Nákup PC

Ahoj všem. Vlastním menší byt, místa není tolik a chci nejak šikovně vyřešit koupi PC. Jde mi o to jestli jít cestou multimediálního PC, který by se pomocí HDMI připojil ke smart TV pro přehrávání HD videa a zároveň by se dal připojit k samostatně stojícímu nedalekému monitoru pro běžnou práci např v officech a internetu. Nechci se úplně vzdát i hraní her, ikdyž už na ně není moc čas. To bych asi řešil koupí PS4 či jinou konzolí. Uvítám i návrh jiného řešení.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[83344] Nákup PC

Když říkáš, že bys koupil konzoli, co takhle podobnou krabičku, jako je http://cdr.cz/clanek/recenze-gigabyte-brix ? Je to sice asi celkem drahé, za ty peníze se dá postavit i počítač na starší hry, ale jde o tu velikost...
Druhá možnost je notebook za 13 tisíc (například Lenovo Ideapad Z500 bez OS, Ci5 a GT740M je bezkonkurenční volba), a nebo nějaký ten PC za 15-20, ale bude větší výzva, nacpat ho do menší krabice...

Obrázek uživatele Milhaus
[83345] Nákup PC

No ona skříň by mohla být klidně i větší. Jde spíš o to, že vše bude v obýváku. Tak si říkám jestli jít cestou multimediálního PC a herní konzole, kde bude nákup +- 20 000 Kč nebo koupit lepší PC a monitor a mít ho připojen jak k TV tak i k monitoru. Případně jsem uvažoval i o nějakém all in one. Ntb se mi moc kupovat nechce. Nevím proč, jsem asi zaujatej, nikdy jsem ntb neměl.
Ta krabička v odkazu nevypadá špatně. Nicméně recenze nic moc :-) Jako lajk bych měl obavu z onoho přehřívání. Zaujal mě třeba tento http://www.czc.cz/lenovo-ideacentre-q190-cerna_6/133053/produkt ,ale parametry je slabší a všeobecně všechny tyto PC trpí přehříváním že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[83346] Nákup PC

Tu recenzi jsem psal já, a je záměrně rýpavá. Realita není tak horká. Ono všechny tyhle "počítače" trpí na horší chlazení, ale ani né tak, že by se přehřívaly - teda, určitě né BRIX. Ty teploty byly v plné zátěží, která se tě týkat nebude. Horší je to s hlučností, ale opět, tady jsou na tom všechny systémy stejně mizerně. Možnost je koupit NUC, a hodit ho do chladící krabičky, jenže to je nejen hnusné (většinou), ale i pěkně drahé. BRIX jako takový je skvělý počítač, s chlazením o něco lepším, než má neupravený dražší NUC, a vypadá i celkem obývákově.

Ono dostat výkonný počítač do menší skříně není ani takový problém, a může to být v klidu i tiché, jenže to se taky prodraží, záleží pak na požadovaném výkonu. SKříní je spousta, například http://www.caseking.de/shop/catalog/Cases/HTPC-Chassis/EVGA-Hadron-Air-M... ale to jen tak, že jsem teď líný hledat. :D

Je to hlavně o tom, který koncept preferuješ. Čím víc zařízení, tím větší bordel v datech, ale také zase možnost používat zařízení separovaně, že si třeba brácha vezme konzoli do pokoje, a ty si vklidu koukej na film. Tohle musíš promyslet, a zvolit nejlépe vyhovující řešení, i kdyby bylo dražší - je logické platit peníze za to, co ti ulehčuje život. Konkrétní konfigurace v případě, že zvolíš počítač, se pořeší později.

Obrázek uživatele Milhaus
[83347] Nákup PC

Tak výborně :-) To jsem rád, že mi to přímo autor recenze vysvětlil. Koukám i po těch all in one PC, ale jak tak porovnávám ceny, tak mi větší smysl dává Brix. Až se nestačim divit. V shopech typu CZC uvádí RAM až 16 GB. Jak zjistím kolik má ten daný model přesně? Zřejmě když se obrátím přímo na obchod že? Procesor i3 by mohl na běžnou práci a HD videa stačit?
S využitím jako multimediální PC, doporučuješ nějaká externí zařízení či periferie (ext. disk či jiné vychytávky)? Koukal jsem, že PC je bez OS. Ten nainstaluju do PC jak? Jsem zvyklej, že se OS vydávají na CD či DVD (stará škola :-D ). Preferuješ W7 nebo 8? Osmičky jsem měl možnost vyzkoušet a dle krátké zkušenosti mě moc nenadchly, zvláště kvůli ovládání a orientaci v nich.
Díky za trpělivost a odpovědi :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[83348] Nákup PC

Asi by se hodilo říci, pokud sis toho sám nevšiml, že jde o barebone. Nejsou tam ramky, není tam disk. To si zvolíš podle sebe. Pasují tam notebookové ramky, dej si tam třeba čtyřgigovku 1600 MHz od Corsairu a budeš happy. Diskem je pak mSata SSD - větší by se tam nevešlo. Problém je, že SSD jsou drahé, takže za 2500 korun je "jen" 128GB. Zato jsou pekelně rychlé, to je jejich výhoda. Jsou ideální na systém, a zde nejspíš stačí +-60GB na systém (ono by stačilo i 30 v závislosti na verzi, ale takové SSD nejsou o moc levnější). Dále pak k tomu potřebuješ externí disk na ty filmy, který už předpokládám nějaký máš.
i3 stačí na HD video a kancelář s přehledem.
OS se skutečně vydávají na DVD, Win7 Home stojí tuším kolem 2 tisíc ve verzi "nepřenosné", a skoro čtyřku "přenosné" (tedy odinstalovat z jednoho počítače a dát na jiný). Pak jsou tu domácí multilicence, a pak jsou tu MSDN od školy, a pirátění. Osobně jsem Win8 teď taky už po několikáté zkusil, a nakonec zase běžím na sedmičkách... :))

Obrázek uživatele Milhaus
[83349] Nákup PC

Sorry, už jsem na to taky koukal. Někde jsem četl, že Gygabite vydal Brix i s novym Haswellem. Doporučuješ počkat nebo by si to neřešil.
Jinak co např. tahle RAM?
http://www.czc.cz/corsair-value-4gb-ddr3-1600-sodimm/117431/produkt?q-c-...

a SSD třeba toto? Nebo doporučíš jiný?
http://www.czc.cz/a-data-premier-pro-sp900-64gb/106995/produkt?q-categor...

Já sem pro W7. Osmám jsem na chuť nepřišel. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[83350] Nákup PC

Potřebuješ mSata SSD, takže http://www.czc.cz/ssd-pevne-disky/produkty?q-c-1-f_2025079=smSATA+6Gb%2F... já osobně mám v notebooku Crucial M4 128GB...
Ramka je OK
Haswell rozhodně není nutnost, IB je takřka stejně úsporné, a ta integrovaná grafika bude stejně akorát na video, takže nějako "o 20% lepší" v Haswellu tě zajímat nemusí... Navíc bys ji zaplatil, protože Haswell bude samozřejmě dražší, alespoň v úvodu.

Obrázek uživatele Milhaus
[83351] Nákup PC

OK, dík za odpověď. Ještě asi trochu blbá otázka. OS W7 na DVD dostanu do tohoto PC jak? Musím k tomu sehnat nějakou externí mechaniku nebo se může obsah DVD zkopírovat na flashdisk? S drivery je to pak jak? Zřejmě si musím postahovat nejaktuálnější verze a po instalaci OS nainstalovat i je že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[83352] Nákup PC

Pokud můžeš, můžeš si půjčit mechaniku. Instalace z flash disku je samozřejmě také možná, a je i lepší, a rychlejší, pokud ten flash disk není úplně mizerný. http://www.pcporadenstvi.cz/jak-nabootovat-instalovat-windows-7-z-usb-fl...
Drivery dostaneš tuším na CD/DVD, ale není problém je stáhnout z internetu, ze stránke Gigabyte, či ze stránek Intelu. Přecijen, je tam ovladač akorát na grafiku, resp. chipset, a jen zřídkakdy je potřeba ovladač síťové a zvukové karty (pro rozšířené funkce, například). Prakticky může fungovat počítač i bez nich, u konkrétního modelu si totiž sám Windows najde na WinUpdate patřičné ovladače. :-)

Obrázek uživatele Milhaus
[83353] Nákup PC

OK, díky za rady. Prozatím je to vše.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.