Nový zdroj do PC (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
jelikož zdrojům v PC a věcem okolo skoro vůbec nerozumím, tak bych chtěl poprosit o radu. Koupil jsem si nové komponenty do PC a nevím, zda mi stačí dosavadní zdroj, nebo jestli mám koupit nový. Nějak jsem nesehnal program, podle kterého by šlo zjistit, zda je vše v pořádku. Teď tedy co mám v PC:
Zdroj: Eurocase 350X, 350W, stáří asi 2 roky
Deska: MSI 758GM-E51/E65
Procesor: QuadCore AMD Phenom II X4 925, 2800 MHz
RAM: 2x2GB DDR3, 1333Mhz
Grafická karta: GeForce 9500GT
Pevný disk: Seagate Barracuda ST3400820AS 7200 RPM 400GB SATA Hard Drive
Někde jsem četl, že slabý zdroj může způsobit vyhoření PC, proto uvažuji o koupi nového. Letos vydané a naročnější hry jsem zkoušel a zatím bez problémů.
Pokud by tedy byl potřeba nový a silnější zdroj, prosím o nějaké doporučení. Nemám momentálně k dispozici moc peněz, proto by bylo bezva, kdybych se vešel do 800-1000 Kč. (Uvažoval jsem například o http://www.alza.cz/pocitacovy-zdroj-gembird-450w-ccc-psu5-d87657.htm ale nevím, zda je dostačující)
Děkuji

Obrázek uživatele Peca

No slabý zdroj většinou vypne, protože má spoustu ochran, ale pokud ten zdroj je ještě nekvalitní a to v případě Eurocasu je dost nekvalitní, může se něco stát.
Ten Eurocase tam odtamtud vyhoď a ten Gembird tam taky nedávej. Jistěže, poběží to s ním to jo, ale na zdroji se nevyplácí šetřit. Dražší zdroje mají delší životnost, lepší účinnost (míň sežerou el. energie) jsou tišší...atd. ve finále se to vyplatí o dost víc než koupit nějaký šunt. Taky si musíš rozmyslet jestli budeš do budoucna upgradovat třeba grafiku za něco výkonějšího (žravějšího). Zdroje mají většinou navíc nejlepší provozní vlastnosti kolem 50-60% zatížení.

Chápu, tedy že za co nejmíň
Pokud nebudeš nějak moc upgradovat a chceš něco levného
http://www.jscomputers.cz/produkt/Fortron_zdroj_400W_FSP400-60GHN_85PLUS...

Pokud něco silnějšího pro větší upgrade do budoucna
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=74749

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tu první Pecovu nabídku bych upravil za toto, nemá sice certifikaci 80+ (účinnost nad 80%), ale je to poněkud vyšší kategorie a jsou tam použity kvalitnější součásti.. navíc ten na JScomp fakt stejně to 80+ nemá, je to lež..

co se toho druhoého týče, Seasonic je fajn, ale mé preference padají na Fortron, je sice o něco dražší, ale jednak je to nový model a jednak splňuje všechny dnešní standardy včetně oné 80+ certifikace.. ale to už je vcelku jedno, čemu dáš přednost ;)

ono na zdroji se opdavdu nevyplatí šetřit, protože k němu je připojeno vše, že? a vada nebo nekvalita zdroje může nepříjemně ovlivnit činnost všech komponent nebo je i poškodit.. takové zdroje navíc nedovolují přetaktování, protože jejich napětí je tak nestabilní, že i lehce přetaktované komponenty už jsou velmi nestabilní..
navíc třeba tenhle Fortron má kvalitní kondíky a je schopen chvilkově dodat i 600W a vyrovnat tak peak (vrcholový) požadavek systému.. třeba ta Saga II je schopna zvládnout dodávat i 430W permanentně, pokud jde do skříně dost vzduchu, aby se uchladila.. já kupříkladu mám 450W Sagu II

Obrázek uživatele Peca

Sis to asi malinko popletl ne? účinnost má nad 80% a v 50% zatížení nějakých 84% (ne tedy 80+ bronze jako uvádí většina eshopů včetně czc). Je to stejně kvalitní kousek, ne-li kvalitnější než SAGA, jen nemá tak pěkný černobílý design. :D
http://www.fsp-group.com.tw/report/SP626_FSP_FSP400-60GHN_ATX12V_400W_Re...

Přesto bych si připlatil na ten Seasonic, do 1600,- není snad lepší kousek.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nejedná se o novou stejně označenou revizi? ty jak jsi v tom shopu, tak máš lepší přístup k datům než já, což ti závidim.. pamatuju si, že byl tenhle zdroj totiž v testu a tuhle certifikaci si neyvsloužil.. :roll:

ta Saga II má ale větší kondenzátory, tedy aspoň tomu tak bylo, když je v tamtom testu srovnávali rozebrané.. máš nějaké novější detajlní informace?

Obrázek uživatele Peca

Je to nástupce typu GLN, možná jsi myslel tento. Jinak v shopu nedělám, spíše dost stavím sám...to je ale jedno.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já myslel, že máš vlastní shop, nebo jsi zaměstnancem takové firmy.. já jsen bohužel jen samostatný student a stavím jen, když je komu..

nejsem si už jist označením, ale prodejní název byl nejspíš stejný..

Obrázek uživatele JakubJ

Děkuji mockrát za vaší pomoc. Netušil jsem, že tolik záleží i na značce, myslel jsem že jde pouze o ten výkon. Požádám tedy asi o nějakou menší dotaci od rodičů, abych si mohl pořídit slušnější kousek :-) . A pokud teď do koupi nového zdroje nebudu PC zbytečně zatěžovat, tak nehrozí nějaké větší nebezpečí, že ne? Jo a ještě jedna otázka. Koukal jsem, že ta Saga II a Fortron zdroj 400W FSP400- 60GHN mají stejné rozměry, nicméně ten Seasonic žádné uvedené nemá. Mají všechny zdroje do standardních stolních PC rozměry stejné, nebo je důležité zkontrolovat si, zda se mi zdroj do bedny vejde? Rozmýšlím se právě mezi Seasonicem a SAGA II. Na jednu stranu bych rád ušetřil těch 700 Kč rozdíl, na druhou se trochu bojim, aby mi to později nebylo líto.
Děkuji

EDIT: Ještě mě napadá, jak jste psali o vlivu dobrého chlazení na výkon zdroje, jak moc dobře musí být PC chlazen? Momentálně když mám puštěný jen internetový prohlížeč, tak mám teplotu na desce kolem 35 stupnu a na procesoru kolem 34 stupnu. Měl bych pak uvažovat i o koupi dalšího větráčku?

Obrázek uživatele Peca

Ty teploty jsou vpořádku, zdroj má svůj větrák, který udržuje jeho teplotu a pokud ze skříně netahá vyloženě horký vzduch, tak se nic neděje. Co se týče té velikosti tak je to normalizované. Mají rozměry vxš (86x150) podle normy ATX a jsou podobné (rozteče šroubů stejné), hloubka je různá a většinou větší s výkonem zdroje.
U toho EC nikdy nevíš jestli něco provede nebo ne. Ten je schopný klidně zkapat bez varování. Jestli ti běžel doteď, tak nejspíš pojede dál, ale s výměnou bych moc neotálel.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jde o to, pokdu je skříň málo perforovaná a dostává se tam méně vzduchu, tak většinou ohřátý vzduch z procesoru jde směrem do zdroje (jeho větrák je nad procesorem) a ten se tím pádem chladí teplejším vzduchem, než by potřeboval, aby si udržel požadovanou teplotu.. chce to mít za procesorem, pokud je to nějaký topivější kousek (což tvůj není), mít odsávání a vpředu počítače sání.. samozřejmě teploty procesoru a desky a grafiky v klidu a zátěži se podstatně liší ;)

s EuroŠmejdem souhlasím že ej to zmetek, taky jsem se ho zbavoval, právě za tu SaguII, která drží vpoho 3 rokem..

u toho zatížení jde o to, že v 50% výkonu má decacto každá elektronická součástka účinnost nejvyšší.. přiblížím:
výkon zdroje 500W při účinnosti 85% znamená, že 85% příkonu (to co zdroj opravdu spotřebuje) je výsledným výkonem.. tedy pokud od zdroje bereš 500W, zdroj bere ze zásuvky 590W.. když bys bral z 400W zdroje těch 200W, dosáhneš nejlepší účinnosti, když budeš brát víc nebo míň, zdroj bude mít větší energetickou ztrátu..

Obrázek uživatele JakubJ

Aha, chápu. No místa pro větráčky tu ještě mám, takže pokud by byly ty teploty v PC nějak vysoké, tak snad nebude problém něco přidat. Teď si jen musím rozmyslet, jestli do budoucna budu ještě něco vylepšovat a jestli teda koupit ten 520W zdroj, nebo jestli pořídím slabší. Ještě jednou díky že jste mi pomohli

Obrázek uživatele Peca

Pak dej vědět jak jsi se rozhodl, ať to můžeme uzamknout. :???:

Obrázek uživatele JakubJ

Tak nakonec zvítězil ten Seasonic 520W, už je namontovanej :).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takže tedy vše vyřešeno? :)

Obrázek uživatele JakubJ

Ano, můžete lock :)