22'' LCD cca 4000,- - 5000,-

Zdravím... potřeboval bych poradit při nákupu LCD monitoru...

PC mám herní > tutok jsem před 1/4 rokem žádal o pomoc :) < takže by bylo dobré mít menší odezvu a minimální inputlag - tzn TN typ obrazovky by asi byl vhodný...

úhlopříčka 22 palců a rozlišení 1680 * 1050 (fullhd se na 22tku tolik nevyplatí imho a do většího jít nechci resp. nepotřebuji)

Cenovou kategorii bych jen nerad překračoval... jak sem psal max 5000,- ale radši bych i míň ale zase mít jakouš takouš jistotu na tom co kupuju (já vím jsem hroznej, za malý peníze toho chci moc)

jelikož je spousty druhů různých monitorů, čert aby se v tom vyznal, stejně jako u výrobců a podobně... tak doufám, že i v této otázce mi poradíte, s počítačem jsem nadmíru spokojen

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

co se ti nelíbí na FullHD? myslíš, že bys ho nevyužil? prdlajs :) jednak už jen to, že v budoucnu neočekáváme větší rozlišení, než FullHD, všecko je pro něj optimalizované.. filmy a tak.. a hlavně, právě ve 22" je FullHD dobré i na hry.. jelikož má malé pixely, odpadá nutnost pouřít AA větší než 4x a to setsakramentsky poznáš na kvalitě obrazu, aniž by nějak extrémně padal výkon.. grafiku máš parádní, já jí mam taky a zatim si všecko ve FullHD hraju na plný..

mam ASUS VH226H a ten ti také doporučuju, má všecko, co by jsi mohl od monitoru očekávat, včetně všech vstupních rozhraní..

Obrázek uživatele Tutifus

někde jsem četl, že fullHD se vyplatí až u větších monitorů, (od 24ky) že na 22tce je to všechno poměrně malé a pro práci (ne že bych byl nějakej pracant, ale občas otevřu něco jako photoshop, word, excel... to není zrovna ideální - dlouhá nudle s malýma písmenkama...

ale já nevím, možná to není tak horký, jako ten názor... když ten monitor máš ty a doporučuješ ho, tak na tom něco bude mno...

co barvy, úhly pohledu, reálná odezva (ne ta jejich udávaná (ideální) 2ms) ok?

podíval bych se na nějakej test toho monitoru, ale nic na internetu nemůžu žádnej najít, zato sem ale našel spoustu různých komentářů ze světa... a vesměs si ho chválej... tak asi do něj půjdu...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dělám počítačovou 2D, ale zejména 3D grafiku, učím se do školy, píšu poznámky ve Wordu, čtu internet, hraju hry, koukám na filmy.. nevšiml jsem si jedné chvíle, kdy by mi velké rozlišení vadilo.. zvykneš si.. je to vše takové drobnější, hladší, vyladá to jemněji a reáněji, než velké kostrbaté rozlišení, doháněné kopou AntiAlisingu.. buď si jist, že třeba v grafice je znát každý pixel místa navíc, čitelné to je vždy.. ale ty budeš hrát.. samozřejmě z hlediska výkonu je nižší rozlišení lepší, ale aby jsi dosáhl vizuelně stejné kvality, budeš muset použít velký AA a rozdíl se smaže, ne li obrátí v prospěch FullHD (minimálně kvalitou obrazu)

na grafiku je tao přímá odezva fakt znát, myslím, že těm 2ms dostojí a obhájí je.. mám sice tedy nějaké nedorozumění, že přes HDMI mám světlé barvy (a nemám ponětí, kde je problém, ani jsem to neřešil, rozdíl mezi DVI a HDMI je jen zvuk v jednom kabelu) ale nechápu, že zesvětlá lehce i ryze černá barva :shock:
jinak je to ale báječný kousek s excelentním designem, calbe slotem (díra ve stojanu, aby kabely nehyzdily design), solidními pozorovacími úhly (ze stran se dá pozorovat snad odevšad).. i když tedy vertikální pozorování není kdovíjaké a barvy se mění už po pár ° sklonu, ale tak je to, ne li horší, i u ostatních LCD.. je to prostě TN technologie a jiná je mimo náž finanční rozsah a ještě chvíli bude..

já jsem s monitorem jako pokročilý uživatel spokojený :)
ale občas je tu problém, pokud aplikace nemá vertikální synchronizaci, protože pak se obraz krájí, ale to není vina monitoru, to je vina aplikace samotné..

někdo si může stěžovat na bílé světlo nahoře a dole od CCFL trubic podsvícení, ale jednak to mají i dražší monitory podstatně horší a jednak, pokud to vyloženě nehledáš, nevšimneš si.. jedině na čistě černé obrazovce, jinak to nemáš šanci poznat.. najdi mi LCD, který to nemá..

Obrázek uživatele Tutifus

Tak jsem dneska objednal a v úterý si pro něj zajdu na pobočku... díky za pomoc při výběru, už teď se naň těším... v komponentách do PC se jakž takž orientuju, ale co se týče monitorů tak to je pro mě neznámá a když jsem si nevěděl rady vybrat, hned jsem si vzpoměl na tutok forum kde jsem dostal rady už minule... myslím, že kdyby byl výběr na mě, tak bych si zcela jistě vybral nějaký šunt co má milion ms odezvu a barvy nemastné neslané... xD

takže ještě jednou díky a třeba se ještě někdy ozvu, až budu zase něco chtít dokoupit do svýho mazla a nebudu si vědět rady :)

(sám o sobě bych řekl že PC vcelku rozumím, ale když příjde na to si vybrat mezi toliko různých věcí tak je člověk přece jenom na vážkách... a teď nemluvím třeba jen o značkách ale i o modelech... i různé modely té samé značky můžou podávat diametrálně rozdílné výsledky i když jsou za podobnou cenu a mají podobné specifikace)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

proto právě já a kolegové tento segment sledujeme dlouhodobě (4 roky) a udržujeme přehled..

ještě k tomu monitoru - osobně používám výhradně Splendid Theater mód s výraznější černou a zvýšeným kontrastem, je to takové pěkně vyvážené :) a doporučuju vypnout ASCR - snaží se přizpůsobit jas a kontrast sledovanému obrazu, ale když se trefíš na nějaký obraz, který je parametry "na rozhraní", tak je vidět, že technika monitoru "váhá" a obraz přeblikává.. nevidím ve ASCR žádný smysl..

Obrázek uživatele Malignus

Nesouhlasím. Třeba internetové stránky pro FullHD optimalizované nejsou. Jsou optimalizovány pro 1024x768 nebo 1280x1024, proto je mám při 1920x1080 tak prťavé, i když mám vše ostatní v pohodové velikosti (DPI se dá nastavit ve Win). Pokud se mýlím a problém je třeba v mozille nebo to nastavuju špatně, tak mi pls poraď.

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?f=16&t=77148&st=0&sk=t&sd=a&sid=5...

Jinak je tedy lepší vyšší rozlišení než aktivovanej AA + AF?

EDIT by TOBiAS: citace posledního příspěvku nemá smysl, viz pravidla & odkazy není nutno vkládat do kódů

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mluvím ze zkušenosti, že mám FullHD monitor právě tento, 22".. nevím, jaké mám DPI tedy, nějak jsem to neřešil.. ale měl jsem 1024x768 monitor 17" a DPI bylo nějaké stejné a také mám 1024x600 netbook 9" a také mi to vyhovuje.. já tedy sedím kolem pul metru od monitoru, všechno vidím krásně, čitelně, mám dobré oči..

stránky jsou koncipovány pro 1024x768, ale šířka pixelů jim na tomto monitoru zůstává (kolem stránek je volno) a výška je o něco větší... ale den odedne přibývá stránek, které s FullHD umí pracovat, celkově se širokoúhlými monitory.. takový Seznam nebo Google.. mě to vyhovuje, ale nutit ti to nemůžu!

jde o to, že ano, dpi je zde větším číslem v reálu, tedy obraz je jemnější a hladší.. ve hrách tak odpadá nutnost používat AA (AF nezatracuj tolik, to je filtr textur, který zajišťuje trochu jiné vyhlazování, zde by spíš rostl nárok na většá AF, ale to je pro grafiku téměř nenáročné, je to "rozmazání" textury, nikoliv dopočet pixelů), které nad hodnotou 4x je příšerné nráočné..

pravdou je, že širokoúhlý monitor na hry neníá dobrá volba, ty starší jej nepodporují, bohužel monitor má v menu funkci poměru stran uzamčenou (proč??) a Catalysty přestaly tuto možnost taky nabízet (proč???).. novější a nové hry už ale se širokoúhlým rozlišením problém nemají a s FullHD také ne..

já na tom hlavně pracuju v Blenderu a tam je každý pixel, i když třeba menší, dobrý.. čím víc obrazových informací mohu zobrazit, tim lépe.. každá fotka, která se mi ve zmenšenině vejde na monitor navíc je výhodou.. 24" monitor je výhodnější spíš už pro větší vzdálenost, případně jako televizní monitor pro sledování více lidmi, ale privádní je 22" do 75cm akorát..

Obrázek uživatele Malignus

Tak, tak. Já mám FullHD, ale to využívám opravdu jen na filmy. Jinak mám trvale 1280x1024, protože s vyšším mají stránky v záložkách potíže (prťavost, délka řádků apod.) a z 95% mých gamesek nevymáčknu víc než 1280x1024 + 6x AA + 16x AF.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tohle rozlišení provozuješ na tomto LCD monitoru?? nejsi blázen? zorvna u LCD je fakt nanic používat jiné, než nativní rozlišeni, protože celý obraz musí být přepočítán a dochází k příšerné ztrátě kvality a ostrosti obrazu.. ale pokud ti to nevadí.. rozhodně by to lépe vypadalo ve FullHD bez AA a s 4x AF.. to by grafika utáhnout měla, pokud lehce omezíš stíny.. pokud nemáš grafiku, schopnou pracovat 100% pod nativním rozlišení LCD panelu, zvolil jsi špatný panel s příliš vysokým rozlišení..

jak říkám, mě ty stránky rozhodně nepřipadají malé, ale je to subjektivní pocit.. mám zkušenost že třeba v Opeře se jeví FB poněkud drobnější, než Firefoxu, ale přesto používám Operu, ale známá Firefox, protože to v Opeře nepřečte.. a to má "jen" 1680x1050 monitor..

Obrázek uživatele Malignus

No, já to taky původně provozoval na 1080p, ale rodiče špatně viděj a nechtěj používat brýle, v důsledku čehož jsem byl každý den deřván, že na to neviděj. To víš, rodinný PC. :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to mě právě štve na XP, že neumí nastavit různé rozlišení pro různý účet.. takže na sdíleném PC má rodina a bratr na FullHD monitoru také přesamplování, ale hry hraje ve FullHD a on pouze hraje hry.. a našim? těm je to putna :))

Obrázek uživatele Malignus

Měl jsi pravdu. Byl jsem blázen. Teď jsem nastavil 1950x1080p, 192 dpi a 4x AF. Je to perfektní. Myslím, že si nikdo nebude moct stěžovat. Ještě musím vyladit rozestupy ikon a bude to. :???:

P.S.: Tak se nakonec ukázalo, že to byl blbej nápad. Díky moc. :o


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.