PC 20 000,- co k sobě?

Hezký den přeju,

Chtěl bych koupit nový počítač za cca 20000,- (plus mínus 1000 – 2000,-). Mělo by to být na domácí i nějaké pracovní potřeby, hry, tvorba 2D – 3D grafiky.. atd. Časem tam i něco přidat a tak. Už se v tom nějakou dobu šťárám, ale nevím co přesně k sobě. Mohli byste mi trošku pomoc? Vím jistě, že chci AMD (4 nebo 6 jader) procesor a asi ASUS M5A99X EVO desku. Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli gr. kartu GeForce nebo Radeon, občas někdo řekne, že tam musí být Radeon když mám AMD procák, někdo jiný zas říká, že je to jedno. Každopádně buď GTX 560 Ti nebo HD 7850 (možná míň, nevím). Paměti 4 GB (možná víc, nevím). Disky WD CaviarBlack 500 a WD CaviarGreen 1T (možná víc). A potom zdroj… ten vůbec nevím, který je lepší, spolehlivější a jaká výkonová hladina by stačila (popřípadě i dál na nějaké to vylepšení). Díky za jakoukoliv radu, či názor.

Obrázek uživatele Peca

Je jedno jestli máš grafiku od AMD či NV, v kompatibilitě problémy nejsou, to jsou mylné doměnky některých lidí.

Na 560ti se vyprdni a koukej spíš už po řadě 7xxx od AMD nebo řadě 6xx od NV. To jedině, že by jsi sehnal tu 560ti za pěkný peníz, což už nyní nebude asi problém. Karta to není špatná a na většinu her stačí (pokud mluvíme o rozlišení do 1920x1080 tak většinu zvládne naplno), jen už je postarší, takže tomu musí odpovídat i cena.
Na normální činnost a hry 4GB paměti stačí, ale cena pamětí není dnes nijak moc vysoká, takže uvidíš v celkovým součtu.
Co se týče zdroje, tak na zmíněné karty postačí 500W, ale ber něco kvalitního. V současnosti jsou dobré zdroje v poměru cena/výkon/kvalita Fortron Aurum.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Díky

fajn, takže řekněme že GTX 660Ti 2GB by padla v úvahu... ?

Fortron Aurum akceptuji. A dovolím si požádát: nějaký návrh sestavy by tu někdo nevložil, prosím?

Obrázek uživatele sasha.cz

Ahoj, nevím jak to myslíš vážně s tou tvorbou grafiky, jestli ano, podíval bych se po GK Nvidia, momentálně se asi nejvíce vyplatí 670ka....

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud ta grafika bude v programech, podporujících CUDA, tak se více vyplatí volba GeForce. Jinak je to vlastně jedno. Směrem ke hrám je zde ale SSAA vyhlazování, které na Radeonech běhá korektně a skvěle, na GeForce se mi ho rozběhat nedařilo (GTX660M), což mě zklamalo. GeForce zase mají PhysX, ale ten je ve hře daleko méně viditelný, jak SSAA, navíc ho má jen málo her.

Pokud vezmu v potaz cenovou výhodnost, tak FX-6200 je velmi dobrá volba, stejně jako Tranquillo. Ale pokud kromě grafiky plánuješ i renderovat (což očekávám), mohl by jsi už chtít něco rychlejšího. Pokud máš nějaký stroj teď, stačí říct procesor a můžeme říct, o kolik budou rychlejší rendery na tomto.

Grafika, tedy ten Radeon je dobrá volba. Velmi dobrá. Byť HD7850 OC 2GB (taktéž od Sapphire) stačí ve Full HD na všechny hry, včetně Metra 2033 na maximální detajly se SSAA. Minimální FPS bylo asi 18, průměr kolem 30. HD7870 by zaručila plynulý framerate vždy... Vypnutí SSAA by FPS až zdvojnásobilo.

Ohledně ramek: No na práci a grafiku rozhodně pojedeš nad 4GB, pokud budeš dělat něco většího. A vzhledem k ceně 1400 je set 2x4 GB asi jasná volba. 1400 je pakatel.
Ohledně zdroje není co řešit.
Ohledně disku jazyky praví, že 1TB verze je prostě hlučná. Nevím, nemohu posoudit. 500GB a 750GB (již nedostupná) žádný problém nemá. Těžko říct. SSD je určitě dobrá volba, ale chce to promyslet, jak ho budeš využívat..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.