Koupě nového notebooku

Dobrý den,
rád bych kdybyste mi poradili s výběrem nového notebooku. Bude to můj první notebook :cool: ale v počítačích se vyznám. :???: Předem chci zdůraznit, že hledám notebook na multimédia, kancelářské aplikace, tvorbu prezentací ap. Prostě notebook do školy, takže se bude dost přenášet. Nechci si kupovat nějaký nadupaný, protože to nemá cenu ani smysl, nadupaný si pořídím až stolní.

Co by měl mít:

1. HDD s 7200 otáčkami
2. Nejlépe matný display (tady jsem slyšel i viděl u bráchy lesklý a přijde mi dost nevyhovující, ale když jinak nepůjde, vezmu i ten lesklý)
3. i3 / i5 (asi do školy bude stačit i3 bohatě, ale kdyby náhodou, tak do budoucna tu i5 :)) )
4. USB 3.0 (tady jsem chtěl něco na rychlý přenos dat do budoucna )
5. Může být bez OS (je to i levnější)
6. Konektory na propojení s LCD to mají skoro všechny ...
7. Velký monitor asi ne - bude to nevhodné na přenos, takže nejlepší vidím 15.6

To je snad všechno :shock:

Děkuji za Vaše rady a tipy

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, a co cena?
DOcela už dnes ani neplatí že notebooky musí být slabé, nebo drahé a špatné.. Nové komponenty, pokrok, a ASUS, kterému přeskočilo a uvedl tuto bestii: http://www.czc.cz/asus-n53tk-sx019v-stribrna/107005/produkt?q-c-4-f_2025... s lepším procesorem - nechutně nadupaná mašina, na které uděláš cokoliv budeš chtít. Bohužel třeba renderování, nebo střih videa bude o nějaká % pomalejší, než na Core i5, ale to myslím nehraje roli. Pokud ale hry nezamýšlíš a nechceš, preferuješ výdrž, pak navrhnu jiné kandidáty.. Tohle ale podle mě není špatná koupě - všestranný vysoký výkon a schopnost dát 4 hodiny na baterku, to vše za nádhernou cenu včetně operačního systému.. Nechápu, jak se ASUS k takovéto cenovce dopracoval, protože takovýhle notebook před rokem, to byl velmi velmi naivní sen..

Nesplňuje asi jediné - 5400 rpm HDD.. Ale to je vcelku nezávislá komponenta, která se dá prodat a koupit jiná, třeba grafika se mění jen těžko..

Obrázek uživatele sasha.cz

Souhlasím s Tomášem, já bych možná ještě chvilku počkal jak dopadne toto http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e520-cerna/102612/produkt?gclid=C... mě osobně naLenovo vadí retro design, ale to je každého věc...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ten HP není špatný (byť s přesunutím výroby do Polska kvalita HP upadá), ale graficky je poněkud slabší, než ten ASUS, a to citelně. Lenovo je pak už jen multimediální notebook..
Ultrabooky jsou určitě zajímavé, ale asi to není nic, co se narve do studentského báglu mezi učebnice, svačinu, a pár kopaček - potřebuje to hodně nepraktická a pevná pouzdra, jinak hrozí poškození. A ty nové by navíc měly být z plastu. To jsem zvědav.

Obrázek uživatele Vlastik

Hmm děkuju za zajímavé tipy, ale ani jeden z nich neměl můj vysněný 7200 otáčkový hdd :D Jak se dá na czc najít notebook podle parametrů rychlosti hdd? Já jsem tam tuhle možnost nenašel, jsou tam všelijaké, ale podle rychlosti hdd tam nevidím.

Já jsem našel tenhle právě na alze, kde si můžu zvolit hledat podle rychlosti hdd.
Co si o něm myslíte? http://www.alza.cz/dell-inspiron-queen-15r-cerny-d323058.htm

Co se týká ceny tak to vidím do 15 000. Nejlépe 12k.

Já bych osobně šel asi do Lenova. Líbí se mi jak ta značka, tak většina z nich má konfigurace podle mého gusta. Jen najít to "pravé" lenovo, které mi bude splňovat požadavky.

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak ti nevím, proč hlavním specifikem jsou otáčky HDD, pokud je to nepřekonatelná překážka, můžeš si ho dokoupit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Asi tak.. HDD vyměníš vcelku snadno a jako nový nepoužitý ho můžeš i ekvivalentně prodat.. Navíc to bys musel dělat jo diskové operace, aby tě to nějak extra trápilo.. Nehledě na to, že to negativně ovlivňí spotřebu.. NTB se 7200rpm disky se moc umplicitně nedělají, a nebo ne takové, jaké bysme chtěli - tohle je vcelku nevýkonný, zejména po grafické stránce pak nepoužitelný NTB, jehož jedinou výhodou je 7200rpm disk..

Obrázek uživatele Vlastik

Zeptám se takhle. Bude markantní rozdíl ve spotřebě, když si hdd vyměním za 7200 rpm? Já notebook chci s tak rychlým diskem, hlavně proto, že brácha má s 5400 a trvá mu start windowsu třeba dlouho a mozilla například mu bere hdd taky poměrně hodně a občas se stane, že se to zasekne a chvíli to trvá, než se to rozběhne.
Nicméně, pokud říkáte, že díky výměně hdd za rychlejší se mi sníží výdrž třeba o 2 hodiny, tak si to ještě rozmyslím.
Jinak představu mám jednoduchou. Chci aby mi ten notebook vydržel co nejdéle a byl relativně výkonný. Tím myslím - prohlížení netu, sledování filmů v HD a případně nějaká hra.
Taky si myslím, že usb 2.0 pomalu zanikne a přejde se na 3.0, proto chci být připravený a mít ho tam. Taky chci aby ten nt měl konektor na propojení s monitorem, případně televizí. :)) Když to teď píšu, tak si připadám nesmírně náročný - opravte mě, jestli se pletu, prosím. :x
Taky jsem slyšel, že matný display je lepší než lesklý? Pravda nebo ne? Trvat na tom, nebo se to dá překousnout?
Co se týká procesoru, Intel vede před AMD, ale AMD má menší spotřebu, že? Takže tady to bude výkon na úkor výdrže... (Raději bych i3/i5 - prosím o radu jak jsou na tom iX vs AMD)
No a grafika, jak říkáte je lepší mít našlapaný notebook s výbornou grafárnou, kterou jen těžko vyměním... pravda takže:

NOTEBOOK

- Grafika našlapaná prosím :-) (Rád bych věděl, jaký je rozdíl mezi AMD / ATI / nVidia - Kdo to kde vyrábí a které jsou lepší v čem. Stačí jednoduše.)

- Procesor (Tady bych rád věděl, jaký jsou rozdíly mezi iX a AMD procesory)

- USB 2.0 i 3.0 + HDMI + VGA konektor ? (Podle toho co potřebuju na propojení s TVa LCD)

- Značka Lenovo - ale NE ten RETRO styl !! Něco takového: http://cdn.slashgear.com/wp-content/uploads/2011/01/Y570_hero_02.jpg

Nejspíš si myslíte, že jsem zmatený a stojím zbytečně na špatných přesvědčeních a pravděpodobně máte pravdu, ale to je proto, že nemám ty potřebné informace a jsem jen "zblblý" reklamou a nechám se oklamat pěkným vzhledem. Místo abych hleděl na "vnitřnosti". :o

Proto bych Vás rád poprosil o pár rad ohledně vybírání notebooků a jak se SPRÁVNĚ rozhodovat. Případně, kde vzít seriózní informace.

:???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud jde o ty starty, existuje něco, jako "prostě to jednou všecko pustit" a pak už notebook jen uspávat.. Ono se to uloží do ramky a pak už to ten disk obchází při dalších spuštěních do doby, než se notebook vypne (což já dělám tak jednou za .... ehm, naposledy když to po mě chtělo restart po aktualizaci driveru grafiky při instalaci systému :D )... ONo pokud je ramka menší, tak tenhle systém nefunguje, což může být případ bráchova noutu..

Je to taky dost subjektivní ta rychlost, ale samozřejmě rozdíl mezi 5400 a 7200 rpm je znatelný, ale poznáš ho jen u spouštění, ne u běhu.. Plus tomu určitě nepomáhá fragmentace a bordel na disku..

USB 3.0? Jediné co, tak je rychlejší, jenže takový flashdisk, který dá 20 MB/s stojí 8x tolik, co ty naše Kingstonky za 200 :)) A jo, dá se z něho nabíjet.. Ale samozřejmě USB 3.0 najdeš jen velice zřídka.. A rozhodně to na něm nestojí a notebook stejně už tak za 3 roky budeš chtít měnit, protože prostě bude starý...

U těch grafik.. No, AMDčka se povedly lépe.. O dost.. Vyšší výkon, nižší spotřeba a cena. Problém je, že se jen málo vyskytují, protože všichni výrobci snad mají nějaké smlouvičky s nVidií.. GTX600, alias Kepler, se "zatím se zdá" docela dost povedla, ale veškeré "600" v noteboocích jsou bohužel jen přečíslované "500", takže jen skrytí odpadu.. Radeony HD6000 a HD7000 tomu tady velí.

U procesorů je to trochu jinak. Mainstreamu dominuje AMD, které má slušná APU, což je grafika a procesor v jednom, má to velice slušnou spotřebu a opravdu nečekaný grafický výkon, dostatečný procesorový (ty 4jádra špatný nejsou), takže pro průměrného hráče "pro všechno" je to vcelku jasná volba, když se koukneš na ceny...
Do vyšších segmentů bohužel nezasahuje, nemá ani čím. Nanejvýš ještě kombinuje A8 APU s nějakou HD6700 atd, využívá CrossFire atd, ale ten procesorový výkon opravdu nemá na i7, nejvyšší APU vyrovnává i5... Ale pokud extrémní procesorový výkon nepotřebuješ, jakože nepotřebuješ, protože nemáš kde to poznat, tak tě Intel moc nezajímá.. I kydž IvyBridge na tom samozřejmě se spotřebou špatně není..

HDMI má snad každý.. VGA zatím ještě taky...

Ze značek ASUS, Lenovo, Dell, Toshiba, možná ještě HP..

Jo a ta spotřeba s tim HDD.. Počítej tak půl hodinky dolu, když tomu disku dáváš čočku..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Popř. došetři k pořádnému stroji na SSD, jak starý je bratrův NTB? Pomocí diagnostiky možná zjistíš, že bratr má problémový disk, nebo zasviněný systém.

Obrázek uživatele sasha.cz

Tak pokuď se ti líbí Lenovo, určitě bych vzal tento http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge-e520-cerveny-1143-k4g-d298788.ht...

Obrázek uživatele Vlastik

Ten LENOVO vypadá po stránce výkonnostní ÚŽASNĚ. Tak jsem si nějak představoval MŮJ notebook :-) Ale ten RETRO design je PŘÍŠERNÝ !! Nenašel bys podobný, ale s lepším designem? :eek:

Obrázek uživatele sasha.cz

Tenhle je na tom s designem trochu lépe http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-y570-d329865.htm

Obrázek uživatele Vlastik

Mě se líbí, co na to ostatní přispěvatelé? Vaše názory? Pro moje studijní účely bohatě dostačující, ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mě se třeba i ten retrodesign líbí - v ruce a na stole nevypadá tak špatně, jako na fotkách...

Obrázek uživatele Vlastik

Kde prosím seženu ten Lenovo Y570? Na alze je bazarem pouze.... Moc rád bych si ho koupil.

Obrázek uživatele Vlastik

Takže po náhodném hledání jsem konečně objevil notebook s parametry podle mého gusta :D Sice ta grafika nepřekoná tu co jste mi nabízeli na začátku u toho Asusu, ale usoudil jsem, že pro mé potřeby nebude potřeba tak výkonná grafika jako u již zmíněného Asusu.

P.S. Doufám, že s ním budu spokojen... :eek:

Odkaz: http://interlink.tsbohemia.cz/lenovo-ideapad-y570-59303881-_d130502.html

Díky :cool:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dá se :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.