Herní PC do 20 000kč včetně WIN7

Zdravím, prosím o radu při výběru PC v cenové relaci cca do 20 000kč+ včetně WIN 7 bez LCD, takže asi jen case + zdroj, desku, procesor by se mi líbil Intel Core i5-2500 (nevím proč) + Chlazení (jestli není součástí balení), paměť zatím 4GB, disk stačí 500Gb (mám dva externí), DVD RW. preferoval bych prověřené značky, jako třeba paměti Kingston atd. No a Grafiku nevím, ale něco dobrýho Very Happy. Měl bych to na hraní a amatérskou úpravu HD videa. Sestavil by mi někdo návrh třeba na ALFA.CZ? Zkompletoval bych si to doma sám. Můj známý mi doporučuje ať si koupím hotovou sestavu s win, že cenově to prý vyjde na stejno a budu mít jistotu kompatibility. co si o tom myslíte? třeba něco takovýho http://www.alza.cz/pc-sestavy/.....241696.htm

děkuji za návrhy.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já myslim, že s ohledem na finance je Core i5 tak trochu zbytečný - užre nám peníze tam, kde se nám budou hodit a na herním výkonu se to nikterak neprojeví a u stříhání videa bys to zase ocenil, ale když řikáš amatérsky, tak chápu, že dáváš prioritu hrám.. Jak to tedy je? Jak velký máš LCD a s jakým rozlišením?

Obrázek uživatele RoumenCZ

No nejsu ani žádnej velkej hráč nebo do teď sem nebyl a ty videa si stříhám jen tak 5 minutový, žádný filmy a spešl efekty. LCD zatím mám jen provizorní, to sem chtěl řešit až z příští vejplaty a chtěl bych tak 22" možná 24". Tak asi máš pravdu, že to i5 je zbytečný, ale když něco kupuju, tak mám radši lepší věci. tak co je dobrá alternativa toho Core i5?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Cenově je jasnej AMD Phenom 955 nebo 965 (pokud stojí do 2700kč).. Posadit do ASUS M5A99X EVO, přidat 2x2GB (nebo 2x4GB) DDR3 1866MHz CL8 Corsair Vengance a Sapphire HD6950 Toxic, jinak Sapphire HD6870 Toxic/Vapor-X/Flex, jestli se to cenově vejde. K tomu Fortron Black Power 650W, WD Caviar Black LX 500GB, mechaniku, chladič Gelid Tranquillo, skříň víceméně jakoukoliv, alespoň nad 1000 korun. K tomu Win 7 Home 64bit Oem... Jak to vychází cenově? Ta "nejvyšší" verze by byla moc ideální z pohledu cena/výkon, ale asi na ní s 20K nedosáhneš..

Obrázek uživatele RoumenCZ

tak jsem to zkusil sestavit, šlo by to? pustím na tom slušně většinu novejch her?
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_17FF0113W20115VG010QW801147...
díky

Obrázek uživatele Marwin

ahoj mam tu taky podobny dotaz a zkousel jsem si sestavit PC podle rad Tobiase s komponentu ktere ti psal a temer podobnou sestavu jsem na alze.cz vybral za 17.761,- i s OS.

Obrázek uživatele RoumenCZ

tak nahoď tvoji sestavu.

Obrázek uživatele RoumenCZ

A není ten zdroj 650W v tý moje sestavě zbytečně moc?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To tvoje (RoumenCZ) je super, jen přišetři ještě toho litříka na fakt skvělou Sapphire HD6950 Toxic, kterou si pak ještě při troše štěstí odemkneš na HD6970 a přetaktneš (nebo aspoň přetaktneš), za ty prachy neni lepší karty..

"Téměř podobnou" ve mne vzbuzuje mnoho otazníků.. Téměř podobných 650W na zdroji za 800 korun téměř vražednou.. :))

Obrázek uživatele RoumenCZ

S tou Sapphire HD6950 Toxic už to je o 2k víc.. No budu o tom přemýšlet. A ten zdroj jsem nemyslel jako že je drahej, ale zbytečně moc výkonej.. ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pro přetaktování procesoru, i oné HD6950 se vážně hodí.. Ne že by ta reálná spotřeba byla taková, ale zdroj chce mít nějaké dimenzování. Jeho ideální pracovní zátěž je 50%, pokud jede na 80%, už je zbytečně přetížen, spotřeba je větší (nižší efektivita) a hlavně životnost rapidně klesá..

http://www.pcporadenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc

Ano, je to 1800 přes limit, ale stojí to za to... Radši vem Phenom 955 a trochu víc ho trap, než nevzít HD6950 Toxic :-)

Obrázek uživatele RoumenCZ

Tak jsem se rozhodl, že teď o víkendu objednám tuhle sestavu http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_17FF0113W2010QW801147R01188... (je v tom i žehlička pro přítelkyni, aby nepřišla zkrátka) Akorát ještě promyslím ten case, je tam hroznej výběr..
Moc díky za rady TOBiASy. až mi to přijde, tak napíšu jak jsem spokojenej, nějaký pocity a tak :)) i když kvůli tý grafice se to asi opozdí...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Budeš mít komp nejen nabušený, ale i kvalitní a přítelkyni koupíš takovej kšunt? :D Mamka si teď koupila fakt luxusní žehličku asi za 1900, doporučuju ti koupit fakt tu samou (zjistim co je zač), timhle přítelkyni nejspíš uděláš radost pouze v případě, že nemá žádnou a jen do chvíle, než se koukne na net, jestli je to ta žehlička, kterou vždycky chtěla, respektive o kolik je tahle levnější a horší :D A věř mi, jestliže chce novou žehličku, tak tohle má zmáknutý :D

Obrázek uživatele RoumenCZ

no bude to její první žehlička. Jen tak na občasný žehlení. jinak používá žehličku rodičů. Říkal jsem ji, že koupíme nějakou lepší, ale prý ji to stačí.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

V takovém případě není co řešit :-)

Obrázek uživatele RoumenCZ

tak tu kartu http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000600000017GB&Search=Sa.... Má trochu nižší frekvenci, ale jinak je to stejný ne? navíc je k tomu hra DIRT 3, což by mě zrovna bavilo.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak "problém" je hlavně v tom, že ta Toxic je vlastně toto http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=85626 jen je s horšími jádry - ne uplně stabilními, s ne třeba všemi funkčními jednotkami.. Ale pokud máš štěstí, tak je to jako odemykání Phenomu x2 na Phenom x4 -> 50% úspěšnost. A už těch 80MHz na jádře znamená obrovský rozdíl, konkrétně hnedle 10% výkonu hore.. Otázka je, jestli chceš o 2000 dražší grafiku, nebo kupon na hru za 1000 korun.. Ta dirt verze samozřejmě taky neni špatná, ale dokud existuje tenhle Toxic, tak je každá grafika špatná. Bohužel je ho ale nedostatek..

Obrázek uživatele RoumenCZ

Tak dneska mi to konečně přišlo, dal sem to do kupy a zatim jsem zkousel jen Mafii II, tak to jde krásně plynule. Akorat jsem měl problem při sestavovaní, do toho Kejsu co jsem si vybral jsem málem nedostal grafiku, je šíleně dlouhá, nakonec se to povedlo, ale už jsem přemejšlel jak budu upravovat case... jinak zatím jsem nic netaktoval, ani neodemykal.. nevím jak na to.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud jsi vzal tu Toxic, tak je na ní na boku takový přepínač. Vypni to, přepni, zapni a uvidíš.. Pokud to nenajede, máš smůlu, pokud najede, máš HD6970..

To se divim, Centurion je docela velká skříň ale tuhle verzi konkrétně jsem já nikdy neměl.. Ani jsem ti jí nedoporučil já..

Obrázek uživatele RoumenCZ

Jo ten CASE jsem si vybral já, to je jasný. Přepnul jsem to a funguje, tak mám HD6970. Tady je o tom článek http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/graficke-karty/test-sapphire-radeo... díky moc za rady, zatím jsem moc spokojenej.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, tam je článek... Kontroloval jsi přes GPUz nebo ovladač, zda máš opravdu HD6970? Rozhodně sosni MSi Kombustor a testni aspoň 15 minut na nejvyšší nastavení stabilitu a teploty - pokud do pul hodiny nepřekročíš 90°C, můžeš být vklidu..
Přetaktovat procesor je pak primitivnost v BIOSu - aby ti nepřestalo fungovat elektřinu spořící ASUS EPU (pokud ho vůbec chceš, ale umí i ztišit počítač v klidu), tak musíš tankovat přes násobič, ale tak se taktuje nejsnáz, tj vlez do BIOSu - jumpfree device configuration (nebo já teď nevim jak ten BIOS vypadá, každá deska ho má jinak), prostě hledej CPU Multipler a snadno ho zvedni o 2, to je přetakt o 400MHz, ten je víceméně zaručen. Vklidu by jsi se měl přes násobič dostat na 4GHz bez změny bclk a napětí..

Obrázek uživatele RoumenCZ

btw. co se to děje s cenama u HDD na Alfě, v tý mý sestavě mě stál cca 1400kč, pak sem se díval, že ten samej byl už 2500 kč a teď tam je 3400kč

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nevíš? Povodně zaplavily továrny WD a ceny letí vzhůru stejně rychle jako dodací doby.. Koupit disk teď z nějakého pochybného eshopu je poslední možnost, protože nikdo neví, kde se ceny zastaví.. Ještě že jsem neotálel a koupil blacka za 1300 korun :-) Teď stojí 3300.. Momentálně se nevyplatí kupovat jakejkoliv pevnej disk..

Obrázek uživatele RoumenCZ

tady je bez prepnuti

a tady po prepnuti na chtěných 6970

je tam rozdíl v Shaders a Texture Fillrate, tak nevím

Obrázek uživatele RoumenCZ

tak koukám, že i pamět mám jen na 1300 MHz. (na obr. jsem nastavil 1600, ale ve windowsu mi to stejně ukazovalo jen 1300 a měly by umět myslím 1866MHZ...něco jsem zkoušel v biosu ještě ohledně procesoru, ale nejsu si jistej, mám tam tohle----

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, grafika je odemčena :) Ještě můžeš zkusit na stejném nastaení projet kombustor pro avg fps na odemčené a neodemčené, měl by tam být cca 10% nárůst.. Plus pokud teplota nedosáhne po pul hodině 90°C v maximálně naklikaném Kombustoru, tak můžeš přes Afterburner přetaktovat o nějaký MHz -> %

Ten procesor je "CPU Ratio". Default je 17, bezproblému bys ho měl dostat na 19, ale měl by dát 20 vklidu, 22 (4400MHz) bys z něj mohl dostat při troše snahy...

U pamětí by deska měla vklidu podporovat 1866MHz.. Hledej i nastavení Cas Latency u těch pamětí..

Používáš tedy EPU, nebo tě úspora energie nezajímá?

Obrázek uživatele RoumenCZ

Tak jsem dal CPU ratio 19, takže zatím mám 3800MHz, u těch pamětí mi jde vybrat nejvíc 1600MHz, nevím proč. (ješte zkusím najít to cash latency) Zatím to budu takhle testovat. To EPU mám vyplý, PC nepoužívám 24/7, takže to moc neřeším. I když teď mám dovolenou, tak mi běží skoro furt :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Musíš najít Memory Overclock - těch 1866 a více už deska chápe jako "přetaktování". Klidně ramky přetaktuj, když je přetaktuješ na frekvenci, která je jim vlastní - jen oblbneš základovku, nic víc :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.