Nová herní sestava

Sháním novou herní sestavu, do které bych chtěl vložit cca 17-18 tisíc i s OS. (Bez monitoru, klávesnice,...) Důležité je, aby byl pokud možno co nejtižší a měl co nejmenší spotřebu.

Mám už pár "favoritů": http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=136140, nebo třeba tato: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_16EC0112YE01135S010W5C010WX.... Samozřejmě může vypadat. Prosím o malé zhodnocení a případně nejakou tu dobrou radu :)

Obrázek uživatele levapcz1

díky, ta vypadá hodně slušne. Myslíš, že AMD je lepší volba než Intel? (nevyznam se v tom, ale vždycky sem spíš preferoval Intel) Jinak asi vyberu jinou skřín, ale to už je detail. Tahle sestavička by šla :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Když se koukneš do článků, tak jsem o AMD vs Intel něco napsal.. Pro tyhle účely tvé sestavy je však AMD perfektně dostačující, počítat s ním se vyplatí až od sestav nad 25K (bedna)

Obrázek uživatele levapcz1
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No špatné to není, ale procesor je zbytečně silný, grafika je spíše nenažranější a méně schopná.. Chybí mi tam nějaký lepší chladič procesoru.. Celkově je to takové, že bych si to nekoupil.. Na ten zdroj jsem slyšel hooodně kritiky ohledně jeho chlazení a hlučnosti..

Obrázek uživatele levapcz1

Právě že mě procák a grafika mi přijdou lepší, a na tu grafárnu je hodně chváli. Právě, že ten, kdo mi ukazoval tenhle návrh říkal, že ta Noctoa neni nic moc. Ale nevim no.

Obrázek uživatele Malignus

Na tu grafárnu je hodně chvály z peněz a ze zvyku. Hoď tam radši X4 955 s 6950. :-P

Obrázek uživatele levapcz1

dobře to by tedy asi šlo. Pak je tam jeste ta Noctoa. První, co mi na to jinde řekli je to, že je ta Noctoa nic moc.

Obrázek uživatele Marek1188

Chladič od Noctuy bych si v životě nekoupil , ale to jenom proto že se mi nelibí ten béžovej chladič , ale ruku na srdce když si to chceš dát do takovýho case do kterýho není vidět vůbec to neřeš a ber ho , protože ten chladič je TOP. Uchladí ti přetaktlej procák uplně v klidu navíc díky sví konstrukci ochlazuje i desku , takže ho ber ... Pak stim procákem když koupíš AMD 955 ušetříš 2000kč který bys mohl vložit ted třeba do grafiky ale zase bys musel dřív kupovat novej ... Kup si tu i5 2500k mam ji doporučuju a přitlačil bych taky na desce ... grafiku bych dal taky 6950 ... hdd místo samsungu bych dal westerdigital ... ale to už si na 20k zaleží na tobě jestli ted chces dát o 2000kč víc a mít pc dost nadupany nebo dát mín a pak složitě prodavat starou grafiku a kupovat novou ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ta grafika GTX560 je sice dobrá, ale na tvé požadavky trochu pomalá, navíc je to vcelku neschopná nVidie.. Navíc pro tuhle grafiku nemá moc smysl 2500K a kupovat si výkon "do budoucna" nemá smysl, protože za 2 roky bude tentýž stejný výkon stát 25% současné ceny.. Až nebude procesor stačit, prostě se koupí nový celek s deskou, ramkama.. Navíc Phenom 955 jde krásně nataktovat až k i5 2500K pro potřeby lepší grafiky..
HD6590 by si sice zasloužil, ale už jsme asi trochu mimo cenovou relaci..

Já se vydal cestou komfortu, lepší skříň si tahle sestava určitě zaslouží, ale je to věc také vkusu.. Kam se na StormScouta hrabe Elite :-) Malignus na to šel cestou výkonu zvolil menší chladič, levnější skříň a z nepochopitelných důvodů lepší desku.. Desku vhdnější pro upgrade na Bulldozery, ale takový upgrade podle mě nemá moc smysl - zase si platíš vcelku neschopnou (proti deskám za 2 roky) desku když jí nepotřebuješ..
Ta Noctua je jedna z nejlepších, ovšem na ceně je to vidět...

Obrázek uživatele levapcz1

ok. Jen tak pro zajímavost, za kolik by se dal splašit notebook, který by měl srovnatelné parametry s tou tvou sestavou?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

stejné parametry, tak za 27K... ale podstatně nižší výkon :D

Obrázek uživatele levapcz1

jasny. Né, že bych o tom přemýšlel, ale jen mě to zajímalo. Jdu si vybrat nakou fešnou skříň. :)

Pak je tu ještě jedna věc a to je monitor. Co se týče velikosti, tak 24 palců je asi moc. Podle mě ideální je to tak tech 21 nebo 22. Ted mam na notesu necelých 15, takže i to bude pro mě obrovský :D O ty monitory sem se vlastne zatím vubec nezajímal. Máš nějaký dobrý tip?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Osobně mám VH226H a používám ho jak na grafiku, tak filmy nebo hry a nemohu mu nic vytknout (z obrazového hlediska).. Větší VE248H (24" není moc) má trochu problémy s "duchováním", ale jinak je to také skvělý monitor.. Spousta lidí čekne Samsung, ale mě před 6ti lety zklamal jeden drahý a loni zase jeden drahý, takže jsem s nimi skončil.. u BenQ se mi nelíbí hlavně asymetrické tvary a displaye mi co do barev přijdou méně "věrné".. LG, HP...

Obrázek uživatele levapcz1

Ty monitory od Asusu jsou asi nejhezčí. Mají takovej decentní a uhlazenej styl. Koukal jsem, že jsi VE248H doporučoval i v jinym foru. Popřemejšlim o něm.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

JJ to se mi na ASUSech mimo jiné líbí.. Mají určité neduhy jako "pomalé" menu, moc se jim nechce "zachovat poměr stran", ale mají dkvělé náklonové úhly (já potřebuju co nejvíc negativní) a skvěle podávají barvy, ten můj konkrétně hodnotím jako nejlepší monitor co jsem kdy viděl, neduchuje, je vhodný jak na grafiku, tak hry, tak na filmy, podsvícení nikde neprosvítá víc, než se od téhle cenové kategorie očekává.. to VEčko nevím proč už u 3 modelů jsem viděl, že trochu duchuje (ne že by bylo jak si toho všimnout), ale obrazově je na tom stále velice dobře, navíc místo trubic má LED, takže žere ani ne polovic..

Obrázek uživatele levapcz1

No asi bych šel do té 22. Přeci jen je tam velký cenový rozdíl a mě bude bohate stačit :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A za 3 měsíce si řekneš, "že já blbec" :-)

Obrázek uživatele Malignus

Mám 21,5" od BenQ (G2220HD) a radím ti: Jdi do 24"! :D

Obrázek uživatele levapcz1
Obrázek uživatele T-NOX

Ještě jenom k těm grafikám od ATI,znám pár lidí co měli starší i novější řadu a ve hrách jim to dělalo bordel ,např.se jim sypal obraz,nebo měli čmouhy přes monitor atd. všichni tedy přešli na NVIDIA většina na GeForce 560GTX a zatim hry bez nějakých komplikací,já osobně mam už čtvrtou grafiku od NVIDIA nyní mam v PC 260GTX a 570GTX a jsem velice spokojený.Takže asi takhle 4 z 5 lidí byli s ATI nespokojení.Tobiáš se na mně bude zlobit :D ,ale chtěl jsem jen poradit :-)

Obrázek uživatele levapcz1

sakra ty mi v tom děláš ještě větší bordel, než mam ted :D

Ta 560 na ní sem slyšel plno chváli, ale taky plno nadávek. Má dost velkou spotřebu a to je pro mě klíčový. Ale taky nevim no :D

Obrázek uživatele Malignus

Důvěřuji pouze skříním Cooler Master. :-)

Obrázek uživatele Peca

Asi tak, GTX560 je v podstatě přetaktovaná GTX460, takže pokud o ní uvažuješ, tak radši kup 460ku s 1G paměti, která je levnější a potaktuj dle potřeby. Jinak pak je GTX560ti a to je plně aktivované jádro G104+přetakt.

460 - 336 CUDA procesorů
560 - 336 CUDA + přetakt
560ti - 384 CUDA + přetakt

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co se funkčnosti ATi týče, taky jde o to, jak ji provozovali :-) Přehřívající karty obvykle artefaktují, ale jelikož nVidie jsou poslední dobou topivější, jsou vůči tomu teplu i více odolné, takže haprují až o pár °C výše a to může být rozdíl.. Ve správně větrané skříni si myslím, že by neměli kluci problém.. Taky po pul roce ucpané prachem a tak..

Od Evolve bych si už snad nic nekoupil, rozhodně ne skříň.. Šítózní jako EuroCase, AeroCool, Hedy.. Já nevim co ještě :D Ohledně škříní doporučuju Thermaltake, Enermax, CoolerMaster, LianLi, na můj vkus hnusné Chieftec..

Ohledně GTX560 se ztotožňuji s Pecou, ovšem můj výběr by se v současnosti vyhnul jakékoliv nVidii.. Prostě nemám důvod :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Takže jsem to zase trošku poupravil: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350117FB010WMF010QLH01155... Co se týče těch moderních her Crysis 2, NFS Shift 2, atd. Rozjedu je naplno?

Jinak se mi zdá, že ta Noctoa není nutná a stačilo by něco levnějšího. Jak to vidíte vy?

Obrázek uživatele Peca

Tak určitě, jestli chceš ještě stáhnout cenu, tak je to možnost. Já bych osobně to stáhnul na chladiči, je to věc kterou kdykoliv můžeš doplnit a dal tam 6950ku na Alfě jsou od nějakých 5200,- a výše.

EDIT: zapřemýšlej o disku, vezmi pouze 500 WDblacka a později dokup další (velký a může být i pomalejší, spořivější) a to pětikilo ponech na systém a instalace (rychlejší). Toto řešení oddělených disků je fajn a při práci na dalším disku (třeba kopírování na datový) tě to nebrzdí a můžeš využívat plně systémový (např. na hraní...používání programů...atd.)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Když jsem zkoumal, jaký si koupím zdroj, ten Seasonic jsem hodně zkoumal a hodně jsem slyšel kritiku na hlučnost, funkčnost, pískání, vrčení.. Pohřbil jsem to a koupil si Enermax Pro82+ 425W..
Ta noctua je zbytečná jen do chvíle, než budeš chtít ten procál hnát na 4GHz a výš.. V tom případě bych ale vzal spíše "staší" desku M4A79XTD EVO, která má přecijen výkonnější a pro taktování výhodnější čipset..

Jinak výkonurčujícím prvkem je grafika a HD6870, byť je skvělá, za ty peníze prostě nic nebude trhač asfaltu.. S Crysis 2 ani Shiftem asi nebude problém, ale s Metro 2033 na nejvyšší detajly vážně nepočítej, tam se topí i HD6970 :D

Obrázek uživatele levapcz1

No zauvažuju o přitlačení na grafu. 6950 by se asi hodila víc, ale nevim, jestli na to zbydou prachy. Přeci jen je mi jen 15 let :) a proto jsem celkem slušne limitovanej (už dost práce dalo překecat otce na stolní PC :) )

Ohledne tý základní desky. Ses si jistej, že je lepsi? Je levnejsi a starší, ale pokud ano, tak ji klidne vemu :)

Jinak už sem začal přemýšlet i o klávesnici a myši. Moc se mi líbí tohleto http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007Z01T0DQ10YA ale je to Evolve :(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je levnější proto, že je starší a také proto, že nepodporuje USB 3.0 (které je fajn, ale flashdisk který pojete rychleji, než USB 2.0 nabízí nestojí 300 korun, ale tak 3000..) a nedáš do ní nové procesory Bulldozer.. To by ale ani nemělo smysl, protože je to "slabší" čipset (čipsety AMD 700 a 900 se liší víceméně jen USB3.0 a SataIII) a celkově slabší deska, nemá smysl mordovat jí pod výkonnými osmijádry Bulldozer.. Navíc tu budou jen chvíli, než nové Bulldozery přijdou konečně (po asi 10letém životu socketu AM) s kompletně novou paticí, takže pak bude ten správný čas pro přechod na Bulldozery, také v době, kdy už budou hry běhat na 8jádrech a přijdou DDR4 ramky a PCIe 3.0 slot..
Už jen z toho hlediska nemá do té bedny smysl dávat nic "do budoucna"..

Obrázek uživatele levapcz1

jasný no. Ono jak sem psal. Je mi 15. Ten komp bude masově využivanej ty 4 roky pak vypadnu na vejšku (snad :D ) s nejakym notesem a až se vrátim, tak bude zase vše jinak. Takže výkon do budoucna já rozhodně nepotřebuju. Ani na to nejsou prostředky.

Co se týče hlodavce s kláveskou, tak to chce rozhodně buzdrát (je to nutný) Máš nejakej osvedčenej tip? (pokud ne, tak nebude problem si nejakou vybrat, spis jestli nakou vyrazne nedoporučujes)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Výrazně doporučuju kabel, konkrétně MX518 od Logitechu... Mohu ti napsat A5kovej sloh, ale stejně tě do kabelu nedokopu... Bezdrát nechci, je to hnus, je to lagovací.. Asi to mnoho profesionálních hráčů nepostřehne, ale mě se prostě na bezdrátu dělá dost blbě, jak hry, tak 3D grafika..

Obrázek uživatele T-NOX

levapcz1:až budeš mít problém s ovladači určitě si vzpomeneš :-) ,nejsem jediny kdo to říká :-) ,sice je pravda,že maji lepší chlazení,ale to je tak vše,levapcz1,být tebou zvážil bych koupi grafické karty...

Obrázek uživatele karl 173

Mám problém s výběrem nového počítače z důvodu jestli mi nějaký z těchto počítačů dokáže bez problému utáhnout úplně nové hry.A jaký si popřípadě vybrat.tady jsou a předem děkuji za odpověď.http://aukro.cz/nove-herni-pc-x4-3ghz-8gb-1000gb-ati-6450-1gb-i1753966843.html?source=ob,http://aukro.cz/nove-hp-g5346-x4-4gb-1000gb-geforce-405-win-7-i1755306035.html?source=ob,http://aukro.cz/herni-pc-4x3ghz-4gb-ddr3-hdd-1tb-gk-hd5670-1gb-i1749196724.html?source=ob,http://aukro.cz/herni-pc-4x3ghz-4gb-ddr3-hdd-1tb-gk-hd6670-1gb-i1742395433.html?source=ob

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Poradím ti velmi dobře - vyhni se jakékoliv hotové sestavě a té z Aukra nebo z Tesca obzvlášť...

Obrázek uživatele levapcz1

Ještě bych měl jeden dotaz. Kdybych vzal Notebook za takovejch 20 tisíc, rozeběhnu tam moderní hry na vysoké detaily? Vubec tomu nerozumim, ale tak jsem na to koukal a ty notesy maj procák i5 a paměť 4 gb.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jojo, i5 a Gigabajty RAM.. Jen ta grafika tam pořád chybí :D Na vyšší určitě ne, ale zahraješ.. Na takovém uplně božském ASUS GX73J (nebo jak se jmenuje - i5 480 a GTX560M) si ale určitě zahraješ drtivou většinu her, snad jen vyjma metra 2033 :D

NTB na hry je ale blbost už jen z principu.. stejný výkon jako ten ASUS podá komp za 12K..

Obrázek uživatele levapcz1

Takže po konzultaci jinde jsem to zase trochu upravil. Toho zdroje Seasonicu bych se moc nebál. Slyšim ja něj hodně chválu. Jinak je to tak, jak radíš: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350117FB010Z3F010WMF010QL... Jen by to možná chtělo ještě trochu srazit dolu :) Furt se mi tam nelíbí ta Noctua. Hodilo by se něco tak o 500 levnějšího, ale at to moc neztrácí.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ramky tam díky pozitivnímu vývoji cen určitě dej http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=92661
Chladič můžeš použít CoolerMaster Hyper 212+, ale nemám s ním zkušenosti.. AC Freezer Xtreme mě štve, po roce a pul větrák drnčí až hrůza, budu to muset poladit..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Psal jsem ti, že jsem ten Seasonic zvažoval a nakonec vyhrála kvalitka? Enermax Pro82+ 425W... Doporučuju.. Má funkci že nechává po vypnutí chvíli běžet větráček - poprvé jsem předčasně vypl přepěťovku, protože jsem si to neuvědomil a neměl jsem absolutně ponětí - dokud jsem nedal ucho těsně ke zdroji, tak jsem ani nevěděl, že je zapnutý... :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Tak další verze. http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350117FB01131C010WMF010QL... Dal jsem novou skříň. Krásná, žeo? :D Pak tedy ten Enermax, jen nevim, jestli bude stačit 420W. Změnil jsem chladič. Tenhle je prej nejlepší cena/výkon a na tohle by měl stačit. A pak ta grafická karta... Hodně si chválej i tuhletu. Je ve stejný ceně, jako ta 6870, ale podlě me je prostě lepší. Pročítal sem si několik testů a ta 560 měla většinou lepší výsledky.

Ale furt mě tak nak táhne ta i5. Já vim. Napsali jste toho tu o ní už hodně a furt si všechno dokola pročítám :D ale v týhle sestave je ten cpu podle mě největší brzda. Nechci mít nejakej trhač asfaltu, ale když už to jednou kupuju, tak chci abych na tom rozeběhl i nějaké budoucí hry. Jak dlouho to dokáže být ta sestava konkurenceschopná??

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak procesor vážně něni brzda :D Tady je a ještě s dost velkou rezervou brzda grafika :))

Ten Tranquillo taky patří mezi skvělé chladiče..

No dělej, jak myslíš, já bych si nVidii prostě nekoupil, nepovedly se a ani hromada marketingu to nespraví.. (musíš taky koukat, kde ty testy jsou)

Ramky bych vzal buď G.Skill RipjawsX nebo Corsair Vengance ve specifikacích 2x2GB DDR3 1600MHz CL8..

Malignusi pěkné, super grafika, ale chybí ti tam OS...

Obrázek uživatele levapcz1

Maximum pro tu sestavu by mělo být 17 tisíc. To je třeba tady http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350117FB010YSB01188U010WM... Ta grafika sice klesla ještě víc dolů a ten zdroj už se tam proste nevejde. Máš nejakej vkusnej nápad, jak to upravit aby to zustalo v tehle cene??

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Se zdrojem bych se ztotožnil, s diskem také, Upravil bych ramky na Corsair Vengance 1600MHz CL8 2x2GB, ta grafika se mi však vůbec nelíbí :D

Chápu, na překračování limitů jsem expert.. Ale ty chceš moc za míň, než to jde :-)

Obrázek uživatele levapcz1

njn je to tak. Nejak sem se nechal unést představama ale měl bych se vrátit zpět na zem. K dispozici mam jen 17 tisíc a potřebuju udelat compa. Jako takhle. Jak už jsem psal nepotřebuju dělo, ale rád bych rozjel GTA IV a budoucí GTA 5 a F1 2011 prostě všeobecně nový hry. Je to realny? Koukal jsem se na sestavu, kterou si mi ukazoval jako první. Ta stojí 18 tisíc a od tý doby jdeme cenově jen nahoru :D At delam do delam tak mi to dycky vyjde kolem dvaceti :D Ty paměti na Alfě asi nemaj, nebo sem slepej. A ten zdroj by asi šel a furt sme proste nad limitem. Jako muzu tam hodit třeba Samsung SpinPoint a je to, ale ty víš nejlíp, kde ubrat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Řeknu ti to takhle - počkej ještě měsíc, pujč si litra od mámy, nekup si pár krabec cigár a nechoď jednou do hospy a hnedle budeš mít na opravdu skvostnej komp :D
Ořezávat se moc nevyplatí..

Tak se vrať k mé první verzi.. Je jedno, co maj na Alfě, kup to na CZC.. Tam je maj.. Nebo z JS computers vem G.Skill RipjawsX stejných specifikací, k tomu uber na skříni a dej si "co chceš", alespoˇCooler master Elite 310RC, která je slušná zvenku i zevnitř, uber na chladiči a dej CoolerMaster hyper212+... Teď už se vejdeme?? Níž ni krok!

Obrázek uživatele levapcz1

No poskládám tu něco. Ještě se zeptám, jak je v tuhle chvíli potřeba chladič procesoru? Jinak radši vykradu banku, než abych slevil na skříni. To je věc, která vydrží dlouho a tahle je úžasná http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000YSB.

Obrázek uživatele Marek1188

Čau nečetl jsem cely tema takže možná budu trochu mimo ale kdybych měl já 18k tak to složim asi takhle http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_19FW0116HY010X350112D5010XT... ta skřín co se ti libi tak tu mam objednanou ale s pruhlednou bočnicí , tu co jsem tam dal ja tak taky není špatná a je o dost levnější ... procák sem dal tu 955 na tomhle foru ti ji radej do každý sestavi mě ji taky nutili a to sem měl limit někde o 7k vejš nedal jsem na ně a koupil i5 nelituju ale ty nemaš na výber ty tu 955 tam musíš dát , grafiku jsem dal 6850 mohla by ti stačit a je za dobrou cenu nvidii nemam vubec zkušenosti takže doporučuju ati , větrák na zdroj jsem ti tam dal N520 tobias bude řikat že ma maly fany ale v testech dopadl hodně slušně a uchladíti 955 stabilně na 4ghz , zdroj corsiar kvalita , neni duvod připlacet za dražší značku , hdd 1tb aby jsi nemusel kupovat po dalším roce další hdd a je i dost rychlej , a nakonec monitor ja ted mam t220 a je suprová dokonalej monitor akorát už tři roky starej a ma rozlišeni jenom 1680x1050 takže co nevidět budu kupovat novej , samsung prostě umi udělat krásný monitory a kvalitní ... asus ví o designu stejně jako lenovo uplný ho--- takže celkem kvalitní sestava za malo peněz p.s. není tam os zkus warez :D maj tam prej slevu

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No chladič procesoru se "hodí" - jednak je podstatně tišší a účinnější a jednak zvládne i přetakt, ke kterému je ten procesor stvořen..
Ta skříň je parádní, to bez debat..

To Marek1188: Já bych to tak teda neudělal moc :-) 955 je skvělý procesor, ale jde o to, k čemu ho dáš.. Stejně tak i5 2500K, protože s HD6850 nepoznáš rozdíl mezi Athlonem 640 a i7 2600K :-)
Ano, ten chladič má malé fany a trochu si přifoukne, aby uchladil, ale třeba AC Freezer Xtreme uchladí Phenom x6 na 4,5GHz stabilně na 70°C :-) Ale mě odešel větrák asi, takže AC konec, příště něco jako CoolerMaster Hyper212+.. Každopádně jsme v době 12cm ventilátorů :-)
1TB systémák je taky blbost, protože až ho zaplníš, dojde k parádnímu zpomalení :-) Navíc ho zaplníš v době, kdy tu budou standardem 3TB disky za cenu 500GB..

Samsung mě zklamal, dal jsem mu šanci před 6 lety s monitorem za 6500 "vyšší střední třídy", zklamal.. Dostal šanci loni s dalším highend monitorem za 6K (FullHD CCFL), stále stejný problém s prosvítáním, duchováním.. Tím jsem Samsung odepsal..

Na warezu maj slevu, ale na to my si nehrajeme :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Rozhodl jsem se trochu posunout limit na 15 bez OS. To znamená, že by to mohlo vypadat třeba takto: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X3501188U0115RK01147R0116L... tohle už je bez ořezávání podle mě slušná sestava v téhle ceně. Tu grafiku tam muzu klidne dat 6870, to se jeste uvidi. Jinak tu pamet Corsair tam pak muzu pridat jestli to objednam na czechcomputer. Ted to pro vetsi prehlednost skladám na alfe. A tam sem ho opravdu nenašel. Podle me to už vypadá k svetu zeo? :D

Obrázek uživatele Peca

Až na ty paměti je to dobrý. Tyto mají nic moc specifikace. Koukej po 1600MHz cl8, tyto mají cl9 i když zase tak znát to nebude, ale to už radši tam vrzni ty 1333MHz cl7. Jinak ty Corsairy na Alfě nemají, resp. mají pouze v 6GB kitu, což ti je k ničemu.
Jinak na Alfě tě to asi celkově vyjde levněji než na CZC.

Obrázek uživatele levapcz1

No asi to koupim na Alfě. Takže s tema pametma je to takhle: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X3501188U0115RK01147R0116L... a co se týká vetráků do skríne, jak to s nima je?? A pak ješte jak se dá měřit teplota kompnent?? (nikdy jsem nic nakovýho nedelal, na tohle jsem fakt hroznej trouba :D )

Obrázek uživatele Peca

Ta skříň má v této verzi pouze přední 140mm fan a zadní 120mm fan.
Většinou to stačí, ale dá se tam toho narvat o dost víc a to vesměs 140mm fany.
Ideálně ještě jeden nahoru na tahání čersvého vzduchu ke chladiči procesoru (verze Advanced ho má ve výbavě) a případně jeden dolů když by byl potřeba, ale to až podle teplot.
Kdyby jsi sháněl stejný typ ventilátoru 140mm co se standartně k této skříni dodává (verze Advanced), tak mám jeden volný, pár dní jetý. To bysme se pak už ale domlouvali přes mail.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Konkrétně pro tohle by základní větráky měly stačit :-)

Obrázek uživatele levapcz1

A to pro mě znamená co? Mam nejaky koupit, nebo tam budou :D

Obrázek uživatele Peca

Jak jsem psal, základ tam je.

Obrázek uživatele levapcz1

ok. Jinak dostal jsem info, že pro tuhle sestavu by mohl stačit v poho tadyten zdroj a prý Fortony nejsou nic moc. http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000400000018BF Co ty na to?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Fortron patří k velmi dobrým výrobcům :-) Řekne ti to snad každý, kdo tomu rozumí.. Jenže ta kvalita něco stojí, rozhodně víc jak 1000 korun.. Navíc OEM znamená, že ho nevyrobili v Seasonicu (v případě tvého odkazu), ale podle "návodu" od Seasonicu někde "tam"..

Fortron Black Power patří k velmi dobrým, Aurum je ještě lepší, velmi dobrý.. Stále to není Enermax, který je nejlepší z nejlepších, ale také stojí polovic..

Obrázek uživatele levapcz1

Hele kdyby to vypadalo takhle, to by taky šlo, co řikas? http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_17FB010X35010WXU010QLH010YS... vlastne tam neni nic moc novýho až na ten zdroj. To je pro me furt otázka. Na dvou dalších forech mi rikaji, že ten Seasonic bude lepší kauf. Pak jsem si tam přihodil tera disk. S mou intenzitou stahování si myslim, že bude potřeba.

A k tomu pak přihodit tenhle monitor: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007X23B23C131C o něm jsme se tu už bavili. Mě osobně se líbí a jestli ho ty doporučuješ, pak není problém.

Obrázek uživatele Peca

Ten Seasonic není lepší kauf, Aurum je rozhodně lepší. Jediný v čem je lepší ten Seasonic, že je levnější, toť vše. Za svou cenu se vyplatí víc ten Aurum, ve své ceně je to pecka. Navíc má i o 2 roky delší záruku než ten Seasonic.
No ten Energy knight, to nebudu snad ani komentovat. :))

Jinak jistěže i ten Seasonic S12II je taky dobrej zroj a poběží vpohodě, ale kdybych stavěl sestavu pro sebe, tak bych ty dvě stovky připlatil na Aurum.

Obrázek uživatele levapcz1

no dobrá. Hele a byl by nejaky znatelný rozdíl, kdybych tam proste hodil jen tenhleten? http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NL18BF. Jinak možná bych si tam hodil 6 GB paměti. Mohla by být časem potřeba. No, dořešíme ještě ten zdroj a ramku, ale jinak už by to mělo být hotový. Je ještě nejaký nápad na vylepšení? Jinak už jsem opět na finančním stropu, takže přidávat se moc nedá.

Obrázek uživatele Peca

Dělej jak myslíš, já bych ho tam nedal. Fungovat to bude, ale kvalita proti Aurumu je nesrovnatelná a s pověstnou kvalitou Seasonicu to nemá nic společnýho, ona taky ta cena tomu odpovídá. Tak na nějaký kancelářský stroj ano, ale na zdroji se nevyplácí šetřit.
6G paměti vůbec nepotřebuješ, musel bys koupit 2x2G a 2x1G, aby jsi nepřišel o dualchannel. To si kup radši 2x2G a později další 2x2.

Obrázek uživatele Peca

Zas ten disk, vem pětikilo (na systém), časem dokup velký na data (třeba Caviar Green). Je to lepší řešení než vzít terovej Black na vše.

Obrázek uživatele levapcz1

no tak uvidíme. S 500 by to teda byla asi takhle: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350116L10117FB01131C010YS...

Obrázek uživatele levapcz1

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000000000016LG není to náhodou lepší než ten Forton???

Obrázek uživatele Peca

Není...vem ten aurum a neřeš to. V té ceně nic lepšího snad není.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Enermax je sice špička, ale Naxn není zrovna top model.. Taky stojí třetinu obvyklé Enermaxí ceny.. :-) V některých ohledech lepší bude, v některých zase ne.. Ten Aurum je velice zajímavý.. Sám jsem ho nikdy neměl, u mě vyhrál Enermax Pro82+ 425W a nelituju.. Konkrétně je to hned po pasicně chlazené základní desce a zvukovce nejtišší komponenta v počítači :D A nekvalitního proudu se u něj vážně nebojím..
Škoda že o tom Aurumu nemohu mluvit z vlastní zkušenosti, ale už jen Black Powery a ještě před nimi legendární Blue Stormy - Fortron prostě taky umí, né že né.. A Aurum je tak "levný" zejména proto, že je nemodulární, stejně jako můj PRO92+, MODU92+ je o "kousínek" výše..

Co do pamětí škoda těch Vengancí no.. Ale o DC bys nepřišel úplně, Dualchannel namapuje jen velikost, která je shodná ve všech modulech a zbytek bude nemapován, ale v praxi je to horší a nemá to ani smysl... 2x2GB a později další, uplně stejný kit.. Resp ty paměti dneska nestojí čerta, aby se nedaly koupit hned.. 700 korun za 4GB pěkných pamětí je docela trapné :D

Disk jednoznačně Caviar Black LX 50GB a k němu později Caviar Green RS 2TB, resp než 500GB více zaplníš, ceny disků a ceny za kapacitu zase ještě poklesnou..

Obrázek uživatele levapcz1

Kdybyste vy byli na mém míste (meli 15 tisíc na bednu bez OS) a chtelo neco, na čem pujdou svizne hry ale bude se na nem delat jinak upe vsechno, šli byste do Phenom X4 nebo Core i5??? Jinak asi vemu tu pultera disk. U téhle skřine http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000YSB je neco jako externí dokovací stanice. To znamená, že muzu vzít normal interní HDD a zapíchnout to do toho?? Jinak bychom tedy měli být hotovy s výberem. Prosím odpovezte na vsechny tyto otázky, at je tu zase nemusim psat vicekrat :D

Obrázek uživatele Peca

V téhle ceně je ten Phenom jasnej. Ta poslední verze je OK.
Kdyby jsi bral i5ku tak bys musel očesat grafiku a to by byla škoda.
Jinak je to tak jak píšeš, píchneš tam interní disk tak jak je.

Obrázek uživatele levapcz1

No tak to je super! To se upe hodí. Takže podle mě je to konečně rozhodnutý (počkáme jeste co napise TOBiAS)

Obrázek uživatele Peca

Ještě jedna věc, nevím jestli tato verze skříně má ten dok pro disk. Ta fotka je z verze Advanced (ta to má), která je o pár stovek dražší a má pár rozdílů od této verze (Basic).
Abych řekl pravdu, nikdy jsem verzi Basic nemontoval. Vždy jsem montoval verzi Advanced.

Na tomto videu by měli být ukázány rozdíly mezi verzemi
http://www.youtube.com/watch?v=AubfqMN9XgE
z toho je vidět, že verze Basic dok na disk nemá.

Obrázek uživatele levapcz1

hmm tak to je docela škoda... Ohledne skrine jeste uvidíme. Rád bych měl nejakou peknou :) Ve hře jsou tedy ty dvě a nádherný je také StormScout. Alespoň mám zase o čem přemýšlet :D

Obrázek uživatele levapcz1

TOBiAS: Takže by to tedy mohlo vypadat takto: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350116L10117FB01131C010YS... máš k tomu ještě co dodat?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já jsem řekl co jsem mohl, napsla jsem kam se hodí Phenom a kam zas i5 :-) Sám si musí zvolit tu hlavní cestu.. Za mě by tam ještě byla grafika AMD, ale to už je spíš jen osobní preference, než že by to byla vyloženě lepší volba s ohledme na cenu. Bez ohledu na cenu (že je Sapphire Toxic předražená) je jasnou volbou grafika AMD..

Obrázek uživatele levapcz1

ok. Takže dovyberu skříň a muzu objednávat :)

Obrázek uživatele levapcz1

Jak dlouho dokáže být ten PC konkurenceschopný?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Popravdě už teď je starý, pomalý a na poměry schopností dnešního maxima je lowendem :D Ale dejme tomu, že ty 2 roky s ním přežiješ, tři, čtyři nanejvejš.. Bude to plné kompromisů,jako předchozí sestava.. Bohužel highend si ani ty ani já dovolit nemůžeme, tohle je prostě normální sestava, opravdu extrémně výkonná na svojí cenovku i počítače, typu toho tvého, které všichni mají.. Vše záleží jen na vývoji technologií a her - pokud tu staré konzole budou nehacknuty ještě 2 roky, tak bude primární vývoj na konzole a PC hry tím budou zkripleny tak, že vlastně žádný pokrok nebude, což je příšerné, ale pro nás mainstreamové hráče je to víceméně skvělá zpráva - nebudeme potřebovat upgradovat..

Obrázek uživatele levapcz1

Fakt promin že se k tomu opět vracim, ale kdybych tam přeci jen dal tu i5 tak jsem o mnoho urovni výš. A i za 16k bez OS už se dá sehnat sestava s nim. A ten patří mezi nejlepší procesory. Proste mi prijde, že když se tam dá dát, tak proč ne? Ale pokud tedy opravdu radíš ten AMD, tak ok ok beru ho.

Ještě mi jde o to, jestli dokážu rozjet na plno třeba GTA 5, nebo F1 2012, nebo nejaky budoucí NFS?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tohle ti nikdo nezaručí - nikdo neví, jak kvalitní hry to budou, jak moc budou zkriplené konzolemi.. Pokud nebudou, tak může i i5 a HD6970 málo na kvalitní hraní..

Jenže jádro problému je v tom, že vývoj HW jde vpřed a ceny padají a padají.. Stejný výkon za rok stojí polovic, tak proč platit za něco, co teď nepotřebuju, když siza ten cenový rozdíl, který ušetřím, koupím zarok to, co jsem chtěl letos? Když to vydržíš 2 roky, tak si koupíš za ty peníze 2x větší výkon.. A teprve za 2 roky bude doba, kdy ho budeš potřebovat.. Ano, ve výsledku to bude stát o pár korun navíc, ale ten výkon bude větší a prostě to je evoluce, nemůžeš chtít více za stejně, nemůžeš chtít všechno za nic..

Pokud tam dáš i5, bude tam možné později dát lepší grafiku (ale současná by byla vyhozena = vyhozená investice), ale je možné že už za 2 roky bude stejně i i5 out a bude tu úplně lepší procesor. Třeba se hry poučí na vícejádra a Bulldozer se stajne jasnou volbou ve své druhé revizi.. Těžko říct a proto je nejlepší myslet na budoucnost tím, že si nekoupíš víc, než potřebuješ..

Obrázek uživatele levapcz1

rozmim. Timhle si me konečně celkem přesvedčil :D Jinak ještě bych se vrátil k tomu Enermaxu, jak jsi ho tu doporučoval. http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000VPX píše to, že to ma 425W ale grafika má požadavek 450W. Takže to by asi nešlo ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vklidu :D Ten požadavek u grafiky platí pro zdroje typu EuroCase a další, které tvrdí, že za 800 korun ti dají 600W :-)
wwww.pcporadenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc

Reálná spořteba takovéhle sestavy nebude vyšší než 270W do přetaktování, těžko bys pokořil hranici 400W se vzduchovými chladiči, navíc ten Enermax má poměrně solidní rezervu, je to poněkud jiná káva, než obyčejné zdroje :-) Ale je starý už přes 2 roky, neplné efektivní normu 80+ Gold, pouze Bronze (ne že by levné zdroje vůbec nějaké normy řešily), což už je dneska "out" ale stále je to špička mezi zdroji..

Obrázek uživatele levapcz1

I ten Seasonic 520 co stoji asi litr půl má jen bronze. Ten Gold je cenově ještě někde jinde.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Seasonicu nevěřím - OEM stojí zaprd a M12II (nebo jak má to číslo) a S12II (nemodulár) jsem zvažoval při koupi taky, ale odradilo mě tuna kritiky na hlučnost/kvalitu chlazení.. Zavrhl jsem je... Zvažoval jsem i jiné, jenže žádný by mi nedosáhl v Enermax Hoplite - zdroj dole a dost velká, je potřeba půlmetrový 24pin... PRO82+ ho měl takže vyhrál, ale nešlo jen o délku kabelů, vždycky jsem si říkal, že si Enermax nebudu moct cenově dovolit.. A pak jsem přišel na tenhle "starý" model, který je cenou velmi příjemný..

Obrázek uživatele levapcz1

ok. Jeste jedna vec. Všude kde sem se ptal na monitor mi doporučili tenhleten http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000600000015XM&Search=ip... je lepší než ten Asus co si doporučil ty?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nevím, neměl jsem ho, ani jsem ho neviděl - ještě jsem ani neviděl IPS technologii v praxi... Ale co se dá dočíst po internetu - IPS do 5K je shit.. Nevím, musel bych ho vidět.. Doporučuju ti, aby jsi si přečetkl klady a zápory TN a IPS technologií.. Vždy ale záleží na konkrétním modelu, jak dobře možnosti technologie využije a za málo peněz nelze čekat, že by je využil dobře..

Obrázek uživatele levapcz1

Mě se ten Asus jak jsi doporučoval líbí a pokud s nim máš dobrý zkušenosti, pak nevidim problem proč ho nevzít. Jinak co se týče ty klavesnice a myši, tak máš nejaky doporučení? nakonec teda muze bejt i s ocasem a chtelo by to co nejlevnejší

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No zkušenosti mám s VH226H, VE228H je jeho LED podsvícená verze.. Ten můj je "starý" - CCFL podscívený..

Ohledně myši je jasná Logitech MX518 - taky už není nejnovější, ale stále skvělá :-) Za ty prachy jasná.. S kláveskou bohužel neporadím, tam píš záleží už jen na designu a layoutu, který ti sedí a líbí se, protože kvalitní myš se pozná při míření, ale u klávesky je to putna.. Sá mám Genius SlimStar220 a bohatě mi stačí, i když má nedostatky v multimediální části (neprogramovatelné klávesy)

Obrázek uživatele levapcz1

slyšel jsem hodně velké stížnosti na hlučnost WD. Nebyla by přeci jen lepší volba Samsung?? Mohl bych v té cene koupit klidně tera, které by se mi hodilo.

Obrázek uživatele Peca

Větráky ho spolehlivě přeřvou. Jako říká se že Blacky mají vyšší hlučnost, ale neboj se toho. Malinko hlučnější jsou, ale není to nic tragickýho.
Mám v kompu terovýho i pětikilo a není to znát a k tomu ještě Velociraptora. Ten CM 690II má pěkný plastový šuplátka a tlumí hezky vibrace. Víc slyším větráky z bedny než nějaký disk. To bys to musel mít na vodě, aby jsi slyšel křupání toho disku. Jako Samsung má disky taky dobrý (podle mě lepší než třeba Seagate), ale ten Black je na systém jak dělaný, pokud nechceš utrácet prachy za Velociraptora či SSD. Proto to pětikilo - "malý" rychlý disk na systém. Škoda že nedělaj ve velikosti nějakých 150GB (třeba za 500,-), ale to už by bylo všechno jinak a nevím jestli ku prospěchu (menší plotny...atd.)

PS: jinak nikdy v životě jsem nereklamoval disk od WD. Třeba Seagaty už tak 8x a Samsungy tak 2x.
Třeba ten terovej Black mi už jede 4roky a v mém původním Pc ještě s Prescotem P4 jede původní 160ka WD, tak 8 let starý ještě do ATA. To je další důvod proč primárně beru WDčka.

EDIT: K tomu zdroji...za mě Aurum (v té ceně ten nemodulární) bez debat...
Jinak samozřejmě že Enermax je špica, ale třeba Seasonic umí stejně dobré zdroje za méně peněz a to samé i FSP a další. Ale to už jsme na jiné ceně (série X). Pro mě jsou Enermax předražené zdroje, ale fakt dobré. Mimochodem, tady jsem někde na PCP četl, že Enermax má už i zdroje s účinností Platinum o čemž si FSP může zdát? Jen bych podotknul, že FSP Group (Fortron) ho má už dávno, jen nevím jestli je u nás v prodeji, představili ho na Cebitu ze začátku roku.
http://extrahardware.cnews.cz/fortron-na-cebitu-zdroje-se-zlatou-platino...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

K diskům - jo, mám nově WDC Black LX 500GB a docela dost škvrká, ale jelikož ho mám v ne zrovna levné skříni Enermax Hoplite, která má gumou vystlané pozice pro disky, vlastně o něm nevím ani při pasivním chodu :-) To už musí bejt fakt load, aby byl slyšet aspoň trošku..

Mám stejné zkušenosti..60GB IDE od WD už má za 10 let odkroucíno 19 000 hodin, což je opravdu hooodně daleko za typickou životností. A běží vesele dál, bratr ho každodenně třýzní s kántrem, leftfordeathkem, wowkem atd.. Chrastí teda fakt, že ho slyšim pomalu k sobě do pokoje, ale spolehlivě pracuje a to už toho zažil dost, mimochodem i zkrat na napájení, kterým došlo k "opravení" jumperování a začal vesele bootovat na desce se Sata :D
Takže dokud mi WD nezklame, jiné si nekoupím :-)

Co se zdrojů týče, Enermax je má už nějakou dobu, ale konkrétně jsem to nezkoumal.. Ono Platinum je mimo dosah našich kapes, i kdyby to byl EuroCase :D
Jenže 80+ norma udává efektivitu, nikoliv kvalitu, neudává limity pro zvlnění atd atd.. Viz velké rozbory PSU třeba na PCT, EHW... :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Takže snad tedy takto http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350117FB01188U010WMF010QL... možná ale bude potřeba větší disk (ještě se dohodnu se "spoluuživateli" PC) Zajímá mě, jak byste to pořešili vy. Jestli tam hodit terovej WD Black a nebo k tomuhle dát F3 (500 nebo 1000)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

WDC Black LX 500 a k němu pak WDC Green RS 2000GB, nebo alespoň 1500GB (výhodnost poměru cena/kapacita, menší je fakt nevýhodné)

Obrázek uživatele levapcz1

To by pak znamenalo všechny programy na blacku a to ostatní na greenu??

Obrázek uživatele Peca

Jo..Black - systém + instalace programů a her
Green - Data

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ideální je dát si na Green čistě statická data - nehábají se, jen se čtou, sem tam se smaže třeba velký film a čau.. Nejlepší je to asi jako exterák ve formě interáku do boxu - je dělanej na permanentní zátěž a přitom je přenosný kamkoliv připojitelný k TV atd...

www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd o této problematice dat pojednává.. je to sice trochu jiné ale jde o principy...

Obrázek uživatele levapcz1

Na hardware sem opravdu strašná lama. Zeptám se jako úplný amatér. Jelikož na blacku bude systém, tak na green se ani žádný program nainstalovat nedá ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dá, proč by ne... Ale proč taky? Není ideálnější řešení, než ho hodit do externího boxu :-) Přečti si ten článek :wink:

Obrázek uživatele levapcz1

no jestli že ty radíš 500 gb na programy a 1500 na to ostatní tak si nejsem jistej, jestli tech 500 bude stačit. Já nejsem žádnej třoškař, když mam místo, tak ho neváhám rychle zaplnit :)

EDIT: Ten článek sem si vytisknul a jdu se tim prokousávat :D :D

Obrázek uživatele Malignus

To porno si prostě hodíš na vedlejší disk, no... :-P

Obrázek uživatele Peca

to je dobrý :D ...
Pokud nebudeš mít naistalovaných 30 her a 50 programů, tak ti to bude stačit. Na instalace je 500GB až moc, ale menšího Blacka nedělají.

Obrázek uživatele levapcz1

ok. Přečetl sem si ten článek. Znamená to, že by se ještě hodilo Blacka rozdělit na systémový a instalační?? Např. v poměru 100:400?? A co všechno by teda bylo na tom systémovém?

Obrázek uživatele Peca

Pokud chceš jít touto cestou, tak na systémový oddíl hodíš pouze systém samotný a instalace potom na druhou část disku. Taky to tak jde, ale podle mě to není vůbec potřeba. To možná když někdo nechce přeinstalovávat programy po reinstalu win (s formátem). Já osobně si to radši tam vše nakopu znova načisto.
Nech klidně komplet to pětikilo v celku a udělej jak jsem už psal. Dělení systémáku má spíš význam když máš pouze jeden disk. To aby jsi se při přeinstalaci win (s formátem) nemusel zaobírat daty, které jsou na druhé části disku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud hodláš mít na 500GB i datovou statickou část, doporučuji ji vřele oddělit od systémové, ovšem hry a programy dělit nemusíš.. Já to dělám tak, že základní běžné programy mám na malém, často defragmentovaném oddíle, velké programy a hry mám na druhém a jistou datovou číst, stažené soubory/hry/programy, hudbu, velké dokumenty mám na třetím oddílu.. Myslím že se mi to vyplácí :-)
Hry a programy se vždy vyplatí nainstalovat znovu, ale pokud máš určitá statická data, která bys tak jako tak dohrával, dáš je na samostatný oddíl a reinstallem o ně nepřijdeš..

Obrázek uživatele levapcz1

No cenově vyjde levněji varianta s 1 TB Blackem než 500 black a 1000 green. Tolik prostoru bych ale asi stejně nevyužil. Takže jestli jsem to správně pochopil. Pokud rozdělím ten 1 tera black, tak to bude vypadat asi takto:

1. oddíl - 160 GB: OS, Officy, Internetové prohlížeče, Skype, ale sem se budou ukládat i stažené soubory a dokumenty (ty se taky furt přemazávaj) (defragmentace každý týden)

2. oddíl - 340 GB: Všechny velké programy jako Photoshop, Pinnacle Studio, Sony Vegas a všechny hry (defragmentace každý měsíc)

3. oddíl - 500 GB: Filmy, Hudba, záloha (defragmentace např. každé 3 měsíce)

Obrázek uživatele Peca

Ano, varianta 2 disků vyjde dráž, ale je to lepší (rychlejší).
Důvodem je to (jak už jsem psal), že disky můžou pracovat nezávysle na sobě.
Pokud máš jeden disk rozdělen na více oddílů, tak sice oddíly jsou, ale stále to je fyzicky jeden disk s jedním četcím zařízením.
Např. když kopíruješ na datovou část a chceš si k tomu hrát třeba nějakou hru (náročnější), tak je načítání hrozně zasekané a i to kopírování padá dolů na rychlosti. Toto se u varianty dvou disků neděje.
Proto doporučujeme to pětikilo a druhý disk můžeš koupit později, to je věc co se dá kdykoli doplnit.

EDIT: dostal jsem tip na dobré paměti
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450821Y50AL135S
vím 1600 cl9 jsme ti moc nedoporučovali, ale tyto podle testů dokáží pracovat spolehlivě na nižším časování než v základu. Na PCT dokonce 1333 5-6-5-16 a nebo naopak na frekvenci až 1800. Celkově dělají skvělý dojem, taky je teď budu zkoušet do jedné sestavy s AMD.
http://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/20226-test-pameti-kin...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jop, Peca to tak nějak popsal.. Nikdo neříkal, že je levnější kombinace 2 disků, ale že jako ten druhý disk, čím je větší, tím je "levnější", klesá cena za 1GB a to docela citelně..

Dokumenty, které se mění je dobré mít na 1. oddílu, já osobně mám dokumenty spíš také jako data, takže je mím dané na 3. ..

Obrázek uživatele levapcz1

ok. Takže ted 500 Blacka. Ten rozdělit na 160 a 340 na ten druhej oddíl bude zatím i na instalace i data. Pak někdy toho greena. Toto je tedy snad final. Naposledy se ptám. Něco k tomu? http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_17260117FB010YSB01143M01188...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dal bych to na 3 oddíly, pokud tam budou i data - není problém to v budoucnu sloučit.. C klidně stačí 100GB, to je taková ideální velikost...

Kromě Phenomu 955, který je cenově o dost výhodnější k tomu jiné remcy nemám :-)

Obrázek uživatele levapcz1

ok. Na Alfě ale píšou, že je dočasně nedostupný. Cca kdy zase bude?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Až ho alfa objedná a oni jim ho dovezou :D V tom případě ho neber, nebo jdi na CZC.. Jak vidíš, tady už tě limitují hned v druhém produktu, na to bych se jim... Vzal bycha spoň cpu a ramky z CZC..

Obrázek uživatele levapcz1

kupovat to z dvou krámu je podle mě celkem šílenství :D No uvidíme. Ještě se chci zeptat. Byl by velkej problem tam místo této http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000600000016L1&Search=gt... myslím jestli to bude nějaká zásadní změna.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

TOPka jede na odost vyšších taktech, bude mít aji lepší jádro a je k ní kupon na Mafii II.. Z těch pár stovek myslím slušný přídavek..

Není, nebo sy to nemyslím :-) Já teda kupuju výhradně z CZC, ale chápu že někdo ocení kamenný schop..

Obrázek uživatele levapcz1

OK. Ty tři stovky snad člověka nezrujnujou. Ale Mafie už k tomu asi bohužel neni :( Hodili tam nějaky po****** NFS World...

Ještě uvidíme, kde to koupím. Doufám, že si Alfa s tím procákem pospíší :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, NFSW je opravdu po... s tím souhlasím.. Měl jsem tu čest a popravdě bylo jednudušší ten kód nechat propadnout, než ho prodat :D

Obrázek uživatele levapcz1

Hele TOBiASi, jestli tě to štve tak to klidně řekni, vim že to tady furt omýváme dokola 6 stránek :D Ale tohle jsem složil sám a i když to má nějaký mouchy tak já si nemůžu pomoct, ale mě ten Intel prostě nedá spát :D http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_16EC01135S0115RK0118BF010YS...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Lepší procesor dejme tomu, ale zbytečně moc výkonný procesor za cenu horšího zdroje - to tedy ne-e :eek:

Obrázek uživatele levapcz1

:D áchjo Tobe víš jak je hrozný vybírat kompa když ti každej radí úplně přesnej opak? :D Ještě to zvážim. ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vim.. Dřív jsem to měl podobné - když jsem sem přišel poprvé před 5 lety :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Registroval jsem se na 4 fóra. A dvě raděj AMD a 2 Intel. :D

Ale tak asi ti budu věřit :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

2 tomu rozumí méně, nebo mají trochu jiný plán do budoucna, takže tomu méně rozumí :D

Obrázek uživatele levapcz1

Ok :D ten chladič dokoupím asi až ve druhý rundě s tím větším diskem. Zatím není upe potřeba a rád bych to stlačil opravdu co nejvíce k těm 15.

Jinak jsme tedy ready. Objednal bych to někdy až na začátku září. Jinak moc díky za všechny rady. Za ty 3 týdny jsem se o hardwaru dozvěděl celkem dost a snad už mám nějaké ty základní znalosti ohledně PC. Takže moc díky :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Neboj, pokud nebudeš svou "databázi" aktualizovat, za 3 tejdny si zase postavíš PC naprd :D Proto to sleduju každý den, každou hodinu :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Ještě se zeptám na jednu věc. Ty instaluješ programy do Program files, nebo do nějakých jiných tebou vytvořených složek?

EDIT: Možná poslední připomínka. Asi bych koupil WD Black 1 tera. Popřemýšlel jsem o tom a řekl bych, že ho využiju více. Je to levnější a ta velikost mi bude stačit. Pokud to rozdělím 100/400/500 tak by mi to mělo s megarezervou stačit. 1000 gb dat bych stejně nikdy neměl šanci zaplnit. Tohle je pro mě ideální.

EDIT 2: Už jsem se na to ptal, ale tak něják se to zamluvilo. Jaká bude situace třeba za takové tři roky? V jaké bude to AMD kondici? Vím, že už to asi nebude nic extra, ale v dalších 4 letech neplunuju nějaké velké upgradování.

EDIT 3:

TOBiAS wrote:
Lepší procesor dejme tomu, ale zbytečně moc výkonný procesor za cenu horšího zdroje - to tedy ne-e :eek:
Zdroj je podle mě část, která se dá za cenu vyššího výkona trochu oželet.

(Prosím odpověz na všechno :D )

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zdroj rozhodně není část, která se dá oželet, protože napájí celý počítač a jeho nedokonalost může mít za následek smrt celého poměrně solidního vnitřku. Stojí také za nestabilitou, nízkým přetaktováním, vysokou hlučností, vyšší reálnou spotřebou sestavy i nižšími možnostmi upgradu do budoucna - www.pcporadenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc jsi četl?

Ano, programy jako ICQ, Opera, kodeky, Winamp, Blender, IE, Skype, Daemon, Gimp, Teamspeak, Teamwiever mám v Program files, velké programy jako Photoshop nebo hry dávám na D..

Tera je nevýhodné.. Jak říkám já i Peca - kéž by se WDC Black dal koupit i v menší velikosti, protože jde o to CO NEJVÍCE separovat systém od zbytku, aby jeho chod byl nejhladší :-)

Jak na tom AMD bude? To tvoje myslíš? Nebude to nic moc, ale stačit to bude... Když tam budeš mít ale tu desku s podporou Bulldozeru, bode velmi výhodné tak za 2000 korun koupit, klidně už i bazarového Bulldozera..

Obrázek uživatele levapcz1

Jo ten článek jsem tak zběžně přelétl. No tak ještě uvdíme. Ale já rozhodně nezaplním 1 tera dat. Na to mi klidně stačí i 200 GB. Potřebuji hlavně místo na instalace.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Doporučuju ti číst víc než zběžně, pak bys vzal své tvrzení zpět :wink:

No, podle mě 500GB je "až kam" co se místa týče a až ti nebude stačit, budeme už v době tak trochu jiných cenových poměrů vzhledem k velikostem..

Obrázek uživatele levapcz1

No já právě potřebuji teď hned velký disk. Táta má asi 250 GB různejch ptákovin, které mi tam chce hodit a já už taky mám pár těch filmů. Takže v tuhle chvíli by se mi hodila ta 1000. Pro mé potřeby bude přesně akorát.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No nutit tě asi nebudu.. Jako uplně špatné to není, jen říkáme, že ta "naše" varianta je prostě lepší, výhodnější.. :wink:

Obrázek uživatele levapcz1

Ještě mě zajímá jedna věc. Nikdy jsem to nepotřeboval, ale teď by mě to celkem zajímalo. Jak se dá zjistit teplota cpu a případně i nějakých jiných komponent?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Program Aida64 (everest home), cpuz, gpuz, speedfan, amd owerdrive, utilit je mnoho...

Obrázek uživatele levapcz1

ok pokouknu po nich. Jinak na Alfě je už zase dostupná ta 955. Ale rozdíl mezi těma dvěma je jen 200 Kč a 965 má vyšší frekvenci. Není lepší tahleta?

EDIT: Tohle jsi doporučil úplně na začátku http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66057 docela bych ušetřil. Mam ho tam hodit?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Na CZC je ten rozdíl větší, ale 955 tam stojí 2400 korun... Do 2600 by 965 nebyl nevýhodný.. Ten Blac není špatný, ale zasloužíš si víc a hlavně si nejsem jist, jak dosáhnou kabely při umístění zdroje dolu..

Obrázek uživatele levapcz1

Ono není to zas tak nutný, ale jsem kapku nad limitem, takže by se hodilo sešoupnout tak těch 500 dolů. Ale snad se to přežije i tak.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No já myslím, že když ne Enermax, tak alespoň Fortron Aurum 500W... :-)

Hoď sem teda výpis co máme a cenu, ať vidíme, na čem jsme ohledně limitu..

Obrázek uživatele levapcz1

No tohle už je final final http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_17260117FB010YSB01143M01188... pokud by tam byl způsob jak to srazit pod 16 směrem k 15,5, tak by se to celkem hodilo. Na druhou stranu pokud by hodně utrpěla kvalita, tak se to dá takhle nechat.

Obrázek uživatele Peca

Možností je právě ten disk, ale to už jsme tu řešily.
Dál je možnost bez chladiče CPU, ale dokoupit později (každopádně)
Nebo vzít desku, obyč M5A97. Tím by to zase tak neutrpělo, ale rozdíl v ceně není moc velký.
Pak i na skříni by to šlo jít dolů, ale to už na úkor kvality je. Otázkou je co stačí tobě.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Kromě disku tam není co okousívat, spíše ještě přidávat..

Obrázek uživatele levapcz1

Tak se to blíží. Chci to koupit někdy na konci září, jen si furt nejsem jistej, jestli to dokážu složit. Smontovat to asi není zas takový problem, ale i instnout ovladače...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Instnout Win7 je otázka 5ti kliknutí.. Ovladače jsou dalších 10 kliknutí navrch :D Já myslim, že to půjde

Obrázek uživatele levapcz1

No snad jo. Ale budu potřeboval kompletně poradit, až na to dojde. :)

EDIT: Pak ještě jedna věc. Myslíš, že ten komp mi utáhne server na Minecraftu pro 3 lidi a zaroven bych na něm hrál?

Obrázek uživatele levapcz1

Tak se tu opět hlásím. Ceny něják hrozně zdražili. Tohle bych potřeboval srazit přibližně o 1500. http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350117FB010YSB01143M01188...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Kde by se dalo ubírat:
zdroj Black Power, disk 500GB, levnější skříň... Do zbytku bych nesahal a ještě bych vyhodil ty ramky a dal tam lehounce dražší Corsair Vengance 1600MHz CL8..
Můžeš sáhnout ještě na grafiku, dát tam Sapphire HD6850 Vapor-X a časem ji vyměnit... Ve výsledku tě ale každé přišetření nakonec přijde dráž..

K tomu Minecraftu - nějak mi edit unikl.. No zvládnout by to mělo, pro 3 hráče určitě...

Obrázek uživatele levapcz1

U toho zdroje myslíš spíš 450 W nebo 550 W?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud plánuješ v budoucnu lepší grafiku, tak 550W

Obrázek uživatele Hovado-CZE

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007R000000HH7 tuhle klávesnici mám a spokojenost nejnej. oceníš klávesy pod palcem v onlajnovkách kde si k nim mužeš přiřadit funkce a má vyvýšený Ctrl pod malíčkem, takže u většiny stříleček zalehneš bleskurychle dřív než ti daj head ))
je voděodolná. Nevíhodou je PS2 rozhraní ,takže pokud ho nemáš na desce, přikup i adapter USB /PS2.

Obrázek uživatele levapcz1

no to pořešim až později. :) Jinak Tobe, tenhle je taky good žeo? http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NL19LD

EDIT: Ve finiši by to tedy mohlo vypadat takto: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350117FB010YSB01188U010WM... nepotřebuju zase mega herní dělo. Hlavně ať to není zas tak drahy. Tohle je dobrej kompromis.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já bych tam Corsaira nedával.. Taky jsem na něj neslyšel moc chvály, když jsem zkoumal svůj nový zdroj.. Fortron a Enermax..
Přemýšlím proč tam nedáš ty Corsair ramky ale..

Obrázek uživatele levapcz1

Ještě jeden člověk, co u nás prodává PC mi řekl, že co se týče procesoru, tak ať jdu stopro do Intelu. A byl si s tim až moc jistej :) Že prej je to opravdu hodně znát v reklamacích. Prej AMDčka se mu vracej každou chvíli a že Intel je prostě o dost výš. Nenašlo by se něco Inteláckýho?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Však Core i5 2500K plus ASUS P8P67 PRO... Už vidíš ten cenový rozdíl?

To jak často jde na reklamaci je obvykle způsobeno tím, jak se k tomu lidi chovají a co s tím dělají.. Někdo zase brání Intel a řekne ti sebejistě cokoliv. Pravdou je, že Bulldozery nejsou co jsme od nich očekávaly, ale Phenom 965 rozhodně není špatný procesor...

Obrázek uživatele levapcz1

Proboha co to je za ceny na alfě u pevných disků??? :O

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nemám tušení :D CZC :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Tam je to taky. Na všech shopech je megazdražení disků. Všech.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tyjo, fakt že jo! Že by ta páteční apokalypsa a lidi začali do zásoby nakupovat HDD? :D Nebo jenom kartelová dohoda a násobný podraz na uživatele, mimojiné i mě - nekoukám podle ceny, já rovnou vím které kompoenty kupovat.. Ale SSD šly zase hodně dolu.. Možná se jen snažej uměle zvýšit prodeje SSD, protože při tejhle ceně už je možná SSD za 2600 výhodnější jak ten Black.. Eště že jsem ho koupil za těch 1300 :eek:

Obrázek uživatele levapcz1

tvl do budu dělat? :D

EDIT: No doufám, že je to zase přejde a hoděj to rychle dolů. Každopádně tohle je final. http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0X350116L10117FB010YSB01143... Dám na tebe a vemu to AMD. Jde mi o to, jestli to utáhne hry i v blízké budoucnosti. Třeba F1 2013 bo tak něco. I když to se asi spíš týká grafy..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, zejména se to týká grafiky, v procesoru bych ještě na dlouho viděl rezervu..

Obrázek uživatele levapcz1

ok. Jediný neplánovaný problém je ten disk. Zajímá mě, jaký názor máš na tento disk http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514507H00000019SQ . Ten je v normální ceně.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Seagate je cesta do pekel - to mi kdysy řekl jeden z bývalých kolegů. A mě se to potvrdilo ve dvou případech ze dvou, takže nehodlám riskovat :-) WD ještě nezklamalo, mám v PC ještě starého ATA držáka, kterému táhne na 11 rok a má nakrouceno 3x víc hodin, než je průměrná životnost HDD..

Obrázek uživatele levapcz1

no to je taky otázka názoru. Znám plno lidí, kteří si Seagate neuvěřitelně vychvalujou. Nevíš náhodou, jestli se ty ceny vrátěj do normálu? Někde jsem četl, že je tu kvůli povodním v Thajsku... ale nevim no.

EDIT: No ještě je tu možnost Samsungu. Měl jsi ho někdy? Jeden člověk řikal, že má WD a Samsung a že se nemůže dočkat, až to WD vyhodí z okna. Prej to hrozní vrčí všechno.

Obrázek uživatele Peca

WD má zaplavené továrny, tak proto ta cena.
Seagate jsem viděl za poslední 3měsíce jak známí reklamovaly 3ks.
Samsung má docela dobré disky ale je to o štěstí na kus, prý jsou taky dost hlučné. Tenkrát jsem bral F1ky a ty byly dobré, ale poslední dobou jsem žádný nebral.
Kouknul bych se i po Toshibě, jejich nové disky jsou prý vynikající, ale cenově dražší než třeba Seagate či Sams.

Obrázek uživatele levapcz1

Tak doufám, že ty továrny zase pěkně odplavěj :)

EDIT: Našel jsem tohle: http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenstvi/koupit/1360821/western-digital... tady jsou to ještě klasický ceny. Asi to objednám tady a ten zbytek přes jednu místní firmu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To jsem ani nevěděl.. Vůbec na zprávy v TV nekoukám a na IT webech se o tom nemluvilo.. Kasa patří vzhledem k IT k minoritním prodejcům, takže ještě nevybraly skladové zásoby a tudíž nesháněli nové a tudíž nenarazili na vyšší pořizovací cenu, takže ano, kup to tam..

Obrázek uživatele levapcz1

Já jsem stejně debil... Čekal jsem s tim do dneška a i na kase to už stouplo... Tohle je poslední možnost http://www.obchodni-dum.cz/pevny-disk-3-5-western-digital-caviar-black-5... dneska to objednám.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To se mi zrovna moc nelíbí, tak co ti na to mám říct?... :))

Obrázek uživatele levapcz1

jo to byl zase jen takovej nástřel, ale všude se dneska dočtu, že ty AMD jsou prostě míle za i5. A nezastírám, že bych byl radši, kdyby my v PC pracoval Inteláckej procák... Když se kouknu na hotové PC, které nabízejí, tak tam je z 90 % Intel Core i5. Tohle jsem napsal na jedno forum tam řekli, že se to nedá srovnávat s tou AMD.. Myslim, že maj asi pravdu..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Výkonem se to určitě nedá srovnávat, ale co bys všechno nechtěl? Tohle je procesor pro dvojitá grafická řešení, ten snese i dvojici HD6970 v CrossFire.. To ale neni případ tvojí peněženky, takže radši koupíš výkon, který nevyužiješ a dáš za něj víc peněz a koupíš o to slabší a horší zbytek, zejména grafiku.. To je důvod, proč do sestav pod 25K patří AMD

Obrázek uživatele levapcz1

No tak snad si mě zase na chvíli přesvědčil :D Důležitý je, aby to vydrželo ty 4 roky, co ještě budu na střední. Pokud to AMD vydrží 4 roky (chápu, že pak už nebude v nejlepší kondici) tak je to OK. Pak půjdu na vejšku s notesem. a pak... těžko říct, co bude pak.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud za ty 4 roky nebudeš kupovat extrémní grafiku, tak bude výkonově stačit.. Ale pokud plánuješ v budoucnu ještě investice, tak záleží, jak velké.. Za 2 roky už ale výkon zase bude jinde, za 4 tuplem.. Přijdou uplně nové generace procesorů i grafik, DDR4 paměti a tak různě.. Stejný výkon jako dnes se bude dák za 2 roky koupit za 25% ceny, za další rok už to bude 12,5% +-
Pokud cokoliv za 2 roky přestane stačit, výměna za dvakrát výkonnější nebude nic drahého..

Obrázek uživatele levapcz1

Ok. Kdyby ten samej procák byl od Intelu, byl bych radši, ale je to jedno. Takže už mě nebaví to tu furt okecávat a v tomhle tejdnu to koupim.

Takže:
Základ je tohleto: http://www.alza.cz/western-digital-caviar-black-500gb-32mb-cache-d197790... Mám ale pár posledních otázek:

1. Často se říká, že 4 gb už přestávaji dostačovat. Nebyla by lepší 6 gb RAM?
2. Jakou radíš desku? Myslíš, že tahle je OK, nebo by byla lepší jíná?

To je snad vše. Už bych to rád co nejdříve objednal. Škoda jen těch disků...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

K tomu disku - kup ho ideálně hned, ceny stále rostou a ještě se nezastavily a nikdo neví, kde je strop. V roce 2006 stál 500GB pomalý disk 10 000 korun.. A klidně se může minulost opakovat..

K ramkám - 4GB k tomuhle určitě stačí, ale 6GB se nedá dobře aplikovat.. To umí jen tříkanálové superIntely.. Až 4GB přestanou stačit, koupíš tentýž kit ještě jednou.. Jak vidíš, stojí pakatel.. -> 8GB

Jako desku alespoň ASUS M5A97 PRO, lépe, ale k tomuhle ne uplně nutně M5A99X EVO, zas je to ale prvotřídní deska

Obrázek uživatele levapcz1

Myslíš, že je dobrý vzít přesně tenhle disk na Alze? http://www.alza.cz/western-digital-caviar-black-500gb-32mb-cache-d197790... je to on? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, je to on.. ale těch 1300 už opravdu nestojí.. Asi nikde :(

Obrázek uživatele levapcz1
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Není - je to 1TB verze, to je zbytečně moc. Ale pokud si za 2300 máš koupit 500GB, nebo za 2000 1000GB, tak je to asi jasné :D Ideální by ale bylo s jeho prostorem hospodařit co nejlépe - ideálně ho nevyužívat uplně celý.. V budoucnu, až primární disk bude zas o krok rychlejší, tohle bude obstojně velký a obstojně rychlý datový/sekundár..

Obrázek uživatele levapcz1

Objednáno :D tak už není cesty zpět :D doufám, že zbytek PC objednám do prázdnit. Snad už jsem definitivně rozhodnutej :)

Obrázek uživatele levapcz1

Ještě mám dvě otázky. Ta první se týká složení PC. Hodně jako slyším rady, at si to nechám složit, že to není žádná sranda. I co se týče třeba instalace ovladačů a podobný věci. Myslíš, že je v amaterských silách to udělat? a co radíš ty?

Ten druhý se týká rozdělení disků. Vím, že jsme to tu probírali ale neprobrali. Možná bych to rozdělil na tři oddíly. Systém + programy, data, a pak jen volné místo, aby se to moc nezaplnilo. Jak to vidíš ty?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd existuje hodně teorií jak to rozdělit a sám si nejsem plně jist tou popisovanou, to hodně záleží jak ji uživatel pochopí. Ale platí, že to nejpoužívanější a co se nejvíc mění na C (windows, základní programy a textové dokumenty), na D velké programy a hry (photoshopy a tak) a na E statická data (filmy, instalačky her, vše co se jen čte a jen minoritně maže/mění). C samozřejmě defragmentovat klidně denně, D týdně, E měsíčně.. Ty máš tedy ten 1TB disk?

Jednoznačně si to slož sám. Je toho zde hodně popsáno a jsme schopni vést tě krok za krokem, pokud nejsi uplně levej a jakože já jsem hodně nešikovnej, ale počítač složit dovedu precizně :)) Nikdo ti to neudělá tak dobře, jako ty sám a navíc to máš zadarmo, s láskou a ještě se toho mnoho naučíš a získáš ke komponentám respekt (až si odpálíš grafiku za 6K protožes jí blbě chytnul do ruky :D )

Obrázek uživatele levapcz1

:D jj spíš se bojím krizových scénářů. Chápeš, třeba to zapojim, a bude to běhat hrozně pomalu, nebo to třeba nebude běhat vůbec. Ten harddisk zatim nepříšel a na Mallu už ho stáhli z prodeje. Objednávka je ale otevřená a dostupnost zboží ověřená, takže to snad přijde.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Za ten disk se budu modlit...
Ano takový scénář klidně může nastat - něco blbě čapneš a spálíš nějaký čip statikou :-) Stačí nebejt blbec a ono to pude, PC je takové dražší puzzle :))

Obrázek uživatele levapcz1

No mam z toho celkem obavu no. :D Tak si řikám, co třeba budu dělat, pokud to sestavim a ono to nepude zapnout, nebo to po týdnu zkolabuje. Taky mě to láká si to postavit, ale jak sem psal. Má jediná zkušenost se stavbou PC čítá výměnu grafické karty :D (jeden kámoš tehdy ohnul packy procáku a pak je zase sám narovnal :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To zvládneš :wink:

Obrázek uživatele levapcz1

no možná jo, ale když si to nechám sestavit, zase získávám záruku na PC jako celek. No, ještě se uvidí. Jinak HDD přijde v pondělí.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Záruku jako celek, ale zas do toho nesmíš nikterak zasahovat, ani kdyby jsi to chtěl vyčistit atd.. Navíc záruku na celek obvykle dostaneš, když si od nich koupíš i komponenty...

Obrázek uživatele levapcz1

Fakt? tak to je nová informace. Co se týče třeba CZC, tak ta záruka by se na to stahovala, nebo ne, když budu mít svuj HDD?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

CZC nevim, jak jim vnutíš, aby ti to složili s tvým HDD, ale ti to udělají snáz, protože nedávají záruku na celek, čili komp je stále přístupný, máš klasicky 24 (některé komponenty jako ram i více) měsíců záruku na komponentu.. Na HDD by ti pak platila záruka taky, ale v obchodě, kde jsi jej koupil, nebo přímo u výrobce.. (Některé komponenty se reklamují rovnou u českého zastoupení výrobce)..
CZC teď nějak měnilo podmínky - zas dělají sestavy zdarma a něco kolem nich, ale nejsem si jist jestli dávaj záruku na celek - podívej se na to..

Obrázek uživatele levapcz1

No tak tohle si ještě rozmyslim. Ještě teda doladíme poslední detaily sestavy. takže tohle je final: http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106145&Search=ve228H&SearchType... ty jsi mi ho už doporučoval, jen se chci zeptat, jestli se na tvém doporučení něco nezměnilo.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak ramky jsou jedna z mála komponent, které když chceš rozšířit, tak je nemusíš vyhodit.. Prostě přikoupíš tytéž ještě jednou, pokud ty původní nejsou nějaké pomalé.. Kingstony jsou cajk, i když já bych dal Corsair Vengance...

Co do monitoru - odkaz je nejspíš špatně zkopírovaný.. I tak jsem dokázal z odkazu poznat, že myslíš VE228H - ne, nezměnilo :-)

Obrázek uživatele levapcz1

OK. No co se týče té paměti, tak já vím, že ji zatim nebudu potřebovat, ale ten cenovej rozdíl je tak strašně malý, že bych tam klidně hodil tyhlety: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450821Y51SR1484 Půjdou teda všechny díly stopro k sobě? Znám pár lidí, kteří si hráli na borce, nakoupili díly, a kulhalo to jak šnek.. :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Gensis grey bych si fakt nedal - jsou pomalejší, hrají hlavně na efektivní keramické chlazení, ne na výkon.. Na to jsou Ti nebo ty Vengance..

Všecko by spolu mělo mluvit..

Obrázek uživatele levapcz1

Všechno to spolu MUSÍ mluvit :D Táta mě zabije, jestli to tak nebude :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

První co udělej, vem si míry skříně a vyměř si přes poměry, kolik je tam místa pro grafiku (nělo by bejt dost) a pak si změř grafiku.. Nemusím všecko dělat já :))
Jinak to k sobě sedí, pouze já bych neda ty Kingstony, Genesise vůbec nemám ověřené co do kompatibility, ale klasické HyperXy mluví se vším.. Zdroj je jen o tom, že je nemodulární, takže se budeš muset postarat o přečnívající kabely a hlavně - skříň má zdroj dole a já di nezaručím, že kabely dosáhnou.. Ke tvému štěstí má deska konektory vcelku nízko.. Ale já tenhle zdroj a tuhle skříň nikdy nekombinoval..

Obrázek uživatele levapcz1

ááchjo, že já nekoupil nějakou hotovou sestavu, nebo notes :D

Ani nevim, jakej kabel to myslíš, natož zjistit, jestli je dostatečně dlouhej. Snad jediný, co vim, že tenhle http://www.alza.cz/enermax-naxn-550w-d235570.htm se tam vejde, pač ho tam má použítá alza v týhle skříni...

Obrázek uživatele Hmm...

Tady, kdyby si chtěl něco výkonnějšího i s chladičem na CPU, protože ten BOX na Phenomu je hrozně uřvanej. Všechny kabely dosáhnou, grafika se taky vejde, nemusíš mít strach. Výkon je znatelně vyšší než s tou GTX560 non Ti. http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0U710116BV01192T0115RK010WX...

Obrázek uživatele levapcz1

jj mrknu na to :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To Hmm...: ty taky víš o skládání hodně :-) XMP moduly jsou určeny pro procesory Intel, pro AMD nemá "XMP" přídomek jediný význam.. Freezer 7 je dělanej pro dvou-tříjádra, ne Phenomy :-) Levnou desku bych pod Phenoma vživotě nedal.. nVidii víceméně taky ne..

To levapcz1: I ten Fortron dosahne, zkoumal jsem to :-) Už jsem tu zabloudil, ale mám pocit, že chladič na CPU už máš, né? (Tranquillo)

Obrázek uživatele Hmm...

Jenže XMP stojej míň než ty bez XMP a na platformě AMD pojedou úplně stejně jako ty bez XMP, takže nevidím důvod je nebrat.
Freezer 7 není nic extra, ale je mnohem lepší než ten uřvanej BOX co se přibaluje k těm Phenomům a zvládne i lehčí přetaktování pořád ještě v rozumných teplotách, chtěl sem se vejít do ceny, jinak bych dal Gelid Tranquillo rev.2.
GA-870A-USB3 není levná deska a se svou výbavou plně dostačuje, naprosto nechápu proč by si na ni nedal Phenoma nebo nvidii, můžeš to nějak vysvětlit a podložit? 5 napájecích fází je plně dostačující pro všechny Phenomy včetně OC (ne extrémního), jestli de o tohle.Ta deska bude sloužit úplně stejně jako tebou navržená ASUS M5A99X EVO u který si platí za zbytečnosti, který stejně nevyužije(např. "novej" chipset, 3x PCI-e...).

Obrázek uživatele levapcz1

Na jinym foru jsme už vymysleli alternativu v podobě tohohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91246 ale pokud to stačí, tak je to super! Jinak asi půjdu do 560 Ti. Asi je to lepší volba. Co se týče velikosti ramek, tak se ještě uvidí. Chladič nemám, něják jsem na něj zapomněl :D hodim ho tam.

Tohle je tedy FINAL: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_15RK010YSB01143M0111W5010U7... snad jediný otazník je nad Ramkou a grafikou - Ti, nebo ne.

EDIT: Ještě kdybych koupil tohleto: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508C0V6326TEV tak to můžu nainstalovat na kolik počítačů chci?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne, pouze na jeden (současně), ale můžeš to odinstalovat a nainstalovat na jiný..

Pokud GTX560, tak "Ti", i když si ten přídemek vůbec nezaslouží. GTX560 je jediná od nVidie v současnosti akceptovatelná grafika za rozumný peníz..

Co se těch apmětí týče, dal bych tam 1600MHz Vengance, ale když budu mluvit o Kingstonech - nejsou stejné. XMP běhají kvůli (demenci) Core i* na 1,6V, aby to procesor neusmahlo. Klasické běhají na 1,7V, což je výhodnější z hlediska provozu a výkonu, případně možného přetaktování (ke kterému dojde například při zvýšení násobiče CPU)

A proč bych nedal Phenoma na "levnou" desku? Jednak nevěřím Gigabytu, jednak čipset 870 nepatří zrovna k nejlepším a jednak stabilita není jen o fázích procesoru, ale o celkovém layoutu desky a její celkové stabilitě. Phenom už je procesor stední třídy a výš, který už si zaslouží důstojnější *90X" čipset. Musí se taky myslet do budoucna, nikdy nevíš, které sloty se ti budou hodit a PCIe jsou prostě univerzální a rozšiřujících karet do nich je více, pak se dají karty lépe skládat atd.. Navíc já volím ASUS, protože má mnoho funkčníh udělátek, které jiní nemají. Nemá moc smysl mluvit o kvalitě, tady má každý jiné zkušenosti, já mám tedy několik ASUS držáků. Ale ASUS má velmi chytrý "Q-connector" pro kablíky z FP skříně, má dobrý layout komponent na desce (kladně hodnocený po celém světě), dostatečně dimenzované chlazení i napájení, ze všech aktuálních výrobců nejlepší (nejmíň dětský) UEFI BIOS, taktovací engien VPU a úsporný engine EPU, který určitě potěší nejednoho ekonoma.
Stručně počítač postavený kolem Phenomu už je dost výkonný na to, aby si zasloužil desku dostatečně dimenzovanou na tento výkon.. Na desce a na zdroji prostě není dobré šetřit, zdroj ovlivňuje životnost, deska stabilitu..
Kamarád má na tu dobu extrémně výkonný počítač "hotovku" za 36K na desce za 2100 od Biostar.. Padá to, nejde mechanika, nebootuje to, deska se neustále zapejká (nazvdory velkému větrání), je s tm prolém za problémem a za všemi problémy stojí deska. Když jsem tam dal svou M4A785D-M PRO, všecko běhalo krásně. Desce ale technicky nic není -> reklamace neuznána.. Je to jen levná deska založená na AMD760G čipsetu (Proboha, do herního PC za 236K?) navíc ještě od shit-výrobce.. Vyplácí se mi dávat do počítačů lepší základovky a zdroje, hned je o několik problémů méně :-)

A ještě k Freezeru. Ano, o dost lepší než BOX, to nediskutuji. Ale dát ho na Phenom 965 je víceméně vyhození peněz, protože opravdu pojede na hraně svých možností i hlučnosti.. Ale chápu že penízky tlačí.. Já ovšem nešidím PC na kvalitě, radši na výkonu, takže pořádný základ a chlazení je podmínka.. :-)

Obrázek uživatele Hmm...

Větší napětí není výhodnější z hlediska výkonu ani provozu, standard DDR3 je 1,5V ne žádných 1,7V. Čím menší napětí, tím menší zahřívání a spotřeba (a menší zátěž pro řadič), taktovat půjde pravděpodobně ještě lépe díky menšímu napětí v základu, které můžeš v případě potřeby zvýšit, ale to spíš záleží na kvalitě použitých čipech (čipy co potřebují vyšší napětí, aby dosáhli stejný frekvence asi nebudou moc kvalitní ). Ono stejně se při taktování CPU mění dělička, aby paměti byli co nejblíž původní frekvenci a byly tak 100% stabilní.

Na tu desku máš svůj názor OK, ale desky od Gigabyte jsou dost kvalitní a určitě bych se nebál, že nezvládne jakejkoli CPU včetně nových FX. Problémy se stabilitou mají dnes už snad jen ty totální low-end desky co se cpou do kancelářských PC. Jinak samozřejmě souhlasim, že M5A99X EVO je lepší, ale do takový sestavy imho zbytečně drahá a radši sem tedy zvolil výkonnější grafiku.

Obrázek uživatele levapcz1

Hele a když si nekupuju HDD, můžu si koupit tu OEM OS, nebo ne?? Jinak liší se něják od toho, na kterej sem se ptal?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zahřívání a teplota v případě ramek je tak malá, že nás moc netrápí. To taktování jsem měl namysli bez zvedání napětí, protože ono být mimo rozsah technické specifikace už je risk u všeho, i když je tam určitá rezerva. Ano, snižovat napětí lze, ale pokud ty moduly běhají lépe na nižším napětí, znamená to, že polovodičové průchody jsou lepší, jsou méně ztrátové a mají menší odpor. tzn pokud budou běhat ideálně na 1,6V, zatímco jiné na 1,7V, znamená to, že na polovodičích je v tu dobu stejné množství elektronů. Pokud ty první zvýšíš na 1,7, bude tam víc proudu, než na druhých (protože ty mají horší polovodiče -> větší odpor -> více proudu přejde v teplo) a dojde ke spálení, respektive proražení tranzistorového polovodičového přechodu. Toť z hlediska fyziky.
lehké přetaktování pamětí navíc nikomu nevadí, takže kdo by měnil děličku, ale upřímně jsem se s ní setkal zatím jen u intelu, tam totiž roste frekvence ramek i s BCLK, nejen s násobičem, takže podstatně rychleji.. Intely obecně mají taktování úplně jinak..

Obrázek uživatele levapcz1

co ten OS? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

První řádek mého "slohového" příspěvku:
Ne, pouze na jeden (současně), ale můžeš to odinstalovat a nainstalovat na jiný.. Toť jediná výhoda "neOEM" verze..

Obrázek uživatele levapcz1

levapcz1 wrote:
Hele a když si nekupuju HDD, můžu si koupit tu OEM OS, nebo ne?? Jinak liší se něják od toho, na kterej sem se ptal?

myslim tohle

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

OEM je nepřenositelná verze, tudíž lze nainstalovat pouze na jediný počítač doživotně, tzn pokud dokážeš MS, že došlo k zániku počítače, případně výměny základní desky v autorizovaném servisu kvůli opravě... OS jako takový je uplně stejný..
Jde jej legálně zakoupit pouze s novým osobním počítačem, čili 5 základních komponent: deska, procesor, grafika, ram, zdroj... Takže ano, lze koupit bez HDD :-)

Obrázek uživatele levapcz1

thanks. no tak to je snad zatím vše. Doufám, že díky tomuhle kompu změním názor na AMD procesory. Před 7 lety si táta koupil Alivio 5100. Intel Pentium. Ten počítač funguje až do dneška. Jelikož na tomto světě ještě nejsem zas tolik let, moc kompů jsem nezažil, ale tenhle byl opravdu bezvadnej :)

Obrázek uživatele levapcz1

psal jsem přímo do CZC a prý se OEM Windows musí kopuit i s HDD...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zde nám koukám také zmizely příspěvky :(

Pokud se budu držet oficiální licence MS, musíš si koupit 5 výše zmíněných komponent. Product Key se pak naváže pouze na základní desku a zbytek můžeš vesele měnit. Ale musíš mít nový počítač. Disk by tam také měl být, ale nemusí. Hlavně ale, mělo by to být vše na jedné faktuře, ale oni to kolikrát prodají i samotné ten OEM systém.. Když by na tebe ale (a to se nestane) přišel MS, ukážeš mu, že jsi koupil PC bez HDD tehdy a samotný HDD (který tam máš) o týden dříve jinde, odůvodníš lepší cenou a můžou ti prd a taky proč by to dělali..

Obrázek uživatele levapcz1

No právě že ten i5 2400 mi přišel jako solidní kompromis mezi Phenomem a zbytečnou 2500K. Taktovat stejně nejspíše asi nebudu. Navíc i5 žere míň.

Pokud je to ale tvé rozhodnutí, tak já ti věřim :D http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_0U710116L10117FB01131C010YS... tohle je tedy finálová verze. Je tam něco, co by si zlepšil?

EDIT: zkus posím ještě nahodit něco s tou i5. Rád bych to přeci jen viděl pro porovnání.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak jako ta 2400 by mohla, ale nevim no.. Nevidim v tom výhodu a ta spotřeba je víceméně detail.. si tam dej i5 a do P8P67.. H67 čipset tě nezajímá, Z je taky blbost.. Škoda že Intel nevydal P65 po stopách P*5... Do té by si zasloužil..

Obrázek uživatele levapcz1

Ohledně i5 by mohla cesta vést tudy: http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_131C010YSB0112YC01105E01155... všechno to ještě zvážim..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Gigabyte.. Nepotěšil mě...

Obrázek uživatele levapcz1

jn někde sem tu četl že jim moc nefandíš.. ty seš asusák co? :)

ohledně toho procesoru, tak 60 % na 40 % pro AMD... Fakt ted ale nevim.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jojo, táhne jí na 11 let fešandě.. Takže je beru, všude a procesnto selhání je opravdu malé.. A znám to i od lidí co dělaj ve schopech.. Když dáš pořádnou desku (adekvátní), tak ti Intel prostě vyjde draho..;;

Obrázek uživatele levapcz1

jj. Abych se už konečně hnul z místa a neprokecali tady další stránku, když bys to stavěl ty na i5 2400, jak by to vypadalo? Ať se nikde nešetří.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Uplně stejně, jak jsem řikal, plus ASUS P8P67, plus paměti s XMP (1600MHz CL8, 1,60-1,65V)

Obrázek uživatele levapcz1

ty jsi zastánce AMD vyrianty že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já ano, protože je to jen dražší varianta stejného výkonu :-)

Obrázek uživatele levapcz1

No ještě jedna otázka. Kdybych náhodou taktoval (jako že ani náhodou nevim, jak se to dělá :D ) AMDčko, bude pak výkonější, než ta i5? A jak to vlastně funguje? Promítá se taktování i na spotřebu? V tomhle se vůbec neorientuju.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jak které taktování se promítá. Dokud nezvedneš napájecí napětí, spotřeba se ani nehne, ovšem pro dosažení vyšších frekvencí je obvykle potřeba zývišt napětí, jinak je čip nestabilní a počítač padá.. AMD bude výkonnější, pokud ho vyženeš na 4,5GHz.. Což by mohl jít vcelku snadno.. Je pravda, že intel je úspornější, ale to co ušetříš stejně investuješ do ceny tak je to vcelku jedno..

Obrázek uživatele levapcz1

No zkusil jsem si to hrubě vypočítat, a pokud by byl ten rozdíl ve spotřebě těch zmíněných 30 W, tak bych za rok ušetřil někde kolem 300 Kč. To se nasčítá.

Nechám si chvíli na rozmyšlenou :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

300 se nasčítá.. Ale dáš litra navíc jenom za desku a další dva za i5 :-)

Obrázek uživatele levapcz1

proč tolik? Takhle by taky a je to levný ne? http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_16L10114NV010YSB01188U0112Y... četl jsem, že velký rozdíl je v klidném stavu. Tam si prý i5 neber skoro nic.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To minimum, do kterého já dám Core i5 je P8P67 verze, pod to do nějakých ořezávek SE a LE atd nejdu.. To si jdeš na vlastní pěst..

Musíš pochopit, že u Intelu prostě připlácíš 1000 jen za to že je to intel, takže tahle deska ej na stejný úvodni, jako něco LE u AMD za 1200 korun...

Ono AMD si v klidu taky nebere hory, s mým Phenomem x3 jedu vklidu na 12W.. Chápu, že je to víc než Intel, ale zas tak markantní to není. markantnější je to u grafik, kde nVidia je o 80W výše v idle, o 50W výše v loadu.. to už je rozdíl..

Obrázek uživatele levapcz1

Aha. Tak to já počítal s tím, že to bude stačít, protože si psal jen P8P67. A to ono to je. Tahle deska by tedy šla? http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514500600000014NR&Search=P8... je tam i BLUETOOTH :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ta deska, o které mluvím se totiž jmenuje přesně "ASUS P8P67" :-) To bude ten problém.. Ta co jsi našel je ona..

Obrázek uživatele levapcz1

No tak to je docela škoda. Kvůli tomu jsem nad mým limitem.. A jen tak abych si zvětšil vědomosti, v čem konkrétně je ta deska lepší než LE? Myslíš, že by to hodně ztratilo s ní? Když jsem dal porovnat zboží, tak jsou kromě Bluetooth téměř stejné.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zejména kvlaita použitých součástech, dimenzování napájení i chlazení.. Na výkonu se to asi hnedle neprojeví, ale na stabilitě systému, možnosti ugpradu atd se to projeví.. Přecijen silné CPU a GPU je podstatně větší zátěž pro obvody desky..

Obrázek uživatele levapcz1

Kolik myslíš, že tak bude brát V KLIDU sestava AMD a INTEL? Zajímavé také je, že i3 žere polovinu toho, co to AMD. Spotřeba je pro mě hodně hodně důležitá.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

i3 už je výkonem zase trochu níže. Jako ano, je nesporný fakt, že Intel žere méně. Ale srovnej si pořizovací cenu srovnatelného HW a pak ušetřené peníze... Jako já tě od i5 nebudu odrazovat, mě je to tak nějak putna. Ale kolem intelu jsou zase další problémy, poslední dobou spíše ty funkčnostní, než ty cenové... Ten rozdíl v klidu tam bude.. Pokud je ale pro tebe spotřeba důležitá, pak volba grafiky Intel je stejně hloupá, jako volba procesoru AMD.. Dát tam HD6000 a i5, dostaneš možná i o 100W v klidu méně.. v zátěži taky tak no... S cpu AMD to bude tak o 30W více..

Obrázek uživatele levapcz1

Zeptám se ještě na něco. Má vůbec cenu přemýšlet o i3, nebo se prostě musí vyplatit i5 nebo Phenom?

EDIT: Daruješ mi prosím ozdobu? Napsal jsem si Ježíškovi :D http://vanocni.datart.cz/pavel-krupar-si-preje-notebook-apple

(Jestli to bereš jako zakázanou reklamu, tak to klidně smažu :) )

EDIT2: hmm tak se zdá, že VE228H jaksi zmizel z prodeje :/ Nikde neni skladem... Máš plán B?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=94871 By se víceméně neměl lišit
i3 je v tomto smysl zavrženo stejně, jako Athlon x4

Až si budeš přát něco lepšího, než MacBook, pak ozdobu dostaneš :))

Obrázek uživatele levapcz1

Co máš proti Applu? :D

Našel jsem tohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=96373 to se asi taky dá. Jinak co se týče té desky LE, myslíš, že je opravdu tak slabá? Kdybych tam dal tamtu, tak jsem s tou i5 akorát v limitu.

EDIT: Zajímá mě ještě jedna věc. Možná jsem až moc teoretik a je to naprostá konina, ale dá se nějákým způsobem vypnout grafická karta, aby to žralo málo a pracovat na integrované? Pokud zrovna není potřeba, mohlo by se to hodit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Sry asi jsem se blbě koukl... Pokud chceš 22" tak hledej VS228H, ne 248H..

No ta deska je nic moc, no, je okousaná co to jen jde, určená pro kancelářské procíčky..
Grafiky HD6000 jsou v 2D režimu tak úsporné, že přepínání nemá moc smyslu, je to víc otravné, než to ušetří..

Obrázek uživatele levapcz1

j našel jsem si i 22'' verzi. Začíná to být moc komplikovaný. Podle CZC prý musim koupit ten HDD abych mohl mít OEM. Napsal mi to nějakej jejich technik. To je 8 stovek navíc, za kterou mužu mít klidně grafiku s Ti...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vyhlídni si tam v aukci nějakej hdd starej do 100 korun :))

Kdyby ses ho neptal a prostě to objednal, prd by poznali :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

hale, 30GB si neber... Na to si hodíš akorát systém a základní programy.. Když už, tak jdi do 90GB verze, i když chápu, že je to drahé.. Ale aspoň těch 60... Ale teda ono záleží, co všechno tam chceš narvat.. Ale popřemejšlej nad tím, než si bezmyšlenkovitě koupíš malej... i když chápu že dvojice 30GB vyjde asi cenově stejně jak 60GB a eště to bude e výsledku rychlejší :D

Stejně pořád nechápu, pročo to stavíš na předraženém intelu a slabou nVidia grafikou..

Obrázek uživatele levapcz1

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91487
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=85282
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84653
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91574
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=92668
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=90624
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=74920 (chci aby mi to smontovali, tak asi musim vzit tohleto...)
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=78242
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=87741

Už to chci KONEČNĚ utnout. Ceny lezou nahoru a zítra to chci opravdu objednat (teď už ale opravdu :D ) Tohle je tedy varianta Intel. Možná, že je dražší, ale až moc lidí řiká, že je to lepší volbou... A pošli odkaz na nějakou tebou doporučenou grafiku. Ty radíš HD6870?? A ještě deska. Koukal jsem na hotové Alfa sestavy a pod Intel dávají tohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=87743 a to jak pod i3 tak i i5. Fakt už to chci objednat a je mi jedno co :D Ono to stejně ať vyberu cokoliv z toho, o čem se tu bavíme, tak to stejně podle mě moc nebude poznat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tohle je obyč deska určená zejména pro využití integrovaného GPU v Intelu, zejména do kancelářských PC a tak..

Pro mě za mě, já ti mohu pouze říct, jak se věci mají, ale jak moc si ty informace vezmeš k srdci je věc čistě tvá.. Spousta lidí je ovlivněna předsudky a čistou, ničím nepodloženou touhou po kombinaci Intel a nVidia.. Nechci jim brát jejich iluze..
Ano, já doporučuji HD6870 Flex. GTX560 je někde ztracena v dáli.. Kdybychom se bavili o GTX560Ti, to už je ale zase jiná cenovka..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pravděpodobně ano, přes 80W to bude.. S touhle grafikou počítej tak 130W.. S Radeonem bys byl aji o 30-40W níže..
Pokud budeš používat vcelku užitečnou utilitu ASUS EPU, dostaneš se ještě níže, možná i na těch 80W (s Radeonem).. Samozřejmě do toho nepočítám monitor.. Tato sestava nebyla stavěna na efektivitu a úspornost.. Hlvně zrovna tne zdroj nepatří mezi kdovíjak efektivní.. To se na Wattmetru taky projeví...

Obrázek uživatele levapcz1

No ta spotřeba je pro mě opravdu opravdu důležitá. 130 W je absolutně zcestný. Ten komp poběží většinu času samozřejmě nevytíženej. Internet a takový věci. Takže hlavní je pro mě spotřeba v tomhle stavu. Dobrá tedy. Zdroj Fortron Aurum. Jinak stále mě fascinuje spotřeba i3 60 W. To je polovina toho AMD.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To není polovina AMD. Intel uvádí danou hodnotu TDP jako typickou spotřebu, AMD uvádí TDP jako maximální přípustnou.. Ve výsledku ale ano, v klidu si i3 veme 15W, Phenom 30W.. Největší rozdíl je ale stále v té grafice.. S tím, že ale PC žere se musí počítat. Ber to tak, že buď budeš mít výkonný, ale i v klidu žravý komp, nebo úsporný, ale nevýkonný... Nic mezi tím skoro neexistuje a když, tak se tolik prohneš s účtenkou, že ušetřenou elektrikou se budeš snažit dohnat ztrátu..

Navíc, i kdyby já nevim co, za celej rok ušetříš maximálně 500, víc ne...

Obrázek uživatele levapcz1

Vím že jsem hroznej šťoural, ale mě ten hardware taky zajímá a rád bych se o tom něco dozvěděl :D http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?compareitems=_15VG13K8172616L1 chápu, že je to zavádějicí, ale mě přijde dost dobrá ta 2 zleva (dražší 560ka).

Jinak ohledně procáku. Prostě s Intelem to vyjde o ty 2000 víc. Asi to za to nestojí no.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A to jsem se ti snažil říct.. Vyjde to s Intelem na víc.. :-)
Pokud mi něco neuteklo, tak karty jsou seřazeny v řádcíh, takže marně hledám druhou zleva :D Ale chápu.. Nejlepší z nich je ta s přídomkem Ti (který si vůbec nezaslouží), ale HD6870 je stále výhodnější karta :-)

Jinak pokládej dotazy, určitě ti je zodpovím..

Obrázek uživatele levapcz1

No ještě jak to vidíš s těma RAMkama? Takovýhle výběr na Alfě ani náhodou nemaj :D http://www.czechcomputer.cz/fulltext.jsp?query=corsair+vengeance&type=st...

Obrázek uživatele levapcz1

Ještě jedna věc. Seš si jistej s tim monitorem? Jako já s ním nemám problém a jako vemu ho, ale na ASUSy se syspe kritika ze všech stran

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mam doma VH226H (Nejlepší monitor který jsem kdy viděl), kámoš má VH242H, další VE248H, VS248H, VS228H.. Všichni jsou spokojeni a já mohu říct, že kvalita obrazu, který produkují je víc než dobrá. Bohužel VH jediné měly odezvu 2ms, která byla znát, 5ms u zbytku už lepší oko semtam postřehne, ale stále je to lepší, než konkurenční Samsungy a benQ, které se chlubí 2ms a mají tak 10 a mizerné barvy... Já myslim, že jsem si jistej :-)

Obrázek uživatele levapcz1

OBJEDNÁNO! :D

Vzal jsem teda to AMDčko, k tomu tuhle desku: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=92552 a trochu jsem se rozšoup v pamětech. Vzal jsem 8 GB ale ten typ, co jsi radil ty, takže to má CL8, stála mě 1800, ale prej to za to určo stojí, takže snad dobrý :)

Pak teda ta grafika. Nakonec jsem vzal tu GTX 560. Vím, že ty si radil tu Sapphirku, ale i na tohle jsem slyšel hromadu kladných ohlasů a myslim, že i ty uznáš, že poslouží pěkně :)

Jinak zdroj Fortron Aurum 500W. Chladič jsem teda koupil Gelid. Monitor počká. Zatím pojedu na starým 17'' ale o vánocích snad přijde ten VS228H. A hodil jsem tam teda i OEM verzi OS. Snad to projde :D Jinak oni my to složej, kromě toho mého disku. Ten si tam pak namontuju sám. Systém a veškerý ovladače pak samozřejmě taky.

Tak co ty na to? Řekl bych, že to vypadá slušně ( i když se ti možná nelíbí grafika). Pokud je tam nějakej větší problém, furt se dá ještě couvnout :D

EDIT: Kámoš si včera koupil tohleto: http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106145&Search=LG+E2341&SearchTy... co na něj řikáš? Je ten Asus lepší?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No já spíš osobně myslím, že jsi měl zuby nechty chtít tu ne o moc dražší, ale o míle lepší HD6950, ale co už s tebou. Ono přívrženci nVidie logicky hájí nVidii a majitelé funkčí karty ji rozhodně chválí, jenže je to v tom, že nemají přímé porovnání s něčím jiným.. Karta je "dobrá", protože na ní všechno běhá a nezamrzá a nepřehřívá se. HD6950 by ale výkonnostně byla uplně jinde a uslyšíš na ní jako na samotnou kartu taky dobré ohlasy, všechno funguje, nezamrzá.. Jenže když je bude mít vedle sebe, řekne že Radeon je lepší ve všech ohledech. Už chápeš kam mířím? Radši 4GB ram a měsíc bez hospody, než GTX560 :))

Kdyby sis to ty joudo radši sám sestavil :eek:

Kámošovi představu brát nebudu, LG jsem ještě neviděl vůbec žádný. Parametrově je na tom nic moc, tak uvidíme. O vánocích, až si koupíš ASUSe je provnáš, a dáš mi echo :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Myslim, že teď už je to asi jedno. Už i na Svethardware je v doporučených sestavách všude Intel :)

EDIT2: A jak by si to viděl s myší a kláveskou? Možná to tu už padlo, ale něják sme to tu nedořešili. U klávesnice netrvám na velkém Enteru. Klidně může být malý. Ale ať ta klávesnice není žádnej prcek :D A hodila by se na podložka pod zápěstí. Viděl bych to asi na Logitech nebo Microsoft. Co ty na to? Jinak jestli drát, nebo bez, tak sám pořádně nevim. Jako vím, že drát je samozřejmě lepší, ale zase s bezdrátem se dá dobře manipulovat. Jak bysto viděl ty?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co se ti nelíbí na http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=92852 (kupony na hry by se daly prodat)

Já používám zásadně drát. Ta latence bezdrátu mi hrozně vadí, uplně jí cítím. Stejně jako odezvu na monitoru. Myš mám Logitech MX518 a jedině ti jí pochválím. Ovšem jeji nástupkyni G600 (tuším) jsem ještě v ruce neměl, ale Logitech mě ještě nezklamal. Klávesnici mám obyčejnou Genius SlimStar 220, protože tam něco jako přesnost pohybu není, jde mi o nízké klávesy a příjemné psaní, semtam nějaká ta multimediální (neprogramovatelná) klávesa. Určitě by se hodila lepší, ale vzhledem k cenám ji asi nepotřebuju..

Co si myslím? No porovnej cenu, porovnej výkon a dostaneš jednoduchou rovnici - za stejnou cenu dá AMD vyšší výkon a spotřebu.

Obrázek uživatele levapcz1

jn nízký klávesy jsou dost důležitý. Ve škole máme dva typy. Oba Genius. Na jednom se píše opravdu božsky - zkusim zjistit typ a na tom druhym nedám dokupy ani slovo. A to bych řek, že umim psát všema deseti obstojně.

Jinak dneska sem nemocnej, takže tu budu asi víceméně celej den..

asi už to nebudu nějak hrotit a nechám to tak

EDIT: Tohle je možná ona. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=51939 Ta vypadá docela obstojně ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ta moje je podle mě dobrá, mám rád klávesky nízkého designu, nevypadá věru zle a má i antistresovou vroubkatou podložku pod zápěstí :-) Tuhle tvou nemohu posoudit, nepsal jsem na ní. Nejsem ale zastáncem kulatých tvarů (což je subjektivní). Pokud se ti na ní píše dobře, je to asi jasné..

Obrázek uživatele levapcz1
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jen se prosím vyhni A4 Technu a podobným cintům. Řekněme ale, že A4 Tech je takový levný mainstream gamer, asi nejlepší z levných, ale Logitech je Logitech a tu přesnost kursoru i samotnou robustnost zařízení prostě pocítíš. Na tej Logitechce prostě nic nevlaje, neplave, U A4 Tech a podobných se všechny čudlíky div nekutálí pod stolem, celý to vlaje a když s tim zatřeseš, je to jak chrastítko :-) Kluzné plochy jsou taky docela abrazivní..

Obrázek uživatele levapcz1

ok. dej pls nějakej odkaz. Z těch tvých názvů jsem toho mnoho nenašel :D (neuvěřitelný, že jsme už na 14. stránce :D )

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Oni už jí nemaj! :(

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31149 mám já
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=95438 by měla bejt její nástupkyně, ovšem je obouruká, nelíbí se mi..

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=56003
Neumíš hledat :eek: A navíc jseš spammer :))

Obrázek uživatele levapcz1

No nejsem si jistej, jestli se nějaká z nich jmenuje G600 :D

Ti hlodavci jsou nějaký drahý.. :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Číslíčka.... Jsem si tak tipnul, mám špatnou paměť. Ano, jsou drahý. Taky jsem si řikal že to nepotřebuju. Pak jsem ji dostal (od kluků zde z poradny) a už jí nedám z ruky :-) Na tu kvalitu se rychle zvyká..

Obrázek uživatele levapcz1

No jako to oni tu myš prodávaj - http://www.alza.cz/logitech-mx518-1800dpi-d122002.htm?kampan=heureka.cz, ale 900 za myš prostě nedám. To je šílenost. Tamta myš by snad šla no, ale chci si ji nejdřív někde chytit to ruky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Určitě cyhť. Pokud jsi pravák, bude ti víc vyhovovat pravoruká, než obouruká, proto se mi nelíbí. 900 je dost, ale věř nebo ne, vyplatí se to. Obecně se mi potvrzuje pravidlo, že se vyplatí si připlatit, ať už mluvíš o čemkoliv..

Obrázek uživatele levapcz1

Tak třeba nějak do budoucna. To se ještě uvidí. Nutně potřebuju Monitor (zjistil jsem, že ten co máme doma má 15'' :D ) a tu klávesku. Myš počká.

Obrázek uživatele levapcz1

No tak nakonec jsem se stejně rozhodl pro Intel. Respktuju vše, co si mi poradil, ale i plno známých, kteří se v tom vyznají preferují ten Intel. Chápu, že jsem asi naprostej magor, když se tu bavíme 14 stránek o něčem, z čeho nakonec změnim i grafiku i procesor. Je k tomu P8P67 žádná LE nebo M.

Je to jasná a uzavřená věc. Jinak moc díky za rady.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Minimálně si vem "ASUS P8P67" - tak se ta deska jmenuje.. Dělej si co chceš, já mám také svoje :-) Ale ono jedna paní povídala... :-) Holt fámy se šíří snadno, s pravdou se šetří, aby zbyla :-)

Obrázek uživatele levapcz1

pujdou tam corsair vengeance, zejo?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Půjdou.

Obrázek uživatele levapcz1

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84657 konkrétně tyto. Jsi si jistej? Nebo spíš jaký by si dal ty na i5 a desku ASUS P8P67?
díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já bych tam dal tyhle, nevidim v nich problém :-)

Obrázek uživatele levapcz1

No ono 8 GB se dají sehnat i za 1000 Kč. Jako jo, chápu, že to máš CL9, ale jinak jsou totožný. Myslíš, že se tohle vyplatí?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

CL8 má semtam výhody, někdy větší, někdy zanedbatelné. Ale kdyby se vůbec nevyplatilo, tak bych řekl kup CL9. Při dnešních cenách kor.. Ale jako zas tak velký problém to taky nebude.. Každopádně neber ty uplně nejlevnější moduly, stojí zaprd.. Vengance už jsou ty lepší..

Obrázek uživatele levapcz1

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=100114 (si nejsem jistej)
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=78242
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=90624
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=87455
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=94405
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=70092
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=85282
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=87741
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84652

ať už je to proboha za mnou.. :D Takhle bych to asi viděl. Co si o tom myslíš? Jinak teď, když 955 i 965 zmizeli z prodeje, jak bys to postavil ty ohledně procáku?

EDIT: Asi to vidím spíš na tohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=86703 jako v ramkách asi zas takové rozdíly nejsou a rád bych to trochu scvaknul. Nebo teda ty levnější Corsairy, ale tohle by snad taky bylo dobrý

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Phenom 960BE to stále jistí.. Ale dejme tomu.. To Code i5 zas neni tak "zcestné"..

Ty kingstony bych asi taky vydejchal, ale bude tam rozdíl v jejich provozní teplotě a drobný rozdíl ve výkonu..

Obrázek uživatele levapcz1

jj díky. Jinak připlácet za 2500K asi nemá moc smysl žeo?

Na CZC jsou nějací lenoši, furt je objednávka otevřená. Aspon mužu furt měnit :D Jinak co se týče toho rozdělení disku, tak bych to viděl asi na 100 (system) - 500 (programy) - 400 (data). Souhlas?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

500 programy? To je docela dost :)) Ale jo, dá se..

No, nemá, ale to záleží hlavně na tom, jestli jsi schopen CPU výkon využít. Já ano, pro renderovanou grafiku..

Obrázek uživatele levapcz1

Celý tera je moc.. no možná to dám 400 - 500. To se teda rozděluje u instalace OS?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano ano, při prvním nabootování a výběru instalačního disku..

Obrázek uživatele levapcz1

A až tam teda namontuju ten HDD, tak co tam mam všechno instalovat (všelijaký ovladače) a nějaký nastavení čehokoliv. Co je tam potřeba?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

V BIOSu desky nastav správně ramky (deska je ne vždy detekuje správně a dá jim implicitní hodnoty), pak rozděl disk, nainstlauj OS, nainstaluj ovladč čipsetu, grafiky, nainstaluj si kodeky (K-lite mega), directX, flash player, programy, hry, data... :-)

Obrázek uživatele levapcz1

Tak nic z toho (kromě instalace Windows) sem asi nikdy nedělal :D No, snad se to povede. Ale ty všechny ovladače a kodeky až po windows že? Jako jde o to, jestli se tam nejdřív nějakým způsobem nemá něco instnout, aby to vubec běhalo

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nee, nabootuj instalačku, naformátuj a rozděl disk a instaluj systém :-)

Obrázek uživatele levapcz1

no tak snad se to všechno povede :D

Obrázek uživatele levapcz1

No abych to shnul. Na tyhle věci jsem opravdu trochu levej. Prostě strčim dývko se systémem a jedu posle něj. Je to tak? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Trochu jsem to popsal zde: http://www.pcporadenstvi.cz/node/14343 případně prohledej poradnu..

Obrázek uživatele levapcz1

jj díky

Obrázek uživatele levapcz1

ohledně té spotřeby - co tam bude tolik žrát? V klidu by se procák s grafikou mohli vejít i pod 40 W ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

můžeš hodit rekap co tam máme?
Obávám se ale, že že pod 40W se nevejdeme..

Obrázek uživatele levapcz1

No nakonec tam máme i5 2400 a k tomu tu nVidii GTX560. To jsou prakticky jediné součastky, které něco žerou, že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Takhle to brát nelze. Deska si něco veme, něco ramky, nědo disky, něco větráky, něco samozřejmě zdroj (viz efektivita). Ve výsledku se obávám, že tenhle celek se pod 100W nedostane..

Obrázek uživatele levapcz1

njn tak to je škoda. Dá se tam udělat nějaká změna, která by ji zmenšila, ale výkon a cena by zůstali podobné? Jáko přežiju to, ale je pro mě hodně důležitá.

Objednal jsem k tomu ještě baterku do notesu, která furt nění skladem, takže čas ještě je :D

EDIT: Ještě jak je to s hlučností té skřině? http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140006000000YSB&Search=coo...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Radeon znamená až 40W v klidu dolu..

Ta skříň má dobré chlazení, ale je děravější, takže méně tlumí. Hlučnější komponenty jsou tedy lépe slyšet, proto se používají dražší a tišší ventilátory a větší chladiče - předimenzované..;;

Obrázek uživatele levapcz1

40 W?! Proboha to je strašně moc! Tak to půjdu asi do tý Sapphirky. Neříkáš to jen proto, že seš její zastánce?? :D

Jinak co se týče té skříně. Jakej je tvůj názor? Když to porovnáš např. se Silneciem (či jak se jmenuje :D ) nebo StormScoutem, nebo třeba Gladiatorem? Jako nepotřebuji supertichou skříň, ale tak řvát to tady nemůže žeo.. Moc si tu hlučnost nedokážu představit

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne, neřikám, podívej se na testy... Velké jádro Fermi se prostě nerado šetří..

No, Silencio je opravdu skříň určená pro nevýkonný lowend s malým odběrem v takové izolaci, že ten jediný větrák, který být musí, není slyšet.. Dát do toho ale takovejhle systém chytré neni..

Jinak muj Enermax je relativně tichej i na to, že jsem nic neměnil.. Stormscout je spíš hlavně na výkonné chlazení, čili je hlučnější, Gladiatora pak vůbec neznám... Ale vypadá to na něco obdobného k SS

Obrázek uživatele levapcz1

Tobe, mrkni pls na tohle: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=86155 ted mi přijde, že to o trochu zlevnili. Rozdíl mezi Ti a neTi je jen 3 kila a je k tomu ta myš. Zajímám mě, jestli ta myš je využitelná, nebo je to prostě šmejd.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.