak rychlá zase není. :-) Fungovat bude, vše je stejné, a nejsi první, kdo takovou kombinaci má, a navíc PCIe 3.0 jako takové zatím podporuje snad jedině X79 superhighend chipset Intelu, tedy desky nad 8K, takto se výrobci grafik snaží tlačit na výrobce desek, aby už ty PCIe 3.0 začali osazovat, aby až je bude třeba, byly už všude..

Obrázek uživatele Sobik

Jeste jedna vec. Docetl jsem se na internetu, ze u Win 8 maji FXka narust vykonu. Je to pravda? Pokud ano, da se Win 8 prepnout do klasickeho vzhledu?

Dodavam odkaz na clanek:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/25604-procesor-amd-fx...

edit: koukal jsem, ze ten procesor ma pozadavek az 125W, grafika 500. Vim ze ten aurum bude asi kvalitni, ale bude skutecne dostacujici?
Nebylo by lepsi vzit tento? http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NM1PVE
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NM143O

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je to pravda, ale na WIn7 vyšly také nějaké patche a úpravy. Jak je řečeno v článku, rozdíl to není nějak úplně fatální, vidět je to pak spíš ve srovnávacích grafech procesorů mezi sebou, ale v reálu ne. Nicméně od Win8 tě neodrazuji. Existuje tam plocha, i když tam není klasické Start tlačítko, jako start nabídka totiž funguje právě metro obrazovka. Mě se to nelíbí, ale třeba si zvykneš, něco na tom je. Existují i různé úpravy shellu pro přidání klasické start nabídky, ale jsou to neoficiální věci, které sahají hluboko do systému, takže jsou tam určité šance, že to negativně ovlivní výkon, případně stabilitu...

Grafika samozřejmě počítá s tím, že v počítači procesor máš, reálná spotřeba téhle karty je někde kolem 200W v zátěži, ožná ani to ne, celkově se s počítačem přes 400 W nedostaneš, navíc jsou to úsporné komponenty a při normální práci se můžeš dostat dost pod 200 W, kdy už by přehnaný zdroj byl neefektivní. A předpokládám, že v takové zátěži budeš většinu času. www.pcporadenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc

Obrázek uživatele Sobik

Takze jeste "trosku" upravena varianta, jelikoz jsem zjistil, ze ta grafika je pro me proste nadstandart, ktery v blizke dobe nevyuziju. Proto jsem schopny usetrit penize a prejit na tohle. Omlouvam se, ze opet otravuji x(

Sestava by mela byt schopna upgradu graficke karty, kdyby toho nahodou bylo potreba a vyslo neco super, co opravdu potrebuju hrat x) Takze kvuli toho mam problem se zdrojem...

Taky by me zajimalo hodnoceni case. Elite 430 je udajne dost mala a ta kabelaz je tam trosku problemova.

MB: GIGABYTE GA-H77-DS3H - Intel H77
CPU: Intel Xeon E3-1230V2
GPU: GIGABYTE HD 7770 Experience OC 1GB
RAM: Corsair Vengeance Black 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL8
SSD:Kingston SSDNow V300 - 60GB
Case: Zalman Z11
Chlazeni: GELID Solution Tranquillo - revize 2
Zdroj: Fortron AURUM 400W (nebo jeho 500W varainta)

17 119 Kč

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jakou matematikou jsi prosímtě vymyslel Xeon? To si tam hoď raději Z77 desku (MSI Z77A P45, ASUS P8Z77-V) a i7 3770K nebo i5 3335p.

Obrázek uživatele Sobik

Byl mi doporucen, ze se jedna o levnejsi variantu i7ky. Samozrejme naprosto netusim, v cem je rozdil.

Ted ctu, ze jde o serverovy procesor. XX.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No upřímně, tady něco nehraje... Xeony teda patří do serverů, pro tebe je podpora ECC pamětí zbytečná, ale jinak se zdá, že je to jen 3770 s nižšími takty, uzamčeným násobičem a bez grafické části, takže jo, mohl by být výhodný. Ale ještě jsem neslyšel o nikom, kdo by jej do běžného/herního počítače dával.. Kdyby měl být tak peckózní, všichni by si ho dali namísto 3770 protože jeho grafické jádro nikdo z nich nepotřebuje... No zkusit to můžeš. :D


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.