Nákup volantu

Ahoj všem,
chtěla bych koupit volant, abych někomu udělala radost k Vánocům, ale vůbec se v tom nevyznám. Měl by to být volant k počítači, operační systém Windows 7 64 bit, měl by mít zapojení do USB, měl by dobře držet k desce stolu. Co ještě..pokud možno něco, co vydrží, ale za rozumnou cenu. Už jsem se na nějaké volanty koukala, moc hezké byly ty od Logitechu - G25, G27, ale asi chápete, že rozpočet je omezený... Poradíte někdo?
Děkuji moc,
Fizzi

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a jak moc jsme omezeni? musíš počítat s tím, že G25 je prostě G25.. i kdyby jsi měla kouknout do bazaru, pořád bude lepší, než jakýkoliv jiný.. hlavně jde o kompatibilitu, G25tka prostě funguje všude a správně, navíc má přesný potenciometr řízení i pedálů, tyhle levné Geniusy, Trusty a podobné pableky jsou prostě za pár šupů a ta kvalita tomu odpovídá.. a jakože volant nemá smysl, pokud kluk nebude hrát simulátory ale jen arkády, tak pokud by už hrál simulátory, byl bych proti, kdyby se měl učit řídit na neschopných volantech..

Obrázek uživatele fizzi

právě že ho víc baví simulátory než hry typu NFS Underground apod. momentálně hraje EuroTruck Simulator a WRC
já vím no, že G25 nebo G27 se jen tak nic nevyrovná, ale tak moc investovat opravdu nechci. nechci ani šílený šunt, ani něco tak drahého, prostě něco mezi. přece jen člověk nemá pořád čas na hraní, má i jiné povinnosti. kdyby se jednalo o hráče, co to hraje od rána do večera, jistě by se G25 hodila, ale je to jen na občasné ježdění

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

problém je, že trh není kdovíjak vyvážen.. vlastně je tu jen Logitech od 5K výš a Genius a Trust ("víra") do 1500 a ani ty nejdražší z nich nejsou kdovíjak skvělé, troufl bch si říct, že jsou stejně mizerné jako ty za 1000, jen k nim dostaneš hejblátko navíc.. takové se vážně nevyplatí..

právě proto říkám, koukni do bazaru, G25 nebo i nějaký starší (jestli se jmenoval G23 a G13), tyhle kousky vydržely hodně a myslím, že "použitý" nikdo nepozná, nebo alespoň neurazí.. minimálně potenciometry budou stále stejně přesné a to je ten důvod, proč kupovat analogový volant namísto digitální klávesnice s polohou 0% a 100%..

Obrázek uživatele fizzi

no právě, tohle se mi právě nelíbí....buď koupím šunt od Geniusu..dovolím si tvrdit, že je to šunt, neboť mi od Geniusu nešlape správně ani ta myš :-D nebo pořídím něco brutálního (tím teď myslím vynikajícího) od Logitechu. žádný takový střed.

momentálně uvažuji tedy o Logitechu a to konkrétně o modelu Momo nebo Gran Turismo:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007M00000010GE
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007M0000002CJ

cenově je to teoreticky jedno, kdybych kupovala GT, vezmu ho od Alzy a tím bych se vyhla poštovnému, neboť bych to nechala poslat na pobočku a sama si to vyzvedla. když koupím Momo, kupovala bych to přes Alfu, protože to na Alze není, ale platila bych poštovné, takže cenově by se to +- vyrovnalo. teď jde o to, co je lepší, kvalitnější, kompatibilnější, atd.

jinak taky jsem uvažovala, že bych vzala místo volantu gamepad. tam bych se nerozmýšlela a jasně bych vzala od Logitechu, byl by kvalitní a přesto by byl v dostupné cenové kategorii. je mi jasné, že se volantu vyrovnat nemůže, ale ten, pro koho to mám, je na gamepad zvyklý z PS a neměl by s tím problém.

otázkou je, co udělá větší radost, nejsem si jistá, co by se mu líbilo víc (samozřejmě se ptát nemůžu). jen vím, že když vezmu volant od Logitechu, že dotyčnému bude asi jasné, kolik peněz jsem utratila, a asi nadšený zrovna nebude :-D

zapomněla jsem na jednu věc. mohl bys mi, prosím, nějak vysvětlit tu tvou poslední větu? nezapomeň, že jsem lajk a vůbec se v tom nevyznám :-) děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

asi nemá smysl řikat, že prostě Logitech nevyrábí špatné věci..

jen nechápu, proč yb dotyčný neměl být nadšen cenou volantu :eek:
já taky hraju s kamarádem na plejstejšnu dvje, ale máme "jen" gamepad.. samozřejmě PS2 gamepad umí i analog, což je fajn..

abych to vysvětlil - digitální v našem případě znamená, třeba klávesnice - prostě umí jen dvě polohy - zmáčknuto = plný plyn, plné zatočení, nebo nezmáčknuto = žádný plyn, žádné zatočení.. analog umí zatočit "přesně" tak, jak otočíš volantem, přidat tolik plynu, kolik šlápneš na pedál.. což je správně.. a to je pro simulátor třeba, protože jinak buď musí jezdit jak malý, nebo bude neustále mimo trať.. musí jezdit technicky, hrát si s plynem, hrát si s volantem..

a přávě ani ten joypadový analog není ono - není dostatečně přesný aniv tlačítkové, ani páčkové podobě.. to se volantu prostě nevyrovná..
a pokdu vemu volanty - GTčko má 900°otočení (jednou a něco na každou stranu), což je mnohem reálnější, než těch 120°na každou stranu v podání Moma.. avšak zas mí tisíc tlačítek, které se mi tam vůbec nelíbí, překáží tam, a na volant nepatří.. navíc budou nejspíš ryze digitální, takže, i když se volant dá připojit i k PS2, nebudou mít takový význam, jako původní PS2 ovladač..
Momo se k PS2 připojit nedá, což je taky velká škoda, pokud má třeba Gran Turismo 4 na PS2.. a pokud nemá, koukej ho k volantu přibalit, tohle je snad nejlepší hra na světě!, jediná, kterou už s kamarádem pár let hrajeme..

jenže Momo, ačkoliv je méně věrohodný, má zase "formulové" páčky pod volantem pro řazení, což je zase spíše věrohodnější k závodním autům, ale ke skutečnému je sekvenční převodová páka lepší.. bohužel je na dost nereálném místě.. ale raději bych to viděl na GTčko..

obecně podpora volantů Logitech se dá vždycky nějak "ukecat", vždycky se najde způsob, jak ho rozchodit.. jinak tohle GTčko má i kamarád, který na něm hraje nejnovější hry a kromě problému v F1 2010, který vyřešil patch funguje všude..

já ho chci taky!! :))

Obrázek uživatele fizzi

ajaj...

takže všechno má svá pro a proti a vůbec netuším, co vzít :-(

vezmu tedy určitě Logitech, nechci vzít něco, co pak poletí druhý den do popelnice. ale teď co, volant je realističtější než gamepad, přesnější a řekla bych, že než se s tím naučí správně jezdit, dá mu to co zabrat a prostě má o zábavu vystaráno, tak bych měla vzít tedy spíš ten volant než gamepad...
proč by neměl být dotyčný nadšený cenou volantu? myslím, že to pochopíš z věty "nic mi nekupuj, neutrácej" :-D takže asi proto..

hru Gran Turismo nemá, kdybych mu to k tomu měla přibalit, bylo by vhodnější ji mít na pc. sice má PS 2, ale je to trošku archaický PS 2 a už nefunguje tak, jako fungoval kdysi (než se hra načte, tak by se z toho člověk zbláznil, někdy se hra ani nenačte). takže když vezmu volant dělaný na pc, myslím, že to vadit nebude. samozřejmě by ale neuškodilo, kdyby fungoval i na PS. třeba se to do budoucna bude hodit.

k otáčení. nevím, ale mě osobně se nezdá 240° nějak málo, když v reálu řídím auto, taky to neotáčím až kdo ví kam. možná je to ale jen moje představa a málo to je, já nemám tušení, nikdy jsem volantem nějakou hru neovládala.
u GT se ti zdá ta řadící páka na reálném místě? taky si vlastně nejsem jistá, že bude dotyčný řadit, spíš má radši automat :-D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak v autě máš reálně ty 3 a něco otáčky, záleží jak kde.. 240° je spíš pro "hloupé lenochy", takové ty 4leté smrady co hned musí mít počítač a prd tomu rozumí.. pro řidiče je tady právě ten GT.. řadit asi nebude, ale měl by se to učit :)

bohužel GT4 nikdy na PC nevyšlo a nevyjde, pouze pro PS2.. ale tohle je hra, která se oplatí.. stovky hodin, ne li tisíce jsme u toho za těch 5 let strávlili a stále jsme to nedoohráli.. jsme maniaci do aut a tohle si prostě vychutnáváme.. multiplayer či závody 24 hodin.. to se prostě jinde nevidí :) tu mu koukej koupit..

nic mi nekupuj? to znám.. kolik mu je? o to víc by si tě měl vážit :)

Obrázek uživatele fizzi

no jestli to chceš brát takhle do detailů, tak oběma chybí spojkový pedál :-D ty 3 otáčky fakt nepoužívám ani v reálu
no jo, ale záleží, jestli by tam tu hru vůbec rozjel. jinak jsem koukala, že u toho GT je napsané PS 3, teda pokud jsem správně viděla. je to tedy i na PS 2 nebo jenom 3? a ten tvůj kamarád tedy GT má? jestli jo, jak to vypadá, konstrukce, hluk, kvalita zpracování, jak se drží...nevím, co ještě, jestli je kompatibilní s většinou her, když je to speciálně dělané pro Gran Turismo

no...o věku bych raději nemluvila, řekněme, že mu 4 nejsou :-D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já tam vidím PS2 i PS3 :eek:
neříkám, že byl dělán pro GranTurismo, je to primárně PC volant, ale ano, s GT4 je plně kompatibilní, stjeně jako s kadou PS2 hroua většinou PC her.. zpracování je solidní, robustní, forcefeedback (vibrace) funguje logicky, v F1 2010 právě nefungoval ale patch hry to spravil.. ale to je vcelku náročná hra, pokud nemá silnější kompík..

dobrá, nemá spojku, ale ta se ani ve hrách nedá optimalizovat natolik, aby měla význam.. respektive snad ji hry ani nemají.. jediná hra, která se spojkou operuje je vyloženě simluátor Live for Speed a rFactor, to jsou vyloženě online simulátory s hodně reálnou fyzikou..

těch 240°je takových, že při řízení nemusíš přehmatávat, je to takové, snažší, ale podstatně méně přesné.. já bych tedy osobně chtěl tu 900.. jednak se dá nastavit deadzone, tedy úhel, pod kterým se bere otočení jako 100% a více už se nebere vpotaz, kdyby mu třeba vadil velký úhel, ale myslím, že si s tím docela vyhraje.. navíc já jsem právě ostřejší jízdou ten náš levný, jestli to snad bylo ještě méně značkové než Genius, zlomil.. protože jsem dal auto do smyku a točil mu proti a najednou mi to ustřelilo a já ve snaze udržet to zarval zpátky.. a tam bylo co? byla tam "dočasná" zarážka :)) pak už nebyla, ale strhnul jsem péro, po týdnu začal volant reagovat jen na zatáčení doprava, pak mi odešla brzda (brzdila furt, takže bez odpojení automaticky v menu fungovala jako šipka dolu), takže letěl do kontejneru hned poté, co jsem z něj vyndal všecko "použitelné" :)) to se v případě toho GTčka stát nemůže..
samozřejmě reálné řízení se nachází někde v 50% otočení, větší se pak používá právě pro uvedení v smyk, zabránění smyku, nebo otáčení v malém prostoru.. kdyby měl jen 240°, reálný rejd by byl do 60° a to je velmi málo pro nějaké přesné řízení.. hlavně Momo je poměrně menší, než GTčko co se průměru týče, tím ještě hůře.. vzal bych GTčko, kdyžtak to na mě sveď :D

Obrázek uživatele fizzi

a jo, je to tam..procházím spousty stránek a někde jsem to tam neviděla, takže mě to zmátlo. taky jsem někde četla (teď už fakt nevím kde), že ten GT byl opravdu vyroben speciálně pro Gran Turismo, proto vlastně i ten název, že to není volant určený přímo na PC, ale že na PC funguje, na stránkách výrobce jsou vlastně i ovladače :-)
jo a to jsi mi nenapsal..teda pokud jsem to nepřehlídla. u toho GT se ti zdá řadící páka reálnější než u Moma? já jen že je na stejném místě. jinak kdybych vybírala podle vzhledu, tak jasně vezmu GT

jinak když tak na oba koukám, tak mi nejde do hlavy, proč je tam tolik těch tlačítek a k čemu jako slouží :-D

ještě k tomu GT. jaké je uchycení ke stolu, drží to dobře?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jo, o tom jsem se zapomněl zínit, když jsi řikala, že řadí manuálně - u obou je ta sekvenční páka na stjeně hloupém místě :D

tak já zrovna volanty tolik neřešim a je mi vcelku jedno, proč byl vyroben..

podle designu je ale Momo čistější, nejsou tam žádné kraviny typu čtyřsměrý tlačítko a ty 4 vpravo.. to je tam jak pěst na oko celý... uplně zbytečný. hraje si to na multifunkční.. pokud bych ale hodnotil funkci volantu - tedy zatáčení - jasně vede GTčko..

na uchycení ke stolu bych se musel optat, o tom jsme se zatím nebavili..

na fotce sice nevypadá že by se dal kdovíjak přichytit, ale že by ujížděl bych se nebál.. tohle je Logitech..

Obrázek uživatele fizzi

právě...u Moma to uchycení vypadá daleko líp, skoro bych řekla, že se snažili to k tomu stolu "přibít" :-D
stejně i tak je u Moma dost tlačítek a nedokážu si představit, k čemu slouží. škoda, že jich u GT není míň, aby to nebylo takové přeplácané
kdyby ses zeptal tedy na to uchycení, byla bych ráda :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

však tlačítek není nikdy dost.. změna pohledu, pohled zpátky, nitrák, ručka, pohled vlevo, pohled vpravo, display menu, hud, statusy.. tam toho je :D

zeptám...

Obrázek uživatele fizzi

děkuji moc :-)
no...aspoň už vím, že půjdu do volantu a ne do gamepadu. teď ještě vybrat ten pravý :-)

Obrázek uživatele fizzi

Ahoj,
něco nového ohledně volantu a uchycení ke stolu? :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak k mému překvapení jsem zjistil, že kamarád má Trust Master ForceFeedback.. a už po roce mu začíná vypovídat.. to jen svědčí o tom, že s Logitechem chybu neuděláš, s ostatním ale ano.. přemýšlím, kdo z mých kamarádů to byl, který měl ten Logitech.. ale jako já bych se nebál ani jednoho z nich..

Obrázek uživatele fizzi

aha, tak to je škoda. že se tak ptám, co mu odchází na tom volantu, který má?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

asi potenciometr.. prý v koncovém úhlu doprava už nebere..

ale můžeš se ještě zeptat přímov obchodě, jakým způsobem se uchycuje a případně nechat demonstrovat, jak dobře drží

Obrázek uživatele fizzi

ještě jsem se koukala na tu hru Gran Turismo. co jsem viděla, tak se GT prodává pro PS 3 a PSP, nikde jsem ale neviděla na PS 2. šlapala by na PS 2, kdybych koupila pro PS 3 nebo PSP? v tomto se vůbec nevyznám :-(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vzhledem k tomu, že Gran Turismo 4 je na PS2 a Gran Turismo 5 na PS3, očekával bych od nich minimálně 90% kompatibilitu.. samozřejmě, byl by to spíš takový bonus, primárně jej chceš k počítači :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.