Nový PC na cad+vizualizace

Ahoj,
potreboval bych poradit s vyberem noveho stolniho PC (v podstate celou sestavu). Chtel bych, aby byl sity primo na moji praci a nebyli tam tedy komponenty, ktere nevyuziji a ostatni treba zbytecne slaby. Programy, ktere pouzivam: Autocad, Archicad, rendrovací programy: Artlantis, Sketchup, grafika: Corel, Photoshop. Na hry to nepotreubju. Co se tyce harddisku, tak nejak hodne mista tam nepotrebuju..v podstate jenom na ty programy a nejakou ulozenou praci. Pro tohle si myslim ze se hodi rychlejsi SSD. Cena neni uplne striktne dana, ale rad bych se vesel do 20K. Jo a procesor: nejsem nejak upjaty na intel nebo amd..tj mi celkem jedno..hlavne chci aby sedel proste na tu moji praci. Jinak monitor uz mam a windowsi..nevim ktera verze by mi stacila a na kolik by tedy vysli.
Omlouvam se, ze je to takovy kostrbaty, ale moc se v tohle nevyznam :)

Predem moc diky za rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejsem znalcem těhle programů, ale některé jejich verze podporují Cuda nebo OpenCL -> akcelerace na grafické kartě by byla velkým přínosem (nejlevnější grafika řádově i 100x rychlejší jak nejlepší procesor).. V opačném případě je Core i7 3770K asi vcelku jasná volba, a zbytek se mu podřídí. Nastřelím to hodně z vysoka a pak budeme ukrajovat.
http://www.czc.cz/asus-p8z77-v-pro-intel-z77/105885/produkt
http://www.czc.cz/intel-core-i7-3770k/107648/produkt
http://www.czc.cz/corsair-vengeance-low-profile-black-16gb-4x4gb-ddr3-16...
http://www.czc.cz/fortron-aurum-400w/87454/produkt
http://www.czc.cz/crucial-m4-128gb_2/96150/produkt
http://www.czc.cz/coolermaster-dominator-cm-690-ii-lite-bez-zdroje-cerny...
http://www.czc.cz/noctua-nh-c12p-se14/71995/produkt
http://www.czc.cz/lg-gh24ns_2/105811/produkt
http://www.czc.cz/wd-caviar-black-ex-500b/110354/produkt

takhle by vypadal nabušený stroj... Co se CADu týče, tam bys asi i nějakou slabší grafiku zužitkoval, přecijen ty IGP intelu na to prostě nejsou.. Jako jde to na nich, ale žádný sláva. Můžeš dát do grafiky 1500, do nějaké pasivní třeba.

A teď k destavě. Je to hodně přestřelené, a budeme ukrajovat.. Asi trochu na desce, tahle je špičková, ale možná zbytečně drahá. Pokud neplánuješ taktovat s cílem zisku výkonu procesoru (znatelného), pak verze bez K postačí - stejné bez možnosti snadného taktování násobičem.
Co se zdroje týče, tam nešetřit, ale je mžoné, byť je tenhle tichý, vzít uplně pasivní zdroj. Dáš za něj ale dvakrát tolik.
Co se disků týče, zde je to na tobě. SSD je "spotřební zboží", nemá valnou životnost a ani spolehlivost. Jeho užitný hodnota zejména pro tvé datové požadavky je ale velmi vysoká, a vyvažuje bídný poměr cena/kapacita a spolehlivost. Vyplatí se ale mít zálohu, ať už na rychlejším nebo pomalejším disku - alespoň klíčové věci, kdyby to náhodou skapalo. Je to ale fajn, mít počítač se SSD, HDD mám po většinu času vypnutý..
Co se chladiče na procesor týče, na tomhle se dá jednak dobře taktovat, a jednak chladí i desku a ramky, což je klíčové.
U ramek pak vyvstává otázka, zda ti nestačí 8 GB, případně dalších 8 GB přikoupíš později (v součtu to ale vyjde dráž).
Skříň je podle tvého uvážení, tahle je skutečně dobrá. Do skříní pod 1000 korun bych nešel, koukal bych od CM Elite430 výše.
Mechanika je volitelná.

OS je na tobě, ale pravděpodobně Win7 Home x64. Profíky bys asi nevyužil (šifrotání dat, vzdálená plocha,..). A Win8 jsou o dotykových displejích, tabletech a tak. Jako jejich systémová část samozřejmě prošla úpravami, plus je možné KONEČNĚ pauznout kopírování, ale to Metro, a celkově rozkopání všeho, asi bych nikam moc nechvátal.. Jinak Win7 přijdou tuším na 2500 korun.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Nevim jestli jsem vsechno spravne pochopil, ale ta graficka karta asi je potreba kdyz delam graficky prace ne? Tak jak to chapu tak procesor ma v sobe urcitou grafickou kartu, ale kdyz si koupim samotnou grafickou kartu tak bude asi vzdycky vykonejsi nebo se pletu? Do ted jsem pracoval na ntb acer aspire 7738g a cadovy prace vetsinou v pohode, to co ntb nestihal jsou 3d modelovani a renderovani vizualizaci..proto si prave myslim ze ta graficka karta je dulezita nebo je na tyhle cinnosti hlavni procesor a grafika je jedno? Jinak o podpore CUDA v tehle programech si nejsem jisty, ale premyslim i o jinych programech, ktere tuto podporu maji. Zas je tu ale otazka jestli gr. karta s podporou cuda neni zbytecne draha.

K tomu taktovani: nevim jak se to dela a nikdy jsem to nedelal. Otazka je, jestli bych to ja jako amater zvladnul nebo se do toho radsi vubec nepoustet.

Zdroj: Neni podminkou, aby zdroj nebyl vubec slyset, tedy pasivni je myslim zbytecny.

SSD: S tou zivotnosti jsi me zaskocil..kolik let +- vydrzi (jestli se to da odhadnout)? Samozrejme zalohu mam (externi disk, popr. i ntb). Co si myslis napr. o tomhle http://www.czc.cz/ocz-agility-3-20nm-120gb/117599/produkt ..stejna cena i kapacita, ale rychlosti ma psany vetsi (hl. zapis).

Chladic: Necham na tobe, jak uznas za vhodne, aby to zvladnul uchladit.

RAM: Neco jsem cetl..je to tak, ze cim vic programu najednou mam spusteno, tim vic ramek potrebuju? Vetsinou mam naraz spusteno: 3D modelovani, cad, pdf prohlizec, net prohlizec, hudbu. Staci na to tech 8 GB?

Skrin: Ta je v podstate jenom od toho, abych to vsechno do ni ulozil nebo v cem je dobra drazsi skrin? Ma nejake lespi vlastnosti napr. pri chlazeni?

Win: Nejsou treba novy win8 rychlejsi resp. min vykonove narocny?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Většina operací v Photoshopu, a rendery v CADu a simulace jsou na procesoru, ale zobrazování přísluší grafice - a v autocadu je to zobrazování 3D, a často i komplexní scény s nějakým tím realtime renderem. A to už ta grafika Intel prostě nedává, laguje to na ní, jsou chyby v obraze a tak.. Samostatné grafiky jsou zpravidla vždy lepší - schopnější technologicky, i výkonnější. Lepší grafiky jsou v APU AMD (výkonem na úrovi grafik za 1500), ale kulhá procesor, i v nejlepší verzi nemá na Core i5..
Pokud v sobě ten Acer (je jich hodně typů) měl samostatnou grafiku, tak jakákoliv desktopová je proti ní lepší, ale hlavně ty Radeony a Geforcy jsou schopnostmi uplně jinde, jak intel. Pokud ti takové grafika na cad stačila, tak ti klidně postačí něco jako GT440, atd..

Grafika s podporou Cuda je každý GeForce, s podporou OpenCL pak každý GeForce i Radeon. I nejlevnější grafika tohoto typu v dané operaci/aplikaci rozválcuje Core i7, a její cena je pětinová proti procesoru. Konkrétně GT240 vs Adobe Premiere, enkodování FHD videa v reálném čase, zpracování obrazových efektů v reálném čase.. Něco, na co procesor potřebuje minuty dělat temp soubory...

Taktování je s otevřeným násobičem vcelku snadná věda - pokud máš štěstí na kus, tak má tvůj procesor/grafika rezervu, a zvednutím násobiče úměrně zvýšíš rychlost a výkon procesoru, ale i zahřívání. S dobrým chladičem neni problém. Pro vyšší přetaktování je už potřeba hrát si i se základní frekvencí a napětím procesoru, ale to už jsou útoky nad 4,5 GHz na jádře...

I bez taktování ale boxový chladič nepoužívej.

Prakticky platí, že čím vyšší rychlsot zápisu, tím menší životnost.. Navíc u SSD je výhoda hlavně u čtení. Narozdíl proti HDD nemusí seekovat a zdeje až nezměřitelněkrát rychlejší (spouštění systému, mnoha aplikací, práce s fragmentovanými soubory), jeho sekvenční rychlost čtení je "jen" 3x vyšší proti HDD, zápis max 2x.. O zápis ale většinou moc nejde, ten se neděje tak často. Navíc stejně dochází i k degradaci rychlosti opotřebením a samozřejmě snižuje výkon disku i jeho zaplnění. Typická životnost zatím nelze měřit - je delší, než jsu taková SSD na trhu, ale počítej tak 4 roky při normálním zacházení, 3 roky při intenzivnějším zápise. Samozřejmě pokud bys prostě jen kopíroval a kopíroval, můžeš ho celý vysmažit za čtrnáct dní.. Ale tak ty 2-3 roky si můžeš být jistý, pak už stejně budou technologicky a rychlostně xkrát lepší, takže vlastně až umře, upgraduješ.

Záleží, s jak velkými soubory děláš. Mě 8GB stačí, i na 3D modelování a HD rendery vklidu, multitasking taky valám, a to signifikantně.. Ale pokud pouříváš extravelké objekty, nebo hodně nástrojů třeba v photoshopu, tak každej megabajt navíc je výhoda - pokud se celej Photoshop nastěhuje do ramky, pracuje podstatně rychleji, než z disku... Takže 16GB pinese výhodu jen v některých situacích - zda stojí za příplatek 2K, toť otázka.. SSD přinese za stejné peníze daleko lepší užitek..

Lepší skříně skutečně existují. Primární je pevnost - aby se deska neohýbala pod tíhou chladiče a grafiky, což by snížilo její životnost (jsou případy, kdy ohnutí desky způsobilo studeňáky a indukce na patici procesoru a jeho smrt), ale jde i o chlazení - dobrý přístup vzduchu, a také o systém uložení uvnitř - cablemanagement atd. Samozřejmě lepší skříně jsou pevné (pár skříní se chlubí třeba i bočnicemi, které odolají výstřel z brokovnice), mají lepší chlazení, osazeno více, a tišších (kvalitnějších) větráků, prachové filtry, více konektorů na panelu, hezčí design... Skříně za 400 jsou rády, že drží po hromadě, jejich pevnost padne na 40% když jim sundáš bočnice, a na 20%, když vymontuješ základní desku.. Chlazení nula, odhlučnění nula... Zde třeba vede FractalDesign Define R3 (R4)..

Myslím, že výkonová náročnost systému tě u Core i7 trápit nemusí. Ale jsou lépe optimalizované, na HDD se zapínají o dost rychleji (proto, že se vlastně nevypínají), ale já stejně používám prakticky jen spánek - z toho vstanou hned. Na SSD ti ale Win7 najede za 30 sekund, takže ani to tě deptat nemusí. Určitě si je můžeš osahat na nějakém tabletu v nějaké prodejně, a vzít si je, pokud ti budou vyhovovat. Já je půl hodiny instaloval, 10 minut hledal nastavení (realizaci) ad-hoc sítě a 1 minutu jsem formátoval pevný disk..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

V tom mym nth je GeForce GT130M 1GB..chtel bych do ty sestavy neco vykonejsiho. Pri kresleni cad-jenom cary to zvladalo, ale pri 3d modelovani (nahlizeni sceny) to ztracelo dech.

Taktovani se tedy provede nejak softwarove? Jestli to tedy znamena jen neco nainstalovat nebo neco v tom smyslu, tak bych to snad mohl zvladnout. Ale trochu se toho bojim, abych to nejak neodpalil. Je potom zvyseni vykonu opravdu znatelne? Nezrati se tim zivotnost procesoru?

K tomu SSD: Rozumnejsi tedy asi bude vzit ten Crucial m4 128GB..je asi i kvalitnejsi ze? 128GB by asi melo stacit na system, programy + ulozenou praci ne?

8GB ramek tedy bude ok. Znacku a konkretni typ necham na tobe..urcite tomu rozumis vic.

Koukal jsem na popis te skrine co jsi daval odkaz a jestli dobre koukam, tak nema usb 3.0..tu bych tam rad mel..jestli by to teda nejak razantne nehlo s cenou.

Jeste ten procesor: k tomu i7 je nejaka vykonove podobna alternativa? Tenhle procesor je dneska asi spicka ze?

Zakladova deska je potreba tahle draha? Vyuziju ji?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

lze to softwarově, programem ve Win nebo v BIOSu... Tyhle desky už maj BIOSy stavěné na taktování..
No jako GT130M neni žádnej zázrak, si myslim GT440 ti vklidu bude stačit, ale samozřejmě lze jít do lepších grafik - čim dražší, tim větší eliminace zadýchání v krizových případech.. To bych asi musel vidět jak velé jsou u tebe maximální scény, abych mohl posoudit, co potřebuješ...

S Agility bylo hodně problémů nejen z hlediska životnosti, ale celkově, takže buď Kingston HyperX (který má verze 3K a 5K, což odpovídá počtu přepisů na buňku, než umře, já si hodil systém na 3Kčko, je levnější a nemám požadavek na enormní zápisy, dlouhou životnost ani spolehlivost dat. Beru užitnou hodnotu. A nebo ten Crucial, který jsem si v mSata verzi dal do notebooku..
Mám 90GB v desktopu a 128GB tady, přičemž na to mam 2x WoW (40 GB), systém, 3DS max, render programy, Win7 Pro... Na tom 90GB mám jen 1x WoW a systém a je to taky vklidu, ale data mám vícémně na samotném HDD - v notebooku spící terabajťák, v desktopu WDC Black LX 500GB, čili nejrychlejší desktop disk, také se v nepotřebě vypíná.. Takže posuď sám, jak si data rozložíš. www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

Konkrétní ramky jsem myslím nahodil v odkaze

USB 3.0... Není externí disk v přijatelné cenové relaci, který by s USB 2.0 nevystačil.. A flashdisky teprve.. Samozřejmě se vyplatí být připraven, ale bracket dozádu skříně se dá pořídit za pár stovek.. A tohle je asi starší verze skříně - novější určitě USB 3.0 vývody má, to se koukni...

AMD FX-8150 sahá na úroveň i5 3570.. 3770 odskakuje a kope si svoji ligu. Alternativy jsou jen další procesory Intelu, samořezjmě slabší. Nebo silnější Xeony, ale to jsou primárně serverové procesory..

Deska je drahá kvůli kvalitě a stabilitě systému. Samozřejmě jsou levnější alternativy ale to šetříš na špatném místě... Bohužel desky ASUS jsou kvalitní, ale drahé. MSi nebo Gigabytu bych důvěru nedal a levnějším ASUSům taky ne... Ale je tam třeba MSI Z77A G55 nebo tak něco..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Sceny zas tak velky nemam..delam architekturu, takze vzdy jedna budova.Problem mi nastal kdyz jsem chtel vytvorit lenky obvodovy plast slozeny ze spoustu sloupku a pricly..proste tam bylo hodne prvku a i kdyz to byla jedna stena tak uz to grafika nezvladala. Mohl bys prosim te nejak od oka (pro prectavu) odhadnout o kolik procent je gt440 lepsi nez ta moje gt130m? Nevim jake parametry porovnavat.

SSD 128GB ideal..jenom teda nevim, jestli je lepsi ten kingston hyperx, jak jsi psal nebo tenhle crucial?

Koukal jsem na ty ramky..co znamena, ze ta verze je low profile? Lepsi nez normalni? Cenove jsou na stejno. Jinak, jsem psal 8 GB (2x4GB) mi bude stacit.

Procesor tedy intel i7 3770k s tim, ze bych teda nejak zvladnul to taktovani..poradil bys mi kdyz tak potom jaky ten program nebo co se musi udelat v biosu?..abych to nejak nezmastil.

Tu skrin tedy nechame..usb 3.0 kdyz tak pozdeji dokoupim.

A desku taky nechame. Msi nechci..cokoliv jsem od nich videl bylo zalostny.

Chlazeni nechame to co tam je-noctua? Zvladne to vsechno uchladit?

A zdroj? Ten co je napsany? Levnejsi asi nema smysl co?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

počítám že tak 10x až 20x výkonnější.. přecijen desktopová a nová vs základní notebookový čip.. Jako měla by to zvládnout vše... Dělal jsem poměrně rozsáhlou grafiku i na HD4670 Radeonu, ale ten už moc neseženeš a novější samozřejmě dražší...

Asi bych vzal Crucial, ale je dražší.. Já pro mý účel byl lepší levnější model, jeho 3K přepisů mi bude stačit.. Ty si vem Crucial.

S MSI mám bohužel stejné zkušenosti.

Noctua, ano, ta to zvládne naprosto s klidem.

Fortron Aurum 400W si myslím je naprosto OK.. Pokd neplánuješ konvertovat to na herní PC, tak není důvod lepší, u tohodle je primem efektivita - 80+ Gold certifikace, kvalita výstupního napájení -> stabilita a životnost sestavy. Jo, vše je spojeno se vším. Při failu zdroje může umřít celý kop, a ne zrovna levný. Neříkám, Fortron Black Power 450W by vklidu stačil, ale z dlouhodobého hlediska má menší efektivitu -> žere více, než by musel...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, tak by to mohlo (a mělo) vypadat... Tu skříň si klidně vyber nějakou jinou s USB 3.0, cenově by to neměl být rozdíl...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Je tu trochu problem..ta grafika gt440 se prodava jen ve dvou obchodech a ani v jednom uz neni skladem (pravdepodobne starsi zbozi)...neni za tuto grafiku nejaka nahrada, alternativa?

A ten procesor..porad se toho nejak bojim..radsi to taktovat nebudu (kdyz tomu vubec nerozumim). Takze to bude tento ze? - http://www.czc.cz/intel-core-i7-3770_2/107647/produkt?q-c-1-f_2026836=sC...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano.. Tak ono ho taktovat nemusíš, třeba až za rok, až bude zadýchávat atd...

Grafik je náhrada celé řada, vlastně cokoliv... Chybu neuděláš ani s HD6670, ale připravíš se o tu výhodu možnosti využití Cudy.. Takže klidně vem GT640 (je to GT440 přejmenovaná)...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Je jich tam spousta, tak treba tuhle.. kdyz je od asusu jako zakladovka http://www.czc.cz/asus-engt640-2gd3/109759/produkt?q-c-1-f_2027483=sGeFo...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je to fakt jedno, může být i tahle.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ok...objednavam.

Diky moc za vyber!!..ses fakt borec, jak se v tom vyznas:)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.