Modem

Dobrý den,
Mám ADSL internet od O2, tzn. od tel. linky, která je ve sklepě, vede kabel do mého bytu (cca 100m kabelu), kde mám udělanou krabičku ve zdi a z té je to napojeno na wifi router. Vše jede jak má :)
Ale, potřeboval bych zavést internet ještě do jednoho bytu, který je hned u toho sklepa a nechci zařizovat úplně nový internet.
Jak se to dá vyřešit? A zpomalí se mi internet na polovinu, když tam budeme zrovna oba?
Mě napadlo, jestli není nějaká rozdvojka na ten kabel, že bych to moje nechal, jak je a druhý kabel navedl do bytu a tam do nějakého routeru.
Ale fakt nevím, jak se to řeší.
Děkuji za rady.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[82831] Modem

Ten kabel ze sklepa je ještě telefonní, nebo už je to za modemem, tedy modem je ve sklepě? Očekávám, že modem je až v té zdi nahoře, takže to nejspíš nepůjde - dva stejně nastavené modemy by se hádaly. A rozdílné se nepřipojí, pokud druhý není registrovaný a tedy koupený internet. Můžeš to ale rozdělit za routerem...a natahnout kabel zpět. 100 metrů je ale pořádná šňůra...

Obrázek uživatele petanek
[82832] Modem

Jak rikas. Ze sklepa je to az domu asi telefonni kabel, kde az je krabicka na zdi a z te kabel do modemu.
Hm, tak to nevim no. Prijde mi nesmyslne platit dalsich 500Kc/mes. za 9Mb rychlost. Takze jedina moznost je ode me vest kabel z modemu do druheho bytu do dalsiho modemu, ze?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[82833] Modem

Ne... Z routeru...přímo do dalšího počítače nebo routeru nebo switche... Ale bacha, O2 má ve zvyku tohle blokovat, aby routery a switche za modemem O2 nefungovaly...
Jinak je samozřejmě blbost mít 2 internety... počítače v druhém baráku jsou tvoje?? Kabel je ještě možné nahradit WiFi, pokud máš přímou viditelnost.

Obrázek uživatele petanek
[82834] Modem

Ted jsem si musel udelat jasno, jaky je rozdil mezi modemem a routerem. Modem je ta krabicka na zdi, ktera prevadi telefonni kabel na internetovy a router je to, co je zapojene na modem a vysila wifi a mam do nej zapojene ostatni spotrebice, ktere vyzaduji internet. Chapu to spravne?
Takze z meho routeru jednim vystupem do druheho routeru, ktery bude vysilat vlastni wifi, a ze ktereho si muze zase rozvest kolik kabelu chce, ne? Ale zalezi, jestli to ten Huawei od O2 dovoli. Ale to je jen vec nastaveni routeru, ne?
A zajima me jeste ta rychlost. Kdyz ja jedu doma na wifi ze sveho roteru a on pojede na wifi ze sveho routeru, budu mit nizsi rychlost, nez normalne?
A v tom druhem byte bude bracha, ale wifi ode me nehrozi. Ja mam problemy v druhem pokoji se signalem, na toz takovej kus k nemu. Jedine nejaky silny router, ktery dokaze vysilat pres tolik zdi. ale to se mi moc nepozdava, tohle reseni.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[82835] Modem

Ano, chápeš to správně...
Ano, mělo by to jít i stromovat tím dalším routerem, ale tohle zrovna nemá O2 rádo.. Není to ani tak o nastavení, jakože to má O2 bokované, aby se to ani nedalo nastavit...

A rychlost je taková, jak si to uděláš. Tedy dělí se podle požadavků, a dle priority nastavené v routeru. Ze svého internetu stále v součtu dostaneš stejné maximum.

Na WiFi bys potřeboval vysílač na střeše. Takhle je lepší a levnější kabel.

Obrázek uživatele petanek
[82836] Modem

Takze nezbyva, nez to zkusit. Takze koupit router, kabel a krimpovaci kleste :)
Jaky router pouzit, je to jedno? Bud pojede s tim Huaweii kazdy nebo zadny?
edit:
Pouziju tento navod, je to tak?
http://it.cestuji.info/wifi-router/wifi-router-za-routerem.php

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[82837] Modem

hele... stačí vzít router třeba od souseda a metrovej kabel, spojit svůj a jeho router a ten jeho samozřejmě zapsat aktuální nastavení, a resetovat do defaultu, a jestli pojede, tak ten samý router koupit... Teoreticky neni co nastavovat - mělo by to jet s defaultním nastavením... Pokud nejede, nepojede to ani po nastavení :D

Obrázek uživatele petanek
[82838] Modem

OK, asi nema cenu travit hodiny teoriemi, ale zkusit to spis v praxi :)
Diky za pomoc a objasneni!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk
[82839] Modem

Hlásí praxe nějaké výsledky?

Obrázek uživatele petanek
[82840] Modem

Zatim ne. Jelikoz je kolem bytu dost prace a internet je zatim to "posledni" co nas trapi :) Ale urcite dam vedet, jak to budem resit. Pocitam koncem mesice.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.