Nové PC do 30 000,-

Zdravím, chci si udělat radost a na vánoce pořídit nové PC.
Budu ho využívat převážně na hry, photoshop, filmy, CAD systémy a dalšími programy se kterýma se na VŠ setkám.
Strop bych dal tak 30 000,- (a to ještě nepočítám s tím, že si vše pořídím hned :D )
Takže..
Monitor bych chtěl 3D http://www.czc2.cz/asus-vg236h-nvidia-3d-lcd-monitor-23-/79743/produkt a hned je skoro 10k pryč
Procesor pravděpodobně Intel Core i7 2700K
Pak potřebuju nějakou grafiku, co podporuje nVidia 3D vision, takže tím pádem odpadají grafiky od AMD..
vzhledem k tomu, že bych chtěl HDD od WD caviar green 2TB ale ty jsou teď moc drahé, tak budu mít ze starého PC caviar black 1TB..
Mám už koupenou klávesnici, myš i druhý monitor ASUS VS248H i Win 7 64 bit takže tím nějaké náklady odpadají..
Dále bych si asi koupil 5.1 repro http://www.czc2.cz/genius-sw-hf-5-1-6000-dark-wood/55646/produkt takže nějaká zvukovka by taky bodla.
Pokud by za těch 30k byla nějaká super sestava, tak bych se bez toho 3D monitoru chvíli ještě obešel, takže nějaké finance bych mohl obětovat za výkonnější součástku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No jednoducho se sestava udělat dá, ale zrovna platforma Intel, nevím nevím. Grafika se nám do 20K moc nevejde ke Core i7. Však počítej.
ASUS P8P67 EVO jednoznačně, alespoň Gelid Tranquillo, alespoň 2x4GB 1600MHz CL8 ramky (Corsair, Kingston), podle grafiky Fortron Black Power 550 nebo 650W, nějakou tu skříň trochu lepší dle vlastního výběr alespoň za 1500 korun.. Na zvukovku se vyprdni, u těhle repro nepoznáš moc rozdílu, pokud nemáš uši.. Jinak 5000covky byly lepší - nebyly výkonnější, ale měly potenciometry, takže držely nastavení. Tyto jsou nedomyšlené, svítí i ve vypnutém stavu a při odpojení ze sítě se ztratí nastavení bassů, hlasitostí a tak..

No a chybí grafika.. Kolik nám zbývá? Nějaká aspoň GTX560 Ti se vejde? Obávám se, že ne.. Cokoliv pod toto je ale neakceptabilní..

Obrázek uživatele martinecek15

OK.. a za těch 30k by se dala poskládat sestava bez monitoru? Zamakám si a dostanu prospěchové stýpko a budou prachy i na monitor.. :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Stejně ta 3D je podle mého dost o ničem.. Viz http://www.pcporadenstvi.cz/maji-3d-technologie-anci
Jinak GTX570 by bodla, lépe 580, záleží dle peněz no.. Co si vemeš za verzi je asi putna, ale ASUS DCII by byl fajn.. Zbytek by byl stejný

Obrázek uživatele levapcz1

Osobně bych to tu viděl na Intel Core i5 2500K. Pod to ASUS P8P67 EVO, ASUS GTX570 a nějaký ten SSD. A pěkně zabalit do Storm Scouta, nebo něčeho podobného :) Zdroj nějakej 600W Enermax, RAMky 8 GB a je to. Jsme pod 30 ;)

Obrázek uživatele martinecek15

OK.. asi pudu do té GTX580.. a má smysl pořídit si i7 nebo je i5 dostačující?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

i5 naprosto stačí, pokud tam za rok nehodláš dát druhou GTX580 do SLI

Obrázek uživatele martinecek15

hmm nasadil jsi mi brouka do hlavy.. :D možná bych do toho šel... našetřím a bude..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já bych to právě nedělal...

Obrázek uživatele martinecek15

Proč ne? Jaké tam jsou výhody/nevýhody?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

GTX580 a vůbec poslední nVidie jsou nenažrané, topící kvádry s uřvaným chlazením.. Jako jo, výkon tam je, ale Radeony jsou lepší.. Pouze nemají nativní PhysX (který skoro nikde není) a neumí nativně toto 3D Vision, které je stejně nesmyslem..
A živit tyhle karty dvě, to aby jsi si koupil 1KW zdroj a pořádný turbíny do skříně..

Obrázek uživatele martinecek15

Co myslíte, má cenu počkat na povánoční slevy, nebo ne a koupit to ještě teď na vánoce?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Po vánocích tu budou novinky - zajímavější grafické karty AMD, které tě ale netrápí (pokud chceš mermomoci 3D Vision), jinak asi i zlevní hlavně HDD, až se vzpamatují ze záplav.. Ceny nepůjdou dolu hlavně globálně (klesají furt), než že by bylo po vánocích..

Obrázek uživatele Peca

Grafika má chlazení dost dobré a na CPU existuje lepší, ale i dražší. V této ceně je tento hodně dobrý.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ten procesor zas tak tolik nebaští a pokud neplánuješ velký OC, nepotřebuješ větší chladič.. Čili pak tam dát Noctuu NH14.. Jinak se tomu nedá nic vytknout (kromě té nVidie :)) )

Obrázek uživatele martinecek15

Změnilo se něco od prosince? Vyjde něco lépe nebo něco? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vyšly HD7970 a HD7950, obě jsou výkonnější a levnější, než GTX580, takže jasná volba.. Vybral bych si Sapphire HD7950 s dvěma větráky.. A možná ten procesor, jako 2700K je dost drahé a pokud na něj nenajdeš využití, nevpylatí se a 2500K bohatě stačí.. Na zbytek nesahat..

Obrázek uživatele martinecek15

Rozhoduju se mezi CoolerMaster Dominator CM-690 II Advanced
a LIAN-LI PC-7FNW
Akorát nevím, jestli se tam vejde Asus ENGTX580 DCII a předpokládám, že motherboard se tam vleze určitě.. chci jen poradit kterou skříň si mám vybrat, popř. výhody/nevýhody mezi nimi.. :shock:
a ještě pokud budu tahat server bude stačit 8 GB RAMky?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jsem docela překvapen, takovouhle skříň od LianLi jsem ještě neviděl, myšleno tnehle klasický design. LianLi je považována za nejlepší výrobce skříní vůbec, takže kvality bych se nebál. Těžko říct s jistotou, že se tam GTX580 vejde, ale dle té jedné fotky se zdá, že vejde. Stejně bych ale vzal nový Radeon.

Ohledně toho serveru - co konkrétně? Minecraft to asi zvládne, TS server taky nebude problém, ale u WoW serveru už bych se bál, že nezvládne..

Obrázek uživatele martinecek15

Minecraft.. :) tak já pudu teda do LianLi.. :) Radeony jsou lákavé, ale dostal jsem dvoje Nvidia 3D Vision brýle a koupil si ASUS VG236HE tak nechci aby mi tu ležely..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, tak pak to dává smysl, i když ohledně 3D Vision jsem dost skeptický.. Ale to je osobní názor.

Minecraft server je schopný běžet i na dvoujádře a 2GB ram, takže bych neviděl problém. A pokud, tak ramka to nebude - DB do 100 uživatelů bude mikroskopická, takže se do ram vejde a největší práce bude stále na procesoru.. Tedy nevím, do jaké míry je Minecraft server aplikace chytrá, aby si celé DB hodila do ram a necucala z disku, ale to bychom řešili později. Pokud bude tvůj MC Server zajíavý, konkrétně tam nebudou platit pravidla typu že všichni hráči jsou jen pokoci admina, tak bych si docela i zahrál :-)

Obrázek uživatele martinecek15

Tak jsem začal objednávat.. case bude až za 3 týdny, procesor, základka, paměti nejsou skoro nikde skladem a trvá to pár týdnů, než budou.. :(

Obrázek uživatele martinecek15

tak už mám všechno doma... jediná věc, co mi chybí je základka.. :/ ta je bohužel úplně všude vyprodaná a trvá to +- měsíc, než ji přivezou... existuje k té mojí sestavě nějaká podobná alternativa? nebojím se zainvestovat i víc.. :) děkuji

Obrázek uživatele Peca

O kolik chceš investovat víc?
Pokud vyloženě netrváš na ATX desce, tak tě jistě tato mATX deska uspokojí.
http://www.czc.cz/asus-maximus-iv-gene-z-gen3-intel-z68/101104/produkt

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tahle deska je určitě super, ale není nad Full ATX, kde si můžeš hrát s dalšíma kartama - a že určitě časem nějaké budou. Já na své mATX trpím a byť je to skvělá deska, grafice se díky samostatné zvukovce nedostává dostatek vzduchu. Taky jsem nepočítal s tím, že budu kupovat zvukovku, no a teď to vidím.. Proto bych ti doporučil Full ATX..

Každopádně Maximus Gene je určena pro hráče do nějakého přenosného lanparty stroje a na taktování..
Pokud do budoucna zvažuješ SSD, pak P8Z68-V PRO by nemusela být špatná volba, ale ta cena je o poznání vyšší.. Bez "PRO" je pak verze trochu "horší" než P8P67 ve zbytku, ale má zas ty SSD featurky navíc..

Obrázek uživatele Peca

Ano, taky mám radši ATX, ale většina lidí právě ty sloty vůbec nevyužije, navíc tato deska má i docela už slušnou zvukovku v základu. Deska je tak vybavena, že další sloty pravděpodobně nebudou potřeba.

To vše ale záleží na kupujícím s čím počítá...

Obrázek uživatele martinecek15

Takže teda tahle: http://www.czc.cz/asus-p8z68-v-pro-gen3-intel-z68/99530/produkt
A je teda určitě kompatibilní se vším co mám? Nad ssd jsem uvažoval, až trochu klesne cena... Ta cena téhle desky se mi zda přijatelná.. takže nemám problém..

Obrázek uživatele Peca

Ano ta bude dobrá...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mě 2500 za OCZ Agility 3 60GB přijde docela dost adekvátní, když si vezmu, že je 3x rychlejší, než WDC Black LX, přesto stojí o litra méně.. Ano, deska je dobrá, ale ta cena je maso..

Obrázek uživatele Novaaczek
Obrázek uživatele Novaaczek

Řekl bych, že grafika, kterou navrhuješ je výrazné slabší, chladiče mám tři, navrhuješ pouze jeden? V čem je lepší? OCZ jsem četl dost špatné recenze. Ramky mají 1.65 V, pro Sandy Bridge je doporučeno napětí 1.5 V. Co se týká zdroje v čem je tebou navrhovaný fortron lepší než ten Corsair? Každopádně díky za snahu.

Obrázek uživatele sasha.cz

Nevim jak jsi prisel na to, ze grafika je slabsi, vyssi takt jadra, (i kdyz ne o moc, nizzsi spotreba, mensi topivost, mam s ni lepsi zkusenosti), chladice si nech, cpu chladic jasne v teto cenove relaci vede Gelid, ramky maji nizkou frekvenci, pro Intel ber XMP, zdroj ma vyssi ucinost, je mene hlucny,(nedam na nej dopustit) nebo Fortron Aurum a s OCZ jsem maximalne spokojeny...

Obrázek uživatele Peca

vyšší takt jádra v tomto případě neznamená, že je výkonější než ta 560ti.
Ta 560ti je výkonější než 6870. 560Ti je zhruba na úrovni 6950ky, podle toho která verze, ale i ta TwinFrozr je s OC.
Ano pro Sandy Bridge je lepší vzít moduly s napětím 1,5V, i když většinou zkousne i 1,65V. Já osobně jsem pro 1,5V - ideálně 1600MHz cl8.

Obrázek uživatele Novaaczek

Díky chlapi. Ramky s takovou specifikací jsem ale nikde nenašel. Všude buď Cl9 nebo 1333 Mhz nebo napětí 1.65. Ale všechny tři parametry (1600, Cl8 a 1.5) zároveň snad neexistují. Jestli máte někdo odkaz (nejlepé z alfy) tak sem hoďte :) Zapomněl jsem dodat ve velikosti 2x4 GB.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

SB zkousne proti předchůdci Core i* i 1,65V vpohodě.. Takže nějaké Kongstony, nebo Corsair Vengance, GSkill Ripjaws..
GTX560Ti je vskutku výkonnější, než HD6870, ale ne všude je to významný rozdíl. Vyšší je u ní ale také cena a spotřeba, mám horší schopnosti při přehrávání videa, nepodporuje více, než 2 monitory, ..
Co do chladiče - Freezer 13 je levnější malý chladič, vhodný tak na úroveň Athlonu x4. Gelid je tady víceméně jasný - tichý, účinný a za slušné peníze.
OCZ Agility 3 patří aktuálně asi k nejvýhodnějším diskům, SSD mají všecky víceméně stejně vysokou reklamovanost, HyperX je asi nejlepší, ale nedělá se pod 128GB a stojí docela dost..
Zdroj Fortron je vcelku jasný - nejen, že je opravdu dobrý, ale Corsair nechť se věnuje ramkám, a nestrká nos do zdrojů, které stejně kupuje tuším od Seasonicu a jsou to spíš ty levnější modely. Takový fortron dělal zdroje už když Corsair ještě neexistoval - takže asi tak.

Obrázek uživatele sasha.cz

sry, myslel jsem samozrejme 6950....

Obrázek uživatele Peca

No Corsair nekupuje jen od Seasonicu a zrovna v příp. sérií AX i HX to nejsou nijak levné zdroje. Zdroje Corsair patří též mezi špičku. Co se týče tebou vybraného Corsairu CX, tak to je takový základ, který mezi špičku nepatří, ale nebál bych se na tom postavit sestavu i když by si už zasloužila něco lepšího.
Pro info:
http://whirlpool.net.au/wiki/psu_manufacturers

Paměti spíš ty 1,5V, právěže spíše SB je na napětí pamětí více háklivé než přredchozí generace.
G.Skill RipjawsX či Corsair Vengeance splňují výše zmíněné parametry, ale hold si za to zaplatíš více.
Já osobně jsem pro RipjawsX avšak na Alfě je neseženeš
http://www.jscomputers.cz/produkt/G-Skill_RAM_2x4096MB_DDR3_1600_8-8-8-2...
Je to na tobě, ale zase tě musím upozornit, že zase takový výkonostní rozdíly v CL8 vs. CL9 nejsou.

Obrázek uživatele Novaaczek

Wow 1968 Kč to už je za ramky docela pálka :) Asi se spokojím s těmi Cl9 http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V4000YO6 Když vynechám tolik protěžovaný Fortron? :) .

Obrázek uživatele Peca

Tyto co navrhuješ je dočasně nedostupné a když už tak alespoň tyto
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400821Y51SR16NT

Ten Seasonic je dobrý, ale v této ceně když oželíž modulární kabeláž, tak je nemodulární Aurum, to je lepší volba
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508O0V41NL143M
či o krapet dráž modulární verze
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508O0V41NL19NA

Obrázek uživatele sasha.cz

no tak to uz je opravdu mnohem lepsi http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140006000000143M&Search=fo...

opravdu, ver mi :D

Obrázek uživatele Novaaczek

Tahle řada Fortronů je určitě povedená i když jsem četl v několika recenzích, že jsou dost hlučné a občas se vyskytne špatný kus (což u každé značky, ale tady častěji), ale určitě ho nezavrhuju. Hodně mi byl doporučovaný tento zdroj http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NL1280, ale to už zase přesahuje finanční limity do kterých bych se rád vešel.

Obrázek uživatele sasha.cz

Sam mam ve svem PC Fortron Aurum 550 CM (modular verzi), a je prakticky neslysitelny, na procaku Gelid Tranquillo r.2, a kdyby mi pri BF3 nazala trosku hucet grafa, tak ani nevim ze je PC zapnuty :)

Obrázek uživatele Novaaczek

A jakou máš grafiku?

Obrázek uživatele sasha.cz

Sapphire HD 6950 Dirt3

Obrázek uživatele Novaaczek

To už je solidní kousek.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Fortron není protěžovaný, je dobrý. Protěžované jsou Intely a grafiky nVidia :-)
Než ten drahý seasonic, to raději Enermax.

Obrázek uživatele Novaaczek

To jsem nějak nezaregistroval. Při procházení českých serverů spíše vedou grafiky AMD. U těch procesorů se to pravdě blíží víc. Tak jestli můžeš doporučit nějaký konkrétní kousek (toho enermaxu) tak sem s ním :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Od Enermaxu prakticky cokoliv, kromě řady Naxn, která je vyloženě "zbytková", je to takové kvalitní minimum. Postarší PRO/MODU82+, který mám třeba já - PRO82+ 425W - proti PRO/MODU87+ se liší minimální efektivitou v žádu 5%, což hraje roli, ale na wattmeteru se to projeví do 2 let asi stejně, jako na faktuře při koupi. Nad 2 roky, resp záleží na využívání, to už začne vydělávat.. Jinak rozdíly mezi PRO a MODU jsou překvapivě v modulární kabeláži a tím i ceně..
Enermaxy jsou opravdu skvělé zdroje a jsou určeny spíše do rukou overclockerů, protože jsou schopny podávat kvalitní napětí i proud i při maximální zátěži..

U těch grafik jsi asi zmeškal pctuning.cz a obr-hardware.com :))

Obrázek uživatele Novaaczek

Dva servery nejsou všechno :) PCtuning pročítám pravidelně, ale obr-hardware pravda neznám.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ObrHW je blog toho největšího pohádkáře z PCTuningu :D Neustále pomlouvá DDworld, který je řekněme zase lehce čerený, ale zdaleka ne tak, jako je PCTuning zelený. Nevybavím si všechny zahraniční servery, ale pokud některé nadržují jednomu výrobci, pak nVidii. Červeným snad skoro nikdo, možná tak Donanimhaber mě napadá.. Ale to není podstatné. České eshopy také - většina má nějakou dodavatelskou x reklamní smlouvu s nVidií, primárním zástupcem je CZC.cz a jejich "nVidia Graphics Plus". No ale zanechme offtopicu, tahle debata se na celém internetu opět rozjede hned, jak nVidia ukáže první Keplery, Obr už teď slaví Vánoce, DD doufá v zázrak a já jsem skeptický k třetímu ročníku soutěže "lžeme co nejvíce, lidi si to koupí a pravda nikoho nezajímá", kterému zatím marketing nVidie kraluje.

Obrázek uživatele Peca

Tak to zbytečně nenakusuj, vypadá to tak, že nadržuješ právě těm červeným. Zbytečně nepomlouvej nVidii, zhoršuje to tvoji objektivnost, marketing AMD není o moc "lepší" (či horší). Obr blog nečtu, ale PCT je vcelku docela slušný web, rozhodně o 100% lepší než DD..., tam to přímo bije do očí a ty směšný blbosti co tam dokáže vypustit si už snad nedovolí ani Obr na PCT.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nakousnout to je objektivní. PCT by byl slušný web, kdyby odtud Kočí a Obr odešli. Nejneutárlnější u nás je dle mě EHW.

Obrázek uživatele Novaaczek

Nebudu se hádat, ale pokud si přečteš doporučené sestavy tak je tam vždy sestava zvlášť pro Intel a zvlášť pro AMD. Tudíž si mohou vybrat fanoušci z obou táborů i nezaujatý pozorovatel (což oceňuju, protože nejsem fanouškem žádné strany, prostě chci dát dohromady co nejlepší PC). A pokud si přečteš aktuální test nových Radeonů tak nějaké fandovství Nvidii z toho cítit není. Doporučují sice počkat na Keplera, ale z toho důvodu, že by pak mohly klesnout ceny.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.