INTEL nebo AMD (*VYŘEŠENO*)

Ahoj, mam v planu zakoupeni noveho procesoru a zakladni desky. zvažuji mezi INTEL Core i5-760 Quad-Core a AMD Phenom II X6 1055T. Prosim o radu, ktery z procesoru je lepsi a popřípadě doporučení základovky, kompatibilní s grafikou nVidia Geforce 9600 GT a ramkami DDR2. Díky :-)

Obrázek uživatele Peca

Tak nám ještě napiš kolik do toho chceš vrazit a k čemu bude PC využíváno (hry, net či práce s videem a grafikou...atd.). Pokud chceš něco kompatibilního s DDR2kama tak na ten Intel rovnou zapomeň, ale i pro to AMD by bylo už lepší vzít desku s AM3 (DDR3).

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Krásný dobrý den,

kolegové z HW vám jistě poradí konkrétně, já jen postnu tento odkaz na článek, který řeší tuto tématiku: http://www.pcporadenstvi.cz/jaky-si-vybrat-procesor-aneb-amd-vs-intel

Obrázek uživatele chrobi

no počítač slouží hlavně k herním účelům. jestli to tedy znamená, že by bylo nejlepší koupit i nové DDR3, vyplati se vice intel?

Obrázek uživatele chrobi

Po dalsim hledani jsem narazil na zajimavou desku. http://www.alza.cz/asus-m4a78-e-d113003.htm
Je kompatibilni s AMD Phenom II X6 1055T, DDR2 paměťmi a Geforce 9600 GT? Ve výše uvedeném odkazu na článek se srovnáním intel a AMD jsem se dočetl, že amd na náročné hry stačí :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já jsem autor článku :))
tak ti to trochu upřesním.. asi jsi nečetl úplně pořádně.. Phenom II X6 je na hry blbost.. hry ještě nepodporují pořádně ani čtyřjádra, šestijádro nepodporuje snad žádná.. zde platí, že určitě čtyřjádro.. jenže rozdíl mezi tím Intelem a AMD nepoznáš.. protože ta hra opravdu tolik procesorového výkonu nepotřebuje.. zde je hlavním háčkem grafika.. takže jdi do ASUS M4A785D-M PRO, pokud chceš zachovat současnou grafiku a paměti.. zde záleží, jaké paměti máš, ale většinou v nich také nebývá výkonnostní limit.. hlavně v té grafice, na GeForce 9600 GT si nic nezahraješ..

pokud by jsi chtěl jít do nových DDR3 ramek a celkově do nového počítače, vezmi Kingson HyperX 2x2GB 1333MHz CL7

nebylo by ani od věci jít do levnějšího Arctic Cooling Freezer Xtreme rev2..

pokud by jsi si chtěl zahrát, popřemejšlej na nějaké kombinatorice a Sapphire Vapor-X Radeon HD5770

ale záleží také, jaký máš zdroj (zajímá mě výrobce, model a papírový výkon) a jakou skříň - jaké má možnosti větrání, proudění vzduchu a chlazení..
pokud bys neměl pořádný zdroj (to posoudím já nebo kolegové), investice do Fortron Black Power 550W by se ti vyplatila..

Obrázek uživatele chrobi

Děkuju moc, asi bude potreba rozsahlejsi vymena, nez jsem cekal. Skrin potazmo zdroj za moc nestoji, to si jsem jistej. Jinak procesor je AMD Athlon X2 6000+ ... ramky 4GB DDR2 a deska je starší gigabyte s paticí AM2. Mam davat dohromady rovnou novou sestavu, nebo je mozne neco pouzit?

Obrázek uživatele chrobi

Stačilo by dokoupit tyto díly?
procesor: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
skříň: EuroCase ML 550-F25 (má vlastní zdroj, 550W)
grafika: Sapphire HD 5770 Vapor-X
motherboard: Asus M4A785D-M PRO - AMD 785G

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

s tim zdrojem si nikam nepomůžeš.. skříň se zdrojem za cenu kvalitního zdroje? :))

ty ramky jsou jaké? podrobněji - frekvence, altence, napětí! potřebuji znát.. výrobce by pomohl a odkaz přímo do nějakého obchodu by byl fajn..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no ty ramky.. škoda že jsou to ty CL5.. CL4ky bych ti ihned nařídil použít.. ale i s timhle o žádnej extrémní výkon ve hrách nepřijdeš.. snad jen ve zmršenym GTA IV, tam by ramky přinesly desítky %.. nebo ve hrách náročných na výpočty.. nebo v aplikacích..

takže pokud nejsi na tom finančně nejlépe, nechal bych si ještě DDR2, jenže to bude do budoucna znamenat zase novou desku... s DDR4 ale počítej nejdříve do 3 let, že by mělo finančně smysl do nich jít.. takže otázka.. koupit teď lepší desku s DDR3 a za 2 roky nic neřešit, nebo za 2 roky novou DDR3 desku? do DDR4 asi s výkonem nevystačíš, jenže těžko říct.. toto se nedá odhadnout..

já teda jedu na této desce s DDR2, ale mám podstatně lepší moduly.. CL4 je ve hrách cítit více, než vyšší frekvence.. ale 1333MHz je dvojnásobek, to se projevit taky musí..

pokud ale řešíš každou korunu, asi jako já, investice teď do procesoru a grafiky a ponechání pamětí současných přinese více výkonu, než když ušetříš z procesoru, desky a grafiky, aby jsi mohl koupit i ramky..

Obrázek uživatele chrobi

děkuju moc za spostu uzitecnych rad. pomohl jsi mi a az budu zas nekdy v uzkych, rad se obratim na tohle forum. Diky :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

není zač. jen, jak jsi se tedy rozhodl? co všecko koupíš? a prosímtě, nekupuj nic na základě vlastního uvážení.. hlavně ne levný zdroj!

Obrázek uživatele chrobi

asi si ponechám DDR2 a zakoupim tebou doporuceny procesor, grafiku, desku i zdroj. penez nemam na rozhazovani =D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak ať slouží.. :))